Skocz do zawartości
IGNORED

Realtek AC97 i Solo 7c marna jakość !

panik

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy,

zakupiłem ostatnio głośniki Microlab Solo 7c i okazało się podczas "osłuchiwania" (słuchaliśmy z kolegą tych samych kawałków na różnych laptopach mój Toshiba z kontrolerem dźwięku Realtek AC97 i kolegi IBM z kontrolerem dźwięku Conexant High Definition Audio-Venice 5045), że dźwięk wydobywający się z głośników podłączonych do mojego laptopa (Realtek AC97) jest o wiele gorszy niż w przypadku podłączenia głośników do drugiego laptopa, kiedy głośniki były podłączone do mojego komputera dźwięk był przede wszystkim cichszy, mniej wyraźny jakby stłumiony nie przestrzenny. Na obu komputerach słucahliśmy muzyki przy użyciu Foobara2000, przy takich samych ustawieniach korektora itd. Czy wynika to z faktu, że Realtek AC97 jest poprostu gorszy od Conexant High Definition Audio-Venice 5045? Zainstalowałem nowsze sterowniki ale nie pomogło. Proszę o pomoc jak rozwiązać ten problem i poprawić jakość dźwięku. Myślałem o zakupie zewnętrznej karty muzycznej na USB, tylko jeśli to pomoże to jaką kartę wybrać? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

No właśnie nie bardzo wiem jaki to model, bo nigdzie nie jest napisane, tzn. w menadżerze urządzeń wyświetla mi się jedynie Realtek AC97 Audio. Załączyłem print screena.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

kliknij ten element, potem zakładka szczegóły i podaj identyfikator urządzenia

to samo jest jak odpalisz dxdiag zakładka Dźwięk

u mnie to tak wygląda

kodek to ACL888

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź, u mnie wygląda o tak:

Identyfikator wystąpienia urządzenia:

PCIVEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_FF001179&REV_033&B1BFB68&0&F2

Identyfikator sprzętu:

PCIVEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_FF001179&REV_03

PCIVEN_8086&DEV_266E&SUBSYS_FF001179

PCIVEN_8086&DEV_266E&CC_040100

PCIVEN_8086&DEV_266E&CC_0401

więc chyba 266E, tak??

google twierdzą że jest to (ICH6 Family) AC'97 Audio Controller czyli kodek wbudowany w chipset intela - może sterowniki od realteka są na tyle generyczne (jak większość AC97 i potomnych), że po prostu pasują

nie wiem jaką wersję Realtek'a 97 mam ale to lipa straszna, po przesiadce na SB X-fi (która i tak podobno zbyt rewelacyjna w muzyce nie jest) różnica jest olbrzymia na plus, jakby zrzucił koc z kolumn...

Ja mam na starej płycie Intela coś pracującego na oprogramowaniu SoundMAX 4XL...

Niewydajne, szybko ulegające przesterowaniom, za ciche - ogólnie straszne dno :)

Nawet nie chce mi się teraz tego porównywać z SBLive! 24bit (czyli prawie to samo co X-Fi).

Zastanawiam się nad zakupem zewnętrznej karty muzycznej a dokładnie nad:

- behringer u-control UCA 202

- SB AUDIGY 2 NX

Co sądzicie o tych dwóch kartach i czy macie jakieś inne lepsze sugestie? Budżet tak do 200 zł więc szału nie ma niestety.

nie sluchalem ale bralbym behr'a. dlaczego? przerabialem duuuzo urzadzen tej firmy - miksery, przedwzmacniacze, kompresory, monitory, karty muzyczne i kazdy z nich nie zawiodl szczegolnie w kwestii cena/jakosc.

• 1 miesiąc później...

A ja ze swojej strony polecam jakiś DAC na USB. Mi się poszczęściło i kupiłem DAC z buforem lampowym podłączany przez USB za 255 zł. Jak na razie świetnie to gra. Trzeba tylko zapolować na allegro.

Zewnętrzne karty na USB zazwyczaj są robione do home recordingu, a nie odsłuchu stereo.

• 1 miesiąc później...

Dobre są dzwiękówki montowane w laptopach della. Nie pamiętam nazwy ale kiedy podłączyłem moje słuchawki to dźwięk był prawie tak samo dobry jak na E-mu 0202, nie żartuje ta zintegrowana dzwiękówka ma w sobie klasę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.