Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o przekątną obrazu z projektora

Gość ptr807

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Witam. Dopiero wchodzę w temat projektorów, a więc z góry przepraszam za głupie pytania. Załóżmy, że projektor stoi na wysokości 1m. , zrzut obrazu na ekran następuje z odległości 2.70 m. Moje pytanie brzmi: jak dużą przekątną obrazu mogę uzyskać z tej odległości ( np. 100 cali ?) i czy bez zmiany odległości projektora od ekranu mogę ją zmniejszyć ( bo np. chcę mieć 60 cali z odległości 2.70 m.) Pozdrawiam.

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Czy możecie polecić mi jakiś sensowny projektor ( DLP czy LCD ? ) w cenie do 8 - 9 tyś. zł. razem z ekranem ? Jak wygląda sytuacja z awaryjnością tych urządzeń ? Na co zwracać uwagę przy zakupie ? Projektor będzie tylko do kina domowego.

NEC HT 1000

Optoma H56

Mitsubishi XD300U

NEC LT240K

Mitsubishi HC3 Colorview

Sanyo PLV-Z2

Panasonic PT-L500

Zwłaszcza dwa ostatnie mają znakomity stosunek możliwości do ceny

Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na kontrast. Wartość 1000:1 daje już rewelacyjny obraz. Po drugie głośność pracy. Poniżej 30dB akceptujesz już pracę wiatraczka. Nowy Sanyo ma poziom hałasu 27dB!

Lens shift czyli w praktyce możliwość podwieszenia projektora pod sufit. Jasność wbrew opiniom nie powinna być duża. W zasadzie do KD nie powinna przekraczać 1000ANSI. Np. wspomniany już Sanyo ma "tylko" 800ANSI. Nie wchodź w jakieś projektory do prezentacji (czytaj zabawki HP) o jasności powyżej 2500. W KD to klęska.

Obsługiwane wejścia i formaty.

DVD będziesz podłaczać przez component. W zasadzie odtwarzacz powinien obsługiwać progressive scan w PALu. Formaty 1080p, 720p, 576p.

Komputer podłączysz albo poprzez Monitor RGB H-SUB15pin lub DVI. Ja nie widzę różnicy, obraz z obydwu bardzo dobry.

Telewizor, a raczej satelitę możesz podłączyć poprzez SCART albo S-Video. Wejście SCART jest bardzo rzadko spotykane w projektorach. Mają to wejście niektóre modele Panasonica.

S-Video i Composite z racji słabej jakości nie powinny być absolutnie używane. Projektor to zbyt mocna maszyna dla takiego połączenia. Ewewntualnie z S-Video możesz skorzystać oglądając TV, jeżeli nie masz Scarta.

Żywotność i cena lampy. Lampy przeważnie mają żywotność od 2000 do 3000h. Ich cena wynosi z reguły cośik ok. 2000zł. Ale nie przejmuje się. 2000 godzin to 1000 filmów? Czy w ciąju ostatnich pięcie lat widziałeś ich tyle? Nie sądze...

do Harviego

widzę że używasz HS1. Czy wiesz, że Sony do tego modelu produkuje kable inne niż ten, który standardowo używasz? SIC-HS10 to całkowite nieporozumienie. Toż to tylko Composite i S-Video.

Model SIC-HS30 pozwoli połączyć Twój projektor z komputerem poprzez wyjście monitorowe. Dzięki temu uzyskasz obraz jak na monitorze (maksymalne odświerzanie 85Hz). Jeżeli korzystasz z TV-outa to Ci współczuję.

Model SIC-HS40 pozwoli połączyć Twój odtwarzacz DVD z projektorem poprzez wyjście component. Dodatkowo HS1 radzi sobie z progressiv scanem. Jeżeli w tej chwili używasz S-Video to wyrazy współczucia.

Oba kable podłączasz do wejścia PJ-Multi. Niestety ich cena jest bardzo wysoka, ale używanie SIC-HS10 to porażka!

gwoli uzupelnienia

>Moje pytanie brzmi: jak dużą przekątną obrazu mogę uzyskać z tej odległości ( np. 100 cali ?)

Specyficzne dla projektora (ogniskowa obiektywu) i wielkosc zoomu (przewaznie 1,2 - 1,4)

>czy bez zmiany odległości projektora od ekranu mogę ją zmniejszyć ( bo np. chcę mieć 60 cali z odległości 2.70 m.)

w pewnych granicach -> zoom

Jesli masz mozliwosc umocowania stalego ekranu (ramowy, nie rolowany) mozesz zaoszczedzic kase, majstrujac cos takiego samemu.

Pamietaj ze oprocz projektora w dalszym ciagu potrzebujesz telewizor.

Jedyny sensowny (na dluzsza mete) montaz to pod sufitem -> okablowanie

Zaciemnienie w 100% to koniecznosc!!!

xajas

www.jaschiks.com

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Dzięki za wpisy. Czy projektor może stać nieco z boku ( tzn. ok. 80 cm. z prawej strony od miejsca z którego będę oglądał na wys 1 - 1,20 m. ). Oczywiście biorę pod uwagę podwieszenie, ale czy projektor musi znajdować się koniecznie na wprost ekranu. Co myślicie o Panasonicu PT-AE 300 ?

>Czy projektor może stać nieco z boku ( tzn. ok. 80 cm. z prawej strony od miejsca z którego będę oglądał na wys 1 - 1,20 m. ). Oczywiście biorę pod uwagę podwieszenie, ale czy projektor musi znajdować się koniecznie na wprost ekranu....

Sa projektory ktore umozliwiaja tzw Poziomy LensShift (Sanyo PLV-Z1/Z2) albo maja Horizontal Digital Keystone (Sharp Sony), umozliwiajace korekcje takiego ustawienia. Niestety Keystone jest zwiazany ze strata rozdzielczosci/jakosci. Dlatego raczej planowalbym umocowanie na wprost ekranu

xajas

www.jaschiks.com

Panasonic A-300 to dobry model, ale ja bym jednak wybrał A-500... wiem, że kosztuje drożej, ale aż tyle by nie możan było przez miesiąć , dwa uzbierać tej brakującej kwoty....

na te wszystkie bajery z projekcją boczną, górną, dolną i jakąkolwiek jeszcze to bym się tak nie napalał...

ja przemeblowałem pokój, aby móc ustawić projektor na wprost ekranu. takie ustawie rzecz jasna daje najlepszą jakość obrazu. wszelkie keystone i korekcje to już niestety pogorszenie...

dlaczego upierasz się tylko przy Panasonicu? wg mnie ciut lepszym jest Sanyo Z2

Gość ptr807

(Konto usunięte)

Nie upieram się przy Panasonicu. Sprawdziłem na allegro cenę ( 6500 zł. w sklepie- 12000 zł.) i dlatego pomyślałem o nim. Mieszkam we Wrocławiu, a tutaj w większych sklepach tylko Sony lub Panasonic (i to też na zamówienie). Do tej pory widziałem tylko obraz z projektora Sony, który podłączony był podłej jakości kablem video, a więc poza wielkością obrazu nic mnie w nim nie zachwyciło.

==> Meloman

Wiem, ze SIC-HS10 to porazka i pierwsze co to go wywalilem (jakosc obrazu i dlugosc, pere metrow za krotka).

Uzywam teraz kabelek S-Video profigolda i wiem, ze SIC-HS40 jest optymalny ale moje dvd nie ma wyjascia component :(

pzdr Harvi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.