Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka gitarowa - ulubieni wykonawcy

Hermes

Rekomendowane odpowiedzi

-> Bartosz

hmm... może najszybciej machają głowami zaopatrzonymi w długie pióra (to dawniej w sumie ;-) podczas ostrego branzlowania gryfu, to nie lada sztuka, próbowałeś kiedy? ;->

może stać ich na najlepsze wiosła i piece... ;->

"jest wiele możliwości. bardzo wiele"

ale ja nie wiem, nie znam się ... ;-)

Ludzie co wy z tą Metallicą , można by wymienić od razu kilkadziesiąt kapel metelowych w których są lepsi gitarzyści niż w Metallice. Wg mnie z Metallicą jest tak - co płyta to gorsza , najlepsza była wg mnie jedynka (Kill am all) , a potem to już z górki.

Co do gitarzystów:

1.Scott Henderson

2.Paul Gilbert

3.Eric Jonson

Pozostali opisani w innych wątkach

Aha Ostatnia płyta Richie Kotzena tez nie jest tragiczna , nie tak przecukierkowana jak wwcześniejsze , dla fanów gitarowego grania polecam też płytę Dereka Sheriniana "Grand Utopia" z doskonałymi muzykami.

Pzdr Wojtek

->WOJTEK2

"Ludzie co wy z tą Metallicą , można by wymienić od razu kilkadziesiąt kapel metelowych w których są lepsi gitarzyści niż w Metallice"

Na szczescie to Twoje zdanie i masz do niego prawo oczywiscie. Jedyne z czym sie zgodze to zbyt pochopne umieszczenie na tej liscie Hetfield'a, ktory jest zdecydowanie gorszym wioslarzem od Hammett'a. Uwazam, ze ostatnia plyta Metallici daje nadzieje na lepsza przyszlosc jakby nie bylo mojej ukochanej kapeli. Pozdrawiam

>Kamon . Wiem , de gustibus .. itd. choc na liście zabrakło np Marty Friedmana z Megadeath , czy chociażby Johna Petrucci z Dream Theater albo Steva Morse`a z Deep Purple. A możne by jeszcze wymieniać i wymieniać.

Po prostu ta lista jest wg mnie do kitu i już . A co do Metallici to szanując oczywiście Twoje zdanie (przypuszczam że nie tylko Twoje) to podtrzymuje jak najbardziej swoje zdanie , a dodam jeszcze co zapomniałem napisać wczesniej że wg mnie Metallica to także niesamowita komercja taka sama jak np Michael Jackson czy Schakira . (z tą różnicą że ci drudzy to profesjonaliści w każdym calu) . Słynna płyta z orkiestrą to wg mnie totalny niewypał , po zapowiedziach tej płyty przypuszczałem że płyta nie zachwyci niczym specjalnym ale nie spodziewałem się że będzie to taka beznadzieja. (choć znam wielu których ta płyta zachwyciła i są to także ludzie z tego Forum) . Po śmierci Cliffa Burtona Metallica zaczęła schodzić coraz bardziej na droge komercji i kiczu i jest jak już napisałem wcześniej coraz gorzej. Ostatecznie koncert Metallici w Polsce w Chorzowie ostatecznie rozwiał moje wątpliwości co do tej kapeli. Może nie powinienem tego wszystkiego pisać i mam nadzieję że nie obraziłem Cię czy nie spowodowałem że zrobiło Ci się przykro ale musiałem to powiedzieć bo : "Ludzie co wy z tą Metallicą ..."

Pzdr Wojtek

PS próbując się doszukiwać mocnych stron Metallici na pewno nie zaczynałbym od gitarzystów

Inzynier, zgadzam sie z toba calkowicie. Nie pamietam juz gdzie czytalem, ale w tym artykule nazwano go Jimi Hendrix gitary akustycznej. Forcione jest naprawde bardzo dobry. Mam jego dwie plyty - "Touch Wood" i "Vento del Sud". I nagrane naprawde bardzo dobrze.

->voyou

Polecam także "Ghetto Paradise".

Ostatnia jego płyta - "Touch Wood" - jest ciekawa. Co prawda 'Alhambra' była już na innej płycie, ale w innej aranżacji (albo miksie, sam nie wiem).

"Meet Me In London" z Sabiną Sciuba jest trochę inna niż pozostałe, nawet "Vento del sud", znacznie bardziej jazzowa. To ona, Sciuba, nadała ton i wyraz, a Forcione jest jej znakomitym akompaniatorem.

• 2 tygodnie później...

Wdarła się pomyłka - kilka wpisów wyżej polecałem płytę Dereka Sheriniana - Grand Utopia - powinno być Black Utopia. Derek Sherinian to wg opisu na okładce klawiszowiec (choc klawiszy na płycie trudno się doszukać) a towarzyszą mu muzycy : UWAGA !!! : Al DiMeola ; Zakk Wylde ; Steve Lukather ; Yngwie Malmsteen ; Simon Philips ; Billy Sheehan ; Tony Franklin ; Jerry Goodman.

Muzyka raczej ostra , nawet Al Di Meola jakoś inaczej gra ,a Y. Malmsteen - nie nudzi i nie przesładza., całości dopełnia wirtuoz skrzypiec elektrycznych Jerry Goodman.Myzycy oprócz popisów technicznych tworzą niesamowity klimat. Polecam wszystkim miłośnikom dobrego gitarowego grania choc niekoniecznie musi się spodobać miłośnikom E.Forcione.

Z innych płytek gitarowych polecam G3 Live in concert (Vai , Satriani , Jonson) - nie rzuca na kolana ale da się posłuchać , no i jak na koncertówkę całkiem nieźle nagrana.

Pomimo iż nie pałam jakąś straszną miłością do wymiataczy gitarowych typu Malmsteen , Satriani itp to całkiem fajnie słucha mi się wykonawcy - Vinnie Moore , płyta - Mind`s Eye (tylko takową posiadam) .

Pzdr Wojtek

PS >Kamon - bez urazy i głowa do góry , tez słucham czasem Metallice , najbardziej lubię Kill am all i Garage.

Wojtek2,

Sherinian wraz z polecanym wyzej przeze mnie gitarzystą T.MacAlpine (świetny!!!!) i perkusista V.Donati tworzą grupę PlanetX.

Myślę że ta muzyka Ci się spodoba - ja jestem pod dużym wrażeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wszystkie plyty jakie wydali, wraz z próbkami mp3 znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Przeglądając wpisy nie zauważyłem wzmianki o Ottmarze Liebercie. Ciekaw jestem co sądzicie o tym wykonawcy. Wprawdzie ostatnio słuchałem go chyba 3 lata temu ale pamiętam, że jego muzyka brzmiała dla mnie dość przystępnie. O ile pamiętam była to płyta Barcelona Nights: The Best of Ottmar Liebert, Vol. 1.

Może ktoś poleciłby mi gitarzystów z gatunku "swingowo - jazzowo - standardowych". Pozdrawiam.

>Arek - Planet X całkiem ok - ja z gitarowych "x -ów" lubię Racer X z Paulem Gilbertem .A do do gitarzystów to nie odpuszczę ze Scottem Hendersonem . Polecam link :

Ukryta Zawartość

Wojtek

Ukryta Zawartość

Karl Ratzer

1978 In Search of the Ghost Vanguard

1979 Fingerprints CMP

1979 Street Talk Vanguard

1980 Dancing on a String CMP

1994 Happy Floating RST

1996 Gumbo Dive Rst

1997 Saturn Returning Enja

1998 Electric Finger Rst

1998 Gitarre Genie & Geschichten Rst

2003? Electric Fingers RST

Które masz?

Na tej stronie jest trochę nazwisk gitarzystów (i nie tylko)

Musicians' Olympus - On-Line Encyclopaedia of 70s U.K. rock, pop and session stars

Ukryta Zawartość

Mój ulubiony gitarzysta rockowy, to Gary Moore.

Pzdr

Celestyn

Ukryta Zawartość

PS.

Sprawdziłem aktualne katalogi Gigi oraz Rock Serwis. Niestety, w Gigi są tylko Saturn...i Moon...., czyli te co masz. W Rock Serwisie brak. Sugeruję kontakt z Panem Zdzisławem i zapytanie się: bardzo fajny gość i na pewno Ci pomoże!

Pzdr.

Witam

>Jarzabek

Dziękuję bardzo za odzew. Napewno sprawdzę czy muzyka wymienionych przez Ciebie wykonawców to, to o co mi chodziło.

>Zildjian

Miałbym do Ciebie pytanie połączone z prośbą. Czy mógłbyś mi podać swój adres e-mail? Mój jest w "o mnie".

Pozdrawiam

>>> w istocie Ratzera mam od Pana Zdzisława, czekam na 3-cią,która lada dzień ma dotrzeć. Zreszta Pan Zdzisław ma u mnie carte blanche ,jeśli chodzi o nowe płyty Ratzera. Gdzie dostać Ratzera wydane poza Enja,które wymieniłeś ? Mam jeszcze Dan'a Wall'a (Hammondziarz od Abercrombie'go kiedyś),gdzie właśnie Ratzer zagrał i tam go 1-szy raz słyszałem. Zresztą od Gigi mam wiele innych płyt np. Nguyena Le czy - uwaga - Jan Erik Konshaug na gitarze,miękkie ,swingowe granie w stylu upodobań Hermesa. Także i wpadkę - Wayne Krantz, poszła w prezencie.Spotkaliśy się koncercie Jarreta,tam kupiłem kilka płyt Coryell'a, część już pogoniłem. Dzisiaj złożyłem 1-sze zamówienie w Multikulti,jeśli serwis do końca będzie taki jak początek kontaktu, to po prostu super ! W przeciwieństwie do Merlina,gdzie na płyty czekam już 2-gi m-c !

>>> Hermes, kup Jim Hall - Concierto, odjazd w swoim gatunku !!! Właśnie u mnie leci....

Też o gitarach, ale basowych (i ich użytkownikach):

bassplaza.com (Holandia)

the ultimate bassguide

Ukryta Zawartość

gallery of fame (basiści)

Ukryta Zawartość

bassplayers (+ linki)

Ukryta Zawartość

----------------------------------

Bass Encyclopedia

Ukryta Zawartość

----------------------------------

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

=> zildjian

Płyta "Street Corner Talking", zespołu Savoy Brown, jest w katalogu, warszawskiego sklepu internetowego - Which.

Czas realizacji zamówienia: 2-3 tygodnie.

Cena: 115,00 zł

Przyjemnego słuchania :)

Which

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

Chciałem zapytać czy zetknął się ktoś z Szanownych "Forumowiczów" z płytami Martina Taylora? Miałem okazję słuchać dwóch: Gypsy i Portaits (zawiera kilka duetów z Chetem Atkinsem), słuchałem ich dość pobieżnie ale mimo to już znajdują się na szczycie listy najbliższych zakupów. Bardzo spodobał mi się styl gry pana Taylora. Byłbym wdzięczny za opinie na temat innych jego płyt. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.