Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Sttaf - klon

kuzyn55

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony dobrymi opiniami oraz dostępnością i ceną komponentów, buduję swój klon Sttafów. Z założenia jak najbliższy oryginałowi - wymiary, elementy zwrotnic, konstrukcja. Wykończenie to palisander brazylijski, w tym tygodniu wracają z lakierni. Na razie kilka zdjęć z prac nad klonami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-48382-0-84137000-1393325004_thumb.jpgpost-48382-0-08093700-1393325014_thumb.jpgpost-48382-0-32335500-1393325023_thumb.jpgpost-48382-0-56152400-1393325028_thumb.jpgpost-48382-0-82327600-1393325033_thumb.jpg

Witam

Jesli Szanowny Konstruktorze planujesz powaznie sluchac muzyki przez te klony .

Prosze nie montuj tych cewek z rdzeniem ferrytowym,stracisz radosc sluchania ultra szybkich uderzen na basie i przestrzen na niskiej srednicy.Zamontuj cewke powietrzna.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Nie wierzę w te baśnie o wstrętnych cewkach rdzeniowych. Cewka rdzeniowa w kolumnie jest tez sam głośnik. W obwodzie zwrotnicy można dawać odpowiednio większą cewkę która nie nasyca się przy dostarczanej mocy i nie zmienia indukcyjności.

W totemach akurat nie ma konieczności wstawiania cewki rdzeniowej - zwłaszcza o dużej mocy, bo będzie droższa. Powinna tam być cewka powietrzna. Dodatkowo powinna to być cewka mulilitz

Nie wierzę w te baśnie o wstrętnych cewkach rdzeniowych. Cewka rdzeniowa w kolumnie jest tez sam głośnik. W obwodzie zwrotnicy można dawać odpowiednio większą cewkę która nie nasyca się przy dostarczanej mocy i nie zmienia indukcyjności.

W totemach akurat nie ma konieczności wstawiania cewki rdzeniowej - zwłaszcza o dużej mocy, bo będzie droższa. Powinna tam być cewka powietrzna. Dodatkowo powinna to być cewka mulilitz

Podejme polemike z Szanownym Panem.

Wywod ten jest napisany wedlug moich skromnych amatorskich wiadomosci.

Nie pisalem o cewce rdzeniowej iz zmienia indukcyjnosc lub sie nasyca przy zbyt duzej mocy.

--Prozba do uzytkownika Tomlie jest dlatego iz cewka powietrzna jest zdecydowanie szybsza w przesylaniu sygnalu pradu zmiennego -impulsowego.

Mianowicie cewka rdzeniowa ma w sobie rdzen ktory sie magnesuje od cewki lecz z bardzo malym opoznieniem i z takim samym malym opoznieniem sie demagnesuje.Przechodzac w stan rozmagnesowania ferryt przez tysieczne czesci sekundy jest jeszcze namagnesowany i zmieniajac polaryzacje czyli namagnesowujac sie odwrotnie wytwarza prad w cewce ktora te namagnesowanie wytworzyla ( indukcja wtorna) .Prady i napiecia sa male lecz zaklucaja przeplyw pradu wyjsciowego i powstaja znieksztalcenia sinusoidy.Powstaja one ultra szybko i szybko sie wygaszaja.Gdy mamy do czynienia z sygnalem generatora znieksztalcenia sinusoidy nie sa do wychwycenia w niskich czestotliwosciach lecz wystepuje minimalne opoznienie czasowe.Gdy mamy jako sygnal muzyke nastapi niewielkie uproszczenie sygnalu wyjsciowego.Na kolumnach niskiej jakosci nieodczuwalne,w klasie wysokiej HI-FI juz to slychac a w HI-END jest to poprostu niedopuszczalne gdyz glosniki juz potrafia to ukazac.

Wykres czasowo-impulsowy (wodospadowy)

to bardzo szybko graficznie ujawni iz jest to niedopuszczalny blad konstrukcyjny.

Cewka rdzeniowa ma jeszcze jedna wade, jest to wytwornica pola magnetycznego ktora omiata polem magnetycznym wszystkie elementy zwrotnicy polozone blisko niej. W innych elementach zwrotnicy powstaja napiecia i prady pasorzytnicze ktore zmniejszaja jakosc sygnalu podawanego do glosnikow.Powaznym bledem konstrukcyjnym jest montaz kondensatora filtrujacego wysokie tony lub zestawu kondensator-cewka (jak wyzej) blisko takiego rdzenia.Wysokopradowy sygnal o niskiej czestotliwosci wytworzy pole magnetyczne ktore wyindukuje w kondensatorze prady wtorne-pasorzytnicze.

Rozwiazaniem idealnym by bylo odseparowac uklady wysokich tonow od basu odlegloscia ok 25 cm i 30 cm od magnesow glosnikowych.

Jest to ewidentny zabieg "ksiegowego" ktory tnie koszty zestawu by zwiekszyc zyski producenta.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Szczegółowe tłumaczenie ale zapytam raz jeszcze o istotę problemu - dla jakich częstotliwości i dla jakich mocy ma zauważalny wpływ.

Mówić możemy o cewkach i o CEWKACH. Te stosowane w klonie Mite ze zdjęć to zaledwie ceweczki. Odpowiednia CEWKA rdzeniowa będzie tez miała taka sama jeśli nie wyższą cenę jak cewka powietrzna, a jedynie może różnic się i to nieistotnie wielkością rezystancji - na przykład rzędu 0,1 a 0,3om. Wiec lepiej sobie życie uprościć i nie mieć dylematów - o ile ma się wystarczające pieniądze W totemach miała być cewka multilitz - ta już rzeczywiście będzie droższa nawet od dobrych cewek rdzeniowych.

Do Kubri

Niestety nie znam wlasciwosci cewki multilitz.A co do cewek wiekszej mocy to po prostu przeplacisz za taka cewke.Potecjal mocy cewki zostanie nie wykorzystany innymi slowy lepiej wydac $ na dobre okablowanie wewnetrzne niz zmarnowac na za mocna cewke na basie.Zachowamy balans w wydatkowaniu $$ .

Pozdrawiam

a jedynie może różnic się i to nieistotnie wielkością rezystancji - na przykład rzędu 0,1 a 0,3om.

Nawet nie masz pojęcia ile taki rząd potrafi wprowadzić zamętu przy odsłuchach... :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nota:

Budujac klona staramy sie wydac $$ jak najmniej.Pole manewru sie drastycznie zmniejsza.

Inna sprawa jesli na bazie Totema Staff bedziemy budowac wariacje .

Wtedy mozna zaszalec:).naprzyklad zaaplikowac 3 razy lepszy tweeter,i 2 razy lepszy

Nisko/sredniotonowy .

Lecz to juz nie bedzie KLON.

Pozdrawiam

Do Dolphina123

Nie tylko odsluch ulegnie zmianie .Wykres "wodospadowy" tez poleci w bok od oryginalu.

Impedancja ukladu ulegnie zmianiei pare innych parametrow tez .Wiec to juz nie bedzie zblizone do kopii( klona ).

Pozdrawiam

Budujac klona staramy sie wydac $$ jak najmniej.

A ja myślałem, że staramy się przede wszystkim jak najbardziej zbliżyć do oryginału. Biorąc pod uwagę, że Totem w Sttaf'ach zastosował cewkę rdzeniową to powyższa dyskusja w tym wątku jest nie na temat. Dlatego, że:

Inna sprawa jesli na bazie Totema Staff bedziemy budowac wariacje .

Wtedy mozna zaszalec:).naprzyklad zaaplikowac 3 razy lepszy tweeter,i 2 razy lepszy

Nisko/sredniotonowy .

Lecz to juz nie bedzie KLON.

Kuzyn murzyna

W firmieTotem tez pracuja "KSIEGOWI"

Jak w każdej firmie.

Tylko nie w tym rzecz. Wyjaśnię jeszcze raz: tutaj robimy klona Sttaf-ów. Czyli staramy zrobić możliwie wierną kopię tych kolumn, zdając sobie w pełni sprawę z kompromisów na jakie poszli konstruktor i KSIĘGOWY, a nawet je akceptując. Kubri to rozumie - patrz jego wpis powyżej.

Nie zrozum mnie źle. Jeżeli masz pomysły na jakieś modyfikacje Totemów (w końcu to dział DIY), to załóż kolejny wątek. Mam nawet dla niego tytuł: "Totem Sttaf Klon by xtr71" i tam je opisz.

Kuzyn murzyna

Moim zdaniem można tam dać cewkę powietrzną o tej samej indukcyjności i rezystancji. Nawet inne kondensatory zamiast olejowych. Ale Nie będzie to już dokładny klon oczywiście - w ten sposób tylko możemy pozbyć się nielubianej cewki rdzeniowej z jak najmniejszym odstępstwem od oryginału. Jednak nie widzę takiej potrzeby jeśli producent zastosował w oryginale cewkę rdzeniową. należy szukać takie i o tym samym rozmiarze rdzenia wymiarach i rezystancji. Chcemy przecież słuchać brzmienia oryginału w miarę możliwości

Jak wykonujecie podfrezowanie pod tego wygiętego GDNa?

Witam

Doskonale rozumiem i chce tylko napisac iz Kolumny sa wlasnoscia posiadacza i On decyduje co zrobi .

Na tym forum-w tym topicu sie tylko wymieniamy informacjami na temat mozliwych zmian

w sklonowaniu tego modelu.

Pozdrawiam

Do Kuzyna55

W pierwszym wpisie podajesz iz budowa przegrody w dole kolumny jest skosna i tworzy dodatkowa komore balastowa.

Na stronie nr.3 w swoim poscie nr 76 wklejasz zdjecie z przegroda rownolegla do scianki gornej wykonanej przez Ciebie .

Jaki w tym aspekcie jest status twoich kolumn - klon

czy wariacja??

Jesli wszyscy co klonowali te kolumny skopiowali jak sie to Tobie udalo wiec wszyscy maja modyfikacje i dyskusja o klonach jest marnowaniem czasu.

Z Wielkim Szacunkiem Pozdrawiam

Do Kuzyna55

W pierwszym wpisie podajesz iz budowa przegrody w dole kolumny jest skosna i tworzy dodatkowa komore balastowa.

Na stronie nr.3 w swoim poscie nr 76 wklejasz zdjecie z przegroda rownolegla do scianki gornej wykonanej przez Ciebie .

Jaki w tym aspekcie jest status twoich kolumn - klon

czy wariacja??

Jesli wszyscy co klonowali te kolumny skopiowali jak sie to Tobie udalo wiec wszyscy maja modyfikacje i dyskusja o klonach jest marnowaniem czasu.

Z Wielkim Szacunkiem Pozdrawiam

No cóż, wniosek z tego taki że każdy widzi to co chce widzieć. Wierz mi, zarówno przegroda jak i wzmocnienie wkleiłem pod kątem takim jak w oryginale. Te kąty możesz sobie dokładnie oglądnąć na zdjęciach Tomlie w poście 88 - fotki zostały wykonane z innej perspektywy, więc lepiej widać. Nawet obudowy wewnątrz pomalowane zostały silikatem. Jak widzisz, staramy się maksymalnie zbliżyć do oryginału.

Na tym forum-w tym topicu sie tylko wymieniamy informacjami na temat mozliwych zmian

No właśnie - i w tym leży problem. Nie obraź się, ale nie podoba mi się to co zrobiłeś w bliźniaczym wątku o Mite'ach. Z punktu widzenia kogoś, kto chce zrobić sobie klony Mietków zaśmieciłeś tylko wątek. Na przykład propozycje wymiany membran w głośnikach Tonsila na jakieś chińskie membrany No Name! Przecież to bez sensu. Własności głośnika kopułkowego zależą w pierwszej kolejności właśnie od membrany. Wstawiając jakąś chińszczyznę w magnes Tonsila otrzymasz chińszczyznę.

Powtarzam jeszcze raz - chcesz modyfikować kolumny, to załóż osobny wątek na ten temat.

Z najwyższymi wyrazami szacunku.

Kuzyn

Kuzyn murzyna

Witam

Do Kuzyna55

Wracajac do obudowy jesli kat jak w oryginale to OK.zdjecia sa pod katem wiec jest to omylka z mojej strony i PRZEPRASZAM.

Co do kopolek made in China ja bym od razu nie twierdzil iz to sa odpady lub gorsza jakosc.Nawet podrabiajac kopolke w pewnym momencie moga zrobic lepsza od oryginalu.I tak naprawde przekonasz sie po zamontowaniu w glosnik i po serii testow urzadzeniami pomiarowymi ,a pozniej na sluch w tescie muzycznym.

Z wyrazami Szacunku xtr71

Co do kopolek made in China ja bym od razu nie twierdzil iz to sa odpady lub gorsza jakosc.Nawet podrabiajac kopolke w pewnym momencie moga zrobic lepsza od oryginalu.I tak naprawde przekonasz sie po zamontowaniu w glosnik i po serii testow urzadzeniami pomiarowymi ,a pozniej na sluch w tescie muzycznym.

Zasadniczo masz rację. Czekam w takim razie na Twoje wyniki pomiarów i wrażenia z odsłuchu Tonsili po tych modyfikacjach. Najlepiej napisanych w specjalnie do tego celu stworzonym wątku.

Koncze moje dyskusje i wywody gdyz nie chce dostac bana.

Banowania akurat nie musisz się obawiać. Według mnie takie działania należy podejmować przede wszystkim w stosunku do osób publikujących wpisy chamskie, obraźliwe itp. Tobie akurat nie można nic pod tym względem zarzucić. A że nie zgadzamy się w paru kwestiach....Za to się użytkowników nie blokuje.

Kuzyn murzyna

Do Kuzyna55

Witam

Chwilowo ,jakies 3 miesiace nie wykonam tej misji lecz pozniej czemu nie?

Trzeba okreslic jakie glosniki maja byc brane pod uwage?

Totemowe Tonsile czy ogolnie wysokotonowe Tonsile.

i kryteria modernizacji:

1.modernizacja polegajaca :

1A. na wymianie samego voice coil typ:

-textylny

-jedwabny

-alu

-Ti

-ceramiczny

-inny

Lecz paleta kopolek posiada podszereg ze wzgledu na klejony karkas:

-aluminiowa folia

-kapton

-papier

1B.na wymianie magnesu (magnetic driver)

Tonsil stosuje cala game magnesow lecz wszystkie podobnej budowy.

Typ standardowy,z doklejonym dodatkowym magnesem,z dodanym ferrofluidem.

Nie wykonuja magnesow takich jak typ SD firmy SkanSpeak.

Moje motto - Myslcie ludzie i wyciagajcie wnioski to na prawde nie boli.

Pozdrawiam Uzytkownikow z DIY

Aleście się rozpisali :)

Zamontuj cewke powietrzna

... i za to odstępstwo od oryginału wydaj dodatkowe 400 zł

w klasie wysokiej HI-FI juz to slychac a w HI-END jest to poprostu niedopuszczalne

Tyle że Sttafy koło HI-END nawet nie stały. Zaklasyfikowanie do wysokiej HI-FI także wydaje mi się dyskusyjne. Poza tym w konstrukcjach uznanych projektantów cewki rdzeniowe w gałęziach równoległych zwrotnic dla głośnika niskotonowego można znaleźć w o wiele droższych konstrukcjach.

jest to wytwornica pola magnetycznego ktora omiata polem magnetycznym wszystkie elementy zwrotnicy polozone blisko niej

Spotkałem opracowanie (poparte pomiarami), z którego wynikało, że wpływ ten jest marginalny, o ile element nie znajduje się w osi magnetycznej cewki.

W firmieTotem tez pracuja "KSIEGOWI"

Ja też jestem KSIĘGOWYM własnego budżetu i uważam że dokładanie cewki o wartości kilkukrotnie przekraczającej cenę głośnika jest nieporozumieniem. Te pieniądze lepiej wydać na lepsze przetworniki. Ale to już nie będzie ten klon.

Jak wykonujecie podfrezowanie pod tego wygiętego GDNa?

Wykorzystałem fakt, że kształt GDNa można opisać jako okrąg ze stycznymi do niego odcinkami i tak zrobiłem szablon. wyciąłem otwór, a proste odcinki wyfrezowałem przy pomocy tulei kopiującej i listewki przykręconej do szablonu. Niestety kosze nie są idealne (różne wymiary w poszczególnych osiach) i następnym razem zrobiłbym inaczej. Mianowicie wyciąłbym ręcznie szablon z HDF 3mm na podstawie obrysu głośnika + odległość wynikająca z różnicy frezu i tulei kopiującej. do wykonania takiego obrysu jest prosty patent - wycinasz kółko z otworem w środku. Różnica promieni zewnętrznego i wewnętrznego taka jak potrzeba dla szablonu. Kładziesz głośnik, do kółeczka wkładasz ostrze ołówka i objeżdżasz kosz głośnika dookoła - masz powiększony obrys.

Obudowy wróciły z lakierni, zamontowałem głośniki. Zostało jeszcze strojenie bass-refleksu (mam o nieco innych gabarytach niż oryginał i będę musiał doświadczalnie dociąć na odpowiednią długość na podstawie pomiarów impedancji).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-48382-0-11937300-1393597395_thumb.jpg post-48382-0-87505200-1393597402_thumb.jpg

Na głośnikach widać, że wymagają jeszcze odkurzenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do Tomlie

Witam

Kupujemy miernik do indukcyjnosci i pojemnoci i rezystancji z Ebay od Chinczykow. Cena ok 15 funtow a narzedzie jest przydatne do budowy innych glosnikow.Czyli inwestycja, nie koszt zestawu.

Drut miedziany mala szpulke fi 1,2 mm emaliowany ,wycinamy z textolitu dwa pierscienie i robimy tulejke z papieru .Wymiary kopiujemy z firmowki np .Monacor .

Niedlugo bede kupowal cewke Monacora 1,8 mH nawijana drutem 1 mm to opisze wymiary dla was specjalnie.

I wytwarzamy sobie cewke z drutu nastepnie lakierujemy z zewnatrz zdejmujemy jeden pierscien lakierujemy 1 bok, zdejmujemy 2 pierscien lakierujemy drugi bok .Papierowa tulejka jest tania i moze zostac lub mozna ja wyjac.Jak kto uwaza.wyjmujac ja spiac paskami plastikowymi cewke i gotowa do montazu i lutowania.

Argument na temat kasyfikowania Totemow Staff jako nie Hi-Fi tez nie trafiony . Jesli nie sa Hi-Fi to czym sa w cenie 6000PLN za pare?

Napisales iz cewki rdzeniowe sa stosowane w galeziach rownoleglych przez konstruktorow .Zgadzam sie z tym twierdzeniem, lecz ta cewka jest zamontowana w szeregu z basowcem - nie w galezi rownoleglej wiec jest to bardzo slaby argument.

Budujac zwrotnice w Totemach uzyto plytek ktore sa rownolegle i zamontowane na terminalu wiec kondensatory w galezi wysokotonowej sa prawdopodobnie w polu magnetycznym cewki rdzeniowej wiec dyskusja jest otwarta.

Test:

Proponuje kawalek szyby polozyc rownoleglele do rdzenia cewki taka samej jak ta zamontowana podlaczyc do pradu stalego 12V 1A z jakims odbiornikiem i posypac pylem zelazowym i zobaczycie jak wielkie jest pole magnetyczne powstajace do okola cewki.

Na tej szybie oznaczyc mazakiem krance zamkniecia pola magnetycznego i wymiar srednicy cewki .Porownac z wymiarem odleglosci 2 plytek .I bedze wiadomo czy jest ok na wlasne oczy.

Montujac cewke powietrzna zakupiona zamiast rdzeniowej placimy tylko roznice ceny nie cala cene wiec na pewno nie bedzie to wydatek jak za nowy glosnik -argument nietrafiony.

No i mosze pochwalic za piekne wykonczenie jest poprostu rewelacyje :)

Pozdrawiam Xtr71

Powtarzam jeszcze raz - chcesz modyfikować kolumny, to załóż osobny wątek na ten temat.

Z najwyższymi wyrazami szacunku.

Kuzyn

Witam

Watek o modyfikacjach juz gotowy Zapraszam:)

Kazda krytyka mile widziana .

Pozdrawiam

Do Tomlie

Szanowny Panie .

Wracajac do kwestii "Najbardziej" zblizonego oryginalowi klona Totem Staff .

Musze napisac iz w oryginale w galezi nisko/sredniotonowej jest zamontowana cewka z rdzeniem transformatorowym czyli calkowicie zamknieta magnetycznie .A u Pana jest cewka z rdzeniem ferrytowym jak mniemam.Wiec jest przeslanka ze pole magnetyczne w Pana cewce "Buszuje w najlepsze" po kondensatorach polozonych powyzej w galezi wysokotonowej.

Z wyrazami Szacunku.

Xtr71

Witam.

Do Xtr71: po przeanalizowaniu muszę się zgodzić z większością Twoich argumentów.

wytwarzamy sobie cewke z drutu

Szczerze mówiąc, nie brałem pod uwagę samodzielnego nawijania cewek uznając, że nie zrobię tego tak dobrze jak specjaliści. Chociaż biorąc pod uwagę parametry, to gdybym chciał zachować parametry elektryczne w porównaniu do cewki rdzeniowej, po cenie samej miedzi i tak cewki powietrzne byłyby droższe od głośników. Ale głośniki w tej konstrukcji są wyjątkowo tanie, więc cewki też nie byłyby kosmicznie drogie. Z kolei ich gabaryty mogłyby już sprawić pewne problemy montażowe.

Ogólnie opcja warta rozważenia.

Jesli nie sa Hi-Fi to czym sa

Zgadzam się, są HI-FI. Wątpliwości moje budzi fakt, czy na pewno będzie odczuwalna różnica po wymianie cewek na zastosowanych głośnikach. Trzeba by to sprawdzić praktycznie, ale mam opory przed zrobieniem takiego kroku, po którym stwierdzę że nie słyszę różnicy.

ta cewka jest zamontowana w szeregu

Zgadz się, mój błąd.

kondensatory w galezi wysokotonowej sa prawdopodobnie w polu magnetycznym cewki rdzeniowej

Ale to nie elementy indukcyjne. Czy rzeczywiście zachodzące w tym wypadku zjawiska "da się usłyszeć"?

Wyświetl postUżytkownik xtr71 dnia 28.02.2014 - 19:34 napisał

kondensatory w galezi wysokotonowej sa prawdopodobnie w polu magnetycznym cewki rdzeniowej

Ale to nie elementy indukcyjne. Czy rzeczywiście zachodzące w tym wypadku zjawiska "da się usłyszeć"?

Witam

To prawda kondensatory nie sa elementami indukcyjnymi.

Jednak sa elementami elektrycznymi z metalowymi czesciami skladowymi. W obwodzie wysokotonowym generuja sie prady o tej samej czestotliwosci jaka jest w obwodzie niskotonowym , troche zaklucajace sygnal pierwotny .Zjawisko poglebia sie gdy kondensator jest bardzo blisko rdzenia ferrytowego (calkowita porazka jest gdy dotyka rdzenia).

Offtopic:

Tak jest wyprodukowana zwrotnica Wharfedale Pi-20 (ktorej jestem posiadaczem).

In topic:

dodatkowo jest duza glosnosc odsluchu "duze prady w cewce nisko/sredniotonowej "

Czy da sie uslyszec ?

Ta da sie uslyszec zmiane-"zmiana na lepsze brzmienie".

Modernizujac 1 kolumne i nie zmieniajac nic w 2-ej.

To zalezy od wielu czynnikow np:od sluchacza czy ma wyczulony sluch,od klasy glosnika wysokotonowego i wielu innych zaleznosci.

Wiem iz wszystko co sie wytworzy w DiY ma znaczenie kazde odstepstwo od wiedzy poprawnego budowania zestawow glosnikowych obniza jakosc dzwieku.

Przyklad :

Bardzo prosty przyklad acz niedoceniany przez budowniczego/wykonawce .Mianowicie terminal do podlaczania przewodow glosnikowych.

Zbudowane z plastiku z zamontowanymi wyprowadzeniami gdzie podlaczamy kable.Wszyscy sprzedawcy nie pisza tego z jakiego materialu jest wyprowadzenie wyprodukowane.A nawet niektorzy pisza iz jest "zlocone" przy cenie ok 10-30 PLN jest to nie mozliwe.

Zazwyczaj sa stalowe pokryte mosiadzem lub odmiana mosiadzu- tombakiem.

-1.Od strony elektrycznej jest to powazny minus poniewaz prady o niskiej czestotliwosci plyna glebiej niz warstwa metalu naniesiona galwanicznie .Prad plynie w stali, jako iz stal do dobrych przewodnikow nie nalezy juz jest degradacja dzwieku.

-2.Wysokie czestotliwosci plyna w przewodnikach "naskorkowo" czyli najblizej powiezchni metalu i tu znowu degradacja --tombak lub inny mosiadz.Jako iz sa to stopy miedzi maja nizszy wspolczynnik przewodzenia i znowu jest gorzej.

Znacznie gorzej jak do stopu uzyto domieszke olowiu, wtedy jest juz tragedia.

Pozdrawiam

a pierścionka z drutu to nie trzeba dorabiac do tego głosnika ? ;)

Niedawno ktoś tak promował....podobno pomaga na brzmienie , krosty i koklusz

Hmm

Bardzo niskich lotow Prowokacja?

Promuje to co od dawna wytwarzaja swiatowi producenci ,pierscienie symetryzujace "Faradaya"

By bylo DIY dlatego sa z drutu zlutowanego,jak ktos ma mozliwosci niech produkuje na tokarce lub wytlaczarka lub wybija wycinakem .Wolna wola producenta.

Pozdrawiam

Poszukuję jakiegoś słodko grającego wysokotonowca zamiast GDWK11/100.

W moim systemie się nie sprawdził. Na mój gust gra za ostro. Na razie zamieniłem go na mietkowego GDWK10/80 którego granie dużo bardziej mi odpowiada.

Jedyną jego wadą jest tłumienie szczegółów i redukowanie poczucia przestrzeni.

Taki jedwabny Monacor będzie OK?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuję jakiegoś słodko grającego wysokotonowca zamiast GDWK11/100.

W moim systemie się nie sprawdził. Na mój gust gra za ostro. Na razie zamieniłem go na mietkowego GDWK10/80 którego granie dużo bardziej mi odpowiada.

Jedyną jego wadą jest tłumienie szczegółów i redukowanie poczucia przestrzeni.

Taki jedwabny Monacor będzie OK?

Ukryta Zawartość

Witam

Szanowny Pan zaaplikowal ten GDWK 11/100 z jaka zwrotka?

Jako iz Tonsilowski GDWK 11/100 do "ostrych" nie nalezy

Moim zdaniem zwrotnica jest do przebudowy,przydal by sie Lpad np 2dB. przed wysokotonowcem.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 8 miesięcy później...

Tak wyglądają moje stefki:

Grają na zmianę ze zwrotnicami: oryginalną i lekko przerobioną z mietków (I rząd).

Próbowałem kilku tweeterów ale ostatecznie okazało się, że przy ograniczonym budżecie GDWK całkiem dobrze zgrywa się z polipropylenową trzynastką.

Całkiem miłe, muzykalne granie do małych pomieszczeń.

Tak wyglądają moje stefki:

Grają na zmianę ze zwrotnicami: oryginalną lub lekko przerobioną z mietków (I rząd).

Próbowałem kilku tweeterów ale ostatecznie okazało się, że przy ograniczonym budżecie GDWK całkiem dobrze zgrywa się z polipropylenową trzynastką.

Całkiem miłe, muzykalne granie do małych pomieszczeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.