Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie listwy, cała prawda

MaTiX_lama

Rekomendowane odpowiedzi

Konkrety i wiedzę dotyczącą elektryczności zapewne znajdziecie na typowo technicznych forach na przykład :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj raczej zabierają głos osoby chcące podzielić się swoimi odczuciami (być może subiektywnymi) dotyczącymi słuchania i odbierania muzyki.

Nie jestem elektrykiem i nie zamierzam tutaj analizować praw fizyki, po prostu chciałem poświadczyć, że u mnie listwa zadziałała, przynosząc poprawę brzmienie mojego zestawu audio. Nie wiem, dlaczego tak się stało u mnie, a u kolegi w nowym domu efekt poprawy dźwięku był słabo słyszalny. Stąd moje niepotwierdzone badaniami naukowymi przypuszczenie, że listwa lepiej sprawdza się w mieszkaniach ze słabą instalacją elektryczną.

Ukryta Zawartość

Ari72, 27 Mar 2009, 14:35

>>Nie jestem elektrykiem i nie zamierzam tutaj analizować praw fizyki, po prostu chciałem poświadczyć,

>że u mnie listwa zadziałała, przynosząc poprawę brzmienie mojego zestawu audio. Nie wiem, dlaczego

>tak się stało u mnie, a u kolegi w nowym domu efekt poprawy dźwięku był słabo słyszalny. Stąd moje

>niepotwierdzone badaniami naukowymi przypuszczenie, że listwa lepiej sprawdza się w mieszkaniach ze

>słabą instalacją elektryczną.

to jest dokładnie tak jak z tym stwierdzeniem, że wszyscy wiedzą że czegoś nie można zrobić oprócz tej osoby która to właśnie zrobiła, bo nie wiedział, że nie można tego zrobić...

Jorgen

Ale przedstaw proszę swoje własne stanowisko. Dotychczas tak sie k**wa kimasz, jak pijaczyna koło budki z piwem , który owszem - wie, ale k**wa nie powie. Ukrywasz coś, korepetycji udzielasz?

Wij, 27 Mar 2009, 19:26

>Jorgen

>

>Ale przedstaw proszę swoje własne stanowisko. Dotychczas tak sie k**wa kimasz, jak pijaczyna koło

>budki z piwem , który owszem - wie, ale k**wa nie powie. Ukrywasz coś, korepetycji udzielasz?

Listwa, z samego założenia jej działania ma gówno do jakości prądu, napięcia czy jak to zwać. Listwa jest elementem zabezpieczającym, stanowiącym przy okazji rozdzielacz.Składa się z elementów zabezpieczających, czyli warystora za 30 groszy plus w tzw. wypasionej wersji dławika za niecałą złotówkę. Nie jest kondycjonerem sieciowych, nie posiada żadnych aktywnych układów przetwarzających i poprawiających jakość napięcia zasilającego. Jedynie zabezpiecza i wycina szpilki.

Więc używając Twego wysublimowanego języka - przestańcie w końcu pier**lić jak to się nagle poprawiło bo kupiliście listwę za kilka stówek.

Placebo też podobno działa-choć nie ma prawa.

>rae0113

trzymam za ciebie kciuki

jak ci sie uda takie cacko sprzedac

bedziesz wielki

ps

to ze we lbie cie sie nie miesci jak listwa moze wplywac na dzwiek to nie znaczy ze nie wplywa

:)

>to ze we lbie cie sie nie miesci jak listwa moze wplywac na dzwiek to nie znaczy ze nie wplywa

Jasne, to że dziecko nie może nasrać więcej niż waży nie znaczy że nie nasra.

rae0113, 27 Mar 2009, 20:42

>Wij, 27 Mar 2009, 19:26

>

>>Jorgen

>>

>>Ale przedstaw proszę swoje własne stanowisko.

no cóż, nie mam zamiaru kogokolwiek pouczać,

wiedzy można uczyć się w szkole, na studiach itp.

jak płynie prąd w kawałku przewodu wiem właśnie z podręczników ze szkoły, a w pracy też zajmuję się prądem elektrycznym i to od bardzo, bardzo, bardzo wiele lat, dlatego fajnie mi się czyta jak humaniści się tutaj produkują, fajna lektur prawie jak moja ulubina książka "C.K. Dezerterz" - ubaw po pachy,

temat kabli/przewodów/IC jak ich tam zwać jest nieśmiertelny i będzie powracać jak bumerang, przecież łatwo owiąć kawałek miedzi, srebra (może za chwilę będzie złoto), w kolorowy i gruby oplot i sprzedać za niezłą kasę,

czy zauważyłeś, że nikt (obym się mylił) nie wymyślił własnego wzmczniacza, odtwarzacza CD lub innej elektroniki, bo do tego trzeba wiedzy a produkt finalny jest w takim wypadku pod dużym znakiem zapytania jeżeli chodzi o jakość,

kolumny jest łatwiej zrobić i dlatego sporo osób na tym forum prezentuje swoje wyroby i należą im się duże brawa..

Jorgen

Nie rozśmieszaj ludzi człowieku z Ta twoją wiedzą i jej wykorzystaniem:) Proponuję kupić patyczki do uszu.( moim zdaniem jesteś ciamny jak 12-ta w nocy). Jeżeli Twoim zdaniem, uzdatniacze pradu nie są potrzebne, po jaką cholerę taki Red Wine Audio wypuścił wzmacnicz - Red Wine Audio Signature 30.2? Pewnie dla jaj, człowieku? Polaczki tak mają - "Solidarność" obrócić w "Niesolidarność", forum audiofilskie w spusciznę po bolejacych po Tonsilu i innych padakach:) Wszystko to z wykorzystaniem umysłów o olbrzymich pokładach wiedzy i doświadczenia, które przecież aż kipią w tych waszych genialnych destrukcyjnych pomysłach. Kiedys dziwiłem się dlaczego ludzie z dobrym sprzętem, doświadczeniem i osłuchaniem w ogóle odradzają wchodzenie tutaj:) To proste - szkoda nerwów. Gnij, przedświadczony o swoim pseudogeniuszu, człowieku. Miłego dnia.

tomasz dudzinski, 31 Mar 2009, 19:26

>Wij

>Najlepiej z debilami nie wdawac się w dyskusje tylko słuchac muzykę.

Na żywo dostałbyś w ryj za taki tekst.Ale w necie każdy mocny.

rae0113, 27 Mar 2009, 20:42

>Więc używając Twego wysublimowanego języka - przestańcie w końcu pier**lić jak to się nagle

>poprawiło bo kupiliście listwę za kilka stówek.

>

A czy ty słuchałeś (porównywałeś )kiedykolwiek z taką listwą?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

sittek, 31 Mar 2009, 22:58

>rae0113, 27 Mar 2009, 20:42

>

>

>>Więc używając Twego wysublimowanego języka - przestańcie w końcu pier**lić jak to się nagle

>>poprawiło bo kupiliście listwę za kilka stówek.

>>

>

>A czy ty słuchałeś (porównywałeś )kiedykolwiek z taką listwą?

Niestety nie,mam tylko audiofilską listwę z Tesco. Paręnaście lat pracy w branży elektronicznej pozwala mi z chłodną głową stwierdzić gdzie nie warto pakować kasy bo to i tak pieniądze wyrzucone w błoto. Ale jeśli ktoś ma ochotę i lubi- proszę bardzo, przecież nie ja za to płacę.

sittek, 31 Mar 2009, 22:59

>rae0113, 31 Mar 2009, 21:57

>

>>

>>Na żywo dostałbyś w ryj za taki tekst.Ale w necie każdy mocny.

>

>tak jak ty kolego.

Pewnie. Tylko ja nie aspiruję do roli konesera, obłożonego audiolabami, granitowymi podstawkami- tylko że słoma z butów wystaje.

Dyskutować to jedno, obrażać to drugie.

• 5 miesięcy później...

Dobra listwa czy przewód sieciowy pozwala systemowi na obniżenie szumów. Dlatego bardzo często różne osoby stwierdzają u siebie że dany kabel zamula. On nie obcina nic poza szumem, a jak system nie ma otwartości i przejrzystości to eliminacja szumu tak własnie się objawia.

I tak jest naprawdę.Listwa wlasnie tak działa.Dzwięk się uspokaja,jest większa cisza po miedzy dzwiękami.A zamulanie nic takiego nie ma.Najłatwiej sprawdzić to na starych płytach.Tam dopiero widać jaka jest dynamika.A jeżeli występuje zamulanie to tylko z winy sprzętu.Trudno aby oczyszczony prąd zamulał.Skoro po wpięciu w system listwy słychać więcej(a słychać)no to jak może zamulać.

Podszywasz się pod Pacułę ? ;)

Ukryta Zawartość

Jak najbarzdiej mogą zamulać - Pacuła uzywa zamulacza Gigawatta pF2 to i pisze jak pisze ;D Są też oczywiście litwy, które i poprawią i nie zamulą ;)

Ukryta Zawartość

W zasadzie pytanie jest jedno: co byście robili, gdybyście przyjęli, że dźwięk jest ok, tak jak gra, i zamiast godzinami dyskutować o tym, jak grają stoliki czy listwy zasilające, skupili się na czymś innym w życiu? Co by to było? Co pojawiło by się w polu świadomości? Jakie niechciane uczucia, myśli, może jakieś zdradzone i obolałe "ja" ? A może pustka?

LOL :)

rmgdansk, 6 Wrz 2009, 14:15

spoko. rasowy audiofil ma szerokie spektrum. i zna się na wszystkim. poradzi sobie z wszystkim :)

a audiofilizm to nałóg. bardzo drogi nałóg. choc przyjemny jak inne

sittek:

zgoda co do tego, sam się trochę załapałem:) myślę już, jak Pan Witek mógłby stuningować moje kefy q35, które stoją w gabinecie i grają, ale czegoś brakuje...

Ja mam Olivę i nie mam pojęcia, czy na tle innych audiofeelskich jest wiele warta...

Jej zaletą jet to, że można zmienić kabel od ściany. Po wpięciu isoteka (zamiast zwykłego kabla) sporo się zmieniło. Teraz chętnie posłucham innej, lepszej listwy.

????

dekoracja, 7 Wrz 2009, 10:03

>>>Teraz chętnie posłucham innej, lepszej listwy.

fajnie to zabrzmiało....ja wolę posłuchać płyt :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.