Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na myśli zastąpienie klasycznego materiału z maskownic np. drewniamymi deseczkami lub innym materiałem, który nie ustąpi pod naporem ręki dziecka? Każda sugestia mile widziana.

Moze zrobic cos takiego z siatki metalowej cos jak w oslonach glosnikow samochodowych .

dzięki za info - świetny pomysł. mógłbyś się podjąć? nie chcę niszczyć obecnych maskownic - potrzebuje drugi komplet a że nie jestem techniczny to zależy mi na kupieniu gotowca.

dzięki za info - świetny pomysł. mógłbyś się podjąć?

Mialem tylko taki pomysl a jesli chodzi o wykonanie to niestety nie pomoge . Tak sobie pomyslalem ze mozna by uzyc takiej siatki ktora jest sztywna ale nie jest za gesta zeby nie miala wplywu na dzwiek i na ta siatke naciagnac ten oryginalny material z maskownic to by bylo super rozwiazanie bo wyglad maskownic by sie nie zmienil a jednak dziecko by juz szkody zadnej nie zrobilo .

nie chodzi mi o wpływ na dźwięk tylko o ocalenie głośników a mam czas słuchać jak szarańcza śpi więc wtedy maskownice tak czy siak bym zdejmował.

wydaje się że deska byłaby lepsza bo jak będą dziurki to będzie kusiło przez nie wsadzić np. widelec do środka.

hardcore, ale co zrobić...

Monitor Audio seria GX ma wykonane maskownice z takiej siateczki.

Nie wiem czy znajdziesz dokładnie taką siateczkę, ale jakąś na pewno tak.

Moim zdaniem jednak łatwiej jest postawić taki specjalny drewniany płotek przed sprzętem chroniący przed dostępem dzieci.

Jak dzieci będą na tyle duże, aby poradzić sobie z płotkiem to już powinny być również na tyle rozumne aby nie niszczyć.

post-2118-0-48504300-1357225453_thumb.jpg

Ta siateczka to dziurkowana blacha stalowa ;-)

No właśnie dlatego polecam. Może nie dokładnie takie, ale coś podobnego jest do kupienia.

Edytowane przez omen

>>> Mr.S

Moja rada, to trzymać dzieci z dala od kolumn! Co z tego że głośniki przetrwają mozolną próbę dostania się do nich małych paluszków, o wielkich zdolnościach destrukcyjnych, jak cała reszta będzie zdemolowana (okleina, kolce, czy powyrywane kable z zaciskami).

Krata zamiast drzwi powinna dać radę i dziecko po drugiej stronie :)))

A tak na poważnie to pogadaj z Michałem żeby zrobił dla Ciebie jakieś monitory i zamontuj je poza zasięgiem tych małych rączek.

Oj ciężki los......

W moim przypadku wystarczyły zwykłe standardowe materiałowe maskownice, które zasłaniały przetworniki. Jak czegoś nie widać to nie wzbudza zainteresowania :-) Kolumny przetrwały dwójkę maluchów.

Dzięki za słowa otuchy! U mnie też maskownice są założone cały czas. Niestety, sprężynują pod naporem rączek i to jest dla szkraba "fun". Póki co głośniki całe ale ryzyko ich zniszczenia wydaje się realne więc wolę zapobiec niz potem się bujać z wymianą pary głośników.

Panie Michale gdyby udało się pomóc, lub wskazać miejsce gdzie można coś takiego zamówić na gotowo prośba o info na priv. Służę oczywiście wymiarami oryginalnych maskownic.

sorry za offtopa.

JA też bym się pisał na tego rodzaju maskownice do Phoebe III Panie Michale równiez prosze o info na prv.

Mój mój mały destruktor ma jednak większe parcie na gramofon. Chciałem nawet kupić mu na allegro jakiś tani uszkodzony, żeby mógł go dobić w rezultacie kupiłem jednak półkę pod gramofon i na jakiś czas jest bezpieczny.

Do Phoebe III da się coś zrobić, bo jest szablon i mogę zrobić maskownice z pełnego MDFu. Oczywiście będzie to tylko zabezpieczenie przed dziećmi i muzyki z takimi maskownicami sobie nie posłuchamy.

>>Mr.S

Znalazłem tylko coś takiego http://www.grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=2466

Zrobienie maskownic do Twoich kolumn może okazać się dość trudne, bo samo zmierzenie odległości gniazd, może być nie wystarczające. Po drugie, nie będę miał takich samych kołków jak są w B&W.

Mam natomiast trochę inny pomysł, ale przydałoby się zdjęcie całej kolumny, tak jak stoi ona na podłodze.

Do Phoebe III da się coś zrobić, bo jest szablon i mogę zrobić maskownice z pełnego MDFu. Oczywiście będzie to tylko zabezpieczenie przed dziećmi i muzyki z takimi maskownicami sobie nie posłuchamy.

>>Mr.S

Znalazłem tylko coś takiego http://www.grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167&kategoria_id_1167=2466

Zrobienie maskownic do Twoich kolumn może okazać się dość trudne, bo samo zmierzenie odległości gniazd, może być nie wystarczające. Po drugie, nie będę miał takich samych kołków jak są w B&W.

Mam natomiast trochę inny pomysł, ale przydałoby się zdjęcie całej kolumny, tak jak stoi ona na podłodze.

tak przepraszam, ze wejde w slowo, gdzie na slasku mozna posluchac Audio Academy Phoebe 3 ? jestem z Gliwic i planuje zakup tych kolumn. Z gory dzieki i nie przeszkadzam juz w dyskusji ;)

>>>>>>>>>>oasisliam

Tylko weź od razu kasę. Co będziesz dwa razy jeździł.

Racja :)

Najlepiej od razu zadzwoń żeby były już zapakowane do transportu hehe.

Jeśli mogę coś zaproponować:

U kolegi wygląda to tak, że ma kolumny ustawione na podstawce do której przymocowana jest maskownica w odległości jakieś 2cm od kolumny. Ażurowa, metalowa chyba. kolega nie ma dzieci ale ma kota. I w dodatku bardzo ładnie to wygląda.

Tak, że w kolumnie nie trzeba nic wiercić. Pozdrawiam.

Witam Wszystkich w Nowym Roku.

Powiedzcie mi Drodzy forumowicze jak wypada zestawienia Baltlaba epoki 2 z Phoebe III?

Z tego co wiem to baltlab nie powala basem, ale z drugiej strony na Audioshow 2011 grali razem na kablach Sevenrods i podobno było czadowo, miał może ktoś okazję być wtedy na audioshow?

Czy Epoka pojedzie w cięższej muzyce czy raczej rejony soft wypadają lepiej?

Tu chyba najwięcej do powiedzenia będzie miał Pan Michał.

Zastanawiam się również nad kablem Sevenrods ROD 3 rca, który miałby zastąpić mojego anthema.

Proszę o radę.

Pozdrawiam

Powiedzcie mi Drodzy forumowicze jak wypada zestawienia Baltlaba epoki 2 z Phoebe III

Witam

Niestety nie sluchalem PIII z Baltlabem E2 sluchalem tylko Hyperiony III Lux 8 Ohm ktore mialem i Hypki z Baltlabem graly fajnie mi sie podobalo to zestawienie tak bardzo oczarowal mnie Baltlab wtedy ze sprzedalem Yaqina MC-10L i kupilem Baltlaba E2 mam go do dzis :)

Czy Epoca 2 daje rade w ciezszej muzyce hmm... Moim zdaniem daje rade oczywiscie wszystko zalezy od calego systemu i tego jaki kto lubi dzwiek Epoca 2 gra fajnie przyjemnie sie jej slucha sa detale fajne barwy ogolnie to jest przezroczysta jak zagra CD tak zagra Epoca 2 ;)

Hypki sprzedalem bo u mnie sie dusily male pomieszczenie bas mnie zalewal nawet z Baltlabem ktory ma polowe slabszy bas niz Yaqin MC-10L ale tego basu to tez dolozyl mi wtedy CD byl to Atoll CD100 ma basiska bardzo duzo wiec byla kumulacja .

W ilu m2 bedzie to gralo u Ciebie te PIII z Baltlabem E2 ? Jesli pomieszczenie ok 16m2 to mysle ze basu Ci nie zabraknie jak do Baltlaba podlaczysz jakiegos CD z dobrym basem a nie plumkacza ;) Phoebe III sluchalem u mnie ale tylko z Yaqinem MC-10L .

Pan Michal pewnie Ci powie duzo wiecej ;)

Pozdrawiam

Witaj Sebolx,

Dzięki za Twoją opinię, zanim podejmę jakąkolwiek decyzję musiałbym jednak posłuchać tego zestawienia.

Myślałem też nad epoką 3, pożyjemy zobaczymy, kwestia odsłuchów.

Pokój w którym gram ma około 25 m z tym że jest podzielony jakby na dwie części, długi prostokąt. Na brak basu nie narzekam więc jest ok.

Ogólnie to nie narzekam na swojego nada, ale powiedzmy sobie szczerze dobrej klasy piec pozwoliłby phoebe bardziej się rozwinąć, co do tego nie ma wątpliwości.

Pozdrawiam

Polecam Baltlaba, ale pierwszą wersję. Dźwięk bogaty w szczegóły i jednocześnie spójny. Bas nisko nie schodzi, ale jest szybki. Epoca 2 jest nieco grzeczniejsza i gdzieniegdzie wygładzona. W pierwszej wersji, kontury dźwięków były lepiej zarysowane.

Polecam Baltlaba, ale pierwszą wersję. Dźwięk bogaty w szczegóły i jednocześnie spójny. Bas nisko nie schodzi, ale jest szybki. Epoca 2 jest nieco grzeczniejsza i gdzieniegdzie wygładzona. W pierwszej wersji, kontury dźwięków były lepiej zarysowane.

Hmm... Panie Michale czy nie pomylil Pan czasami modeli ? Baltlab Epoca 1v.3 to to samo co Epoca 2 z tego co wiem nic poza wygladem sie tam nie zmienilo dzwiekowo ? Za to Epoca 3 gra juz inaczej czy lepiej nie wiem roznie mowia ;)

Witaj Sebolx,

Dzięki za Twoją opinię, zanim podejmę jakąkolwiek decyzję musiałbym jednak posłuchać tego zestawienia.

Myślałem też nad epoką 3, pożyjemy zobaczymy, kwestia odsłuchów.

Pokój w którym gram ma około 25 m z tym że jest podzielony jakby na dwie części, długi prostokąt. Na brak basu nie narzekam więc jest ok.

Ogólnie to nie narzekam na swojego nada, ale powiedzmy sobie szczerze dobrej klasy piec pozwoliłby phoebe bardziej się rozwinąć, co do tego nie ma wątpliwości.

Pozdrawiam

Ja mam takie same spostrzerzenia mam p III tylko z audiolabem 8000se, już jestem zadowolny ale podjrzewam że aa mają większy potencjał. Poprawiłem akusykę, trochę wytłumiłem pokój ciągle jest poprawa, ale podobnie jak u mateusza28 system słabiej gra muzykę na ciękich rifach (Danzing, Satriani, Coma). I też myślałem a baltalbie 2, ale też mam obawy o bas bo są opinie iż e2 nie jest hojna w tym zakresie a audiolab go raczej ma(w niższej oczywiście klasie sprzętu).

Hmm... Panie Michale czy nie pomylil Pan czasami modeli ? Baltlab Epoca 1v.3 to to samo co Epoca 2 z tego co wiem nic poza wygladem sie tam nie zmienilo dzwiekowo ? Za to Epoca 3 gra juz inaczej czy lepiej nie wiem roznie mowia ;)

No może tak być :)

Sprawe Baltlaba jednak musze zostawic

az do odsluchow, wtedy bede mogl wyciagnac jakies

konkretne wnioski.

Nikt natomiast nie wspomnial nic o kablach Sevenrods, ktore to tez graly na AS 2011 z phoebe i baltkiem.

Panie Michale z Pana doswiadczenia warte sa uwagi, czy jednak

Albedo i to temacie?

Jeśli na całe życie, to Albedo Monoliht :)

Sevenrodsy, to spokojne i gładkie brzmienie. Mogą pasować do systemów, które trzeba uspokoić i do tych pomieszczeń, gdzie jest mało mebli i ogólnie słabe rozpraszanie dźwięku. Polecam przesłuchanie. Na pewno producent może je do odsłuchu pożyczyć.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.