Skocz do zawartości
IGNORED

co wam gra (w duszy, w pracy, w domu)?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

zmiana klimatów - Tears for Fears - The seeds of love; momentami przynudnawa, ale lubię ją ze względu na Woman in Chains chociażby; wspaniały duet z Oletą Adams; bębny i w ogóle perkusja na tej płycie robią wrażenie, no ale w składzie byli i Collins i Manu Katche;

wcześniej grali chłopaki z Boomtown Rats - The fine art of Surfacing, fajne, momentami nawet bardzo fajne granie i nieśmiertelny I don't like Mondays; chociaż wcale nie najlepszy na płycie;

wszystko z LP, jakoś lepiej brzmi:)

Francois Corneloup, Marc Ducret, Martin France "u.l.m." - letnio i średnio na jeża po pierwszym słuchaniu.

Hamid Drake, Albert Beger, W Parker "Evolving Silence vol.1" - Ja , guuut.

Bunny Brunel "Mementum" Brunel, Gambale, Akagi, Wackerman i Moraz - taki weekendowy Jazzik.

Don Grolnick "The Complete Blue Note Recordings"

Tomasz Stańko " Balladyna"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>wojciech iwaszczukiewicz

starszy Wojtku. Pytałeś mnie o płytę Marilyn Crispell - The Woodstock Concert. Wspomniałem, ze jest to moje pierwsze zetknięcie się z twórczością tej niebanalnej artystki, tak więc moja opinia o płycie może być dla ciebie zwyczajnie niemiarodajna.

No i jak było? Przełsuchałem krążek kilka razy w sporych odstępach czasu- no i tu powtarza się moja historia z Anthonym Braxtonem. Po pierwszym prześłuchaniu The Woodstock concert zwyczajnie pytałem samego siebie 'o co chodzi, co artysta miał na myśli?' wiedziałem więc tylko tyle, że to trudny kawał materiału.

Kolejne przesłuchania przyniosły piękne olśnienie i chwile prawdziwej radości z obcowania z muzyką. Otrzymałem album niesamowicie ekspresyjny, pełen niebanalnych kontrastów od karkołomnych eskapad w stylu Cecila Taylora (bardzo 'cecilowskie' momentami szybkie skoki po skalach i silne uderzenia w klawisze) po delikatne, melancholijne melodie dawane słuchaczowi po to by odpoczął po i przed kolejną fortepianowa nawałnicą.

Taką spokojną i piękną perełką tego albumu jest interpretacja kompozycji Billa Evansa - Time Remembered.

Dla mnie to bardzo dobry album- dla mojej rodziny, koszmarny ;)

Dzisiejsze popołudnie z małymi składami Kena Vandermarka.

Ken Vandermark Sound In Action Trio - Design In Time

a wcześniej

Paal Nilssen-Love / Ken Vandermark - Dual Pleasure

Ukryta Zawartość

post-8031-100005864 1188393137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Ostatnio często na DVD:

1. Peter Gabriel 'growing up live',

2. David Bowie 'reality tour',

3. Depeche Mode 'devotional'.

Największe wrażenie wywołuje 'devotional'. Niesamowita trasa, muzyka z 'ciemnej strony mocy' i zespół na granicy zatracenia, brudny obraz Corbijna ...to wszystko dało niesamowity efekt. Jak dla mnie wstrząsający siłą wyrazu i charyzmą muzyków. Mocna rzecz.

Ostatnio słuchałem koncerty fortepianowe Brahmsa. Nagranie E.Gilelsa z orkiestrą berlińską pod Jochumem dla DG. Też mocna rzecz :-) Wydaje mi się, że na tych płytach znalazłem takie wykonanie koncertów, które najbardziej mi odpowiada.

pozdrawiam

Barenboim w 2pr. Bardzo dobre nagrania. Wlasnie leci. W ciagu dnia w samochodzie w 3pr audycje z okazjl 50. rocznicy urodzin grzegorza ciechowskiego. W glowie gra mi 9. Betowena i pewnie to bedzie gralo w domu jak dojade. Albo 5. i 7. pod reinerem. Zapewne na sluchawkach, bo syn juz bedzie spac, a tego trzeba sluchac glosno - to nie szopen... Ostatnio u mnie duzo hookera, b.b, muddy watersa, mayala, dzemu i sbb

>CATV

Czy to jest płyta pojedyncza czy podwójna?Zamówiłem w Multikulti w cenie 60 paru zł,a z recenzji w Audio wynikałoby,że jest to wydawnictwo podwójne.

U mnie kolejny dzien z Kenem Vandermarkiem.

Aktualnie Spaceway Inc. - Version Soul

Wczesniej AALY Trio & Ken Vandermark - Hidden in the Stomach

Ukryta Zawartość

post-8031-100005807 1188466078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Muzyka na trzy instrumenty

Ukryta Zawartość

post-4239-100005805 1188467276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

Wyclef Jean - 'Welcome To Haiti: Creole 101'

+ kilka opini z CD Universe:

Wyclef Jean's musical tribute to his native Haiti is the mix of R&B, soca, hip-hop, and reggae you'd expect from this eclectic artist. Most of the songs are also sung in Creole, a notable exception being the hypnotic "President," with its macabre nursery-rhyme refrain "If I was president, I'd get elected on Friday, assassinated on Saturday, buried on Sunday, back to work on Monday," a neat confluence of Haitian magic and American political realism. The tranquil "Douce," with its sultry backing vocals, is a slow-burner, while the celebratory "Fistibal-Festival" is perhaps the most typically Caribbean of the tracks on offer here. But Jean's political message and his dance-floor aspirations find their smoothest blend on upbeat dance tracks "Fanm Kreyol" and "Haitian Mafia" (which features Foxy Brown), offering irresistible beats and rapid-fire Creole exhortations that bypass the synapses and go straight for the hips.

score: *****

I am so proud to be african!

If you listen to #12 you will love it, it just i don't have the words to describe it. But listen to it if you are african especially or any other race. Wyclef i love you for this song.

Submitted by pristen2003 (New Carrollton,MD,USA)

INCREDIBLE ALBUM!

I just happened across this album and after listening to track samples, had to buy it. Now that I have it, I can easily say it is one of the BEST albums out of the thousands I own. In my opinion, a perfect album. A fantastic mix of sounds and every song is excellent so you are just raised up and thrilled with every track. A mix of carribean, latin, dancehall, hip-hop, reggaeton... AWESOME. I am now a huge Wyclef Jean fan and am so happy he made this album. BUY it and you WILL LOVE IT! I can't even take it out of my cd player!

Submitted by anne_aycrigg (odessa, florida, usa)

Agree

Awesome balanced mix of music on this CD. I've been listening to it since I've bought it.

Submitted by Bryan (Ann Arbor, MI)

Wyclef rules

If you're a music lover, you'll love it. If you're not, you'll still love it! Wyclef jean rules again!!!!

Submitted by daPato (the Netherlands)

Looove it!

Wyclef done it one more time. Welcome to Haiti Creole 101 is the bomb.

Submitted by Woody02 (Brooklyn, NY, USA)

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikołaj Trzaska - Kantry (z udziałem Andrzeja Stasiuka). Intrygujące połączenie dyktafonowych nagrań ze stasiukowych podróży po europie południowo-wschodniej z muzyką Mikołaja Trzaski.

Przyjemne, oniryczne, pejzażowe....

Album firmuje Kilogram Records

wojtekitek, 31 Sie 2007, 12:44

>Mikołaj Trzaska

Wojtku o ile przypadkiem nie wiesz, to

9 września (wtorek) o godz. 21 w łódzkiej Jazzdze wystąpią:

Mikołaj Trzaska

Franz Hautzinger

Peter Ole Jorgensen

Peter Friis Nielsen

Pamietam, że uczysz się w Łodzi, więc może ten koncert Cię zainteresuje.

Dziś uwodzi mnie skutecznie Don Giovanni

/Giulini,Wachter, Sutherland, Schwarzkopf/

Trzy plyty-ambitny plan jak na sobotę ale może sie uda

Pozdr.

Ł.A. Woman

• Pokaż nowe odpowiedzi