Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

po słabszym (dla mnie) Waitsie - bomba

spojrzenie wstecz czerdziestolatka, w paru miejscach ciary mnie przechodzą, kupiłem płytę po 21szej i przesłuchałem dwa razy pod rząd (2cd) to o czymś świadczy

muzycznie bardziej w stronę wyczynów z mazollem niż ostatnich płyt programowych

Ja zakochałem się ostatnio w płycie "Harem"Sary Brightman.Jak ja uwielbiam takie klimaty!

Pitdog-dlaczego nie masz sprzętu?Co się stało?Mam nadzieję,że te bestie ze zdjęć ich nie zjadły:)

Track 3, Brush With The Blues :) , ale ja lubie całą płytę, bardzo dobrze przemyślana, wszystkie kawałki się zazębiają, a granie Becka świetnie współgra z nowoczesną stylistyką... dobra rzecz :)

Ostatnia dobra rzecz Becka (zdecydowanie kupiłem dla tego kawałka), bo nowa płyta:.....szkoda gadać! Dla mnie porażka całkowita! Nuda i smutek aż strach! Co się stało z tym facetem?

dzisiaj kameralnie: najpierw john surman/jack dejohnette 'invisible nature' a potem peacock/towner 'oracle'.

ta pierwsza płyta pokazuje jak małymi srodkami mozna stworzyć muzykę doskonałą. po prostu wystarczy wystarczy zebrać dwóch geniuszy, którzy lubia i potrafia grac ze sobą i maja dobry wieczór. a potem trzeba to dobrze nagrać i ładnie wydać. Surman jest moim zdaniem jednym z tych, którzy przez lata nie tylko tworzyli coś co my dzisiaj nazywamy 'ecm sound' ale tez przede wszystkim jednym z tych, którzy popychali to ecm do przodu. to jeden z nielicznych, którzy nie poddali sie Manfredowi, tworzyli SWOJĄ muzykę, która stworzyła legendę ecm-u.

Broy - nie miałem jeszcze w ręku rarum jarretta ale fajnie poskładali te płytkę. nie zbieram tej serii ale zerknąłem na spis utworów i chyba sie tego fajnie słucha w takim układzie:)

parme

Bardzo fajnie! Zawiera ciekawe utwory z mniej osłuchanych płyt: Book Of Ways, Spirits, Spheres (oraz jeden z wydanej tylko na podwójnym analogu Hymns/Spheres), jeden z wydanej tylko na podwójnym LP Concerts: Bregenz/Munich (na CD jak wiesz jest tylko Bregencja), poza tym klasyki z europejskiego kwartetu z Garbarkiem, fantastyczny The Cure i dwa kawałki z boksu, którego nie mam (Blue Note). W sumie znakomita składanka, fantastyczny remaster, doskonałe zdjęcia, esej Mistrza - tylko ta cena...

Generalnie cała seria jest znakomita i ma wartość dodaną w stosunku do zestawów składankowych, których nie cierpię! Do tego znakomite remastery: słuchałem niedawno rarum Methenego: nawet nie wiesz, jak to znakomicie zabrzmiało! Stare CD się chowają, warto nabyć też A.Andersena, P.Motiana, D.Hollanda no i Garbarka. Ciekawy jest nawet E.Weber, którego jakoś średnio lubię - może za prosty ? :-)) Surman wspomniany przez Ciebie jest doprawdy znakomity - masz rację, to jeden z niewielu artystów niezależnych w ECM- ie! Warto kupować te :rarumy!

• Pokaż nowe odpowiedzi