Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Wieczór był z Humble Pie. Znakomita płyta bez tytułu. Świetna realizacja Repertoire. Jakiż to inny zespól miał odwagę zacząć płytę od anty-hitu ? Jak dla mnie ,szkoda że po niej odszedł Peter Frampton.

Mozart- symfonie 40, 41 i finałowy balet z Idomeneo - Minkowski Les Musiciens du Louvre (Archiv)

Oooo nie dziwię się, że tradycjonalisci są oburzeni. Piorun na okładce zwiastuje, że bedzie czadowo i jest ;-). Jeślli ktoś lubi opery Mozarta pod Jacobsem to na pewno Minkowski będzie mu sie podobał. Jak na Deutsche Grammophon bardzo dobra jakośc nagrania.

Parmenides->

>u mnie po raz drugi dzisiaj ferenc snetberger/arild andersen/paolo vinaccia "nomad" (enja enj-94852)

Rozumiem, że płyta Ci się spodobała?

allo:))

właśnie dotarłem do domu po dłuższym wyjeździe

kuferek płytowy wtargany do krypty, na wieczór przewidziana "orgia" lub jak kto woli mała orgietka :)

patrząc na tytuły przyznam sie że dzięki temu wątkowi (choć nie tylko) przekonałem się do muzyki której dawniej nie tykałem nawet kijem :)

a teraz 80 % zakupów to klasyka vivaldi,bach,ravel to tak z kupki czytam, no ale zeby nie było "młodziaką" tez nie daruje jak któryś sie nawinie

o np. -ci- gęsto tłumaczyć sie będą dziś wieczorem :)))

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zildjian, 20 Wrz 2006, 10:10

>>a co ma oznaczać "hmmm" przy

>>saudades? jesli Ci się nie podoba to moja moja obietnica, że ją od Ciebie odkupię jest aktualna.

>>wprawdzie mam tę płytę, ale jesli Ci nie pasuje to ją od Ciebie biorę i komuś podaruję.

>

>Nie mogę w ten sposób potraktować Twojej gorącej rekomendacji. Nie chcę być niesprawiedliwy dla

>zwłaszcza pp Goldinsa i Scofielda tak więc posłucham jeszcze.

>

Coraz,coraz lepiej. Przy 1szych odsłuchach przeraziły mnie te mainstreamowe i prawie rock'n'rollowe momenty. Potem znacznie,znacznie lepiej. Za chwilę do niej wrócę.

Jerzyk - tak, dzieki:)

Zildijan - cieszę się - ja też ją po pierwszym przesłuchaniu postawiłem na półce - wróciłem po jakimś tygodniu i zaskoczyło. nie przejmuj się moimi rekomndacjami - wprawdzie wielokrotnie podobają nam się te same rzeczy, ale przecież na szczęscie nie wszysrko musi. anyway - serdeczne pozdrowienia.

u mnie dość dziwna płyta - sam bym pewnie po nią wogóle nie sięgnął: muzyka z filmu "samotność w sieci" - po prostu przerażała mnie wizja taniego romansidła muzycznego. wyobrażałem sobie, że jak w przypadku innych polskich nowych filmów, muzyka będzie na poziomie tzw. "pokrywek". Do domu płytę przyniosła żona - nawet nie spojrzałem na okładkę, tylko nerwowo zapowiedziałem, żeby włączyła to jak ja pójdę spać lub niebędzie mnie w domu. Niestety żona, istota z natury przekorna postanowiła włączyc tę płytę od razu. Po prau taktach z ciekawości zerknąłem na okładkę. Muzykę do tego filmu napisał Ketil Bjornstad. utzrymana jest w jego stylistyce - spokojnej, nastrojowo-lirycznej. czasem wzbogacona elektroniką. bardzo mi się podoba. coś na jesienne wieczory. polecam.

hm, nasz chick...to dobrze brzmi negra- podziel się wrażeniami, bo dla mnie to płyta kultowa. Od niej zaczeła sie moja niedola z Jazzem

Chick-

->hm, nasz chick...to dobrze brzmi

Płyta po pierwszym przesłuchaniu brzmi równie dobrze jak "nasz Chick" ;-)

Ale muszę jeszcze choć dwa - trzy razy razy posłuchać, żeby spisać jakieś bardziej odpowiedzialne wrażenia.

Muszę mieć troche więcej czasu :)

Pozdrowienia - Negra

Ł.A. Woman

ok, Chick :)

Pożyczyłam sobie też do posłuchania (czy mi się spodoba do potencjalnego zakupu) Piano Improvisations oraz Cristal Silence z G. Burtonem. Zwłaszcza bardzo jestem ciekawa tego duetu klawiszy z wibrafonem.

Pozdr.

PS. Miałeś wpis nr 5555 na tym wątku ;-)

Ł.A. Woman

Odsłuch dzisiejszych zakupów: była Alanis Morissette - Unplugged(fajna płyta, szkoda że słabo nagrana), teraz Patricia Barber - Live a Fortnight in France, będzie wspomnieniowo Nirvana - Unplugged in New York.

He,he,,,, u mnie wczoraj 1szy Sabbath. Trochę dziwny remaster albo rzeczywiście Nad S500 pójdzie prędko do tuningu: brak tej szklistości i ataku jakie charakteryzowały analog (np Wizard).

Potem 1szy Crimson,japończyk. Właściwie 1szy raz słyszałem na cd od czasu jak posiadłem analog ponad 30 lat temu. Dziwnie to brzmi..... . O muzie nie ma co pisać. Arcydzieło.

Nie wiem dlaczego, ale mnie na wspomnianej płycie najbardziej kręci utwór Moonchild, ma taką niesamowitą aurę...

U mnie :Jonas Hellborg, Shawn Lane, V Selvaganesh - Good People In Times Of Evil - Pamietacie jak dali czadu na JJ?

chick, 22 Wrz 2006, 11:06

>Nie wiem dlaczego, ale mnie na wspomnianej płycie najbardziej kręci utwór Moonchild, ma taką

>niesamowitą aurę...

... jak cały ten 1969....

cóż, nieznana kanonowa klasyka, każdy album na swój sposob jest doskonały, a zakończyli wieczór włosi :)

Ukryta Zawartość

post-2430-100005877 1170300917_thumb.jpg

post-2430-100005878 1170300915_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciesze się ostatnimi dniami wolności wakacyjnej słuchając nagrań zarówno nowych jak i starych, ale zawsze pięknych.

Peter Gabriel- Up

Miles Davis- Kind Of Blue

Stephan Micus- Desert Poems

Keith Jarrett- Koeln Concert

Sami przyznacie że to smaczne kąski, nie? ;)

Wojtek - przyznaje, smaczene:)

u mnie w ostatnich dniach też królował jarrett - jakoś mnie wzięło na "survivors' suite" oraz koncerty japońskie z boxu "sun bear concerts". teraz gra patrick noland - "tania podróbka" jarretta z wytwótni naim-a. słabe - nie polecam. dawno nie słuchałem i włączyłem - dogra do końca i pewnie długo nie zagości.

mam ochotę (tzn w duszy gra na branforda marsalisa i d. douglasa - pewnie dzisiaj będzie się grało;)

pozdrowienia

ps czy ktoś może polecic jakieś nagranie dona pullena lub georga adamsa?

Parmenides

Niestety nie mam najnowszego Micusa i jeszcze pewnie troche na niego poczekam bo studencki żywot wymaga kompromisów (ale jest jeszcze realna szansa na stypendium, to by rozwiązało moje problemy finansowo muzyczne;) )

Ale... ale napewno kiedyś kupie- z resztą mam zamiar skompletować całą twórczośc Micusa bo choć poznałem go niedawno i przypadkiem to zachłysnąłem sie jego twórczością- jest piękna, ascetyczna i naturalna (moze to własnie takie klimaty grają mi w duszy). Z albumów które znam w czołówce znajduje sie 'Listen To the Rain'

W jakim klimacie jest nowy album Stephana M. ?

Pozdrawiam

wojtekitek

• Pokaż nowe odpowiedzi