Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz lampowy budowany na zmowienie

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni sledze to forum z bardzo wielkim zainteresowaniem. Jestem posiadaczem systemu KD, ale po waszych opiniach chyba sie nawroce i dolacze do waszych szeregow. Oczywiscie bez pomocy nie bede w stanie tego zrobic.

Na poczatku kilka faktow. Mieszkam w Kanadzie (tak ze jestem ograniczonu do tutejszego rynku). chcialbym zbudowac oddzielny system gdzie mialbym tyko lampke, CD i glosniki.

Po wstepnych poszukiwaniach w "Stereophile Buyers's Guide 2004" wzmacniaczy lampowych, stwierdzilem ze bardzo wiele z nich jest niedostepnych na tutejszym rynku plus ich ceny sa poza moim zasiegiem.

Znalazlem natomiast producenta wzmacniaczy o bardzo dostepnych cenach. I tu jest moja prosba o dorade i opinie o tym wzmacniaczu.

Producent "Ideal Innovations", - web site - www.idealinnovations.biz - na tej stronie mozecie zobaczyc wszystkie informacje o wzmacniaczach i ich ceny i produkcje, jak rowniez mozliwosci zamowienia specjalnych zestawow. Otoz zadzwonilem do goscia (a propo powiedzial ze sprzedal kilka egzemplarzy do Polski) gdzie po przedstawieniu moich zainteresowan zaproponowal mi promocyjna budowe 60W lampki za 770 $US. Chyba mialbym do wyboru miedzy classic lub traditional model.

Nastepny krok to byloby CD i glosniki.

Co o tym wszystkim myslicie, z gory dziekuje za opinie i porady.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ale po co masz budować za 770 USD coś, czego nawet nie słuchałeś, skoro za ok.1000 USD (a prawdopodobnie uda Ci się za mniej, bo to cena sugerowana) możesz kupić amerykańską Jolidę 502B, a to już jest piecyk dużej klasy (wyszukaj sobie wątki o nim). Skądinąd sam go używam od półtora roku i wciąż nie mogę się nacieszyć. W Polsce niesety kosztuje dwa razy tyle. Zajrzyj na www.jolida.com

Krzysiek->>>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Take a l@@k,

Pozdr.

Ukryta Zawartość

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

> Krzysiek_S

Gdybyś się zalogował na forum, miałbyś resztę toru w "o mnie" (skądinąd nie ma się czym za bardzo chwalić: kolumny JBL XTi-100, kable głośnikowe DNM Reson, interkonekt AQ Copperhead, no i najsłabszy element w tym zestawie - CD Harman Kardon 750, który zresztą wkrótce zostanie wymieniony). A o Jolidzie 502B na tym forum zostało powiedziane mnóstwo - użyj wyszukiwarki. Krótko, żeby się nie powtarzać - w przeciwieństwie do większości lampiaków w tym przedziale cenowym, oprócz przepięknej średnicy, ma także dużo góry i dołu, więc jest naprawdę uniwersalny. Jeśli wolisz np. bardziej "lampowo" wycofaną górę, możesz zmienić lampy z fabrycznych 6550 na KT-88, przy okazji dostanie "kopa" i będzie grał głośniej. Ja po próbach wróciłem do lamp 6550, bo ich dźwięk "przykuwa mnie do fotela", ale jeszcze nie wiem jak będzie, kiedy nareszcie podłączę lepsze źródło...

Te 6550 co w nim siedzą przy kupnie, to chyba są Sovteki. A założyłem na próbę KT88 słowackiego JJ-a, kupione w Audio Forte, parowane. Swoją drogą chętnie bym założył jakieś inne 6550, ale nie wiem gdzie kupić...

Ukryta Zawartość

jeśli byś coś zamawiał, daj znać

Ukryta Zawartość

Dzięki, fajny namiar... No i tak sobie czytam: Sovtek (Russia), Svietlana (Russia), Electro-Harmonix (Russia)... ;-) To przecież chore, żeby ruskie lampy kupować via USA. Trzeba by chyba spróbować jakieś kontakty w Rosji nawiązać... coś pomyślę... Sprowadzić większą ilość (na pewno byłoby tu paru chętnych) i samemu parować... Zielonego pojęcia nie mam jak się je paruje, ale może ktoś na forum by pomógł... to nie może być bardzo skomplikowane przecież...

ja mam dostęp do źródła...., ale tylko dla KT 88, 6550 niestety ciężko. Lampy "schodzą"z linii produkcyjnej, zamawiam i po tygodniu dwóch są. Ceny nie są może najniższe, ale zawsze to połowa ceny sklepowej, nawet można parowane czasem dostać.

JJ miałem i sprzedałem, zdecydowanie wolę Svetlany. Ja gram na KT 88, poprostu kupiłem wzmaka już na KT

Jak określisz różnice pomiędzy 6550 a KT 88 w brzmieniu?

twonk, lorpa, romekp, bardzo dziekuje za porady. JOLIDA JD502B to jest to. zbieram informacje i opinie i narazie wszystko mi sie podoba. znalazlem miejsce gdzie moge kupic nowa za 1000$. o lampach znalazlem tez duzo info ktore pokrywaja sie calkowicie z waszymi. bede informowal o postepach w wyborze lampy, ale chyba nie widze przeciwnika do walki z JOLIDA.

(mam troche problemu z dostaniem dostepu do log-in)

>lorpa cd.

Jeśli to pytanie o różnicę w brzmieniu między 6550 a KT-88 było do mnie, to najpierw poczynię dwie uwagi wstępne: 1. Niezbyt zaawansowany ze mnie audiofil, więc nie jestem żadnym autorytetem, 2. Nie za bardzo umiem pisać o dźwięku... Już. Założyłem te JJ-e, (oczywiście wyregulowałem prądy spoczynkowe) i wzmacniacz zaczął grać wyraźnie głośniej. Niestety jakby stracił to "coś", co mnie przykuwało do fotela na długie godziny... ;-) Może zabrakło trochę szczególików, smaczków, "przejrzystości"... nie umiem, niestety precyzyjnie tego opisać... trochę "cięższy", "ciemniejszy" dźwięk... w każdym razie po jakimś miesiącu znowu wróciłem do 6550 i tamten "kryształowy" dźwięk wrócił. Ale być może do tamtego byłem po prostu przyzwyczajony... ;-) Ciekaw też jestem co będzie, kiedy za dwa tygodnie (wreszcie!) podłączę bardziej szczegółowe źródełko, bo może wtedy te KT okażą się jak znalazł... ;-)

=>twonk

Co do lampek to mogę spróbować dla Ciebie zamówić, ale proszę kontakt na priv to uzgodnimy szczegóły..

Wiesz tak przyjrzałem się kabelkom jakie masz i, może te 6550 grają tak lepiej, bo REASON to najlepszym kablem nie jest:)))) jak na mój gust;)) gubi trochę po drodze informacji....no i źródło też, a interkonekt, to wszystko daje obraz całości...6550 na pewno graja agresywniej i jaśniej niż KT. U mnie na Flatlinie i srebrnym Goertzu słychać świetnie wszystkie smaczki, a można jeszcze lepiej, jestem na etapie poszukiwań :) okablowania....z wyższej półki.

Może dodam coś jeszcze, co mi się w Jolidzie nie podoba (to sprawy techniczne, nie brzmienie), a co na pewno wymienię:

Potencjometr na poczatku skali ma niezrównoważone kanały i przy skutecznych kolumnach cicho nie psłuchasz, trzeba by było go wymienić, ale z tym nie mam pospiechu...

Natomiast podstawki pod lampy są i owszem ceramiczne, ale styki (w podstawkach do lamp mocy) są okropnej jakości i samo rozwiązanie jest "przedpotopowe" styk tam jest naprawdę niezbyt wiarygodny. Dzwoniłem nawet do dystrybutora a ten dał mi namiar na serwisanta , który te Jolidki serwisuje i utwierdził mnie w przekonaniu o wymianie podstawek. Co jeszcze może na poczatku drażnić przyzwyczajonego do cichej, bezgłośnej pracy traf, to, że trafka słychać, ale nie są zbyt głośne, brzęczą sobie i już...ale za to dźwięk jest super!!!

Jolida 502 B, CD AA Paganini (modyfikacja by GARMIN, gra na OPA 627 ), kable Flatline Gold, Alpha Core Goertz Micro Purl Silver (tutaj pewnie nastapią zmiany), zasilanie Helion 1750XP kable sieciowe By DIY Garmin, kolumienki...właśnie się robią CENTURION z linia transmisyjną u "Martina - Sound-Line". Pokój jest dość dobrze wytłumiony. dywan, kanapa, meble, zasłony, kwiatki itp.

>lorpa

Pozostaje mi się z Tobą zgodzić w całej rozciągłości... ;-))) bo rzeczywiście tych kilka wad jest... u mnie też jak słucham cicho, prawy kanał gra trochę głośniej i trzeba użyć balansu. Potencjometr sobie kiedyś wymienię (jeszcze pamiętam jak się trzyma lutownicę ;-) ). Zastanawiam się tylko, czy by nie użyć Alpsa z silniczkiem i nie dokupić przy okazji modułów nadawczo-odbiorczych na podczerwień, bo trochę mi brakuje pilota (wystarczyłoby w sumie tylko głośniej-ciszej). Nie tylko wiem czy to się da zrobić bez większych ingerencji wewnątrz, bo np. nie chciałbym wstawiać dodatkowego zasilania do tych modułów - co najwyżej jakąściś bateryjkę... Za słabo się na tym znam, więc boję się za dużo kombinować, żeby nie pogorszyć brzmienia. Jeśli możesz tutaj coś doradzić, to byłbym wdzięczny... ;-) Co do "brumienia" transformatorów, to w moim tylko prawy kanał, ale minimalnie... bo żeby to usłyszeć, trzeba prawie wsadzić łeb w kolumnę. Skądinąd słuchałem co najmniej kilku lampiaków i w każdym to występowało, a w większości o wiele bardziej dokuczliwie, więc może dopiero w tych sporo droższych nie ma tego efektu?

Teraz kabelki... interkonekt mam zamiar wymienić i myślałem o jakimś srebrze... ale dopiero po zmianie źródełka (raz, że zmiana CD pewnie da większą poprawę brzmienia, a dwa, że wolę dobierać kabel do CD, a nie odwrotnie ;-) ). Z głośnikowymi jest większy problem, bo oczywiście że wolałbym coś droższego... tyle że potrzebuję, niestety, aż 2 x 6,5 m (takie ustawienie sprzętu nie podlega żadnym negocjacjom z racji układu pomieszczenia). Zastanawiam się czy przy takiej długości nie powinny to być jakieś ekranowane kabelki... jeśli ekranowane głośnikowe w ogóle występują? Tu chętnie bym się poradził kogoś bardziej obeznanego...

A co do podstawek pod lampy mocy, to nie mam zdania, ale tak sobie myślę, że przy prawie 800V, które tam sobie płynie, może jakość styków nie jest krytyczna dla brzmienia?

twonk

Ja również elektronikiem nie jestem, więc Ci nie pomogę;)))

Nie chodziło mi o brumienie w głośnikach, bo ja sobie tak wyregulowałem lampki, że słyszę tylko delikatny szum;)) Trochę miernikiem, a potem na słuch ustawiam;)'Chodziło mi o pracę samych traf, jak pochylisz się na samym urządzeniem u mnie przynajmniej słychać, miałem kiedyś lampke z trafkami podwójne C i była martwa cisza, można było ucho przyłożyć i nic, ale to ręczna robota była;)

Ja nie chcę sterowania z pilota, jestem przyzwyczajony, a tam na zdrowie wychodzi takie wstawanie;)))

Co do podstawek, zmieniam i kropka, nie podobają mi się;)))

A jakie CD po głowie Ci chodzi?

>twonk

Jak szukasz cd z lampowym stopniem wyjściowym, to Ancient Audio sprzedaje poprzednie wersje Lektora (III) po znacznie niższych cenach - 6000 zł. W Warszawie w Salonie przy Ratuszowej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.