Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki p.Zbyszku właśnie czytam wątek o akustyce ...ciekawe. Na razie ustawiłem kolumny wg wzoru z tej ukraińskiej strony różnica jest.

pozdrawiam Piotr

Poczytaj test audio video tam będzie odwrotnie,jaki z tego wniosek? U mnie jednym zestawieniu odysseye połykają droższe kable, w innym dostają limit od dużo tanszych.Tyle z tego jest ze trzeba słychać i dobierać do reszty toru i gustu.

Miało być lomot i słuchać ale Smartphone wie lepiej;)

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

W jakim audio/video ostatnim....

Ją mam hyper2.0 i właśnie jest zgranie bo mam lampe a o kablach piszą że są za bardzo dynamiczne i zadziorne -więc się uzupelnily:).

tab było jak pisze AA.To dobry kabel choc dla mnie do gęstych,mięsistych systemów,z jasnymi będzie kiepsko.Czasem tańsze kable czy np atlasy mogą okazać się lepsze,nie mowie nie.

Odyssey był testowany w Audio Video chyba jakieś 2 lata temu i dostał zdaje się 100% wszystkiego co mógł dostać.

i dostał http://www.av.com.pl/kable-glosnikowe/85-supertest-kabli-glosnikowych?start=10

W tym o chordzie dla mnie nie zgadza się jego uniwersalność,ciężar basu bo jest średni i śmieszne ze kabel dostaje same dychy a kategoria C:)

A dla mnie właśnie jest uniwersalny i ciężar basu też jest dobry, bo jest średni. Nie jest za duży ani za mały.

Kabel jest równy i dynamiczny w całym pasmie. Podobny kabel cenowo to Atlas Hyper 2.0, który nie ma już tak szerokiej sceny i trochę przyciemnia górę.

Witam, troszkę mnie nie było. Małymi kroczkami dalej kompletuję swoje stereo. Może pamiętacie dylematy związane z wyborem wzmacniacza do CD Music Halla 35,2.

Kupiłem do niego jednak systemowy wzmacniacz Music Halla 35,2 , a nie sugerowany Xindak PA-M, w Q21 wyszedł był, a nie mogłem/ nie chciałem z powodów finansowych raczej czekać.

Ad rem :

Otóż, mam pytanie dotyczące kabli zarówno głośnikowych jak i RCA. Aktualnie "chodzi" to wszystko ;-) na kablach Melodiki. zarówno RCA i głośnikowych.

W muzyce typu: małe składy, jazz, elektronika w stylu DM , rock progresywny - cokolwiek miałoby to oznaczać jak dla mnie jest super.

W muzyce bardziej metalowej, klasycznej trochę mało jak dla mnie górnych pasm w zakresie sopranów i zbyt mocno zlewa się środek.

Proszę o pomoc w wyborze kabli głośnikowych przede wszystkim, bo RCA chyba mogą mieć jednak mniejszy wpływ na charakter dźwięku, tak mi się przynajmniej wydaje. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

p.s. za kable z konfekcją do Phoebe III maks 800-1000PLN xza parę. RCA póki co proszę o sugestię, kupię jednak na pewno w drugiej kolejności.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

coz mi po porownaniu do kilku kabli jednak Odyssey wydaje mi sie nie za bardzo uniwersalny, wrecz bym powiedzial ze nie nadaje sie do kazdego systemu, nie jest taki ze co mu sie da to zagra, srednio ale zagra. Moze zagrac zle, nie jest kablem bezpiecznym - podkreslam - to tylko moje zdanie. Np z Krellem nie gra:)

ciezar jest raczej przesuniety w gore i raczej powoduje lekkosc eterycznosc. Z basem nie jest zle ale brak mu masy na dole. Zreszta to widac chocby w porownaniu z Chordem Epic.

Niemniej takie aspekty jak wybrzmiewanie, dynamika, scena sa po jego mocnej stronie.

Odnośnie recenzji to w tym samym Hi Fi Choice w którym jest test owych kabli, zamieszczono test wzmacniacza Xindak 6800 (08), który określono jako wzmak słodki i aksamitny. Dalej czytamy, że jego charakterystyka jest bliższa lampom niż tranzystorom, pełne, nasycone barwy, delikatne ciepło występujące w pełnym zakresie częstotliwości i gładkość oraz słodycz.

I teraz test tego samego Xindaka w Audio Video nr.7-8/13. Wzmacniacz określono jako wyróżniający się zdecydowanym,konturowym i jasnym brzmieniem. Dalej czytamy, że wysokie tony są rozjaśnione, w średnicy występuje pewna twardość i szklistość i można by rzec, że to typowy wzmacniacz tranzystorowy.

I teraz rodzi się pytanie. Czy ci goście w ogóle tego wzmacniacza słuchali?

I konkluzja. Dobrze, że mamy to forum. Możemy takie "kujawiaki" prostować.

Edytowane przez PH7

pewno sluchali ale w roznych zestawieniach i mieli inny punkt odniesienia zapewne albo sluchali krotko poddali sie pierwszemu wrazeniu i tyle. Jakos nie wierze ze recenzent slucha kilkadziesiat godzin jednej rzeczy. Albo test kabli - 15 kabli po 20-30h sie nie poslucha, jakies wrazenie mozna miec ale...

a jakbym mial oceniac np Phoebe III to tez bym raz powiedzial ze sa jasne i maja mocne wysokie (takie wrazenie odnioslem 2 lata temu u Pana Michala) a u mnie jasne nie sa na poczatku wrecz byly ciemne z mala iloscia wysokich...

Chyba ze w samych Phoebe cos sie w miedzyczasie zmienilo, nie wiem.

AA ma już taką renomę, że nie bawi się w jakieś audio szoły ;)

Swoją drogą to ciekawe ile takie wystawy dają producentom, bo większość pisze, że nie są to warunki do słuchania czegokolwiek.

Potwierdzam. Mega dużo ludzi, pokoje nie najlepsze (co chwilę ktoś z wystawców narzekał na akustykę). Do tego dużo schodów, duszno, dużo spoconych ludzi - i jeszcze trzeba za to płacić :-)

Tam ogólnie idzie się pooglądać, dotknąć ... a posłuchać, to tylko w domu lub do dobrego salonu! :-)

Też uważam, iż z Audio-Show nie należy wyciągać opinii na podstawie odsłuchów. Warunki odsłuchowe są naprawdę kiepskie, chyba, że ktoś trafi pokój ze ścianami nośnymi, pozostałe są naprawdę podłe w ustawieniu dobrego dźwięku.

Mimo tego będę na tegorocznym chyba 15 raz, lubię te klimaty :)

Jakby ktoś chciał zobaczyć i posłuchać systemu opartego na zestawieniu firmowym ATC - końcówka / cd-dac / nowa wersja monitorów ATC-11 to zapraszam do Sobieskiego, 3-piętro, pokój 301. Okablowanie Albedo Monolith, sieć - Gigawatt PC-3EVO SE.

Pozdrawiam,

Goliatpl

Też uważam, iż z Audio-Show nie należy wyciągać opinii na podstawie odsłuchów. Warunki odsłuchowe są naprawdę kiepskie, chyba, że ktoś trafi pokój ze ścianami nośnymi, pozostałe są naprawdę podłe w ustawieniu dobrego dźwięku.

Mimo tego będę na tegorocznym chyba 15 raz, lubię te klimaty :)

Jakby ktoś chciał zobaczyć i posłuchać systemu opartego na zestawieniu firmowym ATC - końcówka / cd-dac / nowa wersja monitorów ATC-11 to zapraszam do Sobieskiego, 3-piętro, pokój 301. Okablowanie Albedo Monolith, sieć - Gigawatt PC-3EVO SE.

Pozdrawiam,

Goliatpl

Dzięki. Na pewno skorzystam z zaproszenia. Mam też nadzieję że i Pan Michał pojawi się jednak na chwilę :-)

Krótka foto relacja z AS 2013 - Sobieski.

zdjęcia można obejrzeć bez logowania się na facebooku.

Dziękuję Wszystkim znajomym za przybycie! Dużo Was było :)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Hej! Jako, że jakiś czas temu kupiłem AA Phoebe III od Pana Michała to się dopiszę i przywitam wszystkich klubowiczów serdecznie.

Na razie towarzysząca elektronika to raczej słaby punkt bo kupiłem ją po to żeby kolumny nie stały w kącie. Gram na NAD C320 + NAD C520 + rDac z zamiennym zasilaczem (Piotrek608). Teraz, gdy kolumny się już wygrzały będę szukał w pierwszej kolejności wzmacniacza. Po wczorajszej wizycie na AS 2013 na pewno będę się starał sprzęt wypożyczać i słuchać w mieszkaniu.

Na pewno chcę posłuchać Atoll in100, Mingda 34, JAG 34. Polecacie również Vincenta 226, tylko jego odsłuch jest utrudniony, więc jaki model zbliżony do niego jakościowo i cenowo? Czy któraś lampa Vincenta jest godna uwagi? Jakie jeszcze wzmacniacze są godne rozważenia w tym konkretnym przypadku? Na razie szukam swojego brzmienia więc nie umiem się zdecydować czy to ma być tranzystor czy lampa. Słucham zróźnicowanej muzyki, w zależności od nastroju. Nie mam sprecyzowanych konkretnych gatunków muzycznych. Na razie będę się skupiał na warszawskich salonach audio umożliwiających wypożyczanie sprzętu i od weekendu do weekendu coś próbował słuchać.

Pozdrawiam

Kuba

Cześć Kuba.

Bardzo podoba mi się twoje podejście do tematu. Odsłuchiwanie urządzeń w swoim systemie, to najlepsza droga do celu. Fajnie, że nie stawiasz sobie ograniczeń i dopuszczasz zarówno lampę jak i tranzystor. Ale muszę nieco ostudzić Twój entuzjazm co do lampy (niedrogiej lampy), w kontekście współpracy z Phoebe.

Zanim stałem się posiadaczem znakomitego Vincenta 226mkll przez dziesięć lat miałem lampę, a przez dwa lata grała ona z Phoebe. Wzmak ten to JJ543 i choć nie należy do ułomków (nowy kosztuje obecnie 6,5 tys. pln) to do końca w kwestii wysterowania Phoebe dobrze nie było. Z MingDa 34, Xindakiem MT3, i Anthemem Integrated, które gościłem zresztą również.

I teraz żeby było jasne. Phoebe nie są trudne do napędzenia. Ale nie są również jakoś specjalnie predestynowane do współpracy z lampami i swoje (niewygórowane) wymagania, co do wydajności prądowej wzmacniacza jednak mają. A niedroga lampa im tego nie zapewni.

I ostatnia kwestia na koniec. Jestem wielkim fanem techniki lampowej i zresztą lampami NOS handluję, ale w świetle wyjątkowości Phoebe, oraz oczywiście tego że nie miałem środków na naprawdę dobry wzmak lampowy, to musiałem "skoczyć w bok". Dobrze, że chociaż na hybrydzie się skończyło :) Ale za to jakiej !!!

PS. Do uważnych czytelników tego klubu.

Wiem, że w omawianej kwesii (współpraca Phoebe z lampami) jeszcze jakiś czas temu "trąbiłem" inaczej, ale dziś muszę przyznać, że były to tony fałszywe.

Edytowane przez PH7
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.