Skocz do zawartości
IGNORED

Komp + HiFi - Czy to bezpieczne?

Gość XvX_

Rekomendowane odpowiedzi

Gość XvX_

(Konto usunięte)

Witam,

Chciałbym zasięgnąć opinii ekspertów odnośnie tego, czy podłączonym komputerze do wieży ze wzmacniaczem.

(Wieża kenwood :amplituner, zmieniarka 5xcd. karta muzyczna: zintegrowanan na płycie gł. MSI KT4AV)

Mój brat (elektronik) powiedział, że po dłuższym czasie używania (po paru latach) zniekształcenia emitowane w wyniku niedoskonałości karty muzycznej wzmacniane przez amplituner mogą spowodować znaczne pogorszenie stanu głośników.

Czy to prawda?

https://www.audiostereo.pl/topic/5222-komp-hifi-czy-to-bezpieczne/
Gość chrobot

(Konto usunięte)

Tak, ale jeśli będziesz długo i głosno słuchał przez te kolumny. A poza tym głosniki można zepsuc fatalnie nagranymi płytami - oczywiście głośno ich słuchając, albo też "delektując" się źle dostrojonym radiem. O, tyle chciałem.

Zbig

możesz się nieco rozpisać? ja podpinam kompa normalnie przez Jack>Chinch i wszystko zawsze ładnie chodziło na kilku wzmakach które posiadałem... wiem jednak, że takie problemy istnieją, stąd przyłącznie się do pytania, bo techniczny to ja raczej nie jestem ;))))

Jak mi wytłumaczył czowiek w serwisie Horna - komputery potrafią generowac na wyjściach potężne impulsy, liczone w kV. To może uszkodzić przełącznik elektroniczny lub inne czułe części wzmacniacza podobno nawet jak jest wyłączony z sieci. Jak używany interkonekt nie nie ma dławika, to można kupić za grosze taką kostkę i zapiąć w kabel.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Korzystając z komputera jako źródła sygnału trzeba pamiętać o kilku rzeczach.

-Często pojawiających się napięciach stałych na wyjściu karty dźwiękowej - brak zabezpieczeń.

-Stan wyjścia liniowego karty dźwiękowej podczas włączania i wyłączania komputera - wtedy lepiej miec wyłączony wzmacniacz, o ile nie stosuje się specjalnej linii opóźniającej ale to nie ma sensu w tym wypadku.

-Stan wyjscia liniowego karty podczas samego uruchamiania systemu, dotyczy szczególnie kart wielokanalowych; przykład?? jeden z modeli SB Live 5.1 do momentu uruchomienia sterownika wyjście kanalu centralnego jest połączone z wejściem liniowym karty!!, jest jeszcze wiele innych niedogodności, wszystko zalezy od konstrukcji karty)// równie dobrze wyjście sygnalu może byc zwarte z masą! // przykładow jest wiele

-możliwość wystąpienia/podania sygnału cyfrowego na wyjścia wielofunkcyjne (np jedno z wyjść SB Live pełniące funkcje wyścia analogowego (kanał centralny i kanał LFE) pelni również rolę wyjścia sp/dif - przełączanie odbywa się programowo

-łatwa mozliwośc przesterowania

-wrażliwość układów zasilania na wszelkie zakłucenia sieci, znacznie częściej zdarza się że na wyjściu karty dźwiękowej słyszymy trzask podczas wlączania światła, lub włączania się lodówki itp - można z tym walczyć, ale nie zawsze skutecznie

-ryzyko że w momencie awarii zasilacza lub jakiejkolwiek innej na wyjciu karty pojawią sie znacznie wyższe napiecia niz powinny

Chyba prosty filtr dolnoprzepustowy. Albo kabel już to w sobie ma w postaci niewielkiego cylinderka, albo bierze się taką kostkę, rozwiera, okręca kabel i zatrzaskuje. Dostałem od szwagra, który ma serwis, więc nie wiem ile to kosztuje, ale raczej niedużo. Jaka jest tego skuteczność, nie mam pojęcia. To odfiltruje krótkie impulsy a nie trwałe przeciążenie.

Witajcie, jest jeszcze wazniejsza rzecz. Jezeli komputer i wieza sa na innej fazie moha wyjsc propblemy ze sporym napieciem miedzyfazowym mogacym rowniez uszkodzic przelacznik. Niebezpieczenstwo zwieksza sie jeszcze, jezeli do komputera podlaczone jest jakies urzadzenie typu modem HDSL lub kablowy, ktory ma kontaklt jeszcze z innym zerem, a mianowicie budynkowym.

najprosciej przetestowac ten problem po prostu przed npodlaczeniem zlapac sie za metalowa odizolowana gdzies obudowe wzmacniacza i wyjscie z karty. Jak popiesci, z daleka z tym od wejscia, po moze po nim zostac wspomnienie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.