Skocz do zawartości
IGNORED

Unison Research klub

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, jantor napisał:

Zastanawiam się, czy stosowanie tak drogich kabli do wzmacniacza i cd za w sumie nieco ponad 10 tys. ma jeszcze sens. Chyba lepiej wydać tę kasę na lepszy wzmacniacz/cd...

Liczę się z wydatkiem ok. 2 tys. na interkonekt RCA, ale wasze propozycje wydają mi się być z zupełnie innej bajki.

Skoro tak szukaj coś z rynku wtórnego.Ostatnio na OLX była okazja kupić Purist audio design model Posejdon w kwocie 1800 zł gdzie nowy kosztuje około 4500 zł.Świetny kabel 😉

https://www.olx.pl/d/oferta/purist-audio-design-luminist-revision-poseidon-viii-CID99-ID10kf1B.html

Tu masz 2 metrowe posejdony za 2000 tyś .😉

Edytowane przez pawel k
20 minut temu, jantor napisał:

Zastanawiam się, czy stosowanie tak drogich kabli do wzmacniacza i cd za w sumie nieco ponad 10 tys. ma jeszcze sens. Chyba lepiej wydać tę kasę na lepszy wzmacniacz/cd...

Liczę się z wydatkiem ok. 2 tys. na interkonekt RCA, ale wasze propozycje wydają mi się być z zupełnie innej bajki.

Uwielbiam Twój komentarz. Bo kabelek w cenie wzmacniacza czy kolumn to rezolutność w bardzo "specyficznym" wydaniu. Ale już jestem cicho, co by nie wywoływać gównoburzy w wątku o bardzo zacnej marce, którą bardzo lubię i cenię.

19 minut temu, dedal75 napisał:

Wolałbym fajne lampy kupic .

To chyba najlepsze wyjście przy Unisonie, a nie rzeźbienie kabelkami po 4 koła... jak by nie były dobre, ale nie przesadzajmy:)

I efekt z nowych/lepszych/innych lamp z pewnością będzie bardziej słyszalny i jednocześnie inwestycja tańsza.

W dniu 8.09.2024 o 18:09, micmus napisał:

To pokaż Unisona, a w tle Opera 😁

No właśnie... odwagi:)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

12 minut temu, tomek11 napisał:

Uwielbiam Twój komentarz. Bo kabelek w cenie wzmacniacza czy kolumn to rezolutność w bardzo "specyficznym" wydaniu. Ale już jestem cicho, co by nie wywoływać gównoburzy w wątku o bardzo zacnej marce, którą bardzo lubię i cenię.

To chyba najlepsze wyjście przy Unisonie, a nie rzeźbienie kabelkami po 4 koła... jak by nie były dobre, ale nie przesadzajmy:)

I efekt z nowych/lepszych/innych lamp z pewnością będzie bardziej słyszalny i jednocześnie inwestycja tańsza.

No właśnie... odwagi:)

Każdy kupuje to na co go stać 😉

Napisałem że mam Albedo co nie znaczy że je proponuję. Każdemu według słuchu. Dla mnie to też duża kwota za interkonekty ale jak podłączyłem Albedo po kilku innych pożyczonych na testy i usłyszałem tą przestrzeń która od razu powstała to nawet żona stwierdziła że kupujemy. Te interkonekty to w moim przypadku jakieś 25% ceny wzmacniacza Unico 90 ale z drugiej strony skoro dodają takiej przestrzeni i do tego pasują do systemu to dla mnie były to sensownie wydane pieniądze. 

Edytowane przez remar
2 minuty temu, pawel k napisał:

Każdy kupuje to na co go stać 😉

Jest jeszcze coś takiego jak "mądrze wydane pieniądze", niezależnie od tego, ile ich masz;)

7 minut temu, remar napisał:

Napisałem że mam Albedo co nie znaczy że je proponuję. Każdemu według słuchu. Dla mnie to też duża kwota za interkonekty ale jak podłączyłem Albedo po kilku innych pożyczonych na testy i usłyszałem tą przestrzeń która od razu powstała to nawet żona stwierdziła że kupujemy. Te interkonekty to w moim przypadku jakieś 25% ceny wzmacniacza Unico 90 ale z drugiej strony skoro dodają takiej przestrzeni to dla mnie były to sensownie wydane pieniądze. 

Rozumiem, to ma sens, jeżeli było rzeczywiście nowe otwarcie, przy tych proporcjach cen czemu nie? Ale pisałem właśnie o kupowaniu kabelków za cenę kolumn czy wzmacniacza, to już jest dla mnie przerost formy nad treścią.

4 minuty temu, pawel k napisał:

Racja jest jak dupa każdy ma swoją 😉

Dobra, ja się wycofuję, nie będę psuł wątku o takiej fajnej marce i innym też to proponuję. Pozdrawiam.

Edytowane przez tomek11

53 minuty temu, pawel k napisał:

Skoro tak szukaj coś z rynku wtórnego.Ostatnio na OLX była okazja kupić Purist audio design model Posejdon w kwocie 1800 zł gdzie nowy kosztuje około 4500 zł.Świetny kabel 😉

https://www.olx.pl/d/oferta/purist-audio-design-luminist-revision-poseidon-viii-CID99-ID10kf1B.html

Nie szukam dociążenia, a takie podobno właściwości ma ten interkonekt, tylko uszczuplenia basu i większego otwarcia na górze. Poza tym wystarczy mi kabel długości 0,5 m.

14 godzin temu, pawel k napisał:

Na aliexpress takie kable mogę kupi jeszcze taniej. 

Kupując kable z rynku wtórnego do tego bez oryginalnego opakowania i bez dowodu zakupu od oficjalnego dystrybutora nigdy nie masz pewności czy to nie jest jakaś podróba. Nie mówiąc już o tym, że mogą byc kradzione. Dlatego nie kupuję drogich rzeczy z rynku wtórnego jeżeli sprzedający nie jest w stanie udowodnic że jest właścicielem danej rzeczy i że pochodzi ona z legalnego źrodła. 

Ktoś sprzedaje "Wspaniały" kabel ponad 2 razy taniej niż on kosztuje w sklepie? Skoro jest taki wspaniały, to dlaczego się tego pozbywa do tego za mniej niż połowę ceny? 

No i gdybym potrzebował zwiększenia dociążenia w swoim systemie, to na pewno nie kablami bym to próbował zmienic. 

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Jeśli chodzi o cenę, spieszę z odpowiedzią! Bo w audio 50% ceny z katalogu jest uczciwą kwotą za używkę.

No i również w audio coś co jest wspaniałe nie zawsze musi się wpisać w nasz system. Ba, nawet jak się wpisze, czasem chcemy zmienić. 

Oczywiście nie twierdzę, ani nie wykluczam, że to są podróby. 

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Jeśli chodzi o cenę, spieszę z odpowiedzią! Bo w audio 50% ceny z katalogu jest uczciwą kwotą za używkę.

No i również w audio coś co jest wspaniałe nie zawsze musi się wpisać w nasz system. Ba, nawet jak się wpisze, czasem chcemy zmienić. 

Oczywiście nie twierdzę, ani nie wykluczam, że to są podróby. 

Jeżeli coś jest wspaniałe to jest zazwyczaj rozchwytywane i trzyma cenę, nawet używki. A z czasem używki stają się droższe od nowych, jeżeli nowe już nie są produkowane. Wtedy rzeczywiście można uznac że to coś jest obiektywnie wspaniałe bo jest to produkt poszukiwany, rozchwytywany i ludzie gotowi za niego płacic więcej. 

Jeżeli coś jest "nie wpisało" się w mój system (a więc nie podobało mi się), to jak ja mogę twierdzic że to coś jest wspaniałe? A może w inne systemy też się nie wpisuje? Jeżeli mam dwa kable i żaden z nich nie wpisał się w mój system, to kiedy uznam że obydwa one są wspaniałe, a kiedy tylko jeden z nich, a kiedy żadne? Czy wspaniały jest tylko ten droższy, a może ten zachwalany przez recenzentów? Mnie się wydaje że w audio oceny sprzętu, a szczególnie kabli są tak subiektywne że pisanie o nich że są "wspaniałe" to mocne nadużycie. Szczególnie kiedy chcę się tego pozbyc i wystawiam na sprzedaż nie brzmi to wiarygodnie.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

2 godziny temu, azimut napisał:

Na aliexpress takie kable mogę kupi jeszcze taniej. 

Kupując kable z rynku wtórnego do tego bez oryginalnego opakowania i bez dowodu zakupu od oficjalnego dystrybutora nigdy nie masz pewności czy to nie jest jakaś podróba. Nie mówiąc już o tym, że mogą byc kradzione. Dlatego nie kupuję drogich rzeczy z rynku wtórnego jeżeli sprzedający nie jest w stanie udowodnic że jest właścicielem danej rzeczy i że pochodzi ona z legalnego źrodła. 

Ktoś sprzedaje "Wspaniały" kabel ponad 2 razy taniej niż on kosztuje w sklepie? Skoro jest taki wspaniały, to dlaczego się tego pozbywa do tego za mniej niż połowę ceny? 

No i gdybym potrzebował zwiększenia dociążenia w swoim systemie, to na pewno nie kablami bym to próbował zmienic. 

Znajdź mi na alieexpres podróbke Harmonixa HS 101 GP lub Purist audio design to stawiam dobrą flachę😉

4 minuty temu, pawel k napisał:

Znajdź mi na alieexpres podróbke Harmonixa HS 101 GP lub Purist audio design to stawiam dobrą flachę😉

Nie piję 😜

41 minut temu, azimut napisał:

Jeżeli coś jest wspaniałe to jest zazwyczaj rozchwytywane i trzyma cenę, nawet używki. A z czasem używki stają się droższe od nowych, jeżeli nowe już nie są produkowane. Wtedy rzeczywiście można uznac że to coś jest obiektywnie wspaniałe bo jest to produkt poszukiwany, rozchwytywany i ludzie gotowi za niego płacic więcej. 

Jeżeli coś jest "nie wpisało" się w mój system (a więc nie podobało mi się), to jak ja mogę twierdzic że to coś jest wspaniałe? A może w inne systemy też się nie wpisuje? Jeżeli mam dwa kable i żaden z nich nie wpisał się w mój system, to kiedy uznam że obydwa one są wspaniałe, a kiedy tylko jeden z nich, a kiedy żadne? Czy wspaniały jest tylko ten droższy, a może ten zachwalany przez recenzentów? Mnie się wydaje że w audio oceny sprzętu, a szczególnie kabli są tak subiektywne że pisanie o nich że są "wspaniałe" to mocne nadużycie. Szczególnie kiedy chcę się tego pozbyc i wystawiam na sprzedaż nie brzmi to wiarygodnie.

Nie ma kabli wspaniałych są tylko lepiej lub gorzej wpasowywujące się w dany system i gusta brzmieniowe 😉

Edytowane przez pawel k

No ale to sprzedaje użytkownik, który napisał że jest świetny? Jeżeli tak, nie brałbym jego opinii pod uwagę, a na forum takie praktyki są zakazane. 

Edytowane przez J4Z

.

6 godzin temu, azimut napisał:

Rozchwytywane to były produkty FSO za komuny. One też trzymały cenę a i używkę po latach można było drożej sprzedać. Współczesny rynek audio, zwłaszcza ten z wyższej półki, rządzi się dość specyficznymi zasadami. To rynek w znacznej mierze oparty na emocjach kupującego o czym producenci doskonale sobie zdają sprawę. Kwestia wspaniałości danego komponentu jest tu rzeczą bardzo subiektywna zależną od tego jak sprawdza się w danym systemie, jak wpisuje się w gusta użytkownika a także jak przekłada się jego jakość na cenę. Zważywszy na mnogość oferowanych komponentów audio, jak też mocno zawyżone ceny, trudno jest mówić tu o jakimś ich rozchwytywaniu a zakup na rynku wtórnym o połowę taniej nie jest niczym odkrywczym i nie musi wiązać się z podstępem. 

24 minuty temu, Zbigg napisał:

Rozchwytywane to były produkty FSO za komuny. One też trzymały cenę a i używkę po latach można było drożej sprzedać. Współczesny rynek audio, zwłaszcza ten z wyższej półki, rządzi się dość specyficznymi zasadami. To rynek w znacznej mierze oparty na emocjach kupującego o czym producenci doskonale sobie zdają sprawę. Kwestia wspaniałości danego komponentu jest tu rzeczą bardzo subiektywna zależną od tego jak sprawdza się w danym systemie, jak wpisuje się w gusta użytkownika a także jak przekłada się jego jakość na cenę. Zważywszy na mnogość oferowanych komponentów audio, jak też mocno zawyżone ceny, trudno jest mówić tu o jakimś ich rozchwytywaniu a zakup na rynku wtórnym o połowę taniej nie jest niczym odkrywczym i nie musi wiązać się z podstępem. 

W końcu głos rozsądku. Moim zdaniem w tej branży nie ma cudów, są produkty bardzo dobre, dobre, niezłe, średnie i słabe. I to zależnie od systemu, akustyki, upodobań. Historie o wielce wyjątkowych produktach w ogóle, na które zawsze są chętni w kolejce i których cena ciągle rośnie to próba pisania baśni, mniej bądź bardziej skuteczna. A że branża i klienci są specyficzni, to i wielu się na to złapie w swojej próżności. Ja tego nie łykam.

Edytowane przez tomek11

No i mam już kabelki:

- głośnikowe: Van Den Hul The Inspiration Hybrid - kupiłem w promocji niekonfekcjonowane na metry. Nie zamierzam je przepinać, więc banany mi do niczego nie są potrzebne. Wpinam gołe przewody do terminali i zapominam. A różnica cenie jest ogroooomna.

- rca do dac - wzmacniacz: Van Den Hul The Integration Hybrid

Słucham je od godziny i wiem że nic lepszego do tej pory nie miałem. 

28 minut temu, dedal75 napisał:

Jakiś link?

Link do czego? Do sklepu gdzie kupiłem?

Kupowałem w rtvmax. Ale widzę że już koniec promocji. Za głośnikowy na metry płaciłem w poniedziałek 360 zł/m, teraz już cena 630 zł/m

Za rca metrowe płaciłem 750 zł, a teraz już cena cena 1.100 zł.

https://www.rtvmax.pl/z-metra/244-van-den-hul-the-inspiration-hybrid-4-zylowy-kabel-glosnikowy-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz.html

https://www.rtvmax.pl/rca-cinch/22071-van-den-hul-the-integration-hybrid-10-m-2rca2rca-para-raty-0-gwarancja-producenta-salon-lodz.html

Edytowane przez azimut

A tu taki kabel głośnikowy z konfekcją:

https://planetadzwieku.com/kabel-glosnikowy-van-den-hul-the-inspiration-hybrid.html

Cena 6.300 zł za 2 x 2 m. A ja za takie kable 2 x 2 m bez konfekcji zapłaciłem 1.440 zł!

• 1 miesiąc później...

Wiecie czy w  Unico Due można mieszać lampy? 
Np: 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pin  + 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion 

czy jedna lampa odpowiada za Lewy kanał a druga za Prawy? 

Przeczytałem cały temat o lampach 70 stron nie znalazłem odpowiedzi. 
Szukam lampy o charakterystyce brzmienia:

Góra: Taka jak w 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins( Czyli nie zaokrąglona, tylko pełna wybrzmien)

Środek: Taki jak w 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion (Czyli świetnie dociążony środek nasycony gesty)

Dól: Konturowy, punktowy lepiej Kontrolowany niż w B759 

Będę Wdzięczny jak ktoś znalazł takie lampy 👊

24 minuty temu, dedal75 napisał:

A opony też różne zakładasz na lewą i na prawa stronę .

Słyszałeś o parowaniu lamp ? 

Tak do driftingu zakładam różne opony

Słyszałeś może o inwerterze fazy? 

Myślisz że wszystkie pre na lampach odpowiadają za prawy i lewy kanał? 

np. w Macintosh można mieszac lampy, Mało tego na Przedwzmacniacz gramofonowy można zamontować zupełnie inną lampę, bo jest osobna niż na inne sekcje 

Aaa to jak rozmawiamy o Macintoszach to przepraszam 🫣 

Hybrydach? 

Masz 2x 12ax7 i 2x  12at7 fabrycznie 🤷‍♀️

Czasem jest jedna wspólna

No to mieszaj w t ym unisonie .

Pzdr🖐 

Ps mówimy o Due.

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Przepraszam ,czy ja cię personalnie obraziłem? 🤔 

Ps a inwerter fazy stosuje się raczej w lampach mocy których w Due nie masz 

Edytowane przez Seyv

W dniu 17.10.2024 o 13:12, SenorCoconut napisał:

Wiecie czy w  Unico Due można mieszać lampy? 
Np: 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pin  + 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion 

czy jedna lampa odpowiada za Lewy kanał a druga za Prawy? 

Przeczytałem cały temat o lampach 70 stron nie znalazłem odpowiedzi. 
Szukam lampy o charakterystyce brzmienia:

Góra: Taka jak w 12AX7 B759 Genalex Gold Lion gold pins( Czyli nie zaokrąglona, tylko pełna wybrzmien)

Środek: Taki jak w 12AX7 CV4004 Genalex Gold Lion (Czyli świetnie dociążony środek nasycony gesty)

Dól: Konturowy, punktowy lepiej Kontrolowany niż w B759 

Będę Wdzięczny jak ktoś znalazł takie lampy 👊

Poszukiwałem dokładnie tego samego charakteru lamp do moich Dynaudio Evoke 20 i poległem. Lampy zmieniają dużo, w moim systemie na pewno więcej niż kable, ale niestety nie potrafiłem nimi zmienić akustyki pokoju i charakterystyki kolumn. Przetestowałem ich sporo i chociaż aktualnie Unico są sterowane parą Telefunken z lat 60-tych ubiegłego wieku, to niestety z zatyczkami bas reflexu w kolumnach. Bez zatyczek najlepiej oczekiwany efekt Unico uzyskiwał z Philips Miniwatt również z lat 60-tych w wersji i65. Proponuję zacząć od tych ostatnich.

Kiedyś mnie jakoś nie urzekły ale po czasie wróciłem do nich .

I zakupiłem 2 pary z deltą. No mają to coś 

IMG_20240502_102044.thumb.jpg.5c8bc4699f8c23d7748b4c4ea39744e7.jpg

2 godziny temu, jantor napisał:

Poszukiwałem dokładnie tego samego charakteru lamp do moich Dynaudio Evoke 20 i poległem. Lampy zmieniają dużo, w moim systemie na pewno więcej niż kable, ale niestety nie potrafiłem nimi zmienić akustyki pokoju i charakterystyki kolumn. Przetestowałem ich sporo i chociaż aktualnie Unico są sterowane parą Telefunken z lat 60-tych ubiegłego wieku, to niestety z zatyczkami bas reflexu w kolumnach. Bez zatyczek najlepiej oczekiwany efekt Unico uzyskiwał z Philips Miniwatt również z lat 60-tych w wersji i65. Proponuję zacząć od tych ostatnich.

Dzięki  👊  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.