Skocz do zawartości
IGNORED

E-MU 1212m i pomiary RMAA

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno zainstalowalem sobie karte E-MU 1212m i probuje powoli robic nia pomiary w RMAA, ale nie moge sobie poradzic z konfiguracja przy probkowaniu wiekszym niz 16bit/48kHz :( Wie moze ktos z was jak skonfigurowac E-MU i RMAA zeby mierzyc 24bit/96kHz???

https://www.audiostereo.pl/topic/51162-e-mu-1212m-i-pomiary-rmaa/

ChUmI, 13 Kwi 2009, 00:21

>Niedawno zainstalowalem sobie karte E-MU 1212m i probuje powoli robic nia pomiary w RMAA, ale nie

>moge sobie poradzic z konfiguracja przy probkowaniu wiekszym niz 16bit/48kHz :( Wie moze ktos z was

>jak skonfigurowac E-MU i RMAA zeby mierzyc 24bit/96kHz???

Ale co konkretnie Ci nie działa? Nie mozesz ustawić w RMAA 24/96? Ja uzywam Audiophile M-Audio 2696 i nie ma z tym żadnego problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Via Envy ma logiczniejsze i prostsze sterowniki i mikser - dlatego też wolę Audiophile 2496 zamiast E-mu 0404...

Ale o ile dobrze pamietam trzeba było poustawiać tryb pracy i zapisać jako albo też skorzystać i załadować predefiniowane ustawienia (nazwane zreszta RMAA test).

Czyli wyjście wav ustawić na ASIO HW output którystam (z którego skorzystać chcesz) HW input takoż a RMAAtest pewno na ASIO device. (ale szczerze to nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się instalować 0404 żaby sprawdzić)

Pozdrawiam

Mokrego i chluuuup z wiaderka:)

J

Problem jest taki, ze drivery ktore mam do EMU, sciagnalem sobie najnowsze dostepne z sieci, maja taki problem, ze nie pozwalaja na przesylanie danych o jakosci 24/96 lub lepiej przez drivery urzadzenia typu MME do Windowsa :( one sie chyba nazywaja WDM ... Wyglada na to, ze EMU nawet w najnowszej wersji nie poprawilo driverow obslugujacych wejscie :( A RMAA kozysta ze standardowych stumieni audio Windowsa MME i DirectSound. Nie ma problemu zeby odtwarzac 24/96 ale nie da sie w takij jakosci samplowac. Pelne mozliwosci EMU daje jedynie dostep poprzez ASIO. I musze przyznac ze drivery ASIO sa dopracowane super ale soft ktory chcemy urzywac musi obslugiwac audio poprzez drivery ASIO :(

Problem rozwiazuje RMAA Pro ktory dostaje sie do EMU bezposrednio przez ASIO :) Ale ta wersja juz nie jest darmowa ...

Ale moze ktos z was poradzil sobie z tym problemem inaczej i sampluje z EMU 1212m w jakosci 24/96 bez wykozystywania ASIO ??? Albo ktos wie jak zmusic normalna wersje RMAA do przesylania danych przez ASIO ???

EMU robiac te karty nie celuje raczej w ludzi ktorzy uzywaja ich do po prostu sluchania muzyki (jak Prodigy, Audiophile etc) lecz w segment pol pro i pro czyli mniejsza i wieksza obrobka dzwieku - stad bardzo duzy nacisk na support ASIO a nie czysto windowsowych rozwiazan, ktore traktowane sa drugorzednie.

Wszystkie wieksze rozdzielczosci i czestotliwosci jak juz zostalo napisane w EMU (niz 16/44) sa supportowane wlasnie via ASIO.

Polecam po prostu uzyc wersje PRO RMAA ktora supportuje ASIO, wtedy nie bedzie zadnego problemu.

fallow ~ niestety tak to wlasnie wyglada ... a szkoda, bo to wspaniala karta i tak naprawde brakuje jej troche softu, a napewno znalazla by o wiele wiecej nabywcow :) To byl by czysty interes dla E-MU.

EMU do sluchania muzyki jest super - polecam. Mam ja od tygodnia i jestem naprawde pelen podziwu! I tak sie powaznie zastanawiam, czy warto sie meczyc i budowac rozne DACe jak za calkiem sesowne pieniadze mozna kupic sobie E-MU i miec naprawde doskonale zrodlo dzwieku. Nie wspomne o samych procesorach E-MU ktore chyba pierwszy raz w historii sprawily ze slucham muzyki z wlaczona obrobka syfrowa i nie moge sie zmusic zeby wrocic do mojego starego ustawienia - total flat :)

Dodam ze wczesniej mialem EDIROLa FA-66 i nie zamienil bym sie z powrotem :) bez porownania jezeli chodzi o sekcje AD/DA ... nie wspominajac, ze EDIROL byl 2 razy drozszy ... dobrze ze sie sprzedal prawie za tyle ile za niego dalem :)

Jezeli chodzi o pomiary RMAA to chyba faktycznie jedynym rozwiazaniem (jedynym jakie ja do tej pory znalazlem) to RMAA Pro z obsluga ASIO. Taka konfiguracja dziala rewelacyjne! Tutaj efekty pomiarow mojej karty w trybie 24bit/96kHz:

Ukryta Zawartość

dodam ciekawostke, ze opoznienie, potocznie zwana latencja :) jakie udalo mi sie osiagnac lezy ponizej 5ms :) mozna powiedzic ze wlasciwie go niema :)

Ukryta Zawartość

Zgadza sie :)

W sumie mnie kompletnie nie przeszkadza to takze przy sluchaniu muzyki. Korzystam z ASIO output w foobarze i po sprawie. Na Viscie z powodzeniem dziala takze WASAPI.

Swietna rzecza w EMU jest rozdzielenie sekcji cyfrowej i analogowej na dwie plytki. Mozna takze dokupic modul synchroznizacji z zewnetrznym zegarem.

Ja na rzecz EMU zrezygnowalem z takich kart jak Lynx Two B czy wyzsze modele RME lub M-Audio.

O ile oczywiscie dojrzalosc software'u dla Lynxa a dojrzalosc software'u EMU jest nieporownywalna o tyle, sama jakosc w moim przynajmniej odczuciu jest rownorzedna. Wole tez sposob prezentacji EMU od RME czy M-Audio.

Dodatkowo w Lynxie czy RME utrudnia zycie Break-Out. W EMU sa po prostu normalne gniazda na i wyjscia cyfrowe i analogowe. Break-out Lynxa czy RME jest po prostu slabej jakosci.

Jezeli chcemy uzywac EMU jako transport, mozemy tez po prostu nie wpinac sekcji analogowej :)

Korzystalem tez przez spory czas z DACow takich jak North Star M192 i Theta DS Pro Gen V. Jeden i drugi jednak nie przekonal mnie do siebie na tyle, by zrezygnowac z EMU.

Oczywisci wszystko zalezy tez od reszty toru, bo gdybym mial ultra-neutralny wzmacniacz na pewno juz tak z EMU zadowolony bym nie byl. Jestem sluchawkowcem a za wzmacniacz sluzy mi lampowiec Woo Audio 2.

Ja do normalnego sluchania muzyki uzywam Winampa ze wzgledu na przyzwyczajenie i ladny interface :) mam do niego pluginy ASIO Steinberg'a bo to jedyne jakie znalazlem ktore sa specjalnie napisane w wersji 64bit :) i chodza pod Vista x64 bez zadnego problemu. Sciagnalem je z netu z tej bardzo ciekawej strony:

Ukryta Zawartość

szkoda ze nic nie ma w bardziej zrozumialym jezyku :(

U mnie jak narazie pasuje mi brzmienie tego EMU wlasciwie ze wszystkim co podlacze :) Jako koncowki mocy przewaznie graja u mnie jakies moduly w klasie D ktore brzmia z reguly chlodno ale nawet z monitorami Nuberta na ktorych slychac kazdy detal jest bardziej niz OK :)

Ja tez sie zastanawialem nad RME ale te Break-Out'y mnie zniechecily :(

Uzywalem kiedys dosyc dlugo RME Fireface 400 i 800 - to napewno sa super urzadzenia ale maja niestety kilkakrotnie wyzsza cene :(

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Taka ciekawostka, w nowej wersji E-MU 1212m(PCI-Ex1)dodano obsługę EAX Advanced HD ( tylko pod VISTĄ).

Ciekawe jak pomiarowo wypada z nią w porównaniu nowy flagowiec Creative X-FI HD na tym samym kompie, bo jak dotąd flagowce Creative nie dorównywały E-MU 1212m .

Seria EMU to przeciez tez Crestive tylko robiona na rynek profesjonalny a wiec lepsze podzespoly, mniej bajerow a wieksza funkcjonalnosc w studiu. Pewne ikeidys domowy spzret creative bedzie mial przetworniki takie jak profesjonalny ale to nadal beda rozne urzadzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.