Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu Minasy to niedościgniony wzorzec

Szkoda tylko, że poszedłeś na łatwiznę, tylko proszę Cię nie pisz że masz inną wysokotonówkę bo takie Minasy już istnieją albo , że br masz do tyłu

W końcu Minasy to niedościgniony wzorzec

Osz qwa, mało się nie zakrztusiłem.

No. Niedościgniony. Jak Dacia Logan. Bo też sedan. I każdy, kto od teraz zbuduje sedana, wzoruje się na Loganie.

Taka sytuacja.

Osz qwa, mało się nie zakrztusiłem.

No. Niedościgniony. Jak Dacia Logan. Bo też sedan. I każdy, kto od teraz zbuduje sedana, wzoruje się na Loganie.

Taka sytuacja.

Weź się chłopie ogarnij jak nie potrafisz czytać między wierszami

Jeden Seas 27tffc wiosny nie czyni

Ps no teraz będę mógł wklejać tutaj foty minasów i będziemy robić konkurs poznaj ptaka po dziobie

Jeden Seas 27tffc wiosny nie czyni

Widzisz, bo mi się zawsze wydawało, że chodzi o brzmienie i klimat a nie o logo na głośniku. Tobie najwyraźniej chodzi o logo. Ale uwierz mi, nie wszyscy tak mają.

Poza tym:

To jest klub Miłośników Audio Academy. Czyli ludzi, którym to brzmienie odpowiada na tyle, że postanowili wymieniać się opiniami. Co wnosisz do tej dyskusji? To tak, jakbyś wjechał VW na zlot klubu np. Saab'a i przekonywał, że mają do d*py auta, bo masz lepsze logo na alternatorze.

Żenujące i tyle.

Powtarzam - liczy się BRZMIENIE. Logotypy nie grają. Nam TO brzmienie odpowiada. Tobie inne. Uszanujmy się więc wzajemnie. Nie jesteśmy Talibami.

Widzisz, bo mi się zawsze wydawało, że chodzi o brzmienie i klimat a nie o logo na głośniku. Tobie najwyraźniej chodzi o logo. Ale uwierz mi, nie wszyscy tak mają.

Tu nie chodzi o logo pomimo iż tak to odbierasz

Możesz wierzyć albo nie ale słuchałem obu konstrukcji Michała i dobrze je oceniam pomimo pewnych ograniczeń i nawet po takim odsłuchu zacząłem szukać innego tweetera bo seas wówczas pokazał więcej detalu niź SS i wszedłem w Morela ale nie przekonuj mnie że małpowanie innych to nie jest kopiowanie oczywiście nikt tego nie zabroni

ale nie przekonuj mnie że małpowanie innych to nie jest kopiowanie oczywiście nikt tego nie zabroni

Odpowiedz sobie na pytanie: Czy Minasy w momencie premiery były na tyle odkrywczą konstrukcją, że żadna firma wcześniej nie stosowała podobnego rozwiązania (z tymi samymi głośnikami)? Bo tylko wówczas można by podejrzewać chęć skopiowania pomysłu.

Układ D'Appolito, br do tyłu do przodu, w dół i w górę. Wszystko już było. Nie da się stworzyć kolumn, bez korzystania z dotychczasowego dorobku twórców. Obie firmy AA i Studio, nie tworzą rewolucyjnych rozwiązań lecz opierają się na dorobku i doświadczeniach innych firm. Więc nie bardzo rozumiem zarzut kopiowania.

Dla laika każde skrzypce wyglądają i brzmią tak samo. Dla wytrawnego ucha, każde są inne mimo, że wszystkie mają podobny kształt.

nie przekonuj mnie że małpowanie innych to nie jest kopiowanie oczywiście nikt tego nie zabroni

Therion trafił w samo sedno. Nic dodać, nic ująć. Jak byś mógł to odpowiedz, czy Grzesio użył buraczanych Scanów jako pierwszy na ziemskim padole? Bo jeśli nie, to nie wiem o co kaman?

Mnie cieszy fakt, że nasi polscy twórcy w tych trudnych czasach nie składają broni, tylko poszukują, walczą z realiami i rozwijają się. Nie walczą ze sobą (czego nie można powiedzieć o użytkownikach) ale starają się w ramach realizacji własnej filozofii brzmienia zrobić kolejny krok. Nie raz jeszcze będą się przeplatali, stosowali podobne rozwiązania, ale sądzę, że obie szkoły brzmienia znajdą swoich zwolenników.

Wiele razy byłem w domach audiofili, którzy zapraszali mnie na odsłuchy swoich "dogonionych króliczków". No sorry, ale w iluś tam przypadkach ja z takim dźwiękiem nie mógłbym żyć - aż mnie zęby bolały, taki ostry, szczegółowy i nieprzyjemny był to dźwięk. Moje płyty brzmiały tam, jakby ktoś je wyprał z emocji. A dla właścicieli tych brzmień, to był system skończony. I OK, jeżeli ich to kręci, to spoko. Ja wolę inne i dla mnie to, co robi AA jest strzałem w stylu "trafiony - zatopiony". Jakby dokładnie wiedział o mi kaman. Więc się go trzymam i czekam niecierpliwie na kolejny projekt.

Każda myszka swój ogonek chwali,jaką tu masz innowacyjność Therion, napisałem wyraźnie że istnieją już Minasy na identycznych przetwornikach w identycznym układzie możesz to nazywać jak chcesz i żadne porównanie motoryzacyjne czy muzyczne tego nie zmieni a i filozofii żadnej w filtracji głośników Michał nie odkrył

Każda myszka swój ogonek chwali,jaką tu masz innowacyjność Therion, napisałem wyraźnie że istnieją już Minasy na identycznych przetwornikach w identycznym układzie możesz to nazywać jak chcesz i żadne porównanie motoryzacyjne czy muzyczne tego nie zmieni a i filozofii żadnej w filtracji głośników Michał nie odkrył

Nie lubisz porównań motoryzacyjnych, ale wg mnie są trafne.

Otóż kupując nowe auto miałem nie lada zagwozdkę. Do wydania było sporo kasy więc wiedziałem, że to będzie klasa premium. Ale którą markę wybrać? Z każdą miałem złe skojarzenia - Mercedes, Audi, BMW. Nie chciałem po zakupie być utożsamiany z właścicielami tych marek. Miałem straszny dylemat a najstraszniejsze było to, że nie sugerowałem się tym, które auto jest wygodniejsze, nowocześniejsze, tylko tym, która marka ma najmniej spier*lony wizerunek.

Proszę, nie spowoduj bym miał podobny uraz do Studia 16Hz.

Michał uwierz mi to nie jest złośliwość

Jakie zadajesz pytania takie masz odpowiedzi

Mnie nie rajcuje odpowiadanie na pytania sugerujące bądź retoryczne ale przepraszam zagalopowałem się

Co w takim razie chciałeś przez to powiedzieć:

>>...napisałem wyraźnie że istnieją już Minasy na identycznych przetwornikach w identycznym układzie...<<

Nie lubisz porównań motoryzacyjnych, ale wg mnie są trafne.

Otóż kupując nowe auto miałem nie lada zagwozdkę. Do wydania było sporo kasy więc wiedziałem, że to będzie klasa premium. Ale którą markę wybrać? Z każdą miałem złe skojarzenia - Mercedes, Audi, BMW. Nie chciałem po zakupie być utożsamiany z właścicielami tych marek. Miałem straszny dylemat a najstraszniejsze było to, że nie sugerowałem się tym, które auto jest wygodniejsze, nowocześniejsze, tylko tym, która marka ma najmniej spier*lony wizerunek.

Proszę, nie spowoduj bym miał podobny uraz do Studia 16Hz.

Ty bardzo mocno przeceniasz moje możliwości a myślałem , że liczy się brzmienie i klimat jakbym miał na to jakiś wpływ, nieprawdaż?

Therion, napisałem wyraźnie że istnieją już Minasy na identycznych przetwornikach w identycznym układzie możesz to nazywać jak chcesz

Nie.Ty wyraźnie zarzuciłeś Michałowi plagiat. A mówienie, że to nie jest złośliwość, to już szczyt hipokryzji.

Edytowane przez PH7

Nie.Ty wyraźnie zarzuciłeś Michałowi plagiat. A mówienie, że to nie jest złośliwość to już szczyt hipokryzji.

Nie.Ty wyraźnie zarzuciłeś Michałowi plagiat. A mówienie, że to nie jest złośliwość to już szczyt hipokryzji.

Nie Tobie to oceniać tylko

Jest różnica między kopiowaniem a plagiatem tylko nie wklejaj tu definicji z sieci każdy oceni sam jak to nazwać

Edytowane przez Rezyslaw

Jakiś czas temu powstały Topazy na Visatonie. Zmienili tylko wysokotonówkę, ale prócz tego, wypisz wymaluj Phoebe III. Oczywiście obie konstrukcje grają inaczej.

Myślisz Rezysław, że zadzwoniłem do nich i powiedziałem - ależ proszę pana, na rynku już jest podobna konstrukcja.

Takie rzeczy przyjmuje się na klatę i dalej robi się swoje.

Panie Michale czy to już jest gotowy produkt czy jeszcze prototyp ?

W czym ta kolumna ma być lepsza/inna od Hyperionów ?

Pamiętam jak Pan mówił, że nie wypuści nowych kolumn dopóki nie będą zdecydowanie lepsze, mam nadzieję, że tak jest w tym przypadku.

Michał ja nie chcę prowadzić żadnej wojny tylko wypuszczasz na rynek produkt , który już istnieje w formie co do treści tzn brzmienia nie wypowiadam się chyba że mnie zaprosisz na odsłuch :)

Te same przetworniki w różnej aplikacji zagrają inaczej. Nie wiem o co tyle piany. Druga sprawa - ja nigdzie nie widzę wpisu dokładnie jakie przetworniki siedzą w tym prototypie. Skąd wiadomo, że wysokotonówka jest identyczna?

Nawet jak jest to może być filtrowana 3 rzędem bo w harpiach jak działała strona to o ile pamiętam pisali, że stosują 1 rząd. Strojenie może przenieść tonacji albo na dół albo na górę, możliwości jest tym więcej bo występują tu 3 głośniki. Oddzielne komory itd. Można czarować. Odczepcie się d tych samych przetworników. Niedługo AS to pewnie będzie można posłuchać i tych i innych i osadzić na ucho a nie na oko.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Michał ja nie chcę prowadzić żadnej wojny tylko wypuszczasz na rynek produkt , który już istnieje w formie co do treści tzn brzmienia nie wypowiadam się chyba że mnie zaprosisz na odsłuch :)

Kurcze, ja nadal nie wiem o co chodzi. To znaczy, że ja nie mogę takiego produktu wypuścić na rynek, jak już jeden istnieje?

Rezyslaw. Nikt nie chce tutaj prowadzić żadnych wojen. Tym bardziej, że każda wojna osłabia obie strony konfliktu. Zwycięzców również. Natomiast Ty bez żadnych pytań o nową konstrukcję typu dwu czy dwu i pół drożna, jakie filtrowanie, i jakie elementy zwrotnicy itp, walnąłeś, że stara książka w nowej okładce. Bo dwa buraczkowe Scany i głośnik wysoko-tonowy (już nieważne, że inny niż w Minasach) między nimi. Przypominam tutaj, że gdy Michał dubluje głośniki, zawsze wysoko-tonówka jest w środku. Więc mam pytanie. Co miał zrobić gdy uznał, że dwie drogi, na dwóch takich głośnikach z daną kopułką (przypominam inną niż w Minasach) świetnie rokują?. Zrezygnować z projektu, bo ktoś już takie głośniki stosuje? No chyba chore prawda? A może w ogóle nie powinien brać tych głośników na tapetę? Bo święte.

Edytowane przez PH7
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.