Skocz do zawartości
IGNORED

Przyjemnosć słuchania muzyki...

marcinw899

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam beresforda, słuchawki koss UR40 i wzmacniacz słuchawkowy na PCL86, wiec system low endowy. Jednak na tym systemie muzyki mogę słuchać godzinami z przyjemnością mimo sporych braków w rozmieszeniu instrumentów na scenie. Co powoduje ze mimo tego radość ze słuchania muzyki jest ogromna?

https://www.audiostereo.pl/topic/51210-przyjemnos%C4%87-s%C5%82uchania-muzyki/

Co powoduje ze mimo tego radość ze słuchania muzyki jest

>ogromna?

miłość do muzyki

chociaż sądzę, że jakbyś usłyszał sprzęt z wyższej półki to byś miał jeszcze większą frajdę z odsłuchów

pozdrawiam

audiokarma.org

ostatnio mocno zaniedbałem odsłuch na słuchawkach, ale ilekroć posłucham ballad Scorpionsów lub płyty Paulu Pottsa (ten z angielskiego Mam Talent, opera) to totalnie odpływam, dostając miłych dreszczy :)

Gratuluję, tak trzymać! Choć pewnie z czasem coś zacznie Cię "korcić", aby nieco poeksperymentować...

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

>Co powoduje ze mimo tego radość ze słuchania muzyki jest ogromna?

Nie znam tych słuchawek - ale odpowiadając na pytanie - za przyjemność w odbiorze muzyki głównie odpowiada barwa. Nie przestrzeń, nie dynamika, nie bas ale właśnie barwa, jak najbardziej zbliżona do naturalnego brzmienia oryginalnych instrumentów.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

to niech się edukują :) Muzyki na żywo nie brakuje, trzeba się tylko tym zainteresować.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

w wwie okazji trochę więcej - ale przecież regionalne domy kultury czy szkoły muzyczne organizują koncerty, często za darmo - nie tylko w wwie ludzie uwielbiają muzykę.

zgadza się, nawet w mojej mieścinie czasami coś fajnego się trafi, ostatnio coraz częściej, co cieszy ale tak czy siak, masa ludzi nie ma osłuchania, punktu odniesienia.

pawcio, 14 Kwi 2009, 23:15

>>mlb

>OK, tylko co jeśli pewnie z 3/4 forumowiczów nie ma możliwości obcowania z "żywymi" instrumentami na

>co dzień?

To proste- albo polegać na opinii innych , albo się zmobilizować na koncert(duży bądź kameralny) ewentualnie do filharmonii, okazji w ostatnich latach nie brakuje...

Ale to chyba nie do końca o to chodzi - szczególnie w odniesieniu do osób,które nie mają kontaktu "LIVE" z muzyką...

Jak nie mają (potrzeby/kasy/czasu* , *skreślić zbędne) na koncertowe ekscesy to poszukiwania powinni w kierunku maksymalnej przyjemności i synergii skierować ...

Inni niech gonią króliczka, bo go nie tyle widzieli , co słyszeli ...

motto:

"(...)nie polemizuj z idiotą-najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem(...)"

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

mlb

14 Kwi 2009, 23:13

!

sam do takich wniosków nie dawno doszedłem, bo szukam przedewszystkim przyjemności ze słuchania, gdzie muzyka po kilkugodzinnym odłsuchu potrafi zaskoczyć, zaciekawić a nie być męcząca, często męcząco przestrzenna czy szczegółowa...

barwa daje dusze muzyce, a to, że lampowce robią to z dużą łatwością (ale krzem też potrafi) to inna sprawa ;)

z tym high-end audio to bym uważał. Słyszałem systemy o hiendowej cenie które nie miały dobrej barwy. Przy muzyce na żywo jest przynajmniej gwarancja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.