Skocz do zawartości
IGNORED

Avance Omega 509 wymiana elektroniki

macieksw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jest to mój pierwszy post na forum więc, proszę o wyrozumiałość o fachową poradę. Przez kilka tygodni dokładnie czytałem forum i nie mogłem odnaleźć w miarę aktualnego tematu na temat elektroniki do kolumn, które posiadam aktualnie.

Przez ponad rok do Avanców miałem podpięty wzmacniacz Denon Pma-560 oraz CD Denon DCD-895 tunningowany przez Piotrka608, przez krótki czas również testowałem DCD-2560.

Od dłuższego czasu planowałem wymianę sprzętu, dźwięk który posiadałem był zadowalający, ale chciałbym wykrzesać jeszcze więcej z tych kolumn. Muzyka jaką słucham to właściwie wszystko prócz Hip-Hopu, Disco-Polo oraz Jazzu, a wszystko w pomieszczeniu 24 m2.

Kwota jaką dysponuje to około 1000 zł na wzmacniacz i 500 zł na CD (oczywiście proporcje mogą się zmienić). Oczywiście pieniądze chciałbym przeznaczyć na sprzęt używany. Chciałbym aby mój zestaw miał przyjemne dla ucha, wyważone brzmienie, z wyczuwalnym dobrze kontrolowanym basem.

Z góry dziękuje za ewentualną pomoc przy wyborze sprzętu.

ps. jeśli w tych pieniądzach nie można byłoby kupić nic sensownego to mogę poczekać i dozbierać jeszcze kilka groszy, wolę żeby zakup był przemyślany i na długie lata

https://www.audiostereo.pl/topic/51260-avance-omega-509-wymiana-elektroniki/

Witam!

Uważam, że zmiana tuningowanego Denona na CD za 500 złotych nie przyniesie zbyt dużej poprawy. czy jest sens?

W tym wypadku na wzmocnienie pozostałoby 1500 złotych. To już jest o połowę więcej:)

Jak zwykle - proponowałbym zestaw pre+power. Czy coś konkretnego? Nie chcę zawężać. W każdym razie -używki ze starszych lub Gainclone. Sprzętu jest bez liku. Sztuką zebrać to wszystko do kupy.

Pewno łatwiej będzie nabyć integrę. Natomiast w zestawie (oprócz znanych plusów) masz możliwość kombinacji z brzmieniem (zmiana pre albo końcówki).

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Że tak zacytuje pewnego kolegę z forum: Wątek bez Music Angela wątkiem straconym :D

Tylko jak zechcesz jakiegoś chinolka to nie kupuj MA, bo tandeta, lepiej Bewitch, Yaqin 100B/10L, ... No i efekt uboczny: kolumny będą najsłabszym ogniwem do wymiany.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

IMHO kolumny już teraz są najsłabszym elementem. Denon PMA560 o ile sprawny, to jest bardzo sensowny wzmacniacz, i obawiam się że zastąpienie go czymś innym za 1000zł przyniesie rezultat odwrotny od zamierzonego. Podobnie CD. Jak znam Piotrka 608 to odwalił kawał dobrej roboty. Pomyśl może lepiej o lepszych kolumnach. Np. widywałem czasem Avance Epsilon z drugiej ręki w budżecie którym dysponujesz.

Niestety wzmacniacz i Cd już sprzedałem, osobiście myślałem na zakupem wyższego Denona z serii 60 np. 1060, i zakup innego CD tunningowanego przez Piotrka608 np. DCD-1290. Jednak tutaj pojawia się pytanie czy w ogóle przyniesie to jakąś poprawę w stosunku do poprzedniego sprzętu. W Avancach doskwierał najbardziej brak niskiego basu, chociaż poprzedni właściciel kolumn wydał 500 zł na ich modyfikację.

Moje avance 509 grały z jakimś technicsem, harmanem kh670,bewitchem no 6550,nadem 372 jakims amplitunerem denona i wzmacniaczem diy "drakula". Zeby nie marne wykonanie drakuli to ten wzmacniacz zostałby u mnie.

Drakula to jest jakiś pomysł. Co do chińskich lampek - wszystko OK, tylko będziesz miał basik zaokrąglony i wolniejszy, niż z dobrej końcówki trana. Jak wybierasz - to zawsze pojawiają się dylematy:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.