Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

dla mnie do kina to na satelity moze byc byle co, lubie stereo:)

Zentaur, jak Twoje Phoebe, bo nie wierze ze nic a nic nie posluchales:)

Na razie stoją w folii, od czasu do czasu zdejmuję by popatrzeć :)

Nie mam jeszcze wszystkich kabli, plus zaraz będę miał malowanie również. Na razie czekam. Być może sprzedam MFa i kupię wzmaka pod AA - ostatnio jak miałem AA wzmak był niedopasowany, nie chcę by pierwsze wrażenie było do bani tylko dlatego, że mam niespasowany tor. Aczkolwiek pewnie nie wytrzymam i po malowaniu podłącze pod MFa na jakiś czas.

ale MF na poczatek bedzie raczej ok, opinii sobie nie zepsujesz, pozniej zmienisz na cos.

Tak pewnie zrobię, na razie jednak i tak w pokoju będzie malowanie, więc system uruchomię za parę tygodni.

Pytanie czy to jest ten target. Czy takie osoby będą chciały na satelity i centralny odpowiednio dużo wydać, bo nie sądzę by pan Michał chciał zacząć robić skrzynki po 1 tys pln i zresztą jak pisałem wcześniej byłby to zły pomysł.

Target, targetem ale szersza, kompletna oferta jeszcze nikomu nie zaszkodziła i klientów raczej nie odstraszy.

Należy zwrócić uwagę, że obecnie większość dużych firm, produkujących nawet drogie głośniki posiada w każdej serii sprzęt pozwalający zbudować 5.0. To nie jest przypadek, tam nikt nie robi tego na palę, to są dokładne badania rynkowe i jak widać musi się to opłacać, dawać określone korzyści.

Coś mi się wydaje, że wśród naszych rodzimych producentów pokutuje jakieś przeświadczenie w podświadomości, że produkowanie czegoś do KD jest nieaudiofilskie, gorsze. Rynek stereo jest spory, ale KD to też duży obszar, zresztą należy zwrócić uwagę nawet na tym forum jak wiele osób próbuje łączyć obie sprawy na dobrym poziomie.

Oczywiście, że satelitki nie musza kosztować 1 tyś za komplet, niech ich ceny będą adekwatne do głośników frontowych.

Rynek kina domowego jest naprawdę duży, wiem ze zapaleni audiofile/stereofile lekceważą tą część, jednak producent już nie powinien.

Zastanawiam się też, czy nie kupić drugiej pary Hyperków i nie wrzucić za plecy? Co myślicie o takim rozwiązaniu? Do tego z przodu centralny, czyli piąty Hyperek leżący (krótszy) i mamy dwa w jednym. Dobre stereo i niezłe kino domowe? :-)

.

To jest jak najbardziej dobry pomysł, na tyły kupuje się najczęściej monitorki lub dipole ponieważ mało kto ma miejsce na 4 podłogówki, ale tak naprawdę to jest najlepsze rozwiązanie.

Tak pewnie zrobię, na razie jednak i tak w pokoju będzie malowanie, więc system uruchomię za parę tygodni.

Chyba bym nie wytrzymał :)

Panowie, AA robi kompletne systemy 5.0 na zamówienie! :)

.................................................................................................................................................

Także jakby ktoś bardzo potrzebował to jest taka opcja! ;)

Pozdrawiam,

Golaitpl

post-12821-0-47188400-1388775270_thumb.jpg

post-12821-0-43967700-1388775305_thumb.jpg

Edytowane przez cir
oferta handlowa

Posłuchałem w końcu, bo presja była :) choć sygnał musiał iść prosto z bluraya bez DACa bo kabla nie mam jeszcze. Na razie godzinę tylko, wrzuciłem kilka płyt.

Dla mnie to jakiś żart jest, że te kolumny kosztują 3,5 k. Ja rozumiem, że przetwornik średnio-tonowy nie najdroższy, ale porównując do popierdółek w tej cenie z zagranicy to Phoebe moim zdaniem je masakrują. Tak, wiem, że powielam w tym momencie hasło marketingowe AA, ale tak to odbieram. Podoba mi się wysoko-tonowy, mimo, że metalowy, dużo szczegółów bez natarczywości -i to mówię ja, który lubi ciepłe granie.

Rzeczywiście wyższy środek dość mocny, więc trzeba rozsądnie dobierać elektronikę - wydaje mi się - tak jak pisał kopaczmopa, w zależności od elektroniki te kolumny, czuję, mogą różnie zagrać.

Z MF jest znakomicie, ale przy dużych składach (orkiestra) czuję, że potrzebuję mocniejszego i dynamiczniejszego wzmaka. Czytając opisy Vincenta rzeczywiście może to być dobry kierunek. Na razie będzie to musiało grać z MF, dojdzie jeszcze tylko DAC, który wyrówna pewnie przekaz. Na teraz brzmienie przypomina mi najlepszy system, który miałem czyli zestaw Cyrusa z ESA Ostinato 2005, tyle, że Phobe grają dynamiczniej na dole od ESA wydaje mi się.

Na teraz jestem bardzo, bardzo zadowolony. Rozmawiamy oczywiście o kolumnach, które grały 1h:)

Panie Michale, rewelacyjne kolumny.

Edytowane przez zentaur

Panie Michale, rewelacyjne kolumny.

Bardzo dziękuję :) Myślę jednak, że zabawa z nimi dopiero się zacznie i nie trzeba na razie zmieniać elektroniki. Wystarczy poczekać tak na początek ze 30 godzin ;)

gorzej jak potem bedzie gorzej;) zarcik taki.

Bardzo fajne kolumny to są, Hypki III lux nie dawaly mi takiej frajdy. Nie trzeba drogiej elektroniki i kabli ale odpowiednio dobrane.

gorzej jak potem bedzie gorzej;) zarcik taki.

Nie, już teraz słyszę jak ogólnie brzmią. Mogą być nagrania, które gorzej na nich zabrzmią - płaskie realizacje z lat 80, ale coś za coś, za to jest naprawdę fajna przestrzeń a poprawnie nagrany rock zabrzmi też dobrze. Aczkolwiek nie uważam (w jakiejś recenzji przeczytałem), że grają jak VA Bachy. Dla mnie jest to inna szkoła grania - grają neutralnie, homogenicznie, może lekko po ciepłej stronie - w zależności pewnie od elektroniki, jak pewnie się źle zestawi elektronikę, może być mniej muzykalnie. Ale jak się dobrze zestawi tor, to będą grały na niezwykle wysokim poziomie jak na tę cenę.

A propos elektroniki, rozmawiałem z dobrym kolegą, być może wróci do mnie Roksan Capsian mk1. Rozumiem, że warto przygarnąć z powrotem do Phoebe (tymczasowo)?

Edytowane przez zentaur

wg mnie Caspian M1NG a MKI jest spora roznica na korzysc nowszej, mocniejszej wersji.

warto sprobowac jak to zagra, bo jak pisalem Phoebe potrafia zagrac ciemno i jasno tam gdzie na innych kolumnach zmiana elektroniki nie jest tak kolosalna.

Niemniej co ciekawe Cyrus 8vs2 do Phoebe nie pasowal, za jasno na gorze i dol niekontrolowany, nie wiem czemu, nieprzewidywalny wzmacniacz choc swietny!

Mojemu kuzynowi Phoebe nie leza, za jasne twierdzi ale on woli brzmienie starych Dynaudio, ja wole nowsze wersje, tez lubie barwe, nasycenie ale nie kosztem przejrzystosci - wg mnie Phoebe sa dosc wyposrodkowane czego nie bylo np w Hypkach III 8ohm (mimo ze byly rowniejsze ale i nudniejsze).

Niskotonowka daje rade, nawet bardzo. Nie jestem fanem metalowych kopulek ale w Phoebe jest niezla i zachowuje umiar i klase, pasuje do calosci.

Edytowane przez kopaczmopa

wg mnie Caspian M1NG a MKI jest spora roznica na korzysc nowszej, mocniejszej wersji.

warto sprobowac jak to zagra, bo jak pisalem Phoebe potrafia zagrac ciemno i jasno tam gdzie na innych kolumnach zmiana elektroniki nie jest tak kolosalna.

Niemniej co ciekawe Cyrus 8vs2 do Phoebe nie pasowal, za jasno na gorze i dol niekontrolowany, nie wiem czemu, nieprzewidywalny wzmacniacz choc swietny!

Mojemu kuzynowi Phoebe nie leza, za jasne twierdzi ale on woli brzmienie starych Dynaudio, ja wole nowsze wersje, tez lubie barwe, nasycenie ale nie kosztem przejrzystosci - wg mnie Phoebe sa dosc wyposrodkowane czego nie bylo np w Hypkach III 8ohm (mimo ze byly rowniejsze ale i nudniejsze).

Niskotonowka daje rade, nawet bardzo. Nie jestem fanem metalowych kopulek ale w Phoebe jest niezla i zachowuje umiar i klase, pasuje do calosci.

Tak, Phoebe są wypośrodkowane, neutralne, o przyjemnej barwie, ale też dość przejrzyste i przestrzenne, z całkiem dobrą detalicznością. Nie są jasne, bo nie sypią górą, ale też nie są kluchowate, nie mają oleistej średnicy czy przewalonego basu.

Myślę, że ludzie mylą jasny charakter kolumn, który dla mnie oznacza postawienie akcentu na wyższe rejestry, z neutralnością, przejrzystością czy też detalicznością kolumn.

Ja zawsze miałem dylemat - przestrzenne, neutralne kolumny, czy też właśnie takie zamulacze by wszystkie nagrania dobrze zagrały. Phoebe (oczywiście nie tylko one) z odpowiednią elektroniką mogą dać i muzykalność i ładną przestrzeń i detaliczność. Trzeba tylko dobrze dobrać elektronikę. W przeszłości nie miałem cierpliwości. I ESY 2005 i Hyperiony mogły spokojnie grać dalej dając właśnie przestrzenny ale muzykalny dźwięk gdybym miał więcej cierpliwości z doborem elektroniki.

ESY grały z Cyrusem i to był średni wybór i nie dziwie się, że z AA sie nie zgrały, bo Cyrus akcentuje górę mocno. O Yamaszce z Hyperionami nie wspomne, bo to w ogóle był zły pomysł moim zdaniem. Tragedii nie było oczywiście, ale to nie było synergiczne połączenie. Po tych doświadczeniach wyrobiłem w sobie przekonanie, że muszę mieć kolumny-zamulacze. Po dzisiejszym odsłuchu stwierdzam, że tak nie musi być.

Z Roksanem jasno nie będzie, pytanie czy da mi dynamikę na basie. No i zapamiętałem go jako dość detalicznego, musiałbym zobaczyć, czy nie będzie za dużo tego dobrego. Ale wspominam Roksana jako nieprzeciętna elektronikę nawet w tej starej wersji.

Grałem na Caspianie MK1 i gram obecnie na M1 NG. M1 jest bardziej otwarty na górze, dynamika na basie też jest. MK1 może powodować lekki niedosyt na górze ale przy kablach które nie temperują góry powinno być git. Bardzo miło wspominam MK1.

Dzień dobry panie i panowie melduje sie Phoebe wraz z omawianym wlaśnie Roksanem Mk1 . Przed zakupem elektroniki sporo sie naszukalem odpowiedniego prądu i Mk1 okazał sie idealnym partnerem . Niedawno miałem u siebie również M1 i różnica nie była taka jakiej bym się spodziewał , byc może dużo zależy od pomieszczenia odsłuchowego i być może jeszcze więcej od kabli . Zentaur wysyłam ci prywatną wiadomość .

witam wszystkich roksanowco-Audio akademików ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Co ciekawe Cyrus z hypkami grał fajnie. Panie Michale pan wybaczy ale phoebe są dla mnie bardziej udane nawet od hypkow4:)

Ja też się z tym zgadzam, ale Hyperiony IV są 2,5 drożne, więc w kategoriach absolutnych nie można ich porównywać do kolumn dwudrożnych, które grają jednak całym równym pasmem.

Ja zaraz załączam vdh Second i wind mk2 do phoebe:)

O ciekawy jestem co powiesz o Second i Wind .

Nie będzie za ciepło tam u Ciebie z nimi ? Może najpierw sprawdź IC Second a jak już będziesz wiedział co się zmieniło to podłącz Winda ?

Myślę, że ludzie mylą jasny charakter kolumn, który dla mnie oznacza postawienie akcentu na wyższe rejestry, z neutralnością, przejrzystością czy też detalicznością kolumn.

Też na początku myliłem te pojęcia :) W moim przypadku dużo dało wygrzewanie.

Szukałem budżetowych kolumn które oddałaby w miarę prawdziwą plastykę instrumentów klawiszowych a przy okazji sprawdziły się w operze. Na początku byłem przerażony , bo nagrania na fortepianie solo były zbyt mocno "podszyte" basem i podczas szybszego grania dźwięk "zlewał" się na niższej średnicy. Brzmiało to zupełnie inaczej niż podczas odsłuchów w Q21. Po ok 3-tygodniach wszystko wróciło do normy:) Nawet bas schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany.

Obecnie brakuje mi tylko odrobinę przejrzystości i czystości brzmienia.

Myślę nad wymianą wzmacniacza NAD 326 albo Xonara STX na zewnętrznego DACa (najlepiej gdybym mógł zabrać na odsłuch stację PC ) W NAD-zie nie brakuje średnicy, więc może wymiana karty dźwiękowej to dobry pomysł ?

Edytowane przez miserere

Ja też się z tym zgadzam, ale Hyperiony IV są 2,5 drożne, więc w kategoriach absolutnych nie można ich porównywać do kolumn dwudrożnych, które grają jednak całym równym pasmem.

Panie Michale, a jak w praktyce wyglądają różnice pomiędzy tymi konstrukcjami tj. 2 i 2,5 drożną, balans tonalny itp ?

Jakie będą zalety i wady jednej i drugiej konstrukcji ?

2 drożne mają liniowe pasmo, które wynika z połączenia głośnika niskośredniotonowego i wysokotonowego.

W kolumnach 2,5 drożnych, bas zawsze będzie podbity, bo jeden głośnik pracuje w niskim pasmie; do 300, 350 czy 400Hz

Drugi głośnik przenosi i bas i środek, więc bas musi być mocniejszy.

W Hyperionach fajnie się to ułożyło, bo akurat te dwa głośniki połączone równolegle w układzie dwudrożnym, zbyt mocno grały środkiem i bas nie był odczuwalny, więc postanowiłem zrobić układ 2,5 drożny, tak jak 15 lat temu :)

Goliat dzieki za konkretne info. A jakiego SUBa zaproponowalbys do tego kompletu?

Pracujemy właśnie z kolegą nad subwooferem, który będzie chyba w obudowie zamkniętej. Pierwsze próby są bardzo obiecujące i bas bardzo nam się podoba, zarówno w kinie domowym jak i przy muzyce. Testujemy go razem z Phoebe III i subwoofer bardzo ładnie dopełnia od dołu kolumny. Jest szybkość i sprężystość. Zejście na jakieś 30Hz.

Z ciekawostek będzie to, że subwoofer będzie miał oddzieloną elektronikę i będzie ona w formie dodatkowego klocka do wieży. Tym sposobem będziemy mieli łatwiejszy dostęp do regulacji i szybciej wychwycimy zmiany w przetwarzaniu najniższych częstotliwości.

Czy to możliwe, że kolumny już zaczynają zmieniać brzmienie po 6 godzinach czy mam jakieś omamy?:) Bo w tej chwili z Musicalem Phoebe grają zdecydowanie po ciepłej stronie jeżeli nie ciepło. Nie muszę mówić, że w to mi graj:) Zaczęły grać pełnym brzmieniem i fantastycznym basem, bez jakiejkolwiek suchości na górze czy w górnej średnicy. Naprawdę fenomenalne kolumny w tej cenie. W zasadzie nie tylko w tej cenie.

Edytowane przez zentaur

Pracujemy właśnie z kolegą nad subwooferem, który będzie chyba w obudowie zamkniętej. Pierwsze próby są bardzo obiecujące i bas bardzo nam się podoba, zarówno w kinie domowym jak i przy muzyce. Testujemy go razem z Phoebe III i subwoofer bardzo ładnie dopełnia od dołu kolumny. Jest szybkość i sprężystość. Zejście na jakieś 30Hz.

Z ciekawostek będzie to, że subwoofer będzie miał oddzieloną elektronikę i będzie ona w formie dodatkowego klocka do wieży. Tym sposobem będziemy mieli łatwiejszy dostęp do regulacji i szybciej wychwycimy zmiany w przetwarzaniu najniższych częstotliwości.

To super wiadomość. :-) Czy do Hyperków IV też będzie odpowiedni?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.