Skocz do zawartości
IGNORED

baardzoo budżetowy system stereo

KamiI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

To mój pierwszy post, więc najpierw się przedstawię. Mam na imię Kamil i jestem studentem informatyki z Krakowa.

Nastał czas na pierwszy system stereo! niestety mój studencki budżet na szaleństwa nie pozwala, ale jestem pewien, że uda się złożyć coś zadowalającego.

Sprzęt będzie grał w małym pokoju, ok 15m2.

Muzyka - w sumie to mam bardzo szerokie zainteresowania, ale ulubiona to !rock! i pod tym kątem chcę rozpatrywać zestaw

Dwa priorytety: dobre brzmienie mojego ulubionego instrumentu - gitary elektrycznej oraz aby zestaw nie męczył przy długim słuchaniu.

Zacznę do tego, że w tej chwili posiadam amplituner HK 3400 - wiem, że jest do wymiany ale tymczasowo musi starczyć.

Sprzęt tylko z drugiej ręki.

KOLUMNY: budżet ok 1000.-

Po lekturze forum i kilku odsłuchach mam trzy opcje:

1) Tannoy M2 powered by McGyver(nie miałem przyjemności posłuchać tunningowanych, znam tylko z forum)

2) Paradigm monitor v3

3) MA br2

CD: ok 400.-

1)marantz cd-63

2)marantz cd-53 na lampach

3)CA cd-5

Kable:? chyba przy takim sprzęcie nie mają większego znaczenia.

I jeszcze kwestia zmiany ampli na wzmacniacz, tu nie mam pomysłu.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/51276-baardzoo-bud%C5%BCetowy-system-stereo/
Gość

(Konto usunięte)

Słuchamy podobnej muzyki (Rock), więc kolumny jakie powienieneś rozważyć to Audio Academy Phoebe I lub II, tylko że musisz pamietać, że wymagają one wzmacniacza o dużym zapasie prądowym, inaczej się "męczą" :). Przy odrobinie szczęścia i samozaparcia powinieneś je znaleźć. Jeżeli chodzi o CD to w tej cenie nic ciekawego wg mnie nie dostaniesz. Próbowałem i jest trudno... Może kup sobie jakiegoś philipsa za 100 zł. i do tego lampucerę, a jak Ci wpadnie troszkę kasy będziesz mógł ją stuningować u jakiegoś kolegi z forum lub samemu. Efekt murowany.

Kabelki wg. mnie ważne, ale nie najważniejsze.

To może jednak słuchawki, mimo wszystko? Za te pieniądze możesz złożyć bardzo przyzwoity system z basem, którego nigdy nie usłyszysz z głośników w takim małym pomieszczeniu (no i odejdą problemy z kontrolą akustyki).

Kolumny: raczej Paradigm. Monitory 3 do rocka i gitarowego łojenia to sam mniód i orzeszki ;-) Do 15 m2 - jak znalazł, nie powinno być problemów z dynamiką. Cd: chyba raczej Marantz, używałem modelu 53 przez parę lat do rocka i mi się podobało - ale tu już subiektywna ocena, nie osłuchałem się z CA, więc mogę się mylić. Kable: na początek jakieś w miarę neutralne i tanie, w tym zakresie cenowym więcej zyskasz na zmianach w ustawieniu kolumn i zabawie z akustyką pokoju niż na zmianach kabli. A na zmianę wzmacniacza przyjdzie czas jak się już osłuchasz i nacieszysz, określisz ewentualne nidostatki systemu. Miłej zabawy, pzdr.

do 1k zdecydowanie polecam Mission m34...długo świetnie mi służyły w pierwszym, 'poważnym' systemie...myślę, że stosunek jakości do ceny w ich przypadku tych głośników jest wybitny...bez względu na to co wybiarzesz życzę udanych poszukiwań i muzycznych uniesień...

MA BR2 mi się znacznie bardziej podobały w odsłuchu od Paradigmów, bas naturalniejszy, mniej rozlazły, jednak niżej schodzący; są malutkie (a przy tym brzmią "za więcej")- jest to imho spora zaleta w małym pomieszczeniu, bass-reflexz przodu podobnie. Mission nie słyszałem, porównaj najlepiej sam.

Gdy sam szukalem podobnego zestawu, wybor kolumn po odsluchu Celestionow F18, Paradigmow 3 v3 i Tannoyow M2.5 padl na te ostatnie. Paradigm gral fajnie, ale to - wbrew pozorom - dosc spora kolumna do tak malego pomieszczenia.

ja podobnie szukałem tylko ze jeszcze troche techna i dance... no i słyszałęm troche dobrego o magntach 507 teraz jednak załuje:/ tzn jezeli chodzi o brzmienie jest naprawde ok do tego typu muzyki jak najbardziej pasują ale.... są delikatne:( nie jak altusy czy jakies unitry którymi mozna od czasu do czasu sciany przesunąc magnatami poprostu sie nia da, kopułki zaraz polecą:/ wzmacniacz yamaha ax 900 wczesniej sony ef 210 dlatego musisz sie zdecydowac co chcesz, jezeli lubisz dac czadu to poszukaj cos z altusów do tego piec i będzie, a pózniej zawsze mozna zmienic i do tego złozysz wszystko za nie wielką kase:)

Potwierdzam ,że Missiony M34i to dobra propozycja do rocka,jest bas jest wykop za dobrą cenę,napisz mi na PW -mam marantza CD-53 na sprzedaż stan jak z fabryki bez ryski,podeślesz McGywerowi to Ci ją ulampi i będzie wymiatało.

• 2 tygodnie później...

Dzieki za sugestie,

wybór padł jednak na Tannoy m2.

Niestety mój Harman nie przetrwał leżakowania na strychu ;(

Dlatego potrzebuję dobrego wzmacniacza dla tych kolumn.

Mój faworyt to rotel ra-840bx4, do tego jakieś ciepłe źródło i powinno zagrać(tym elementem mam zamiar zacząć dostrajać system).

Co sądzicie o takim połączeniu?

Posiadam takie zestawienie Rotel + ciepły marantz. Szukając kolumn jednak odpadły wszystkie z metalowymi tweterami. Tylko tekstylne kopółki sie liczyły. Takie zestawienie na pierwszy żut ucha mogą się okazać troszki kluchowate. Ale przy dłuższym graniu nie popłynie Ci krew z uszu. Można słuchać godzinami.

A co do kolumn to rozważ quantum magnata 605 . Są na wystawce w mm na al.pokoju. za 800 za szt. około . ja brałem tam swoje i dogadałem się ze mogę zabrać do domu na odsłuch do 2 dni. Wziąłem metas 500 od Heco ale nie polecam do 15m2. Quantumy maja mniejsze skrzynki a podobną do moich charakterystykę. (duży plus że można sobie do domku zataszczyć.) No jeszcze dobrze grywały sie z moja elektronika mission m33 za 900pln za komplet. Tutaj troche piaszczyściej było z wyższymi zakresami. Ale całkiem spoko. za cene 900pln to tylko brać. M33 były swego czasu w sklepie audio na al. pokoju nr nie pamietam 7x chyyybna.

Na grundigach można zestawić bardzo dobrze grający system - poszukaj wpisów gregaudio i w zakładce Kluby. Niestety ostatnio te cenniejsze klocki pojawiają się rzadko i ich cena urosła.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

KamiI, 28 Kwi 2009, 13:55

>Panowie, kolumny już kupione.

>Pozostała kwestia wzmacniacza oraz CD.

Sam posiadam Rotel RA 930AX. Model RA 940BX jest ponoć lepszy bo łagodniejszy. Do rocka bardzo dobry. Nic nie stracisz w odsłuchu. Sam słucham w 16 m2 z Monitor 3 Paradigma. Uważam,że jest dobrze. Jednak aby poczuć mięsko muszę wspomagać się wooferem. Wtedy jest świetnie. Obecnie czekam na Ra-972. Jak będzie napiszę.

Do rocka uważam,że rotele są rewelacyjne. Mała moc, małe zużycie prądu a wykop niesamowity.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja gram na m2 i rotelach 820bx3 i rcd 965bx. Jest ok, ale tannoye im wolniejsza muza tym lepiej graja. Czasem w rocku brak uderzenia talerzy, bas tez nie jest najnizszy i bywa ze nie nadaza w bardzo szybkim rocku/metalu, ale tu moze byc wina roteli i pomieszczenia.

Klasyczny rock malina, mozna sluchac caly dzien i glowa nie boli.

Jezeli interesuje Cie sprzet "Vintage", nic nie stoi na przeszkodzie. Jezeli zas chcialbys predzej czy pozniej nabyc nowego wzmaka, w cenie 300zl proponuje Dynavoxa CS-PA1 - ktory (az za dobrze) daje rade - w razie w. zapraszam na PW.

Pzdr!

D4ncer, 30 Kwi 2009, 01:11

Interesujące miniradyjko. Naprawdę brzmi świetnie? Moc ok. 6W/kanał, pobór mocy ok.40W. Czy nie uważasz, że jest to poziom boomboxa? Kolega autor wątku chciał coś mieć do słuchania muzyki a nie do audycji radiowych. Ponadto jak widzę jest to poziom radia samochodowego lub budżetowej mini wieży. Trochę przesadziłeś :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.