Skocz do zawartości
IGNORED

RANKING gramofonów, wkładek..

fonomasterek

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

niektóre pozycje

Shure V15/V - 33/35

Shure M 111 HE - 33/35

Shure M 97 HE - 17/19

Shure ultra 500 - 43/45

Denon DL 103 - 19

Denon DL 110 - 33/35

Audio Technica ART 1 - 53/55

Audio Technica AT 130E 17/19

Audio Technica 44o - 36

ponad 100 gramofonów i wkładek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/52462-ranking-gramofon%C3%B3w-wk%C5%82adek/

Wszystko fajnie, tylko w tym wykazie jest sporo już nie produkowanych wkładek i takich, które były robione tylko na rynek niemiecki. Jeśli już mamy bawić się w wykaz i ewentualne punkty to może lepiej by było zrobić coś aktualnego w naszych realiach, zwłaszcza po podwyżkach cen i zmianie ofert u Ortofona, Goldringa itd. Nie sądzicie że byłoby to zdecydowanie lepsze od kopii jakiego starocia z niemieckiej gazetki.

• 8 miesięcy później...

nasze "realia" to jest to o czym pitoli sie tu w kolo od kilku lat jesli ktos chce byc w prawdziwym ralnym swiecie odtwarzania dzwieku powinien olac to odwieczne forumowe pitolenie, rankingi samych wkladek z gazetek takze i zajac sie szukaniem optymalnego kompletnego zestawienia bo osobno nic nie gra, ba niekiedy nawet dzwiekow nie wydaje, nie wspominajac o naprawde prawdziwej przyjemnosci ze sluchania danej muzyki w danych warunkach a tego zwyczajnie sklasyfikowac sie nie da.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Ceny się zmieniły, producenci znikali, oferta się zmieniała ale jednak jest to baza tworzona przez lata na bazie odsłuchów i na podstawie mniej więcej powtarzalnych kryteriów.

Bardzo mnie ujęło przyznanie Denonowi DL103 19punktów :-) Inne wartości punktowe, np dla AT OC9, Benza ACE, Goldringa 1024 też zgadzają się z moimi odczuciami więc nabrałem pewnego zaufania do tej publikacji.

Poniżej kolejna wariacja sortująco klasyfikująca. Wszystko co uzyskało ocenę 50+ (czyli absolutny top) z ceną poniżej 1000EUR. Kilka z tych wkładek jest wciąż dostępnych, a cena Denona DL-S1 nie zmieniła się od czasu publikacji.

Nigdy nie spotkałem się z AT OC bez numerka, może ktoś wie co to za cudo.

post-981-100005989 1262779817_thumb.jpg

Z tego wynika, ze wszystkie tansze wkładki poza dwiema graja równie dobrze...

Troche bezsensowne są takie zestawienia. Wybór to kwestia oparta na subiektywnych wrazeniach.

Załozę sie, ze wsród tych 50-cio punktowców znajdą sie wkładki, których nie chciałbym nigdy zamontować w swoim ramieniu.

Czy ktoś spotkał się osobiście z modyfikacją DL103 zaproponowaną przez niejakiego Hiragę? Modyfikacja polega na tym, że ma ona jakiś rezonans mechaniczny i wycina się część jej obudowy. Mam materiały na ten temat ale interesują mnie opinie z odsłuchu takiego moda.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Yul, 6 Sty 2010, 15:17

>

>A co, zachodzi obawa, że te 19 punktów niedobrze oddaje klasę tej "prześwietnej" wkładki?

Nic podobnego, jak napisałem dalej, punktacja znanych mi wkładek jest jak najbardziej OK.

19 punktów wzbudziło mój uśmiech swoją trafnością :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

whitesnake, 6 Sty 2010, 16:03

>a są gdzies podobne rankingi gramofonów?

W dokumencie źródłowym z tytułowego wpisu jest też klasyfikacja gramofonów, ramion i phono pre.

>Rambo

Zdaje się, że wkładki Zu są takimi właśnie modyfikacjami Dl-103.

oj oj oj bo jeszcze sie przejme i usmiech mi zejdzie z twarzy ;) - i to by bylo na tyle o przydatnosci teoretycznych zestawien, kilka wkladek z testow znam osobiscie i bardzo dobrze w znanych mi okolicznosciach, z kilkanascie slyszalem w roznych systemach i najrozniejszych okolicznosciach w praktyce biorac pod uwage nawet bardzo umowne czynniki bylo to nie do sklasyfikowania choc teoretyczne podnietki z rankingu u niektorych maga byc niewatpliwe :)) O wiele istotniejsze informacje zdobywa sie poznajac realnie caly system i jego wlascicieli.

Ale z rankingu przynajmiej mozna sie nazw wkladek nauczyc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.