Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma 37-42 do 2500zł ?

Axl2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj po długich rozmowach z rodziną, po odwiedzeniu MediaMarktu i Euro stwierdziłem, że nie kupie LCD tylko Plazmę. Czemu? Cóż...sam nie wiem, jakoś obraz na plaźmie podobał mi się bardziej.

I tu nasuwa się pytanie jaką kupić? Mam do wydania około 2500zł powiedzmy...+/- 100zł. W oko wpadł mi Panasonic PV8, dość stary chyba model, jednak do kupienia za 2399zł (choć jeszcze niedawno był za 1999zł ale wiadomo - kryzys).

Czy w tej cenie dostane coś lepszego? Rozdziałka HD Ready mi absolutnie wystarczy. TV nie bedzie podłączany do komputera, tylko zwykła kablówka, DVD po componencie i BD po HDMI.

Bedę wdzięczny za odpowiedx i jakieś opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/50500-plazma-37-42-do-2500z%C5%82/

Seria PV8 a PV80 mają te same matryce, ale PV80 ma nieco więcej elektroniki. PV8 w porównaniu z 80-tką ma obraz bez głębi. Różnice są widoczne nawet w sklepie, ale zależy to od naszego oka.

No właśnie nie widziałem PV8 stojącej koło PV80...jestem raczej "casual" kinomanem. Jeden film dziennie na dobranoc leżąc w łóżku :) A obraz z tej PV8 bardzo mi sie podobał, nawet mimo pewnego ząbkowania krawędzi którego nie było widac przy full HD plaźmie stojącej obok. Te ząbki dodawały jakiegoś uroku (wiem, dziwny jestem ;))

Jaki jest czas życia plazmy? I jak wygląda na dzień dzisiejszy sprawa z "duchami" ?? Telewizja u mnie to minimum, czasami może jakiś film się trafi ale to max 1,5-2h na raz ze znaczkiem w rogu. A i ważna sprawa jak z czyszczeniem plazmy, widziałem, że mają jakąś powłokę, jak jej nie zetrzeć?

co do powłoki to dobrze, że napisałeś bo sam o niej nie wiedziałem. sam po roku nie czyściłem jeszcze- nie wiem jakim cudem, ale 0 kurzu na ekranie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

posiadam około 1 roku TV Panasonic TH-37PX80B.

Po takim czasie moge stwierdzić jednoznacznie:

1. obraz HD z kabla ma świetny.

2. odtwarzane filmy z DVD dzięki wbudowanym skalerom w TV sa bardzo dobre. W połączeniu z moim dvd obraz z dvd a nawet z divx są krystaliczne (szok jesli chodzi o divx). Obraz z 1080p powala i nie pozwala zapomniec to co się widziało.

3. z wypalaniem poświat czy czegoś tam nie miałem żadnego kłopotu. Nie bawiłem się w docieranie plazmy ani nie stosowałem jakiś cudownych technik .

4. jedyną wadą w tym TV jest dźwięk. Jest słaby, jednakże jeśli stosuje się zewnętrzny wzmacniacz nie ma to najmniejszego znaczenie. Obraz z modeli 8,80,800 jest identyczny.

5. zwróć uwagę na obecność gniazda CI, gdzie wepniesz dekoder MPEG-4. Bo jak sobie przypominam niektóre modele (tak jak mój) ma wbudowany DVB-T na MPEG-2. W RP może być kłopot. Model 80 ma 3 gniazda HDMI, model 8 ma ich 2. Oceń ile sprzętów podłączysz i ile będzie Ci potrzebnych.

6. po około roku czasu wcale mi nie zwiekszyły sie rachunki za prąd, więc teksty o zżeraniu prądu są przesadzone

7. najwyższy model 800 ma wbudowane głośniki niskotonowe i wyłącznie tym sie rózni od 80 i 8-ki.

Generalnie jest to świetny telewizor.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jeśli plazma to tylko Panasonic. Ja mam 42PV80. Ciężko go dostać bo ma już ponad rok więc się wysprzedał pewnie. Do 3m i więcej nie bierz mniej niż 42". Ten model 42PV8 ma trochę gorsze parametry niż PV80. Ja za 2400zł kupiłem 42" więc nie wiem czy jest opłacalne kupować model słabszy. Może poszukaj PV80 w tej cenie albo poczekaj na nowe modele Panasa. Full HD nie ma najmniejszego sensu kupować bo i tak nie wykorzysta się go a pobór prądu w porównaniu z HD Ready może być już znaczący. Aha nie sugeruj się głupotami pisanymi ostatnio na Onecie o wycofywaniu się z produkcji plazm. Moim zdaniem firmy europejskie chcą wyeliminować japończyków z Europejskiego rynku. Aha jeszcze jedno: Panasonic jest produkowany (składany) od podstaw w jednej fabryce, natomiast wszystkie LCD typu LG, Sony to składaki z części produkowanych w wielu fabrykach. Poczytaj też na hdtv forum. Wiele przydatnych informacji.

dokładnie Full HD jest przereklamowana. Poza tym aby docenić Full HD trzema mieć przekątną co najmniej 50". Te Panasoniki mają doskonałe scalery, chyba najlepsze z konkurencji. Dzięki temu obraz jest naprawdę dobry.

Parę rzeczy jakie nasunęły mi się po 2 miesiącach użytkowania 42PV80. Potwierdzę pewnie już też kilka spraw wzmiankowanych przez sittek w 7 pkt-ach. Obraz nawet na filmach DivX jest dobry. Z n-ki takie programy czy filmy jak MGM, Discovery HD, MTV HD czy Eurosport sprawiają że po przełączeniu np na TVP1 czuje się wielki niedosyt. Plazma ma jeszcze to do siebie, że w skrajnych przypadkach jeśli nie ma sygnału cyfrowego z satelity i odbiera tylko z anteny naziemnej albo kiepskiej jakości sygnał z kablówki to plazma dużo lepiej poradzi sobie z takim słabym sygnałem. To samo oglądane na LCD to porażka i katastrofa. Oczywiście mówię tu o LCD w granicach 3000zł. Dobry LCD to koszt 6-8 tys. żeby dorównać plaźmie. Wracając do wątku. To docieranie zrobiłem przez ok. 300 godz. ale sugerowałem się tutaj opiniami z forum. Czy to ma sens? Może dla lepszego własnego samopoczucia.

Wady tego Panasa wg. mnie to słaby dźwięk dla muzyki z MTV to porażka. Ale podłączając np. kino domowe albo zwykłe stereo dźwięk będzie pewnie rewelacyjny. Ja słuchałem muzyki przez Sencheisery 580 i muzyka cud miód. Druga wada to taka,że przy nasłonecznionym pokoju zwłaszcza teraz zimą kiedy slońce było nisko nocne sceny były praktycznie nie do oglądania. No ale tak było u mnie, bez żaluzji na oknach. Matryca w ogóle nie pochłania kurzu, jedynie czarna plastikowa obudowa. Jeśli o to chodzi to Panas dopracowany został do perfekcji. To tyle.

naczesany, 1 Kwi 2009, 12:31

Co do dźwięku dopiero podłączenie wzmacniacza stereo daje naprawdę dobre rezultaty. Szkoda,że oszczędzili na głośnikach, ale jesli ktoś chce lepszy dźwiek niech kupi model wyższy. Jednakże jest on dużo droższy. Nowe modele dźwięk mają taki sam.

Przy duzym nasłonecznieniu faktycznie słabo widać, jednakże problem ten tyczy się nie technologii ale nadmiaru światła. LCD świecą mocniej, fakt, ale oglądanie przejaskrawionego obrazu w nasłonecznionym pokoju......kto to robi. Za to gdy jest trochę ciemniej........poezja. Obraz plastyczny, wręcz 3D :)

Co do kurzu zgadzam się. Kurzy się wyłącznie podstawka....

Model ten porównywałem z modelem kuro. szczerze nie wydałbym prawie daw razy kasy za tę czerń. Nie za tyle. Fakt, jest lepszy, ma tez lepsze skalery dla obrazu HD i SD. Jednakże inne marki przegrywają. Zanim kupiłem plazmę sprzedawcy nogami wypychali mnie ze sklepów bo wciąż porównywałem i porównywałem..........:) Warto było.

Nalezy pamiętać jednak o MPEG-4 i gnieździe CI. Na razie może to mało ważne ale gdy wejdzie wyłącznie sygnał cyfrowy będzie kłopot.

A więc...biorąc pod uwagę to, iż TV wymieniam co ~2/3 lata, nabyłem dziś droga kupna Panasonica PX8, srebrnego, tak by pasował mi do amplitunera i dvd :)

Jestem zachwycony jakością obrazu z kablówki (32" LCD Sony Bravia wymięka) a i DVD po componencie to o klase wyżej niż w SONY :) HD widziałem tylko w sklepie i nie był tak szczegołowy jak Full HD na jakiejś plaźmie co stała obok (50") ale ogólnie na + :)

Co prawda narazie TV wydaje sie olbrzymi (42" w 10m2 odległość od ekranu około 3m) ale pewnie z czasem znormalnieje :)

Dźwięk z pudła mało mnie obchodzi bo i tak słucham z amplitunera.

Axl2000, 1 Kwi 2009, 17:36

Na początku wielkość ekranu przerażała, jednak już po tygodniu wkomponowała się w pokój :) I tak jest nadal. Sony ma beznadziejne skalery, przystosowane wyłącznie do obrazu Full HD. W tym jest niepokonany, jednakże jaki procent Full HD oglądamy? :) życzę więc miłego odbioru.

A dziękuje bardzo, dzisiaj zamawiam w kablówce Aster kanały HD (zwykły pakiet HD za 20zł na razie), zobaczymy jak to będzie :)

PS. rodzicielka zobaczyła u mnie jak to wygląda...i zachciała mieć u siebie plazmę, mój LCD 32" już jej nie pasuje, chce go sprzedać i kupić plazmę. Miejsca jest na 37", ma ktoś info gdzie można dostać 37" plazmę HD Ready w kolorze srebrnym?

Dzwoniłem dzisiaj do hurtowni SZRON RTV, bo na ich stronie widnieje plazma 37PX8 czyli taka jak moja tylko mniejsza. Zadzwoniłem do nich i co sie dowiedziałem? Że ta plazma to przeżytek, że wogole plazma to przeżytek i może mi polecić LCD 37" Full HD...ja powiedziałem, że chce plazme bo ma lepszy obraz z SD niż LCD na co miły pan się spytal kto mi czegos takiego naopowiadał...więc zapytałem sie tylko czy maja w miare tanie plazmy? odpowiedzial ze 37 wogole nie maja a 42 maja po 3000zł+

No i jak tu sie nie wkurzyc? :/

Axl2000, 2 Kwi 2009, 15:25

1. 3D (przyszłość),

2. dobry projektor (teraźniejszość),

3. TMOS (bliska przyszłość /za rok ?/, w obliczu której...

... 4. żadne LCD czy plazmy się nie liczą = przeżytki.

Amen.

Nie popadajmy w paranoję by używać projektora do ogladania wiadomości albo animal planet...

Mam pytanie jeszcze co do plazm, bo to moja pierwsza, narazie same ochy i achy choć discovery mi średnio odbiera z kablówki i nie wiem czy to nie tuner walniety :/ na LCD wszystko rozmazane i nie widać pasów płynących od prawej do lewej a na plaźmie widać :/ I tylko na Discovery, a już anteną ruszałem i dostrajałem, no ale nie ważne.

Pytanie: czy oglądanie filmów na DVD/BD na plaźmie nie szkodzi jej? Jak wiadomo plazma jest 16:9 ale filmy są 2.35:1 (czy ile to tam jest)...nie jest na pełnym ekranie, czy te krawędzie pasów u góry i u dołu nie wypalą się?

Moze nie jestem profi experto ale chyba wiekszosc filmow na dvd mozna ogladac 16:9. Co do plazmy lepiej unikac pasow w duzej dawce, glownie czarnych, ze wzgledu na nierownomierne wypalanie. Dlatego tez panasloik ma domyslnie pasy szare. Chociaz po kilku latach uzywania plazm, szczerze powiem, ze trzeba uwazac raczej tylko na poczatku, nie przesadzac z logami stacji, pasami itp, pozniej to juz nie ma znaczenia. Obecnie swoj osatni nabytek jak powiesilem na scianie, to gra prawie non stop jak ktos jest w domu, bez oszczedzania i nic sie nie dzieje, nawet po wielu godzinach statycznych paskow, kulek, trojkatow, czy tez innych znakow ostrzegawczo kierunkowych.

Raczej chodzi mi o poziome pasy na gorze i na dole filmu :) w 4:3 nic nie oglądam więc tych szarych pasów nie "używam".

Kurde ktoś z Was ma kablówkę Aster? Mam kijowy obraz na kanale Discovery, od prawej do lewej lataja jakies przeźroczyste paski, niezaleznie od dostrajania i ruszania anteną, wszystko zajebiście, tylko Discovery śmieci...może to wina walnietego tunera? (panikuje bo TV nowy)

jesli tylko jeden kanał odbiera kaprawo to luz ;)

u mnie na kablówce UPC (pakiet mini- czyi ok 7 programów) telewizja PULS ma nieostry obraz i często te małpy od UPC coś pierniczą i przez kila dni obraz jest mocno ziarnisty.

Więc widzisz, że kablówka to szit.

andrea29, 2 Kwi 2009, 16:18

Do tego oprócz projektora, oczywiście takiego w cenie ponad 10.000 złotych, poleć jeszcze dla każdego użytkownika najnowszy model lexusa. Po co się rozdrabniać?

Axl2000, 2 Kwi 2009, 15:25

Niestety to jest obraz fachowców od sprzedaży. Wcisnąć byle co aby tylko sprzedaż szła. Po cholerę 37" Full HD???????? To tak jak sprzedaż aparatów cyfrowych za 300 złotych z 10 milionową matrycą. Full HD sprawdza się dopiero ponad 50 cali. Poniżej to marketing poniżej pasa. A LCD??? Z pewnością ma większą prowizję od sprzedaży.

Axl2000, 2 Kwi 2009, 19:32

Spokojnie. Obraz jest skalowany i przeważnie zajmuje cały obszar ekranu. Jak tam pasów nie widzę. A jesli są nic nie szkodzi. NAPRAWDĘ !!!! Poza tym czasami przy oglądaniu programów w 4:3 były pasy. I żadnych cudów, duszków czy poświat nie widziałem. Obecne plazmy ( mowa o Panasonicu generacja 11 i pewnie 12) nie mają żadnych problemów z pasami i wypalaniem. Sam od początku użytkowania nie zwracałem na to żadnej uwagi. Żadne logo nigdy się nie wypaliło ani żadne pasy nie pozostały. Te plazmy są najnowszej generacji i mają w trakcie statycznego obrazu specjalną funkcję "mikrowstrząsową" niewidoczną dla spostrzegawczości oka ludzkiego. Robią to automatycznie bez naszej wiedzy i udziału. Często też małżonka pozostawiała włączone TV Guide na kilkadziesiąt minut. Po pewnym czasie obraz wówczas się sam przyciemniał i nie było żadnych niespodzianek. Dlatego żadne logo ani pas się nie wypali ani program dnia na nastepne tygodnie sie nie wypalił :).

Te strachy na lachy to są złe doświadczenia ze sprzętem sprzed lat, gdy technologia plazmowa nie była tak dopracowana jak obecnie.

Co do tego kijowego odbioru kanału Discovery to rozchodzi sie o to, że na plaxmie lataja mi paski małe przeźroczyste a na LCD tego nie widać. Co prawda obraz na LCD jest tragiczny i rozmazany więc może poprostu tego nie widze, ale ojciec elektronik zapewnia mnie, że to nie wina tunera tylko anteny/nadawania i żebym sie uspokoił i nie szukał dziury w całym...co Wy na to? :) Chrzani sie tylko ten jesen kanał z około 50'ciu. Zastanawiam sie czy bedzie tak samo jak zmienie kablówkę na cyfrową z Aster bo dzisiaj przychodzi monter :)

Generalizujac to przed enka mialem aster, nawet na bance widac bylo, ze niektore programy sa slabo nadawane. Zreszta jakis technik, by porpawic mi jakosc odbioru wpial na kabel jakies cuda filtry, pomoglo, ale nie calej ofercie programowej. Zreszta na ence tez sa jakies protezy programowe, np filmbox to jakas kaszana, jak iranska telewizja publiczna nadaja, a tvn hd to chyba tylko w siedzibie tvn maja hd.

Hmh, inaczej zadam pytanie - czy to, że Discovery idący po zwykłym kablu antenowym ze skrzyneczki aster na korytarzu ma problemy z pływającymi paseczkami to oznacza że: tuner w plaźmie zwalony, antena dupna, czy sygnał taki poprostu? bo na LCD jest "ok" na rozmazanym obrazie :(

Axl2000, 3 Kwi 2009, 07:49

ale ojciec elektronik zapewnia mnie, że to nie wina tunera tylko

>anteny/nadawania i żebym sie uspokoił i nie szukał dziury w całym...co Wy na to? :)

Taty słuchać trzeba, a jeśli do tego jest elektronik to nie powinno byc tym bardziej żadnych wątpliwości !! :) Każdy tuner ma inną czułość, więc widocznie ten znajdujący się w TV ma z tym problem. Jednakże nie ma kłopotu ze sobą tylko ze słabym sygnałem.

A porównując obraz z plazmy i lcd sprawdzasz na tych samych kablach i tych samych połączeniach?

tak, sprawdzam na tym samym. Co ciekawe dzisiaj kolega kupił sobie LCD 32" a mieszka pare mieszkań obok, podszedłem do niego oblukać Discovery i to samo co u mnie, co prawda bardzo zamazane przez niedoskonałości panelu LCD związane z wyświetlaniem SD, ale jest, tak więc troche się uspokoiłem, że "tak ma byc"

Potem w domu podlaczylem antene do dekodera cyfrowego Aster i podlaczylem kablem euro do telewizora. obraz dupny ale widać te latajaca paski tak wiec juz wiem , ze to nie wina telewizora i spie spokojnie :)

Axl2000, 5 Kwi 2009, 00:09

Jesli masz taka możliwość popracuj nad zmianą operatora. Niestety doskonałości sprzętu zabijane są przez marny sygnał. Nawet najdroższym i najlepszym urządzeniem tych wad nie poprawisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.