Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja - głupota czy zboczenie?

sav

Rekomendowane odpowiedzi

Radzę nie karmić troli takich jak sav czy xyz i po prostu nie odpisywać, nie dać się prowokować, olewać. Sami się znudzą po jakimś czasie i będzie spokój.

NIE ROBIĆ WPISÓW U KRETYNA, MOŻE ZDECHNIE!

Radzę nie karmić troli takich jak sav czy xyz i po prostu nie odpisywać, nie dać się prowokować, olewać. Sami się znudzą po jakimś czasie i będzie spokój.

lete, 10 Kwi 2009, 22:55

>Jak dla mnie, lampizacja to takie... słodzenie herbaty. Większości smakuje nieporównywalnie lepiej,

>aniżeli herbata gożka. Ja jestem w tym drugim obozie. Nie lubię cukru ;)

Nie robiłeś, nie słuchałeś, to nie piernicz.

McGyver, słuchałem... Spokojnie, twój biznes forumowy jest niezagrożony... Coś nerwowo reagujesz. Nikt Ci chleba nie chce odbierać poprzez krytykę lamp, więc wyluzuj.

Mc Gyver, za to ja słuchałem zlampizowanego przez Ciebie dla kolegi z forum, bez przerwy się coś wzbudzało, piszczało, Twoje poprawki (cedek naprawiałas w ramach gwarancji) na długo nie pomogły i to były główne zmiany "soniczne" jakie usłyszałem, do d**y to wykonałeś. Może i wypadek przy pracy, ale skutecznie zniechęca do takich eksperymentów, przynajmniej w Twoim wykonaniu...

Reasumując - przy złym wykonaniu głupota, można skutecznie zniechećić do tej drogi w audio...

Natomiast słuchałem cedeka zlampizowanego kolegi Cyphera, i mi osoboście bardziej podobał się dźwięk bez stopnia lampowego (to był Cambridge), ale to już kwestia subiektywna, natomiast technicznie działal bez zarzutu.

A odpowiadając na pytanie z wątku, w swym zamyśle ani głupota, ani zboczenie, tylko kolejna droga (możliwość) kształtowania dźwięku pod swoje preferncje.

Dla tych, co to potrafią wykonać należycie...

pzdr

Dlaczego tak rzadko przy lampizacji mówi się o typach i rodzajach lamp przeciez to ich charakterystyka ma ogromny wpływ na dźwięk a nie sama lampizacja na byle czym. . Mam wrażenie, że wystarczy dać najtńszego ruskiego nosa i osiąga się nirwanę.

Ale jest jakas moda jakis owczy pęd.

Ktoś powie owszem ale to fajnie zmienia dźwiek a ja na to :

super bassy i systemy 3d w miniwieży też zmieniają dzwięk a jakos pochwalane to nie jest.

A najlepsi są ludzie co wola lampizowac zmieniać kable zamiast uzyc potencjoometru od barwy.

Wielu z was nie zdaje sobie sprawy z potęgi podświadomości, sprzęt przy którym się myczyliście lutowaliście lampizowaliście nie ma prawa nie zagrać lepiej.

sav, a ten akurat Twój wpis dotyka innego problemu, zresztą często poruszanego na forum: wszelkie zwykłe regulatory barwy typu potencjometr, korektor itp są be, natomiast układy korekcyjne typu: lampizacja czy magiczne puszki na kablach już jakby nie (nie be).

To chyba faktycznie kwestia "wychowania" świadomości przez fora tematyczne, niby obowiązuje audiofilski "puryzm", ale nie do końca i nie we wszystkim.

Tyle, że szkoda, iż tytuł wątku jest w sumie dość obraźliwy dla Pasjonatów wykonujących tę "lampizację", bo podana alternatywa ma wybrzmienie pejoratywne w obydwu przypadkach.

Co rodzi zresztą uzsadnioną niechęć do Założyciela wątku, w ten sposób, obraźliwy, definującego problem.

pzdr

Jeżeli ktoś uważa że układ dyskretny i to na lampach jest chociaż w połowie tak doskonały jak opamp to jest to głupota. A jesli ktos świadomie lampizuje świadomie wprowadza te zniekształcenia itp to jest to dewiacja.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

XYZPawel, 10 Kwi 2009, 19:57

>Bo jest modne, szykowne, ładnie świeci, dogrzewa pomieszczenie w zimie, można przyszpanować przed

>znajomymi jak się jest wyrafinowanym :)

Widziałeś kiedyś PAJACU BATa? (bo o słuchaniu to przez grzeczność nie wspomnę)

nie jest szykowny, nie świeci i jest brzydki jak noc. On tylko gra (inaczej niz belwood)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

sav, 11 Kwi 2009, 10:41

>Obrażasz Pawła zupełnie niepotrzebnie. Mogłeś napisac poprostu Widziałeś BATa?trzeba zaraz obrażać

>wyzywać innych?

obrazić to można kogoś o IQ wyższym od kury. w tym przypadku nie czuje się winny

Ale pierniczycie. Przede wszystkim należy zdać sobie sprawę ze słabości taniego i nie tylko sprzętu. W DAC-ach Cd użyte są różne kości, nie mniej jednak jak to by powiedział Paweł i tak wszystkie grają tak samo. No i tu nalezało by się w zasadzie zgodzić. Nie mniej jednak sam stopień analogowy to już, albo klasa hi-end, albo jak jest w większości przypadków kaszana na maksa. Zbudować nowy stopień, porządnie zaprojektowany, z doborem odpowiednich elementów, to spora praca. A jak to stara maksyma głosi "wszystko powinno być tak proste, jak to tylko mozliwe, ale nie prostsze". I to jest właśnie stopień analogowy zbudowany na lampach. Możliwie najprostszy i poprawny, eliminujący w ten sposób braki słabego CD-ka. Ot i cała prawda o lamizacji. W miarę prosty do wykonania układ pozwalający zblizyć się do hi-endu.

Gość

(Konto usunięte)

masza1968, 11 Kwi 2009, 10:36

>Widziałeś kiedyś PAJACU BATa? (bo o słuchaniu to przez grzeczność nie wspomnę)

Mam wrażenie, że bata to Ty widziałeś często, ale jak lądował na Twoim tyłku :) Czasami musiał lądować też na Twoim łbie, bo jakaś przyczyna takiej pustki musi być :))

Staszek_s,

Adam udziela gwarancji na swoje modyfikacje? Na papierze? Juz faktury wystawia? Nie wiedzialem nic o tym. Myslalem, ze raczej poszedl w druga strone (cos jak Gregaudio - zero danych kontaktowych, na stronie tylko formularz, szara strefa).

Gość

(Konto usunięte)

lechb, 11 Kwi 2009, 10:58

>poprawny, eliminujący w ten sposób braki słabego CD-ka. Ot i cała prawda o lamizacji. W miarę prosty

>do wykonania układ pozwalający zblizyć się do hi-endu.

a dlaczego lampa eliminuje braki słabego CD ? I czemu zbliża się do hajendu ?

Bo jest ukryta. A na poważnie w budżetówce celowo psuje się dzwięk, właśnie stopniem analogowym żeby te klocki z górnej półki wyglądały lepiej i grały lepiej. Dobrze wykonana lampizacja to eliminuje, ale to można było wywnioskować właśnie z mojego wpisu, gdybyś "czytał ze zrozumienim".

Op-ampy na ogół są cudowne przy 1V 1kHz, wyczyn jak cholera. :) Przy 10kHz już gorzej, na 20kHz kaszana. Lampy stosuje się po to, by uniknąć zniekształceń inremodulacyjnych, które są zmorą układów ze sprzężeniem zwrotnym i zbyt małym slew rate, przeważnie wskutek przekompensowania. Op-ampy grają, owszem, ale tylko niektóre, i jakoś o tych najlepszych cisza jak makiem zasiał. Tymczasem nawet w notach aplikacyjnych piszą, że to do professional audio, ale ludziska wolą NE5532 albo OPA627, LOL.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.