Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie z zupełnie innej beczki.

Jaki macie patent na odkurzanie membran głośników?

Już mi trochę kurzem zarosły a boje się ich dotykać. Jakieś powietrze w sprayu, a może najlepiej odkręcić głośność na siedemnastą, wtedy samo odpadnie:)?

To proszę o skonstruowanie czegoś, co będzie łatwe do napędzenia przez mini zestawy oraz będzie w tak dobrym stosunku cena / jakość jak Phoebe III :-) Aha, a co będzie zastosowane jako głośnik wysokotonowy ?

No to nie będzie łatwe, ale staramy się, staramy :)

Wysokotonowy ze względów ekonomicznych chce, żeby był taki sam jak w Phoebe III, ale zobaczymy czy będzie to pasowało.

Mam pytanie z zupełnie innej beczki.

Jaki macie patent na odkurzanie membran głośników?

Już mi trochę kurzem zarosły a boje się ich dotykać. Jakieś powietrze w sprayu, a może najlepiej odkręcić głośność na siedemnastą, wtedy samo odpadnie:)?

Dobry jest taki gruby pędzelek do nakładania pudru, którego sam go używam. Twarz zupełnie inna i na membranach nie ma kurzu :)

Dobry jest taki gruby pędzelek do nakładania pudru, którego sam go używam. Twarz zupełnie inna i na membranach nie ma kurzu :)

Hehe. Dobre. Poszukam może najpierw takiego pędzelka w sklepie dla plastyków, taki duży płaski do akwarelek byłby myślę ok.

Witam wszystkich klubowiczów.

Bardzo proszę o przyjęcie mnie do klubu, od pięciu miesięcy grają u mnie bajeczne Hyperiony III LUX w przepięknym fornirze orzech canaletto pasiak.

O samym dźwięku nie będę pisał, już chyba wszystko zostało napisane, są to kolumny wyjątkowe, niewątpliwie zostaną u mnie na długie lata. Dodam, że była to przesiadka z Kefów, które bardzo mnie rozczarowały. Hyperiony grają co najmniej o klasę wyżej. Wielkie uznanie dla twórcy Audio Academy.

Za jakiś czas czeka mnie pewnie zmiana wzmacniacza, na razie wszystko gra na CA 640C+A V2 spięte resonem. Póki co ciesze się dźwiękiem, z cambridgem hyperiony zgrywają się naprawdę bardzo fajnie. Dodam jeszcze, że w ostatnim czasie, po przeczytaniu kilku pozytywnych opinii kupiłem listwę przeciwprzepięciową FILTERCON, która bardzo mnie zaskoczyła. Ogromna poprawa w czystości, delikatności, a przede wszystkim ogromny bas, szczerze polecam.

PS. Gratulacje dobrej recenzji Hyperionów 4, tym bardziej, że zostały zakwalifikowane do klasy B. Wieczorkiem przejdę na kompa gdzie mam zainstalowany skaner to wkleję na forum nowy test.

A te Hypki III Lux masz 8ohm czy 4ohmy ? Ja mam 8

Szanowni Klubowicze!

Właśnie pożegnałem Pana Michała, który był tak dobry i przyjechał do mnie. aby przedstawić mi swoje najnowsze dziecko Hyperiony IV. Ręka mnie aż świerzbi, żeby coś o ty co usłyszałem napisać więc z dobrą kawą i wciąż gorącymi z wrażenia policzkami siadam do napisania paru słów.

Jestem a raczej byłem szczęśliwym posiadaczem Hyperionów III 8 ohm ze zmienioną przez Pana Michała zwrotką. Dlaczego "byłem szczęśliwym posiadaczem" - ano dlatego, że nie jestem posiadaczem hipków IV...

Ale po kolei.

Wpięliśmy Hipki do mojego systemu: caspian M1, transport hifiy.net plus behr src2496 spiete to wsio antykablami. Sluchaliśmy różnej muzyki:

Cecilia Bartolli - cudowny wokal, Hipki mają hipnotyzującą umiejętność oddawania wokali - głos ludzki ma piękną fakturę, barwę, właściwą dynamikę. To był pokaz umiejętności tych kolumn. Spiewaczka stała pięknie przed orkiestrą a orkiestra grała za nią a nie odwrotnie. Wokal był ładnie punktowy, dochodził z ust wokalisty - zawsze wkurza mnie jak kolumny pokazuja że wokalista ma usta wielkosci wanny... Tu jest wszytsjko jak należy - dziwk dochodzi z jednego miejsca. Plany muzyczne pięknie pokazane, wszerz i wgłąb. Na tej plycie utwor nr 10 (Plyta "Maria") to bardzo dynamiczny kawałek, w ktorym mozna posluchac skokow dynamiki ludzkiego głosu - Hipki nie miały z tym najmniejszego problemu, nigdzie sie nie pogubiły, klasa!

Nigel Kennedy - grający Bacha - absolutnie cudowana barwa skrzypiec i orkiestry... niesamowita dynamika - i podobnie pięknie oddane plany i lokalizacja instrumentów.

Patricia Barber - mythologies - zapalenie zapałek na poczatku pierwszego utworu - bardzo realistyczne, brak ostrosci, gdy zapala sie siarka o draske ktora zaczynam slyszec w moich obecnych hipkach - w nowych jest to bardzo realistyczny dzwiek. Głos Patrici oddany bardzo realistycznie, ze smaczkami typu mlaśnięcia, czy tez zamykanie i otwieranie ust. Dużo na tej płycie tez rożnych basowych myków - które kolumny bardzo ładnie oddają. Dzwiek jest potezny, ale w zaden sposob nie przytlaczajacy.

Rozne kawałki z samplera naima - jakość basu w hipkach jest fantastyczna, aż wwierca sie w wnętrznosci. Bas nigdzie sie nie ciagnie, jest zwarty, potężny. Bardzo posłużyło hipkom porzadne dociążenie ich z góry - na stare hipki tez to bardzo dobrze działa. Dzwięk staje sie wtedy jeszcze bardziej spójny, trzymany w ryzach, nie wlekący sie po kątach. Pomaga także w precyzyjniejszym oddaniu efektow stereo, w lokalizacji źródeł pozornych, ogolnym uporzadkowaniu sceny.

Sluchalismy tez Marka Knopflera i tu tez nic Hipkom nie dalo sie zarzucic.

Ogolnie to fantastyczne kolumny, o 1-2 kroki przed starymi hipkami. Podchodzilem do nich troche jak pies do jeża no bo co to za kolumny z glosnikami visatona... Ale Pan Michał udowodnił po raz kolejny że mozna ze zwykłych przetwornikow "wycisnac" cudowny, klasowy dzwiek.

Zaczynam zbierac pieniadze... a moje stare Hipki predzej czy pozniej pojda pod młotek ;-)

Chris

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Przepraszam. Mam bardzo laickie pytanie.

Czy jeśli wzmacniacz ma napisane: recommended 8 ohms, a moje febki III mają 4 ohm, to raczej może nie być za ciekawie i powinienem wykreślić z listy zainteresowań, czy nie ma to znaczenia?

Pozdrawiam Stachu

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Przepraszam. Mam bardzo laickie pytanie.

Czy jeśli wzmacniacz ma napisane: recommended 8 ohms, a moje febki III mają 4 ohm, to raczej może nie być za ciekawie i powinienem wykreślić z listy zainteresowań, czy nie ma to znaczenia?

Pozdrawiam Stachu

a jaki to wzmak?

------------------------------------------------------------------------------------------

O kurcze, niezła recenzja ;)

jak kolumny są dobre to i recenzja musi być dobra - nie ma zmiłuj

PS. Panie Michale jeszcze raz publicznie dziękuję za wczorajszą wizytę i prezentację. Było bardzo miło - i tylko jedna rzecz przyszła mi jeszcze do głowy, że w całym tym zamieszaniu nawet Pana kolacją nie poczęstowałem... Proszę o wybaczenie.

Szanowni Klubowicze!

Właśnie pożegnałem Pana Michała, który był tak dobry i przyjechał do mnie. aby przedstawić mi swoje najnowsze dziecko Hyperiony IV. Ręka mnie aż świerzbi, żeby coś o ty co usłyszałem napisać więc z dobrą kawą i wciąż gorącymi z wrażenia policzkami siadam do napisania paru słów.

Jestem a raczej byłem szczęśliwym posiadaczem Hyperionów III 8 ohm ze zmienioną przez Pana Michała zwrotką. Dlaczego "byłem szczęśliwym posiadaczem" - ano dlatego, że nie jestem posiadaczem hipków IV...

Ale po kolei.

Wpięliśmy Hipki do mojego systemu: caspian M1, transport hifiy.net plus behr src2496 spiete to wsio antykablami. Sluchaliśmy różnej muzyki:

Cecilia Bartolli - cudowny wokal, Hipki mają hipnotyzującą umiejętność oddawania wokali - głos ludzki ma piękną fakturę, barwę, właściwą dynamikę. To był pokaz umiejętności tych kolumn. Spiewaczka stała pięknie przed orkiestrą a orkiestra grała za nią a nie odwrotnie. Wokal był ładnie punktowy, dochodził z ust wokalisty - zawsze wkurza mnie jak kolumny pokazuja że wokalista ma usta wielkosci wanny... Tu jest wszytsjko jak należy - dziwk dochodzi z jednego miejsca. Plany muzyczne pięknie pokazane, wszerz i wgłąb. Na tej plycie utwor nr 10 (Plyta "Maria") to bardzo dynamiczny kawałek, w ktorym mozna posluchac skokow dynamiki ludzkiego głosu - Hipki nie miały z tym najmniejszego problemu, nigdzie sie nie pogubiły, klasa!

Nigel Kennedy - grający Bacha - absolutnie cudowana barwa skrzypiec i orkiestry... niesamowita dynamika - i podobnie pięknie oddane plany i lokalizacja instrumentów.

Patricia Barber - mythologies - zapalenie zapałek na poczatku pierwszego utworu - bardzo realistyczne, brak ostrosci, gdy zapala sie siarka o draske ktora zaczynam slyszec w moich obecnych hipkach - w nowych jest to bardzo realistyczny dzwiek. Głos Patrici oddany bardzo realistycznie, ze smaczkami typu mlaśnięcia, czy tez zamykanie i otwieranie ust. Dużo na tej płycie tez rożnych basowych myków - które kolumny bardzo ładnie oddają. Dzwiek jest potezny, ale w zaden sposob nie przytlaczajacy.

Rozne kawałki z samplera naima - jakość basu w hipkach jest fantastyczna, aż wwierca sie w wnętrznosci. Bas nigdzie sie nie ciagnie, jest zwarty, potężny. Bardzo posłużyło hipkom porzadne dociążenie ich z góry - na stare hipki tez to bardzo dobrze działa. Dzwięk staje sie wtedy jeszcze bardziej spójny, trzymany w ryzach, nie wlekący sie po kątach. Pomaga także w precyzyjniejszym oddaniu efektow stereo, w lokalizacji źródeł pozornych, ogolnym uporzadkowaniu sceny.

Sluchalismy tez Marka Knopflera i tu tez nic Hipkom nie dalo sie zarzucic.

Ogolnie to fantastyczne kolumny, o 1-2 kroki przed starymi hipkami. Podchodzilem do nich troche jak pies do jeża no bo co to za kolumny z glosnikami visatona... Ale Pan Michał udowodnił po raz kolejny że mozna ze zwykłych przetwornikow "wycisnac" cudowny, klasowy dzwiek.

Zaczynam zbierac pieniadze... a moje stare Hipki predzej czy pozniej pojda pod młotek ;-)

Chris

A pod jaki wzmacniacz i kompakt były podłączone te kolumny?????

Piotr

Ale po kolei.

cytuje sam siebie - dokladniejszy opis jest tez w "o mnie"

a jaki to wzmak?

Roksan, akurat tak jest napisane na Caspianie, ale chyba to samo jest z Kandy.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Roksan, akurat tak jest napisane na Caspianie, ale chyba to samo jest z Kandy.

nie bój żaby roksan da radę - akurat wydajność prądowa caspiana jest ok i nie obawiam się żeby coś było nie tak.

Zresztą nowe Hipki IV, ktorych wczoraj sluchalem z Panem Michałem, wlasnie pod caspianem M1, sa 4ohmowe

i wzmak nie miał najmniejszych problemów z ich wysterowaniem.

Edytowane przez Chris01

Bardzo posłużyło hipkom porzadne dociążenie ich z góry - na stare hipki tez to bardzo dobrze działa

Ile Kg mozna bezpiecznie polozyc na Hypki z gory ? Musze sprawdzic to o czym piszesz ;)

Gdzies na forum znalazlem kiedys takie zdjecie i moze tez kupie sobie takie kamyszki do moich Hypkow ;)

Ps. hmm... z tym odsluchem Hypkow IV to mnie rozwaliles hehe ja tu dopiero z III Lux sie bawie a okazuje sie ze IV to juz calkiem inna bajka ech... :-/

post-22477-0-23274600-1312487486_thumb.jpg

Edytowane przez sebolx

Ile Kg mozna bezpiecznie polozyc na Hypki z gory ? Musze sprawdzic to o czym piszesz ;)

Gdzies na forum znalazlem kiedys takie zdjecie i moze tez kupie sobie takie kamyszki do moich Hypkow ;)

u mnie lezy na nich ok. 20cm warstwa starej audiofilskiej prasy - nie żałuj sobie 5-8kg na pewno nie zaszkodzi ;-)))

nie moge sie zebrac zeby pojechac do kamieniarza i dorobic porzadne cokoly na i pod kolumny - na wierzch granit o grubosci 5-8 cm bedzie idealny

Ja bym chyba nie kombinował z tą płytą od góry. Taki granit waży pewnie ze 20-30 kg, szkoda sensu biorąc pod uwagę ewentualne wypaczenia kolumn, nacisk jest bardzo duży. Zamiast wydawać na płytę lepiej wydać na płytki:)

Właśnie słucham na Hipkach pierwszej płytki doorsów, jakiś 40th remaster, przyznam że zwala z nóg, szczególnie mikrodynamika i przestrzeń.

Ja bym chyba nie kombinował z tą płytą od góry. Taki granit waży pewnie ze 20-30 kg, szkoda sensu biorąc pod uwagę ewentualne wypaczenia kolumn, nacisk jest bardzo duży. Zamiast wydawać na płytę lepiej wydać na płytki:)

Właśnie słucham na Hipkach pierwszej płytki doorsów, jakiś 40th remaster, przyznam że zwala z nóg, szczególnie mikrodynamika i przestrzeń.

Qbas - posluchaj to nic nie kosztuje - sterta miesieczników lub ksiażek na kazda kolumne i sie przekonasz. Sam Pan Michał był zdziwiony ile to pozytywnego wnosi w brzmienie. Nie musisz kupowac granitu, popróbować można nisko kosztowo a jak bedzie pasowało to mozna wydać kasę.

Wszystkie zabiegi związanie z jakąś ingerencją w system dają różnice. Dociążenie kolumn stabilizuje nam scene. Dźwięk jest lepiej osadzony i nie "pływa". Radzę spróbować, bo za niewielkie pieniądze można sobie zrobić na prawdę dobrze :)

Wszystkie zabiegi związanie z jakąś ingerencją w system dają różnice. Dociążenie kolumn stabilizuje nam scene. Dźwięk jest lepiej osadzony i nie "pływa". Radzę spróbować, bo za niewielkie pieniądze można sobie zrobić na prawdę dobrze :)

W recenzji kolumn Audio Academy (chyba Phoebe III), którą czytałem w jakimś czasopiśmie audio, napisano, iż w dole kolumny można by było wykonać otwór, który umożliwi dociążenie kolumn np. piaskiem.

Swoją drogą tak się zastanawiam jak odbyłoby się opróżnianie tego piasku z kolumny. Oprócz otworu w tylnej ściance do wsypywania piachu musiałby być jakiś otwór w spodzie do opróżniania kolumn.

P.S.

Czekam na więcej szczegółów co do tworzonych monitorów :-) BR z tyłu czy z przodu ? Jakie gabaryty ? Czy coś już jest wykonane i gra ? Jak gra ? Itp, itd. :-)

W recenzji kolumn Audio Academy (chyba Phoebe III)... Oprócz otworu w tylnej ściance do wsypywania piachu musiałby być jakiś otwór w spodzie do opróżniania kolumn.

Napisali to w AV. Ale przecież nie wsypujesz piachu luzem do komory tylko conajmniej w jakimś worku :) poza tym nacisk piachu wypchnąłby zatyczkę na spodzie.

Napisali to w AV. Ale przecież nie wsypujesz piachu luzem do komory tylko conajmniej w jakimś worku :) poza tym nacisk piachu wypchnąłby zatyczkę na spodzie.

"Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!" ;-) a zatyczka mogłaby być przykręcana na wkręty :-)

Witam!

Się spotykamy...?! ;)

Zapraszam!

http://www.audiostereo.pl/audiofilskie-spotkanko-ii-27-sierpnia-2011_85864.html

Edytowane przez goliatpl

Mi niestety wypada pracująca sobota, którą już i tak raz przekładałem więc nie dam rady :-( Kiedy planujecie kolejne spotkanie ? Jak będę wcześniej wiedział, to podrzucę żonę i córcię na zakupy do Łodzi (wcześniej ograniczając dostęp do środków finansowych do rozsądnej wielkości ;-) ) a sam bym wyskoczył do Pabianic :-)

Marek co do następnego spotkania to wszystko wyjdzie w praniu. Ale zawsze będę się starał informować odpowiednio wcześnie na antenie! ;)

Trzymaj się i do następnego! :)

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Chyba na tegorocznym Audio Show. Tak mogę przypuszczać z treści postów p. Michała z Audio Academy. Ja czekam na fajne monitory, które będzie można napędzić jakimś zestawem mini. Takie zestawy mają 4 lub 6 Ohm i moc ok 50-65W na kanał. Najlepiej jak będą miały BR z przodu.

Edytowane przez Marek76

A ja bym sobie życzył zestaw 3-drożny bez membran aluminiowych na środku i dole, natomiast na gorze jak najbardziej i do tego obudowa zamknięta. Taka trochę stara dobra szkoła z dużym głośnikiem niskotonowym. kolumny z dość dużą skutecznością jak się da.

A ja bym sobie życzył zestaw 3-drożny bez membran aluminiowych na środku i dole, natomiast na gorze jak najbardziej i do tego obudowa zamknięta. Taka trochę stara dobra szkoła z dużym głośnikiem niskotonowym. kolumny z dość dużą skutecznością jak się da.

He he he. Niedługo to prawdziwy koncert życzeń będzie do AA. Jednak wydaje mi się, że takie kolumny będą "trochę" kosztować. Zresztą chyba p. Michał będzie się "kręcił" w rejonach czegoś bardziej popularnego / chodliwego, gdyż konkurencja jest bardzo duża, a AA to niezbyt duża firma i wg mnie nie może sobie pozwolić na kilka modeli, z których część będzie się rzadko sprzedawać. Jednak życzę p. Michałowi rozwoju firmy i produkcji większej gamy kolumn dla różnych segmentów brzmieniowych i cenowych.

Ja jak na razie czekam z niecierpliwością na monitory, które zapowiedział w kilku wcześniejszych postach. Ciekawi mnie brzmienie i cena :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.