Skocz do zawartości
IGNORED

Maestro II 180+Yamaha rx 797=słaby bas ?

slaww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie ostatnio kupiłem maestro II 180 + yamaha 797 + cd yamahy 596 i wszystko stoi w pokoju 18 m2 - na poczatku troche brakowało mi basu teraz jest lepiej i wysokie sa troche za ostre jak dla mnie - jak myślicie można to poprawić kablami żeby bardziej wydobyć podstawe basową by była bardziej miesista, głębsza i by góra troche złagodniała. Czy może dokupic jakiegoś suba ?

Co do kabli to posiadam do głośników QED orginal (15 zł za m2) i interkonekt Tech Link - Wires XS za 100 zł i czy warto pakować droższe kable w ten sprzęt czy może lepiej z subem powalczyć.

Problemem może też być pokój jest w kształcie litery L w którym nie mam wielkich możliwości w ustawieniu optymalnym kolumn.

Co radzicie może opchnąć maestro a zainteresować sie innymi głosnikami ostatnio przesłuchiwałem Heco metas 500 super.

Bas głębszy, mruczący wszystko cacy tylko nie wiem jak by się sprawdziły w moim pokoju. A nie ma mozliwości wypożyczenia.

Dodam że maestro grają u mnie jakieś 5 dni może muszą się bardziej wygrzać a dźwięk się poprawi ?

Osobiście uważam, że problem leży w kolumnach i pomieszczeniu. Para Maestreo 180 to cztery "17-stki" na basie co w 18m2 raczej nie może zagrać prawidłowo. Stąd pewnie kłopot z niskim basem i dominacją dudniącego i podbitego. Moja propozycja to mniejsze podłogówki lub większe monitory.

Luxmany i winyle 

Pewnie, ze musza pograc i to nie pare dni ale chwile dluzej.

Sprawdz, czy poglosu nie ma durzego w pomieszczeniu, np. klasnij. Jesli jest to prawdopodobnie podbity jest gorny zakres i zalewa sie dol. W dzisiejszych mieszkaniach kartonowych przy trendzie minimalistycznego zagracania bardzo czesto trafia sie na zle przygotowane pomieszczenia akustycznie.

No aż tak źle nie jest przy klasnięciu nie ma jakiegoś pogłosu - na początku po wyjęciu z kartona kolumny grały jakoś źle, bez energii, płasko teraz z dnia na dzień jest znacznie lepiej - pojawia się coraz więcej niskiego mruczącego basu.

Góra jest troche za ostra jak dla mnie ale może to też się zmieni z czasem. Ciekaw jestem ile takie wygrzewanie tonsili może trwać.

A jak myslicie po zamianie z maestro 180 na maestro 130 bas by się poprawił w pokoju 18m2.

Czy nie ma sensu wymiana na troche mniejsze kolumny ,bo 130 maja 2x13cm głosniki basowe a 180 2x17cm.

Witam mam możliwość wymiany moich maestro II 180 na:

Heco Metas 500

Mission M34

Czy warto wymienić za małą dopłatą bo te moje 180 troche się duszą w 18 m2 i góra jest za ostra jak dla mnie i bas troche mało dynamiczny, nie tak miesity i mruczący jak oczekiwałem.

Czy te dwa zestawy heco i mission poprawią brzmienie i lepiej dynamiczniej, zagraja w 18m2 - warto wymienic te maestro bo to chyba klase wyższe głośniki niż moje tonsile.

Przypominam że słucham wszystkiego co dobre głównie popu, muzyki klubowej troche rocka i spokojniejszej nuty.

Powiem tak nie jest tragicznie z tymi tonsilami ale chce lepiej więc co polecacie metasa 500 czy moze missiony m34 które lepiej zagraja w mojej klitce 18m2 - bo jednak te 180 sa troszkę za duże.

Uwazaj z ta wymiana kolumn, bardzo ciezko powiedziec, czy te modele beda lepsze. Problem nie zawsze lezy w samych kolumnach. Najlepiej posluchac we wlasnym pomieszczeniu, by sie nie rozczarowac. Kolumny z poteznym basem nie w kazdej aranzacji beda go mialy w dostatecznej ilosci. Kilka lat temu mialem problem z aplikacja monitorkow paradigm 3, szukalem nawet rad na tym forum, nie mialem w nich wogle basu... Oj, ile sie z nimi nameczylem. Zmiana mieszkania i byl az nadmiar basu w pokoiku - a pokoj o bardzo zblizonym metrazu. W tym roku kolejna zmiana, wstawka do otwartego salonu i tam juz zginely mi, tylko gora. Obecnie mam kilka modeli "budzetowych" podlogowek w domu, jedne graja w malym pokoiku z komputerem i jest ok. Na Twoim miejscu pojezdzil bym nimi troche po pokoju, posluchal, zmiana nawet pol metra wzgledem sciany moze byc bardzo zauwazalna. No i kolumny musza sie tez wygrzac, niektore modele nawet miesiac dochodza do siebie. Mozesz tez eksperymentowac z akustyka, ja kiedys bawilem sie z papierowymi foremkami do jajek i kocami, efekt byl na tyle dobry, ze zainwestowalem w rozpraszacze.

Ja mam Qyantumy 507, rowniez z 2 x 17cm w jakis 16m2 polaczonych z kuchnia dosc duzym otworem i bas jest swietny. Zaczyna dudnic dopiero przy jakiejsc 11-12 godz, ale tak glosno nie slucham. A jezeli problem z dudunieniem wystepuje wystarczy zatkac po jednym z otworow.

?👈

No narazie czekam aż sie do końca wygrzeją i z dnia na dzień słychać poprawę - ewentualnie myślę o dokupieniu suba i do filmu sie przyda i nieraz do jakiejś cięzszej muzy. Suba którego mam na uwadze to Jamo sub 200 podobno dobrze się sprawdza w muzie i w cenie 450-550 to chyba dobry wybór.

Kurde dziwne żeby konieczny był sub do takich wielkich głośników. Nigdy ich nie słyszałem ale wydaje mi się ze bas to z nich powinien być spory. Ja mam Magnat Quantum 605 i w 19 m kw basu jest aż nadmiar. Ale fakt poprawne rozstawienie kolumn to połowa sukcesu.

Basu jest nawet chwilami za dużo ale jest jakby z lekka dudniacy - czuć żę głośniki się z duszą w moim metrażu przy głośniejszej muzie trochę się wszystko zlewa nie ma oddechu,przestrzeni. Co do ustawienia w pokoju też nie mam wielkich możliwości przestawiania już kombinowałem z odsunięciem od ścian itp i z basem i dynamiką jest różnie jak duzo basu to z lekka jest dudniący jak jest w mniejszej ilości w utworze to gdzieś zanika.

A może lepiej opchnąć je i kupić mniejsze maestro 130 lepiej by zgrały, dynamiczniej, przestrzenniej w mniejszym pomieszczeniu, no ciekaw jestem jak siesty by się sprawdziły w 17-18 m2 lepiej niż maestro 180 ???

No na razie skupiam się na kolumnach bo to chyba główny winowajca że przy głosniejszym słuchaniu w moich 17-18m2 robi się trochę nie ciekawie kolumny nie mogą pokazac tego co chcą i pojawai się troche dudniący bas - więc pewnnie w ponad 20 m2 było by znacznie lepiej.

więc co polecacie z mniejszych frontów niż maestro 180 do moich 17-18 m2 w cenie do 1500-1700 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.