Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie w kolumnach.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Mam komputer polaczony ze wzmacniaczem jakims zwyklym przewodem. Gdy przelacze we wzmacniaczu zrodlo na komputer w kolumnach slychac buczenie. Czy zakup ekranowanego przewodu. np cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyeliminuje te denerwojace buczenie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/50587-buczenie-w-kolumnach/

Ekranowanie na pewno pomoże i jest w tym wypadku koniecznością.

Czy wyeliminuje byczenie do zera to nie wiem.

Możesz również spróbować podłączyć przewód gorący przez kondensator polipropylenowy (2,2 - 4,7uF). Ja miałem taki problem, bo nie dałem kondensatora w gainclonie i nie dało się tego w ogóle słuchać. Był za duży prąd stały na wejściu.

Pętla masowa, ciężka sprawa.

Rozwiązań jest kilka:

1. Przejdź na połączenie optyczne lub SPDIF ze sprzężeniem transformatorowym.

2. Odizoluj masę wzmacniacza od uziemienia, jeśli wiesz co robisz i jesteś pewien, że nie naruszysz bezpieczeństwa przeciwporażeniowego

3. Zastosuj aktywny wzmacniacz różnicowy, istnieją komercyjne nazywane chyba Di-box czy jakoś tam, generalnie sprzęt pod zastosowania estradowe

4. Polub to buczenie

5. Przejdź na laptota, bez ładowarki przy odtwarzaniu muzyki

6. (raczej nie zadziała, ale kto wie) przetnij kabel uziemienia w kablu i wysyłaj sam sygnał lewy prawy

Żaden kabel nic tu nie zdziała, może (podkreślam może) połączenie symetryczne chodziło by trochę lepiej. Zasilanie obu z jednego źródła (np. z tej samej listwy) zawsze wskazane w takich przypadkach.

Na probe owin interkonek plecionka z cienkiego drucika i podlacz ja do uziemienia. Powinna byc slyszalna poprawa. Poza tym sprawdz ustawienia glosnosci w komputerze - wylacz dzwiek ze wszystkich wyjsc/wejsc poza wave.

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Znalazlem przyczyne! Dzis z rana pozamienialem rozgalezniki do ktorych byla podlaczona listwa komputera. I ten, ktory podmienilem nie mial uziemienia. Zamienilem je spowrotem na ten z uziemieniem i juz nie buczy!

Dobrze wiedziec na pszyszlosc. Ale i tak dzieki za pomoc. Znaczy problem z buczeniem rozwiazalem, ale jednak czesciowo. Poniewaz problem sie pojawia po podlaczeniu anteny Radiowej. Buczenie powraca. Doradzono mi kupno izolatora galwanicznego i wpięcie go w tor anteny radiowej. Czy to wyeliminuje te buczenie? Oczywiscie gdy antena radiowa jest podlaczona buczenie odbywa sie na wszytkich zrodlach. Czyli PC, TV, CD i Tuner.

?👈

Nie podłączaj tunera pod kablówkę tylko zastosuj niezależną antenę dla niego (drut, dipol, teleskopowa, cokolwiek). Ewentualnie połącz masę (ekran) tej anteny z masą tunera przez jakiś kondensator ceraminczy np. 1-2nF na min. 100V (można połączyć 2 szeregowo).

Nie moge zastosowac innej anteny, bo wtedy bede mial ograniczona ilosc stacji. I odbior bedzie wiele slabszy. Mieszkam w malym miescie w ktorym nie ma ani jednej anteny radiowej.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.