Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka gitarowa - ulubieni wykonawcy

Hermes

Rekomendowane odpowiedzi

Dziadek Knopfler - po prostu zupełnie nie moja działka, tak więc jego umiejętności wszelakie mnie nie interesują ;-)

No wiesz Hermes, nie ma co się tu nad tym rozwodzić - po prostu, jak sam zauważyłeś - rózni ludzi lubią różną muzykę ;-)

Najważniejsze żeby słuchanie muzyki spawiało przyjemność. Dlatego też nie próbuję nikogo nawracać na tego czy innego artystę. Sam natomiast bardzo chętnie poszerzyłbym swoje muzyczne horyzonty. A dzięki Waszym wypowiedziom poznałem mnóstwo wykonawców o których istnieniu nie miałem pojęcia.

no to ja jeszcze o swoich:

-ralph towner (szczególnie solowe płyty, mistrzowska płyta w trio "if you look far enough" oraz nagrania z abercrombiem - też nienajgorszym gitargrajkiem),

-metheny (z wczesniejszego okresu tj płyty "as falls wichita so fall wichita falls", "rejoicing", "bright size life" z pastriousem i mosesem, "falcon and the snowman" i jazzowe nagrania jako sideman np u joshuy redmana),

-bb king (za to, że kochał swoją lucille), hendrix (za ogień), mike stern (za standardy) ,

-scofield (za płyty z okresu wspólpracy joe lovano - np time on my hand i wcze sniejsze okresu "blue matter" oraz za GENIALNY koncert "live at montmartre" na płycie kwartetu georga adamsa i dona pullena)

>>> Hermes: a propos fascynacji Atkinsem,generalnie nie lubię tej linii country ,ale kiedyś przypadkach wpadła mi na ucho płyta z Tommym Emmanuelem - The day finger pickers took over the world i natychmiast zakupiłem. Raj pod względem muzycznym i dżwiękowym - HDCD. Z countrowego podwórka bardzo lubie Vincea Gilla - nawet w kategorich rockowych świetnie wymiata,szkoda ,że tak rzadko bierze do ręki Les Paul'a a płyty znakomicie nagrane,zresztą całe to Nashville przykłada się jakości realizacji.

Nikt tu jeszcze nie wymineił kilku ważnych nazwisk- John Abercrombie:bluesem odrobinę zabarwiony jazz i Nguyen Le, Wietnamczyk wychowany w Paryżu,nagrywa ze światową czołówką (uwaga na płyty typowo wietnamskie,mnie w każdym razie nie leżą ). A ktoś pamięta Petera Framptona ? Świetna technika,brzmienie,technika a i wokal.Ostatnia płyta - hm...... A gdzie Clapton ? Dzisiejsze produkcje do dyskoteki,ale lata 60-te,70-te no i ta solówka w "While my guitar..." na Białym Albumie......

Zildjian

Skoro wspomniałeś Cheta Atkinsa i Les Paul'a to ciekaw jestem czy miałeś okazję posłuchać ich wspólnych nagrań. Słychać, że obu panom gra sprawia wielką przyjemność i że darzą (darzyli) się wzajemnym szacunkiem. Prawdziwi mistrzowie, z resztą na sygnowany nazwiskiem model Gibsona chyba nie tak łatwo zasłużyć.

Pozdrawiam.

>>> Hermes: Les Paul i Gibson - chyba było inaczej, to Les Paul (kura) zaproponował im produkcję ( złote jajka) wg swojego pomysłu; zapomniałem jeszcze dodać Jima Halla i sygnowana przez niego rewelacyjna Concierto z Bakerem,Desmondem,Hanna,Carterem i Gaddem. Jesli gdzies znajdziesz serdecznie polecam Rudy Linka - Emotions in Motion, także w znakomitym składzie (Mintzer,Abercrombie,Goldstein itd).

Przepraszam Parmenidesa - nasze wpisy wchodziły na Forum prawie w tym samym czasie i nie mogłem zauażyć,że wymienił Abercrombiego.

1-sze trzy płyty Wishbone Ash i niektóre ostatnie Thin Lizzy - toż to były gitary !!!

Przyznam szczerze, że nie wiedziałem iż tak sprawa wyglądała (Les Paul - Gibson). Dzięki również za poleconych artystów teraz pozostaje mi jedynie zrobić wszystko żeby ich posłuchać. Mam nadzieję, że się uda. W ogóle na podstawie tego wątku przygotuję chyba "gitarową" listę i zacznę poszerzać horyzonty muzyczne. Pozdrawiam.

a ja szczerze mówiąc uwielbiam własnie w/w onanistów satrianiego i vai, dla fanów bluesa polecam płytę pt: "Joe Satriani" wspaniała naturalna sekcja rytmiczna . Z płyt Vai'a majstersztykiem dla mnie jest sex & religion wspaniałe aranżacje (wreszcie nagrał piosenki bez max. przegięc solówkowych) + zajebisty głos devina Townsenda. co jeszcze....

na dodatek mogę jeszcze dopisać gitarowca basowego :marcus miller i "the sun don't lie"

Oprócz już wymienionych gitarzystów (Henry Kaiser, Lou Reed, Jimi Hendrix, David Torn, Frank Zappa, Jimmy Page czy Ralph Towner),

lubię posłuchać:

Rory Gallagher (Taste, solo)

Steve Morse (The Dixie Dregs, solo)

Duane Allman (The Allman Brothers Band)

Gordon Giltrap (Gordon Giltrap Group)

Kieran White (Steamhammer)

Tony Iommi (Black Sabbath)

Jerry Garcia (The Grateful Dead)

Andy Latimer (Camel)

Neil Young

Kim Simmonds (Savoy Brown, solo)

Roy Buchanan

Również lubię (nawiązujac do tytulu postu - Muzyka gitarowa,,,):

The Shadows, The Ventures,... :-)

Pozdrawiam

>>>R.u.s.t.: nie posądaj mnie prosze o tanią erudycję ,ale Kieran White -wokalista,chyba tylko robił tło akustyczne do własciwej gitarologii Martina Pugha , tego ostatniego polecam szczególnie na 1-szej solowej płycie R.Stewarta

=> zildjian

Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za pomyłkę.

Oczywiście, gitarzystą zespołu Steamhammer, był Martina Pugh.

Natomiast, Kieran White był wokalistą (i liderem).

Co do roli wokalisty (w tym zespole), mam inne zdanie.

Cieszę się, że ktoś interesuje się takimi archiwaliami.

Pozdrawiam

>>> co do zainteresowań archiwaliami - trochę mniej niz kiedyś ale zawsze, pisałeś o Simmonsie: miałem kiedyś Looking In(gdzieś jeszcze wysoko liczne analogi), znudziła mnie, wiesz gdzie można nabyć Street Corner Talking na cd ?

=> zildjian

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale miałem kłopoty "techniczne", z przegladarką internetową.

Savoy Brown, to jeden z moich ulubionych starych zespołów.

Płytę "Street Corner Talking" znam, ale nie posiadam.

W polskich sklepach internetowych (Vivid, Gigant, Master Disc, Merlin, CD Hurt), nie mają tej płyty (w katalogach, być może sprowadzą na indywidualne zamówienie?).

Natomiast, bez problemu, można ją nabyć w sklepach internetowych poza naszym krajem.

Ceny, $9.85 - $10.99.

All music Guide

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD Universe ($9.85)

Ukryta Zawartość

Amazom.com ($10.99)

Ukryta Zawartość

Skrót z Google (sklepy z tą plytą)

Ukryta Zawartość

oraz

Amazon - Niemcy (US-Import, EUR 15,99)

Ukryta Zawartość

jpc - Niemcy (EUR 13.99)

wpisz: Savoy Brown

Ukryta Zawartość

Muszę teraz wyjść.

Jak by co, będę po 21:00.

Pozdrawiam i powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo lubię Antonio Forcione. Jakoś nikt go do tej pory nie wspomniał. To mistrz tego instrumentu. Gra głównie swoje kompozycje, w bardzo różnych stylach. Jest kilka płyt, na których występuje w duecie: on gra, ktoś śpiewa, np. Sabina Sciuba czy Benito Madonia.

Nagrywa dla Naima, więc dodatkowym atutem jest świetna realizacja jego płyt.

Jezeli wprowadzi cos nowego do tematu:

Oto najlepsza dwudziestka gitarzystów według Total Guitar Magazine:

1. Jimi Hendrix

2. Jimmy Page

3. Eric Clapton

4. Slash

5. Brian May

6. Joe Satriani

7. Eddie Van Halen

8. Dave Gilmour

9. Kirk Hammett (Metallica)

10. Steve Vai

11. Carlos Santana

12. James Hetfield (Metallica)

13. Tom Morello (Rage Against The Machine)

14. Kurt Cobain (Nirvana)

15. Mark Knopfler (Dire Straits)

16. Zakk Wylde (Ozzy Osbourne)

17. Gary Moore

18. Jeff Beck

19. Stevie Ray Vaughan

20. Angus Young (AC/DC)

Co to za brednie ?

Santana na takim poslednim miejscu ? I to między kim ? Fakt że na tak zwanym "zachodzie" w głowach sie ludziom poprzewracało, ale żeby aż tak ? Rację miał Kuba na Idolu swiatowym wytykając im (ktos chyba z Indii mu pomagał), że trochę im się wartości poprzestawiały.

broy, a ty ciągle franio i franio ;-)

gdzież on tu pasuje?

jakby miał być poza podium, to lepiej że go nie ma wcale

tak w ogole to pocieszna ta lista :)))

ciekawe jak wybrali ta dwudziestkę, hmm... audiotele? ;->

Jesli komus spodobal se ktokolwiek z listy zaprezentowanej duzo wyzej przez santadoga - polecilbym rowniez:

Joe Morris

Marc Ducret

David Torn

Elliot Sharp

moze nawet : Buckethead.

choc bardzo rozni - wszyscy to jazzowo-awangardowi terorysci, czesto grajacy ostro i 'niezrozumiale', ale kazdy z nich potrafi zaskoczyc nagle nie wiadomo skad totalnie lirycznym, spokojnym utworem.

oraz: choc gra na gitarze nie tak duzo, ale bardzo pasujaco do reszty muzykow w vandermark 5 - puzonista- Jeb Bishop

dla fanow hendrixa - warto zerknac do plyt Wietnamskeigo gitarzysty Nguyen Le - zwlaszcza PURPLE:Celebrating Jkimmy Hendrix.

ale lepsza droga do sluchania w przyszlosci dziwniejszej gitary jest zapoznanie sie juz teraz z tym, jak gra na tym instrumencie, czesto krytykowany i przez wielu nielubiany VERNON REID (Living Colour, solo)

Pozdrawiam, nemes.

hm , raczej ryzykowne zestawienia np.Steve Vai z Curt Cobain a co dpiero np z Path Metheny.Ale do rzeczy.Ostatnio slucham na okraglo 2CD album koncertowy Alisson Krauss & Union Station 2002r. z pogranicza country, cos w stylu blugrass. Kilka gitar i dobro.No i wokale Alisson niczego sobie. Alez oni wiosluja!.Muzyka pelna zaru i ekspresji a jadnoczesnie krystalicznie czysta technicznie , rzeklbym zespolowa. Rownie dobrze mogliby zagrac JS Bacha.Na pewno must dla wielbicieli Metalica czy GunsandRoses Ten genre muzyczny raczej mnie dotychczas nie pociagal.A tutaj ?.Po wysluchaniu jednej plytki siegam bezwiednie po druga.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.