Skocz do zawartości
IGNORED

Cewki.Powietrzna, rdzeniowa czy walcowa?

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

doczytałem w wydaniu pdf K&t gdzie jest projekt ct193 że cewka L = 1.8mH jest z opisem po niemiecku piltzker 43kqp draht 0,95mm ,, czy to oznacza że można dać drut w cewce 1mmm?

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piltzker z tej strony o drucie ,95 ma opór ,39ohma

czy dobrze doczytałem ??

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

0,55oma czy 0,7oma to nie wielka roznica choc w ukladach rezonansowych moze byc widoczna a wszystko zalezy jak wyglada ten uklad, czy sa w ukladzie LC jakies szeregowe rezystory?

oszczedzac oczywiscie zawsze warto a nawet trzeba dlatego kupuje sie elektrolity i cewki rdzeniowe a jak kogos stac to moze sobie kupic polipropyleny i cewki tasmowe.

i proponuje kupowac polskie cewki z polinka bo to oni robia je dla reszty swiata.

Ukryta Zawartość

tu jest schemat filtra RLC który ma za zadanie wygładzić środek, sam filtr jest równoległym połączeniem R L C i wpięty szeregowo z głośnikiem, z tego co doczytałem z wypowiedzi userów

którzy mają duże pojęcie o temacie, elementy wpinane szeregowo z głośnikiem powinny być lepsze

żeby nie degradowały sygnału , oczywiście wszystko w granicach zdrowego rozsądku, u mnie same głośniki monacory kosztyją 164 w zakupie a cewki monacora na drucie 1.2mm po 60zeta czyli układr prostego filtra z niby nie wyszukanych elementów wynosi tyle co przetworniki, troszkę drogawo jak dla mnie, nie wiem czy jest sens celować w tak drogą cewkę i poszukuję odpowiedzi czy cewka np też monacora 1.8 ale na drucie 1mm gdzie różnica zwiększa się opór z ,55 na ,7ohma będzie odczuwalna, jeżeli ktoś robił podobne doświadczenia chętnie usłyszę opinię,

jak już wpomniano wyżej niby opór nie jest mocno zmieniony ale to jest prawie 25% większy od dedykowanej , i teraz czy cewka na ile zachowa się jej dobroć w układzie rlc (jeżeli dobrze mówię)

i jak może wpłynąć to na tę pułapkę rezonansową, pewnie mniej wygładzi od niskich Hz bo przy większej Hz Impedancja cewki rośnie, tak sobie tylko głośno myślę...

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

to filtr rownolegly wiec spokojnie kup te tansze cewki a dobroc mozesz regulowac wartoscia rezystorow dobierajac je na sluch oczywiscie jak bedzie to konieczne i bedzie ci sie chcialo.

Ukryta Zawartość

doczytałem że dobroć układu równoległego rlc jest wprost proporcjonalna do wartości rezystancji

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

czyli takie elementy do tego filtra kondy będę miał 5,6 uF jantzen mkp 400 ,

rezystory ceramiczne 10W

cewki monacora 1.8mH drut 1mmm

będą wystarczające?

dzięki za informacje

Focal + Naim

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie cewek

oglądałem dziś moje cewki które otrzymałem są od monacora

i na mam pytanie czy jeżeli drut nawinięty nie jest idealnie od lewej do prawej tylko czasem przepleciony lub mały bałagan na korpusie plastykowym to czy ma to duże znaczenie dla samej

indukcyjności cewki? pytam bo czasem widzi się tak ładnie ponawijane i nie wiem czy rozwinąć i na winać samemu lepiej? mogę zrobić fotkę jutro

Focal + Naim

nie ma to znaczenia a kazda cewka i tak ma pewna tolerancje indukcyjnosci wynikajaca chocby z tolerancji srednicy drutow.

obecnie standardem sa cewki nawijane ''samospiekiem'' jest to drut z zewnetrzna warstwa kleju i po rowniutkim nawinieciu cewka jest podgrzewana, klej sie rozpuszcza i blyskawicznie cala skleja. odpada wtedy kosztowny karkas a druty w cewce nie beda brzeczec. dlatego zawsze polecam polink ktory na polske i pol swiata produkuje takie cewki. monacor czy intertechnika maja cewki nawijane stara technologia.

• 1 rok później...
  • Użytkownicy+

cewka AlphaCore 14AWG 1,6mH (brak takiej w ofercie Akkusa) powinna mieć 0,26om czyli ok. 10% mniej niż cewka z Polinku.

No ale to są drobiazgi i nie ma o co kopii kruszyć :)

Rysiu, chciałbym kupić cewki taśmowe, z jak najmniejszą rezystancją. Są lepsze pod tym względem, niż AlphaCore ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.