Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

broy

Po przeczytaniu Twojego wpisu o płycie:

Charlie Mariano & Vitold Rek "Opus Absolutum" (Taso Music Production TMP CD 509) 2003,

oczywiście zamówię :-)

Nie wiedziałem o tej płycie :-(

Dzisiaj (dwukrotnie):

Vitold Rek`s Kapela Resoviana "The Polish Folk Explosion" ((Taso Music Production TMP CD 507) 2002.

Fajna płyta (i "jajeczna" i poważna", bardzo rytmiczna) :-)

Pozdrawiam serdecznie

Pal - przepraszam, że wcinam się w twoje pytanie do PP. Każda solowa płyta jarretta to trochę inna bajka. Ale jeśli jesteś fanem koln concert to napewno spodobaja ci się ten dwupłytowy bremen i lozanna. Natomiast ja proponowałbym Ci zakup zamiast tego 2 płyt z solowych koncertów w wiedniu i w mediolanie (Viena Concert oraz LaScala). Moim zdaniem to najpiękniejsze nagrania solowe Jarretta oprócz oczywiście Koln, które jest wielkim i zasłużonym klasykiem. Bremen i lozannę oraz inne solowe jarretty mam u siebie więc jeśli chcesz to mogę ci zrobić kopię na próbę a kupisz to co Ci się spodoba (niestety pewnie wszystkie...).

pozdr

Akurat dzisiaj słuchałem koncertu z Bremy - ponadczasowa, metaficzyczna jazda :) Każdy z tych solowych koncertów Jarreta jest wart uwagi , nie liczylbym więc na jakieś oszczędnosci :)

pp, pal55, parmenides

Dla tych, którzy nie mają i nie znają: polecam szczerze zestaw Sun Bear Concerts na 6CD lub 10LP. Piękne i ponadczasowe, choć diabelnie drogie.

Z solowych koncertów pojedynczych najbardziej 'uduchowiona' jest La Scala, najbardziej 'romantyczny' Paris, najbardziej 'klasyczny' Wiedeń, najbardziej znana (ale nie najlepsza IMHO) Kolonia, najbardziej jazzowa Brema i Lozanna, najbardiej zwarta Bregencja. Potem dopiero można kupić Staircase i Dark Intervals.

No i podstawa wszystkiego, co Jarrett później osiągnął w ECM-ie solo: Facing You.

nowy kronos quartet - mugam sayagi (muzyka azerskiej kompozytorki frangiz ali-zadeh - palce lizac!). kozena - lamento. sanborn - closer. chiara civello - last quarter moon. polecam szczerze, choc moze rekomendacja dla chiary nie jest tak goraca jak w przypadku trzech pierwszych tytulow. dobre to jest na pierwsze czarowanie

Nevermind - Glitterhouse is 20

Dla "mularzy" (Lambchop-owych) + skarby w/w wytwórni w skrócie. A na marginesie potrójna reprezentacja Glitterhouse za mniej niż 50 dych (piękne wydanie) - warto, zaprawdę warto.

mając już albumy Shannon Wright z rozpędu zakupiłem Y.Tiersen/S.Wright. Słucha się właśnie jak to Pan Amelia, który pożegnał się też z Leninem "pokręcił" z (ha) indie-rockiem. To drugie moje odsłuchanie - skłaniam się że konfiguracja interesująca.

pzdr

I remember Bird. Phil Woods. Znakomita płytka za "psi grosz" - www.Gigant.pl/html/produkt.asp?p=ngsapvwrqnsylpdfqpoa||ac=28. Warto... W.S.

??? Dokładnie o tym napisałem. W.S.

[obrazekLUKASZ-255251_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Broy,

Wstepnie nie pisałem o tytule płyty, tylko o utworze nr 2 z tejże (temat wątku), polecając przy okazji cały krążek. No ale w końcu chyba się zrozumieliśmy... W.S.

witam:

ostatnie kilka dni-straszny dół- na okrągło tylko! peter s. i jego teksty

"Znowu błąkasz się w swojej samotni, twoi przyjaciele - puste słowa

Nadzieje blakną, nikną

A Zbawiciel z Nazaretu złamał nad tobą Krzyż"

"Twoja ciężka dola i mroczny grzech

Pieśń Wilkołaka gdzieś w koronie drzew

Niespokojny sen, destrukcyjna żądza

Chcę dotknąć Nieba a potem Szatana

Martwa poezja, wiersze ze świata umarłych

Twój ród jest martwy, pozostałeś tylko ty"

to mniejwięcej wolny przekład czy może być -gorzej lepiej?

ostatnia noc -typek negatywny-

, a dziś leczy mnie gitara petera g,w rękach mistrza i nie tylko

blues for greeny-zaprawdę świetną płytą jest.

pozdr.

Trupioblada noc ...

Dead Can Dance- " A Passage In Time"

Dead Can Dance-"The Serpent's Egg"

Morte Macabre- "Symphonic Holocaust" - projekt muzyków ze szwedzkich grup progresywnych Anekdoten i Landberk mający ukazać ..... horrory. Piękny instrumentalny album przyprawiający o dreszcz strachu na plecach. Świetni muzycy i świetne koncepty muzyczne .

... co robią Ci bladzi ludzie w moim pokoju?

Pozdrawiam

Wojtek

Aby nie było nazbyt oryginalnie: "This Bitter Earth" w wykonaniu młodej Arethy Franklin. To jedna z kobiet, która nie musiała szukać głosu, bądź podpierać pojękiwania super elektroniką. Ale wspomniane nagranie przebiła po wielokroć i znacznie wcześniej Dinah Washington...

TO mi gra w duszy i nie mogę się od TEGO uwolnić co TO jest???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam F.

The thomas crown affair - soundtrack

Jan Garbarek - all those born with wings

Anouar Brahem - barzakh

Jim O'Rourke - Happy days

David Krakauer - the twelve tribes

wybrane z ostatnio słuchanych:

Sibelius - koncert skrzypcowy z Kennedym i Rattlem w roli głównej,

Jarrett grający Bacha,

Afric Pepperbird –Garbarka,

staram się przyzwyczaić do nowego Pata, ale chyba nic z tego nie wyjdzie,

i na koniec w tajemnicy wyznam, że ciężko mi zasnąć bez różowego Możdżera ;-)

pozdrowienia!

Ł.A. Woman

• Pokaż nowe odpowiedzi