Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

2 drożne mają liniowe pasmo, które wynika z połączenia głośnika niskośredniotonowego i wysokotonowego.

W kolumnach 2,5 drożnych, bas zawsze będzie podbity, bo jeden głośnik pracuje w niskim pasmie; do 300, 350 czy 400Hz

Drugi głośnik przenosi i bas i środek, więc bas musi być mocniejszy.

W Hyperionach fajnie się to ułożyło, bo akurat te dwa głośniki połączone równolegle w układzie dwudrożnym, zbyt mocno grały środkiem i bas nie był odczuwalny, więc postanowiłem zrobić układ 2,5 drożny, tak jak 15 lat temu :)

Dziękuję za wyjaśnienie.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Dwudrożne kontra trójdrożne

Po kilkudziesięciu latach rozwoju elektroakustyki kolumny dwudrożne dorobiły się bardzo silnej pozycji na rynku. Szeroką akceptację zyskał pogląd o tym, że konstrukcja dwudrożna pozwala w bardzo dużym stopniu zaspokoić potrzeby bardzo wielu klientów. Pierwszym argumentem uzasadniającym szeroki zakres zastosowań zestawów dwudrożnych ma być postęp techniczny. Spotyka się opinie, według których dzięki rozwojowi technicznemu współczesne głośniki o mniejszych membranach są w stanie zpewnić takie same możliwości w zakresie niskich tonów jak starsze głośniki o większych rozmiarach. Drugim powszechnie spotykanym argumentem na rzecz stosowania konstrukcji dwudrożnej jest dopasowanie zestawów do mniejszych pomieszczeń odsłuchowych, a konkretnie obawa przed zastosowaniem kolumn "zbyt dużych" do pomieszczenia.

Wbrew opiniom wielu osób uważamy, że status kolumn dwudrożnych na rynku stał się mocniejszy niż jest to technicznie usprawiedliwione. Oferta zestawów dwudrożnych kosztujących ponad 10 tysięcy złotych jest całkiem bogata. Często trudno znaleźć techniczne uzasadnienie dla tak wysokich cen za konwencjonalne zestawy z dwoma głośnikami - ceny te wydają sie w dużej mierze wynikać z luksusowego wykończenia i prestiżu marki producenta. Czasami tego typu drogie zestawy dwudrożne faktycznie wykorzystują kosztowne głośniki, zaawansowane rozwiązania konstrukcyjne i wysokiej klasy podzespoły co daje racjonalne powiązanie ceny z techniczną wartością wyrobu. Niestety, nawet te zestawy dwudrożne, które zostały zbudowane z kosztownych podzespołów nie są w stanie przekroczyć fundamentalnych ograniczeń dotyczących dynamiki czy rozciągnięcia pasma. A co więcej są też i inne prawidłowości - proste lecz często zapominane. Nawet kosztowne 17- czy 18-centymetrowe głośniki niskośredniotonowe nie odtwarzają średnich tonów lepiej niż tańsze, specjalizowane głośniki średniotonowe. To samo dotyczy basu. Nawet bardzo drogie głośniki niskośredniotonowe nie są w stanie rywalizować z tańszymi, większymi głośnikami basowymi w odtwarzaniu częstotliwości najniższych.

Panie Michale może pytam o jakąś tajemnicę handlową, ale spytam :)

Jeśli myśli Pan o konstrukcji 3 drożnej to bas na czymś rozmiaru 17-18 cm czy już coś większego, poważniejszego ?

Generalnie to mało jest na rynku kolumn 3 drożnych na dużym basowcu za normalne pieniądze, powiedzmy tak do 12-15 tyś.

Raz miałem okazję posłuchać konstrukcji w sumie DIY na 30 cm basie i to ma swoje zalety. To z jaką swobodą reprodukowały one niskie częstotliwości było ciekawym doświadczeniem.

Chłopie to chyba nie jest miejsce do pytania o stratusa

to raczej nie pytanie a "subtelne" zwrócenie uwagi na produkt w wątku konkurencji :-)

A tak poza tym, faktycznie dobre miejsce na reklame ;)

A poza reklamą, czy zastosowane głośniki oraz ich niesymetryczne rozmieszczenie nie przypominają przypadkiem jakiś konstrukcji? Tak patrzę przed siebie i widzę

To tak poza tematem, nie mogłem się powstrzymać...

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

A tak poza tym, faktycznie dobre miejsce na reklame ;)

Powinni zainwestowac w lepsza firme od marketingu w Internecie ;).

Edytowane przez Gregonio
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Ja też się z tym zgadzam, ale Hyperiony IV są 2,5 drożne, więc w kategoriach absolutnych nie można ich porównywać do kolumn dwudrożnych, które grają jednak całym równym pasmem.

cos mi sie zdaje ze kolumny trójdrożne grają calym pasmem ,a nie dwudrożne-panie michale,ten cytat co podałem wcześniej to,czyżby bzdury pisali... niech ,mi pan michał to wyjaśni ?. Edytowane przez zbyniu 360

Zbyniu wydaje mi się, że Panu Michałowi chodziło o to, że grają równym całym dostępnym dla siebie pasmem.

Wiadomo, ze raczej ciężko będzie zagrać jakimkolwiek dwudrożnym konstrukcją pełnym pasmem od samego dołu.

Gość G@bi

(Konto usunięte)

pewnie chyba oto chodzi,dzięki.

nie stresuj się ,nie tylko ja robię błedy w stylistyce pisania na forum ;)

Ty jesteś w tym ''miszczem'' numero uno tego forum .

Edytowane przez G@bi

Panie Michale może pytam o jakąś tajemnicę handlową, ale spytam :)

Jeśli myśli Pan o konstrukcji 3 drożnej to bas na czymś rozmiaru 17-18 cm czy już coś większego, poważniejszego ?

Generalnie to mało jest na rynku kolumn 3 drożnych na dużym basowcu za normalne pieniądze, powiedzmy tak do 12-15 tyś.

Raz miałem okazję posłuchać konstrukcji w sumie DIY na 30 cm basie i to ma swoje zalety. To z jaką swobodą reprodukowały one niskie częstotliwości było ciekawym doświadczeniem.

Prawdopodobnie będą to dwa basy 18cm. Nie chcę przegiąć z rozmiarami obudowy, na razie. Będą to dobre głośniki z zejściem na 35Hz.

Być może przećwiczę jeszcze jedną dwudziestkę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Głośnika 30cm nie biorę pod uwagę, zostawiam to sobie na czas późniejszy :)

Gość G@bi

(Konto usunięte)

masz problem do mnie !!!!!

Nie !!!

Mam problem z odszyfrowaniem Twojej pisowni i stylu pisania .Nie zrozum mnie żle , ale to prawie jak analfabetyzm .EOT.

Edytowane przez G@bi

cos mi sie zdaje ze kolumny trójdrożne grają calym pasmem ,a nie dwudrożne-panie michale,ten cytat co podałem wcześniej to,czyżby bzdury pisali... niech ,mi pan michał to wyjaśni ?.

Równe pasmo będą miały kolumny z podziałem na równe drogi ( jeśli można to tak nazwać) czyli: dwu drożne, trzy drożne, czterodrożne itd.

W 2,5 drożnych występuje podbicie basu i dlatego za cholerę nie będzie równo tak jak w tych, które wymieniłem wyżej.

A poza reklamą, czy zastosowane głośniki oraz ich niesymetryczne rozmieszczenie nie przypominają przypadkiem jakiś konstrukcji? Tak patrzę przed siebie i widzę

To tak poza tematem, nie mogłem się powstrzymać...

No mnie nie. Poza tym takie rozmieszczenie stosuje wiele firm.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Nie !!!

Mam problem z odszyfrowaniem Twojej pisowni i stylu pisania .Nie zrozum mnie żle , ale to prawie jak analfabetyzm .EOT.

to najlepiej napisac na forum .że jestem mistrzem i analfabetą tak !
Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Kolumny dobrze grają ale z radiem się nie zgrywają, a w zasadzie powinno być tak że na taniej elektronice powinny też dobrze zagrać.

Tu jest link do aukcji

http://allegro.pl/audio-academy-hyperion-unikat-i3812146909.html

Kolumny z końca lat 90. Przód w lakierze na wysoki połysk. Zresztą, obszerny opis jest na aukcji.

Dobrze by było gdyby kupił je ktoś, kogo będę znał, lub żebym chociaż wiedział gdzie są, bo jest to jakiś kawałek historii. Taki mam plan na przyszłość, żeby kiedyś "pozbierać" te wcześniejsze kolumny i zrobić sobie takie własne małe muzeum :)

Przed tymi kolumnami były jeszcze dwudrożne na Visatonie z linią transmisyjną, ale cholera wie gdzie one teraz są.

Do kolekcji wcześniejszych konstrukcji niestety, mogę podrzucić tylko zdjęcia. :) Podobny układ na głośnikach Tesli.

post-426-0-31565100-1389003677_thumb.jpg

post-426-0-79044800-1389003693_thumb.jpg

Prawdopodobnie będą to dwa basy 18cm. Nie chcę przegiąć z rozmiarami obudowy, na razie. Będą to dobre głośniki z zejściem na 35Hz.

Być może przećwiczę jeszcze jedną dwudziestkę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Głośnika 30cm nie biorę pod uwagę, zostawiam to sobie na czas późniejszy :)

Jeśli będą to konstrukcje tak dobre jak hypki, a nawet trochę lepsze jeśli chodzi o średnicę i górę, oraz z większą potęgą brzmienia (ogólnie rozumianą) to zacieram ręce ;)

Zbyniu w tym cytacie jest dużo racji i to co pisze Pan Michał nie kłóci się z podanym artykułem.

Ja też czytałem kilka opisów, porównań konstrukcji 2 i 3 drożnych.

Wnioski jakie mi się nasunęły to, że konstrukcje 2 drożne jest sens budować do pewnej kwoty, ponieważ lepiej dać dwa głośniki lepszej jakości niż 3 gorsze.

Konstrukcje 2 drożne zawsze będą miały pewne ograniczenia w przetwarzaniu niskich częstotliwości, ponieważ do dobrego zejścia jeszcze z dobrym ciśnieniem potrzebna jest odpowiednia wielkość membran, ilość przepompowanego powietrza. Głośniki średnioniskotonowe nie mogą być zbyt duże ponieważ duże głośniki gorzej przetwarzają średnie tony i kółko się zamyka.

Żeby nie było ja się nie znam aż tak, jednak takie wnioski mi się nasunęły jak trochę poczytałem.

Jeśli jednak tak jest to istnienie drogich konstrukcji 2 drożnych traci trochę racje bytu, a jednak takich nie brakuje. nie wiem czy producenci nie biorą tu nas trochę pod włos, wykorzystując naszą niewiedzę, bo zrobić konstrukcje 2 drożną jest taniej i łatwiej niż 3 drożną, gdzie trzeba dobrać i jeszcze odpowiednio zgrać 3 różne przetworniki.

Co do radia Zbyniu to tutaj w grę wchodzi jakość materiału, który wrzucasz na głośniki, tj. jakość samego odbiornika oraz jakość jaką daje już sam nadawca. U mnie radio FM też nie powala jakością, nawet mp3 w rozdzielczości 128 gra lepiej niż radio.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.