Skocz do zawartości
IGNORED

Moja pierwsza lampa...

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Kino stoi na dole w salonie :) Gówno jakich mało za gruby szmal .Na szczęście nie moje :)

Po prostu sęk w tym,że mój pokój jest tak mały że nie ma możliwości ustawienia kolumn przed sobą.

Wymiary:

2.20m Szeroki

3.20m długi

2.30 wysoki

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

P.S to kino to Sony HTD-780SS

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Zgadłeś :) mieszkanie starego typu, w ogóle nieustawne,ale nie mam ich za plecami tylko bardziej po bokach, ustawione w stronę uszu

Wole powiesić kolumny na suficie niż kupić słuchawki, brrrr. :)

McGyver tak dokładnie to tak to wyglądą , jakieś pomysły na ustawienie tego :| ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja mam pomysł wyburz ściany i powiększ pokój:)

A tak poważnie to ciężko coś mądrego wykombinować w tak małym pomieszczeniu. Pokombinuj coś tak żeby głośniki nie były chociaż za uszmi

Amplifon, dzięki za radę, spróbuję.

Gdyby to było moje mieszkanie to bym wyburzył bo to są 2 takie same pokoje podzielone płytą gipsową (dobry kopniak i dziura na wylot) ale niestety to wynajęta chałupa.

Obróciłem wszystko o 90* i trochę pomogło, dźwięk się przestrzenniejszy zrobił :)

Moim zdaniem dużo lepiej ! Poważnie.czuć różnicę na lepsze tylko coś u mnie szwankuje bo jedna kolumna gra głośniej i musze dać balans 80-20 żeby je wyrównać tak jakby coś gwizdek nie grał

Co myślicie o tych ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo Yaqiny już poszły 2 dni się spóźniłem

Brać tego Music Angela XD500 za 500 euro ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>...Lampy sterujące wszystkie są 6N1 więc jeden piernik gdzie która pójdzie, parowane nie są...<

tak samo te NOS-y 6n1p ruskie które będę wsadzał na miejsce chińskich fabrycznych ??

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Jadę dzisiaj po odbiór Yaqin MC10L, nówka, najnowszy model z innym przełącznikiem z przodu.450 euro.Mam nadzieję że się nie zawiodę ;)

Już się Yaqin grzeje ;) Nówka, trochę go trzeba rozmiękczyć.Następny krok to zmiana kabli,bo narazie kable kolumnowe to jakiś szit 2.5mm za 20 euro.Zastanawiam się nad Oehlbach-em do kolumn ale nie wiem co wybrać gdzieś tak do 100€ za 5m mogą być używane.Chociaż nie wiem co najlepiej przypasuje do Dali 104 i Yaqina MC10L .Źródło to narazie X-Fi Xtreme Audio + Kabel Profigold i muzyka oczywiście FLAC i ripy z SACD

Słyszę harczenie w kolumnach czy to normalne ? Coś jakby dźwięk palnika gazowego :).Szczególnie się nasila kiedy ruszam myszką, wzm jest podłączony do komputera. Czyzby jakieś zakłócenia przy karcie dźwiękowej ?

Te 6N1P to lampy sterujące ?

Też się z tym spotkałem tyle, że u mnie można to usłyszeć w zasadzie tylko na słuchawkach. Prawdopodobnie modem albo sam komputer wprowadza jakieś zakłócenie. Rozwiązanie jest proste - wyłączyć kompa :>

Tak,winowajcą jest komputer podłączony do tej samej listwy co wzm.

Czy oprócz tych lamp sterujących jest coś co warto wymienić ? Np. kondensatory ?

P.S

Teraz trochę głupie pytanie: Czy lampa zużywa się tak samo jak wzmacniacz gra i jak tylko stoi włączony ?

I ostatnie już :) Czy EL34-B to to samo co EL34 bez dopisku B ?

No to albo wzmak, albo PC do innego gniazka, najlepiej w osobnym obwodzie - czyt. na innym bezpieczniku.

Ja tam się w 10L nie grzebałem, ale McG nie nie wspominał o konieczności wymiany czegoś innego niż lampy terujące, żeby to grało przyzwoicie.

No jak wzmak nie gra to i tak idzie napięcie na żarzenie, lampa się żarzy to znaczy, że pracuje. Jak pracuje to się zużywa. Ogólnie to dużo ciągnie na żarzenie, a to czy gra czy nie gra to kwestia kilku Watów (prawda?).

Te B to może być z cyrylicy W czyli wojskowe, czyli bardziej trwałe, ale nie musi - taki mój domysł.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Akurat w MC10L wystarczy wymienić lampki sterujące na radzieckie NOS-y (ja wymieniłem na wersje militarną o zwiększonej trwałości) i już-nie grzebiemy nic wiecej i ładnie gra. Chociaż ziarno niepewnosci zasiał we mnie -już nie pamiętam który z Kolegów- który stwierdził, że wymienił chińskie EL-34 na Electro- Harmonix i zagrało zdecydowanie lepiej, wiec sam nie wiem...Moje chińskie spisuja sie na razie dobrze więc nie będę chyba inwestował w inne ale....

witam, pozwole sobie podpiac sie pod temat, powod jst prosty, zamierzam kupic 1szego lampowca(2 podejscie), ma on zastapic densena beat 100, kolumny z ktorymi ma wspolpracowac( w tym momencie) to SF minuetto, nie mam wlasciwie zadnego doswiadczenia z lampami, z pobieznej lektury tu i tam, glownie tu, waham sie pomiedzy chinskim MA, a polskim amplifonem np starszy model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nowy wchodzilby rowniez w rachube, co do gustow muzycznych, glownie jazz, rock , ale nie tylko, czyli wolalbym cos w miare uniwersalnego, najbardziej cenie sobie w miare precyzyjna prezentacje, z jak najlepsza przestrzenia, oddechem, bass moze miec pewne ulomnosci. W przypadku amplifona zacheca serwis, w przypadku MA zapewne trzebaby cos przerobic lub zmienic, a tu moglbym miec problemy, prosze o rade co byloby lepszym wyborem, jakie plusy mialby amplifon, jakie minusy, podobnie z MA.

pozd.

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zdecydowanie Amplifon, jest teraz nawet jeden wt30ii sprzedawany przez producenta za 1800zl na alledrogo. Plusy amplifona to to, że jest na triodach, piekne i przyjemne brzmienie ze spora dawka dynamiki i mocy, jest porzadnie wykonany, nic nie trzeba poprawiac. MA zawsze jest i bedzie chinczykiem na pentodach, zalet w stosunku do amplifona nie potrafie znalezc, bo nawet tanszy nie jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.