Skocz do zawartości
IGNORED

gainclone na pojedynczym LM3886

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Do amputacji Rubycony ZL..one naprawdę mają aby fajny bas w analogówce nic więcej, a brzydką górę...spróbój czegoś typu np BC Comp, Nichicon KZ-wszystko wg własnego gustu, ale fakt Rubycony ZL się nie nadają do GC

morris ,

OK , skoro to ZL-ki psuja górę to je skasuję i wstawie Nichicony KZ .Chciaż jesli bas sie popsuje będzie mi trochę niefajnie . Obecnie jest naprawdę super .

...there is no spoon...

Arcam FMJ18 - kolejny przykład wzmacniacza z LM3886 , co ciekawe zarówno Micormega jak i ARCAM nie hołdują zasadzie , pojemność fltrująca ( duża) jak najbliżej ścieżek zasilania LM

więcej - patrz najnowszy nr AV 04/2009

>arturp

próbowałeś te MKP1837? napisz coś o swoich spostrzeżeniach i przede wszystkim jaką wartość zastosowałeś ;) (mniejsza wycina wysokie - oczyszcza je, wieksza wartość dodaje wysokich)...

Zastosuję 47uF ale chwilowo brakuje mi dwóch sztuk a mój dostawca ( HFO PL ) jest na standby-u . Swoją drogą ciekawa firma - wystawiają przedmioty na allegro a nie mają czasu ich sprzedawać . Na dodatek ceny u nich ciągle rosną więc gdyby nie czas i koszty transportu to juz dawno pokazał bym im ,, palec " .

...there is no spoon...

Nie wiem czy jest sens dalej dłubac w 3886 . Przed chwila wykopałem z piwnicy mojego 3875 w wersji na BG , Riken , Caddock itd . Podłaczyłem i od pierszej sekundy zagrał pięknie . Najbardziej wyraźna róznica jest na górze pasma . Z 3875 jest pięknie , detalicznie , kulturalnie a z 3886 jest nienaturalnie i brudno ... Srednica jest gładsza i bardziej detaliczna a bas ustępuje niewiele temu z 3886 . Chyba to poprostu lepsza kostka i już .

...there is no spoon...

Swoja droga to ciekawe . Renomowani producenci biora scalaki gloryfikowane przez społeczność DIY-audio . Robia z nich wzmacniacze , które grają przeciętnie , aby nie powiedzieć słabo . Nie potrafią wykrzesać ciekwaych walorów z trych kostek ? Przeciez 3886 ma świetny bas a w recenzjach Arcama nic o tym nie piszą . Czytam też ,że niezbyt detaliczne sa wzmacniazce ,, fabryczne" na tej kości . Ale akurat 3875 jest detaliczny a 3886 trochę mniej ale bez ewidentnych braków na średnicy . Czy to znaczy ,że wielcy konstruktorzy nie potrafią zrobic prostego wzmacniacza ?

...there is no spoon...

Pink Floyd The Wall ,Denon DL103 , preamp gramofonowy Phonoclone na płytkach ahaja , w roli przedwzmacniacza preamp z Krella KAV400Xi , głosniki własnej konstrukcji na Eminencach , sygnałowe węglowe , głośnikowa AQ Bedrock i oczywiście GC na LM3886. Burza ...Dynamika , szybkość , masa , soczystość , namacalność . Chce się słuchać . Tylko ta góra . Czasem syczy , czasem szeleści i nie brzmi tak jak sobie wymarzyłem . Poza tym jest naprawdę dobrze .Chyba jeszcze powalczę z tym układem .

...there is no spoon...

Pobaw się z kondami spróbuj konecpcji by ahaja....BC comp...bedą miały lepszą górę...chociaż jeżeli masz coś na 3875 to niwiem czemu walczysz z 86;)...jeżeli używasz C3(co w niektórych systemach/miejcach zamiaszkania przynośi poprawę) to koniecznie musi być jakiś dobry polistyren albo silver mica w ostatecznisci...można próbować też go zmniejszyć do 100pF lub też zmniejszyć R11 i wywalić C5/C13 i sprawdzić offset jeżeli ok ...to ich nie montować.

Chociąż prawie na 100% taka góra to wina Rubyconów Zl moim zdaniem

3886 gra bardziej dynamicznie od 3875 , który mam . Powodów może byc bardzo wiele bo zastosowałem zupełnie inne komponenty . No ale zamówiłem juz parkę 3875TF i jadą do mnie . Te zrobię metodą p2p i tez poeksperymentuję . Np . mysle o wstawieniu polipropylenów MKP ( 4,7 do 22uF ) przy samych kostkach a dopiero za mini elektrolity Panasoniki FC 1200uF/63V . Miałem kiedyś wersję na Rikenach , Caddokach i Panasonicach FC i wcale nie grała gorzej niz ta na Black Gate .

...there is no spoon...

Zrobiłem kiedyś zasilacz na BC Components i grał ciemny i mało detaliczny dźwięk . No ale skoro piszez ,że dobre to kupię . Drogie nie są więc mogę sprawdzić .

...there is no spoon...

No i zagrał . I to jak !

Wieczorkiem postanowiłem przetestować trzy preampy lampowe z Audiotonu , które kiedyś wykonałem z mysla o Symasymie . Symek czeka na kondensator 3,3pF a preampy sie kurzą . Na pierwszy ogien poszedł Nr3 . Było ładnie i gładko ale bez dynamiki i pazura. Potem Nr1 - najgorzej wypadł . Niby wszystko OK ale scena bez głębi i jakoś tak upraszcza dźwięk . Wycina wszystkie smaczki , mlaśnięcia detaliki , wybrzmionka , niuansiki . Dobre hi-fi ale nic poza tym.

Na koniec preamp Mini . I szok . Ale muzyka ! Góra , która do tej pory była wycofana i na dodatek brudnawo - szeleszcąco-szarawa pojawiła się w ilości niebywałej i to wysokiej klasy .Wszystko błyszczy , sypią sie iskierki ale zero piasku . Średnica jest tak detaliczna ,że słysze nawet dźwieki których mój Krell 400xi nie pokazuje . Do tego barwy nasycone kolorkami , wokale delikatne i wręcz naturalne( ;p ) , bez metalowego nalotu i jazgotliwości na przełomie średnicy i góry . Bas tylko stracił trochę na kontroli i wykopie w stosunku do preampów tranzystorowych , szczególnie ten wyższy .No i przestrzeń . Zawsze myślałem ,że gitarzysta w 20 utworze na płycie testowej Naima jest nagrany w lewym kanale lekko w kierunku bazy . Ale nie , on siedzi trzy metry za głosnikiem lekko w kierunku bazy . I jest oddalony od kolegi grającego na drugiej gitarze o jakieś 4 metry itd . Moge pokazywac palcem miejsca w przestrzeni gdzie sa muzycy . Do tego wszystkie atuty 3886 - szybkośc dynamika , drive .

Dzisiaj będę porównywał ten zestaw ( GC na LM 3886 + preMini ) z Krellem i Daredem na 300B ale po tym co usłyszałem wczoraj nie daje ,, fabrycznym " wielkich szans .

...there is no spoon...

na stronie audiotonu powstał dedykowany do tego preamp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wielu też uważa że najlepszym preampem jest nr 3 ... z resztą co 2 lampki to nie jedna :P o tym też gdzieś powiedziane na audioton.republika.pl

a tak już zupełnie na marginesie preamp lampowy nadaje charakter końcówki, w zależności od lampy potrafią one rozmyć szczegóły

Ukryta Zawartość

Podsumowań jeszcze nie robię . Słuchałem też 3875 z Mini i równiez wypadł dobrze ale 3886 jest bardziej żywiłowy , nic sie nie snuje czy ociąga . No i odniosłem wrażenie ,że 3875 trochę podkolorował średnicę a 3886 był neutralny .

Przed chwila zmieniłem kondensatory wyjściowe w pre Nr1 z Wima MKP10 na zwykłe tanie Mant 0,33uF . I jest lepiej . Te Wimy cos niefajnie wypadły .

Pre Mini zrobiony jest z ciekawym ale troche przekombinowanym zasilaniem . W związku z tym zrobie preamp 1/2 . To samo tylko lepsze zasilanie . No i zrobię oczywiście wersje na maxa . Mam juz szybkie diody na 600V do zasilacza , zbocznikuje je Wimami MKP 220nF , dalej będą kondensatory BC components na 385V i w zasdzie chyba zrobie na płytce żeby układ był satbilny a nózki elementów wtopię w cynę , która pokryję ścieżki . Będzie to coś na kształ p2p tylko bardziej uporządkowane .

...there is no spoon...

Witam

Zastanawiam się tylko dlaczego nie stosujecie pojemnosci na wejsciu mute (pin 8)

Rozumiem że ze względów praktycznych nie jest ona potrzebna ale... separuje ona obwód zasilania (żródło prądowe)wejsciowej pary różnicowej od wachań prądu polaryzacji żródła odniesienia ("miękkiego" skąd inąd - dwie diody i rez. 1k ) przedostających się właśnie przez rezystor od mute z zasilania . Warto równiez pokombinować z wartością rezystora mute. Ja mam przy zasilaniu +/- 30V 10k gdzie średnio powinno być wiecej( maks. 56k ) z tym że razem z pojemnościa w tym obwodzie 470 uF. Mogę tylko uprzedzić że zmniejszanie wartości R mute bez konda może być niekorzystne własnie przez przenbikanie coraz wiekszych zakłoceń przez zasilanie.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłem wersję p2p z zastosowaniem BC Components 1000uF/50V przy kościach , Panasonic FM 470uF przy mostkach oraz 4700uF/50V czegos nieznanego ( oznaczone literką H )przy mostkach . Mostki zwykłe 25watowe zbocznikowane kondensatorkami 10nF Wima MKP . Wszystkie rezystory Allen Bradley węglowe bezindukcyjne .Na wyjściu wstawiłem cewkę 0.01mH nawiniętą na rezystorze 6,8ohma .Beznadzieja . Dzwięk leniwy , bez konturów , średnica zamglona , dominuje bas i góra , przestrzeń płaska , trudności z lokalizacja instrumentów . Grał z Pre Mini , z którym pierwsza wersja LM3886 na Rubyconach ZL oraz GC Premium na LM3875 brzmią świetnie .

Trzeba go zmodyfikować . Zacznę od wywalenia zwykłych mostków i zastąpię je MUR860 .

Ciekawostki:

- LM-y sa przykręcone do malutkich radiatorków . Z głosnikami 4 omowymi sa bardzo gorące ale z z 8 omowymi jedwie ciepłe

- wylutowanie tych 4700uF/50V ( czyli zostało po około 1235uF na żyłę BC+FM ) nic nie zmieniło w brzmieniu natomiast brum sieciowy się nieco zwiększył

...there is no spoon...

ArturP

Ten pre-mini, o którym pisałeś kilka postów wyżej

to ten z zasilaniem 18V? jakiej lampy użyłeś w nim i jakie pozostałe elementy, rezystory, kondy?

rozumiem że ten zachwyt to do tej wersji LM3886 z Rubycon ZL ?

Pozdrawiam

frobe4,

tak , zachwyt dla wersji LM3886 z Rubyconami ZL po dwa 680uF/50V lub 63V na gałąź dodatnia i ujemną , do tego po sztuce na gałąź 2200uF/50V BC components przy mostkach . Przy mostku jest także 22uF/400V MKP Mant na gałąź .Rezystory w wiekszości węglowe bezindukcyjne Allen Bradley .

Mini to ten z zasilaniem 16-18V i podwielaczem napięcia .http://www.audioton.republika.pl/pre-mini.html ( uwaga - warto zastosować jak najlepsze kondensatory bo lubi brumić )

Lampa to Philips SQ e88cc .

...there is no spoon...

Nowy zasilacz na szybkich diodach BYW29-100 zbocznikowanych Wima 0,22uF . Chyba najmniejszy jaki w zyciu zrobiłem ;p . Obok stary na mostkach 25A i kondensatory Hitano . I dwa zdjęcia obecnej wersji wzmacniacza .

Ukryta Zawartość

post-3970-100006397 1241002042_thumb.jpg

post-3970-100006398 1241002042_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ostatnie modyfikacje

- dodałem po jednym Panasonic FC 1000uF/50V do każdego BC Components .Dzwięk się nie zmienił ale zmniejszył sie wyraźnie brum sieciowy .

- zmieniłem kable od mostków do kostek ze zwykłych drutów na miedź zrebrzoną OFC - bez wpływu na dźwięk

- zmieniłem rezystor na wejściu z Allen Bradley na PRP dedykowany do audio - bez wpływu

Po tych modyfikacjach wzmacniacz grał gorzej niz wersja wcześniejsza na Rubyconach ZL . Średnica była lekko zamglona a góra wycofana i tylko najwyższa się czasem fajnie pojawiała . Wszystko oczywiście to odsłuchy z podłączonym Pre Mini .

- na koniec dodałem po 22uF/400V Mant MKP na każdą gałąź zasilania podobnie jak w wersji na ZL- jest efekt - średnica się oczyściła i stała otwarta oraz detaliczna . Góry przybyło i jest ładniejsza choć nie tak piekna jak w wersji z ZL , bas zyskał na kontroli .

WIELE CZYTAŁEM O TYM ŻE BY-PASSY NIE MAJA SENSU W GC ALE TU SIĘ SPRAWDZAJĄ .

Na konieć zrobiłem porównanie z Krelle KAV400 i lamką 300B SE . To były trudne chwile , bo kiedy sobie uświadomiłem że GC + Pre Mini gra lepiej od tych klocków to nie było mi wesoło ... Ale o tym innym razem .

Ukryta Zawartość

post-3970-100005993 1241457509_thumb.jpg

post-3970-100005994 1241457509_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.