Skocz do zawartości
IGNORED

gainclone na pojedynczym LM3886

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten wątek poniewaz nigdzie nie znalazłem zebranych informacji o budowie , wrażeniach odsłuchowych i ewentualnych kłopotach technicznych . Wszystko co mozna zanaleźć na ten temat to pojedyncze wpisy w wątkach o PCB , GC na LM3875 , układach szeregowych bądź równoległych , w których zastosowano ten układ scalony .

A pytań wiele .

Pierwsze - Na płytce z AVT oraz Veterana widac filtry na wyjściu . Cel ich zastosowania świetnie wytłumaczono w opisie kitu AVT . Ale czy faktycznie to ma sens. Przeciez producent nic w nocie aplikacyjnej nie zamieszcza . Wiekszość głośników to układy z cewkami w torze woofera więc cewka na wyjściu jest zagadkowa .

Ja pominąłem w swoim . A co Wy myślicie ?

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/50507-gainclone-na-pojedynczym-lm3886/

Link do opisu kitu AVT

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz fotki mojego wzmacniacza .

post-3970-100008969 1238573989_thumb.jpg

post-3970-100008970 1238573989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

kiedyś zrobiłem coś takiego (kilka aplikacji)

elementy i wartości takie same jak przy LM3875 czyli 22K i 680R

kody rzy LM były 1000uF Panasonic-a i też 100uF BlackGaty

grało to bardzo fajnie, jednak 3875 ma jakby więcej detaliczności,

3886 z koleji ma troszke lepszy bas w porównaniu z 3875,

chyba oryginalnie 47LAB-s jest na 3886?

osobiście wolałem jednak dźwięk z 3875, z Rikenami i Caddockami

niekoniecznie z Black Gate

Ukryta Zawartość

post-22525-100008965 1238574539_thumb.jpg

post-22525-100008966 1238574539_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ahaja ,

Faktycznie napisali ale to są zalecenia jakie można stosować dla każdego rodzaju wzmacniacza . Nie tylko dla LM3886 . Idąc dalej , mamy przecież wiele przykładów podbnej kości LM3875 ,który gra doskonale bez zastosowanych zabezpieczeń . Przynajmniej mój gra :-)

PS

A w temacie brzmienia to często powtarzają sie opinie takie jak zamieścił frobe ,że 3886 ma lepszy bas od 3875( który moim zadniem ma świetny bas a mam go w wersji premium na BG STD 1000uF ).

Natomiast czytałem kilkakrotnie ,że średnica z 3875 jest lepsza . No i wpis ,że góra 3886 jest słaba . To wszystko ciekawe a zwłaszca wpis ( chyba ) rekina ,że 3886 to lajlepszy z rodziny LM-ów :-)

...there is no spoon...

polecam zapoznać się , no a jeśli jakiś sklep w Warszawie ma IA-60 na stanie to można nawet posłuchać i przekonać się NAUSZNIE ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodo , dzięki za sugestie .

Opis wrażeń odsłuchowych chyba potwierdza ogólną opinię . Świetny bas , średnica niezbyt detaliczna i wycofana góra . Muzykalny .Nie jest to hi-end ale w wersji DIY może zagrać trochę inaczej ( lepiej )no i koszt nawet na wypasionych elementach nie powinien przekroczyć 1k PLN .

Parę zdjęć Micromega IA-60 .

Ukryta Zawartość

post-3970-100008949 1238585266_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ArturP

zmontuj ten sam LM3886 z rezystorami o wartościach 22k, 680R i 22K w sprzeżeniu, daj tylko dwa kondy do zasilania Panasonic FC 1500uF lub BC Components 2200uF oba na 50V i zobaczysz,

możesz też użyć tych Rubycon-ów co masz,

porównasz do 3875 wtedy, to będzie bardziej miarodajne.

Czuję że możesz być mile zaskoczony.

Aby uzyskać więcej "detalu", można jeszcze na samych scalaczkach dać 100uF np Nichicon Fine Gold, albo też Panasonic FC, w zależności od upodobań.

Swoją drogą rezystory z tych tanich to chyba Beyshlag-i będą lepsze od kombinacji Dale i tych węglowych AB.

Pozdrawiam

PS czy ty robisz obudowy głośnikowe na zamówienie?

Frobe , wstawiłem Halcro , Dale i węglowe bezindukcyjne bo takie miałem i zwykle grały mi dobrze . Zastosowałem Rubycony ZL bo słyszałem o mnich same dobre opinie , sprawdziły mi sie w zasilaniu klona Shigaraki a na dodatek , kiedy je kupowałem to zauważyłem na pudełku fabrycznym napis Made in Japan ;p Oczywiście sprawdze Twoje sugestie dotyczące zastosowanych elementów ale celem założenia tego wątku było uzyskanie maksymalnej ilości infomacji do budowy zanim ,, skręce i polutuję " układ . Bo potem nie będzie mi się chiało rozbierać do modyfikacji .

...there is no spoon...

ArturP

to zrób jeden kanał "na pajączka" albo uniwersalnej PCB i porównaj :-)

a czy zrobiłbyś mi ładne skryynki do kolumn?

Mam kpl głośników do MS3 Monitor, czyli Audiowave 171SE

Seas KT171 XP + Seas KT26

ale chciałbym aby to była kolumna podłogowa z wydzieloną komorą dla głośników w/g projektu, a wolą dolną przestrzeń wykorzystać na balast.

Jeśli byś się zgodził wysłałbym niezbędne wymiary i inne

Pozdrawiam

Napisałem Halcro a miało byc Holco a tak naprawdę to wstawiłem tam rezystory PRP ...

A co zalecacie w temacie pojemności filtrowania . Dla 3875 wystarczy ( na gałąź dodatnia i ujemną oczywiście ) 1-2,2k uF a co dla 3886 ? Obecnie mam 2x680 = 1360uF na gałąź . Oczywiście mógłbym eksperymentowac ale tak jak napisałem wczesniej - jak skręcę , to juz nie będzie mi się chciało rozbierać .

...there is no spoon...

Możesz jeszcze popróbować z baterią kondów: przy kościach 680-1000u (BC) a między mostkami a kościami bateria 15 000 - 20 000 uF na gałąź. Bateria złożona z kondów 2200-1000uF.

Duży progres dało u mnie też zbypassowanie diód kondkami.dźwięk nie stracił na plastyczności a zyskał na czytelności we wszystkich zakresach.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ciekawe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiem szczerze bardzo dobry watek ktos zalozyl bo osobiscie tez mam kilka watpliwosci co do tego GC na 3886 ale na forum jestem stosunkowo krotko wrecz obawiam sie pytac by nie dostac odpowiedzi to juz bylo albo szukaj w starych postach.

To jak z ta cewka na wyjsciu ma byc ?? Ma jej nie byc ?? Jesli tak to jaka najlepiej zastosowac ?? Moze jak zrobic ??

Moze ktos mi rozjasni troszke w tym temacie.

pozdrawiam

kaziod , cewka to około 7 zwojów drutu emaliowanego o srednicy np 1mm nawiniętego na rezystor 10omów/2W . Oczywiście wyjścia cewki i nóżki rezystora nalezy ze soba polutować .

Czy stosować ? No własnie tego jeszcze nie ustaliliśmy ;p

...there is no spoon...

Własnie dotarło trafo od Lachowskiego . Trzeba przyznac ,że pięknie je robi , podobne ale ,,fabryczne" siedzi w moim Krellu :-) . 300W/2x24V , ekran miedzy uzwojeniami pierwotnym i wtórnym , ekran magnetyczny ale bez żywicy . Cena 140 PLN/z przesyłką za pobraniem . A mówią ,że u niego drogo ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

>arturp

W pełnej wersji audio z 'udziwnieniami' będzie co najmniej 200,00zł :).

Kondy - ja dawałem coś pomiędzy 22-47nF ... nie pamiętam teraz ile dokładnie.

Diody mam MUR860 ... wymieniłbym na shottky ... ale mam lenia :).

K

"Przyczyną wzbudzeń wzmacniacza może być także pojemnościowy charakter obciążenia,które może wystąpić w przypadku stosowania kolumn głośnikowych o rozbudowanych filtrach rozdzielających.Przeciwdzialanie temu zjawisku polega na włączeniu szeregowo z obciążeniem niewielkiej indukcyjności(w praktyce 5-10uH)"

Inną przyczyną samowzbudzenia się wzmacniacza może być wzrost impedancji obciążenia dla wielkich częstotliwości(równolegle do obciążenia dwójnik RC)

>Parę zdjęć Micromega IA-60

>Opis wrażeń odsłuchowych chyba potwierdza ogólną opinię . Świetny bas , średnica niezbyt detaliczna

>i wycofana góra . Muzykalny .Nie jest to hi-end..

no nareszcie LM w zwykłym seryjnym (bo ten Rowlanda już taki mikro nie jest) sprzęcie, ale czarodziejstwa DIY to chyba nie skrępuje, gdzież tyle fajnych opisów walki z brumem..

Zrobiłem zasilacz zgodnie z radami kolegów . Diody Schottky , bocznikowane kondensatorami MKP ( troche duże dałem bo aż 0,22uF ) dodatkowe pojemności w filtrze zasilania to 2200uF BC Cpmponents na każda gałąź zbocznikowane 180uF Rubycon ZL i przy kościach po 2x680uF Rubucon ZL na gałąź.

...there is no spoon...

jak Ci grają te większe ZL? Miejsze wartości uważam jako dobre w cyfrówce, ale do analogu jakoś mnie nie przekonywały - może w tym układzie się sprawdzają? Porównywałeś może do FC?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Wstawiłem 1500uF/35 do zasilania Shigaraki mi zargały świeżo , dynamicznie , szczegółowo i z kontrolowanym basem . Podobne opinie słyszałem od kolegów ,którzy je stosowali . Ale jak zagraja w GC tego nie wiem bo jeszcze nie uruchomiłem .

...there is no spoon...

Zasilacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Witam.

Około 1 rok temu złożyłem GC na LM3886 na początku tylko FC 1500 przy kostkach po pewnym czasie dołożyłem przy mostku po 15000 na gałąź BHC Components i przy tym zestawieniu jak dla mnie gra najlepiej dynamika i stereofonia diody 2xmostek MUR760 w układzie dual mono 2 osobne budy trafo od radmora TS 180 do teraz na tym gram i jest O.K , jeszcze muszę dodać MKP 0,22 na diody ale nie mam czasu rozbierać obudów (lenistwo ;-) ).

Co do opisu nie potrafię przelewać tak dokładnie tego na papier , to co mogę określić:

-plastycznie gitara akustyczna

-dynamika bas szybki i "nierozlazły"

-średnica wyraźna wokal ładny niemęczący

-wysokie tu cóż wydaje mi się iż troszkę za dużo ale raczej to "wina" kolumn

-i co dla mnie b.ważne stereofonia extra

Po dodaniu preampa na e88cc wszystko b.poukładane i jeszcze większa scena.

To na tyle . Poprzednio miałem Yamahę AX-890 i pogoniłem kuzynowi, teraz mam jeszcze ampli sony ale aktualnie odłączony kurzy się na półce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.