Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn scherzo 350

DjPawSsio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam kolumny scherzo 350 chciałbym kupić wzmacniacz do nich najmocniejszy jaki jest w granicach 400 zł. Będę kupywał na allegro. Może ktoś się orięntuje jaki może to być wzmacniacz ?.

https://www.audiostereo.pl/topic/50225-jaki-wzmacniacz-do-kolumn-scherzo-350/

Jesli ma byc najmocniejszy to wybieraj najmocniejszy,chyba nie zalerzy tobie na tym aby był wyśmienity brzmieniowo?Zreszta w takiej cenie trudno kupić cos dobrze brzmiącego i mocnego.

Pozdrawiam.

Powiem szczerze, lza sie w oku kreci jak slysze o scherzo 350. Mialem je cale lata a teraz sa u rodzicow i nadal graja. Powiem tak troche dziwi mnie ten warunek mocy, nie lepiej wybrac cos co za male pieniadze dobrze zagra z tymi glosnikami ? Ja osobiscie kiedy je kupowalem (a bylo to baaardzo dawno temu) moglem posluchac tylko tego co bylo wtedy na rynku. Sluchalem z nimi Jakiegos Pioniera, kilka techniksow i kilka sony i wtedy wybor byl tylko jeden - moim zdaniem - SONY ES.

NA allegro bez problemu znajdziesz w tej cenie jakiegos ES'a np seri 5xx. Dla tych kolumn moim zdaniem super.

Ale czasy sie zminily wiec mozliwosci na prawde jest wiele.

pozdrawiam

Kazio

a ten może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o wzmacniacz, to może cos ze starej serii TECHNICSA?

Zakładam, że twoje TONSILE maja po 180 W mocy nominalnej skoro mają muzycznej 350W.

Mam jeszcze w domu moje stare TONSILE VOYAGERY 350 o takiej własnie mocy.Do nich własnie miałem podłaczony wzmacniacz TECHNICS SU VX 500, który ma dokładnie 100 W w 8 Ohmach.-Jest taki na Allegro za 400 zeta z końcówką.BASU MA DUŻO i jeszcze filtr LOUDNESS, który tylko bas dopala.Spokojnie rozkrecałem gałę na godzine 14,czy nawet 15, bez obawy że kolumny załatwię.Za tak malutki budżet, to wybór bedzie tutaj raczej skromny.Znacznie lepszy byłby TECHNICS SU VX 900, ale ten wychodzi juz z 1000 zł-Poteżny i bardzo ciężki wzmacniacz, dwukrotnie większy od mojego i pewnie także mocniejszy.Muj stary SU VX 500 nie miał najmniejszych problemów z napędzeniem podobnej mocy kolumn.

Spokojnie podobne wzmacniacze tej firmy można juz kupić od 280 zł do góry.Teraz jest do sprzedania SU-VX700- jeszcze wyzszy model Technicsa za blisko 300 zeta.Cała seria SU-VX wygląda tak.

Ukryta Zawartość

post-22128-100000010 1237580140_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

POWIEM SZCZERZE, że TONSILE są wyjściowym produktem do słuchania muzyki,nie należy sie spodziewać,że z bardzo dobrym sprzetem zagrają po audiofilsku.-JA miałem swoje VOYAGERY podpięte do amplitunera NAD T 770 i DVD T 512.-TOTALNA PORAŻKA i dlatego byłem zmuszony zmienić kolumny.Z moim starym TECHNICSEM zagrały dużo lepiej niż z NADem o wiele droższym.SPokojnie poszukaj wzmacniaczy firm:SONY, JVC, MITSUBISCHI,SHARP, TECHNICS,PHILIPS,PIONIEER,może być też jakis stary MARANTZ lub DENON-Do takich firm w latach 90-tych podłączano kolumny naszego TONSILA.

L.G. life is BRUTAL...

W ciemno nic nie kupuj! :)

-Bo może okazać się, że wybrany sprzęt może ci brzmieniem nie odpowiadać.

Teoretycznie z TONSILEM wszystko zagra, ale są pewne słyszalne różnice,które Ty musisz już sam ocenić :)

-To co innym odpowiada, Tobie nie musi,bo każdy ma inne preferencje słuchowe

-Co do YAMASZKI-Oni robili zawsze bardzo dobry sprzęt,który z odpowiednimi kolumnami pokaże swoją klasę.

L.G. life is BRUTAL...

discomaniac71, 21 Mar 2009, 12:30

>Yamaha AX 700 lub AX 900. Ten Technics to przy nich pomylka.

z budżetowego sprzętu yamaha jest najodpowiedniejsza. Zakup technicsa czy sony w cenie do 400 złotych to porażka i wywalenie pieniędzy w błoto. Oczywiście będzie to grać, tylko jak?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sav, 20 Mar 2009, 17:21

>Moc wzamcniacza powinna wynosić 50% mocy kolumn.

Zaskakujące! Gdzie to wyczytałeś?

Yamaha będzie OK.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

jest jedna AX 700 chce za nią 500 zł. Jak myślicie opłaca się za taka cenę ? czy koleś chce tylko zarobić?. Ale jeszcze znalazłem taka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każdy chce albo zarobić, albo jamniej stracić.

AX 700 jest od pewnego sprzedawcy. To duży plus.

Ten za 170 złotych jakoś dziwnie opisany. Niby dobry, a sprzedaje jako uszkodzony...

Zobacz jeszcze tu:

Ukryta Zawartość

Gość ma kilka wzmacniaczy. Luxman chyba będzie brzmieniowo lepszy. Ale Tobie chyba moc potrzebna bardziej:)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

ok tylko jak moc jest tego wzmacniacz tyko napisał ze 520 watt. Ja go kupie a się okaże że on ma 2x50 wat przy 8 ohm. he to wyjdzie że moja Diora ws 504 jest mocniejsza od tej Yamahy.

Ja myślę że taki by był Dobry jestem skłonny dać o 100zł wiecej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Własnie o nim pisałem (że jest od pewnego sprzedawcy). AX 700 ma bodajże 630 Wat poboru max, a ten srebrny - 520. Różnica nie jest kolosalna. Oba dośc mocne. Wzmacniacze pracują w klasie AB, tzn. mają 50-60% sprawności. Można więc policzyć.

Na pewno nie będą słabsze od Diory:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.