Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

>>dzejoo

Nie dostaniesz dobrych frontów do tego amplitunera, tzn. fronty są ale żadne nie zagrają tak jak byś sobie tego życzył. Miałem tego Harmana u siebie, bo miałem sprawdzić dla kogoś jak zagrają z nim moje kolumny. Nie mogłem znaleźć w nim basu. Uruchomiłem jedne i drugie odcięcie częstotliwości i nic. Ani basu, ani dynamiki, płaski dźwięk bez żadnej barwy. Przepraszam, że tak pojechałem, ale to prawda i przestroga dla tych, którzy chcą kupić tani amplituner do KD i bardzo dobre kolumny przednie. Nie ma szans żeby to zagrało, bo amplituner nie będzie miał po prostu siły, żeby napędzić kolumny na dobrych przetwornikach. Dzisiaj niestety już się nie robi takich amplitunerów do KD co w latach 90 gdzie wszystko grało i to z taką potęgą, że głowa mała.

Uratuje cię tylko subwoofer.

Centralny i satelity oczywiście da się zrobić.

4 omowe Phoebe nie uszkodzą elektroniki. Jeśli nawet zrobiłbyś w domu dyskotekę, to po jakimś czasie amplituner po prostu się wyłączy bo ma zabezpieczenia.

>>- pre w planach wzmak HK na fronty a ampli zasila resztę -- dobrze kombinuję?<<

Dobrze kombinujesz, ale żeby poprawić w znacznym stopniu brzmienie i dźwięk, musisz odciąć się od firmy Harman Kardon.

Święte słowa jeżeli chodzi o to co prezentują obecnie amplitunery A/V. Jeżeli ktoś planuje nabyć dobre kolumny frontowe powinien pomyśleć o wymianie wzmacniacza A/V na stereo. Jest to praktycznie nieodzowny zabieg jeżeli chcemy, aby dobrze nam zagrało! :)

A jak zagra Phoebe z ONKYO A1 VL (wzmacniacz) + C1 VL (CD)

Nie znam tego modelu więc trudno mi powiedzieć. Bebechy prezentują się całkiem nieźle, dwa toroidy, cztery duże kondensatory, grube szyny od terminali głośnikowych... Ale za 7000zł można dobrać bardziej audiofilski klocek niż Onkyo ;) W tym przedziale mamy już w czym wybierać... Creek Destiny, Bladelius, Krell, Copland, czy jakaś dobra lampka.

Witam,

Czy posiada ktoś Phoebe III w okolicach Gdańska?

W czwartek wysłałem Phoebe III do Gdańska, ale ta osoba chyba nie pisze na forum i dopiero kompletuje system.

>>dzejoo

Nie dostaniesz dobrych frontów do tego amplitunera, tzn. fronty są ale żadne nie zagrają tak jak byś sobie tego życzył. Miałem tego Harmana u siebie, bo miałem sprawdzić dla kogoś jak zagrają z nim moje kolumny. Nie mogłem znaleźć w nim basu. Uruchomiłem jedne i drugie odcięcie częstotliwości i nic. Ani basu, ani dynamiki, płaski dźwięk bez żadnej barwy. Przepraszam, że tak pojechałem, ale to prawda i przestroga dla tych, którzy chcą kupić tani amplituner do KD i bardzo dobre kolumny przednie. Nie ma szans żeby to zagrało, bo amplituner nie będzie miał po prostu siły, żeby napędzić kolumny na dobrych przetwornikach. Dzisiaj niestety już się nie robi takich amplitunerów do KD co w latach 90 gdzie wszystko grało i to z taką potęgą, że głowa mała.

Uratuje cię tylko subwoofer.

4 omowe Phoebe nie uszkodzą elektroniki. Jeśli nawet zrobiłbyś w domu dyskotekę, to po jakimś czasie amplituner po prostu się wyłączy bo ma zabezpieczenia.

>>- pre w planach wzmak HK na fronty a ampli zasila resztę -- dobrze kombinuję?<<

Dobrze kombinujesz, ale żeby poprawić w znacznym stopniu brzmienie i dźwięk, musisz odciąć się od firmy Harman Kardon.

Dziękuję, za szczerość i nie ma za co przepraszać:-) tu widać Profesjonalizm - przecież mógł Pan napisać coś w stylu, że może elektronika nie jest rewelacyjna ale jakoś tam napędzi.

Czyli powoli przestaję chorować na polskich producentów :-)

i zmierzone w teście "(...)AVR260 uzbrojono w końcówki o mocy 92 W, już kwestią wydajności wspólnego zasilacza jest kształtowanie się wyników 2x 88W oraz 5x 62W http://audio.com.pl/pdf/testy/amplitunery_av/Harman%20Kardon%20AVR260.pdf (...)" podłączę jednak zrobione, przez małe chińskie rączki, MA Bx5/6 :-)

Dziękuję, za szczerość i nie ma za co przepraszać:-) tu widać Profesjonalizm - przecież mógł Pan napisać coś w stylu, że może elektronika nie jest rewelacyjna ale jakoś tam napędzi.

Czyli powoli przestaję chorować na polskich producentów :-)

i zmierzone w teście "(...)AVR260 uzbrojono w końcówki o mocy 92 W, już kwestią wydajności wspólnego zasilacza jest kształtowanie się wyników 2x 88W oraz 5x 62W http://audio.com.pl/pdf/testy/amplitunery_av/Harman%20Kardon%20AVR260.pdf (...)" podłączę jednak zrobione, przez małe chińskie rączki, MA Bx5/6 :-)

No na razie chyba jest to najlepsze wyjście. Kolumny tego typu mają bas podbity w fazie projektowania, po to, żeby właśnie zagrały z taką elektroniką.

Dzisiaj z jednym forumowiczów robiliśmy bezpośrednie porównanie moich AA Phoebe III vs MA BX 5.

Cóż MA BX 5 to zupełnie nie ta liga, co słychać już po kilkunastu sekundach. Mały dźwięk, z wycofaną średnicą i bez grama finezji (przyznam, że MA BR 5 i BR 6 już mi się bardziej ze 2 lata temu podobały). A może to po prostu kwestia czasu i przyzwyczajenia.

Generalnie Phoebe III pokazały klasę (to już jest "duży dźwięk" z dodatkiem tej magii) i pewną uniwersalność, aż sam się zdziwiłem, że tak ładnie wyszło z DENONEM (710AE CD + wzmak). Kiedyś odsłuchiwałem je z (510AE) i było sporo słabiej. Tutaj poza kilkoma niuansami było bardzo dobrze.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

Czyli jednak Hyperiony stoją normalnie na płycie, niczym nie przytwierdzone? No to trzeba jednak uważać, żeby jakieś dzieciaki ich nie przewróciły ;)

Hyperiony na nowym "gruncie". Bardzo słyszalny wpływ na dźwięk - twardszy bas, większa wyrazistość i precyzja.

Estetyczne te Rogozy :) Ile talarów trzeba dać za coś takiego jeżeli to nie tajemnica? :)

Płyta waży 18 kg (stal stopowa austenityczna) i stanowi bardzo stabilną, w porównaniu do deski, podstawę dla kolumny. Mam nadzieję, że nie przewrócą :-)

Czyli jednak Hyperiony stoją normalnie na płycie, niczym nie przytwierdzone? No to trzeba jednak uważać, żeby jakieś dzieciaki ich nie przewróciły ;)

Niestety ponad 400 talarów za sztukę ale z efektu dźwiękowego jestem bardzo zadowolony :-)

Estetyczne te Rogozy :) Ile talarów trzeba dać za coś takiego jeżeli to nie tajemnica? :)

Witam serdecznie. Mam już phoebe IIs, wzmacniacz creek evo, przewody głośnikowe Atlas Hyper 2.0 i interk. Albedo Blue. Jaki do tego polecacie cd. Bedę wdzieczny za każdą odpowiedź a szczególnie Pana Michała. Pozdrawiam.

Witam serdecznie. Mam już phoebe IIs, wzmacniacz creek evo, przewody głośnikowe Atlas Hyper 2.0 i interk. Albedo Blue. Jaki do tego polecacie cd. Bedę wdzieczny za każdą odpowiedź a szczególnie Pana Michała. Pozdrawiam.

Mówiłem, że mogę pomóc w kompletowaniu sprzętu... Hmmmm...... no ale nic, co sie stało, to może odstanie się za jakiś czas.

Ten Creek nie jest akurat najlepszym wyborem dla Phoebe IIs. Poprzedni model 4330 albo 5350 byłby znacznie lepszy. Ten dzisiejszy jest pastelowy, lekki, oczywiście równy i ma bas, ale nie ma tego miłego ciepła i dobrze wypełnionego basu co model poprzedni a Phoebe IIs lubią jak się im pompuje powietrze, bo same są lekkie i pastelowe i potrzebują wypełnienia. Nie mają takiego mięsa i soczystości jak Phoebe III, które można łatwiej napędzić.

Kable na szczęście dobre i spowodują one, że ten Creek Evo zagra trochę cieplej i milej i może być nawet OK. Zalecam ustawienie kolumn blisko pod ścianą i jakieś 2,20 - 2,50m od siebie. Dobrze jest jak stoją w niedużym pokoju.

W takim przypadku kupiłbym Atolla CD 100 ze względu na jego kremową barwę.

Podłączyłem pod wzmacniacz cd Denonan700ae. Muszę przyznać Panie Michale, że bas faktycznie nie jest wypełniony i soczysty, czegoś w nim brakuje. Evo to nie problem , klient czeka na niego. Proszę o poradę jaki zestaw kupić do 3.000 bo ma to być zakup na kilka lat. Przewody raczej zostawię. Najgorzej jak klient jest marudny :).

Witam

Dawno nic nie pisałem ale troszkę się u mnie pozmieniało. Po pierwsze Hyperiony III wersja 4ohm została zastąpiona przez Phoebe III głównie z racji tego, że chciałem mieć kolumny na miejscu w Krakowie a nie tylko w domu rodzinnym. Tutaj w Krakowie mam znacznie mniejszy pokój i Hypki miałyby za mało miejsca. Zmieniły się także kable, zwykłe miedziane zastąpiłem kablami Synergistic Research Speaker Decor, które polecił mi jeden z forumowiczów. Moje źródło jak na razie to wciąż Asus Xonar DX (karta dźwiękowa)-planuje ją zmienić na D2X ale nie śpieszy mi się bo słuchanie muzyki za jej pomocą to spora frajda. Interkonekt z racji tego, że musiał być długi (5 metrów) to Belkin PureAV Silver Series. Kolumny grały najdłużej z Xindakiem A-06, który ładnie cieszył dźwiękiem moje ucho przez 2 lata. Teraz za konsultacją z Panem Michałem zmieniłem wzmacniacz na Atolla 100 i ..... wow!. Z Xindakiem moim zdaniem było dobrze, ale teraz banan z twarzy po prostu nie może mi zniknąć. Gratuluje Panu Michałowi kolejnych genialnych kolumn. Hypki III 4 ohmowe wspominam z wielkim sentymentem ale nowe Phoebe III sprawiają, że przyjemność z słuchania muzyki dalej trwa i to jeszcze z większą mocą :).

Pozdrawiam wszystkich fanów dobrego dźwięku-konturek

Witam

Dawno nic nie pisałem ale troszkę się u mnie pozmieniało. Po pierwsze Hyperiony III wersja 4ohm została zastąpiona przez Phoebe III głównie z racji tego, że chciałem mieć kolumny na miejscu w Krakowie a nie tylko w domu rodzinnym. Tutaj w Krakowie mam znacznie mniejszy pokój i Hypki miałyby za mało miejsca. Zmieniły się także kable, zwykłe miedziane zastąpiłem kablami Synergistic Research Speaker Decor, które polecił mi jeden z forumowiczów. Moje źródło jak na razie to wciąż Asus Xonar DX (karta dźwiękowa)-planuje ją zmienić na D2X ale nie śpieszy mi się bo słuchanie muzyki za jej pomocą to spora frajda. Interkonekt z racji tego, że musiał być długi (5 metrów) to Belkin PureAV Silver Series. Kolumny grały najdłużej z Xindakiem A-06, który ładnie cieszył dźwiękiem moje ucho przez 2 lata. Teraz za konsultacją z Panem Michałem zmieniłem wzmacniacz na Atolla 100 i ..... wow!. Z Xindakiem moim zdaniem było dobrze, ale teraz banan z twarzy po prostu nie może mi zniknąć. Gratuluje Panu Michałowi kolejnych genialnych kolumn. Hypki III 4 ohmowe wspominam z wielkim sentymentem ale nowe Phoebe III sprawiają, że przyjemność z słuchania muzyki dalej trwa i to jeszcze z większą mocą :).

Atoll nowy (SE) czy starszy model? Ciekaw jestem czym różniły się te wzmacniacze, może ktoś wie?

Podłączyłem pod wzmacniacz cd Denonan700ae. Muszę przyznać Panie Michale, że bas faktycznie nie jest wypełniony i soczysty, czegoś w nim brakuje. Evo to nie problem , klient czeka na niego. Proszę o poradę jaki zestaw kupić do 3.000 bo ma to być zakup na kilka lat. Przewody raczej zostawię. Najgorzej jak klient jest marudny :).

Za jakieś 1800-2000zł można kupić używanego Primare 20mkII. Bardzo dobry bas, dual mono, spokojny środek pasma, dużo szczegółów, bardzo równy w całym pasmie.

Za takie same pieniądze można wyrwać CD C.E.C. 3300R.

Takie połączenie i z tymi kablami co pan ma, będzie dobre.

Można tez poszukać Atolla in 100, ale ciężko będzie znaleźć coś używanego.

Z kompaktów dobre będą też Arcamy, ale i na zwykłym Nadzie 545 czy 542 też będzie dobrze grało.

Czasami można spotkać też w ogłoszeniach Vincenta 226 za 2000zł. To wydajna maszyna i można ją łatwo zmodernizować wymieniając lampy w przedwzmacniaczu.

Witam

Phoebe III mają w sobie dodatek pod postacią barwy i dlatego muzyka jest bardziej muzykalna ;)

>> oley

Nowy Atoll in 100 SE niczym nie różni się od poprzedniego modelu, przynajmniej w brzmieniu.

Witam!

Chłopaki tak z innej beczki! ;)

Bijemy się o "złotą patelnię" w konkursie klubowym :)

Jeśli bylibyście wstanie oddać na mnie swój cenny głos byłbym wdzięczny! :)

Moja propozycja to: NIAGARA Power Box

http://www.klub.audiostereo.pl/konkurs

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

Witam Wszystkich

Mam pytanie czy gdzies we Wroclawiu mozna posluchac Phoebe III lub Hyperionow IV ?

Sprzedajemy kolumny tylko w Łodzi, by tylko ja potrafię je zaprezentować ;) Chodzi mi o to, że jak by były w normalnym sklepie to i tak sprzedawca poleci jakieś szajsy za 4000zł, bo będzie miał na tym większą przebitkę. Phoebe i Hyperiony są jeszcze w Warszawie, ale tylko w Bydgoszczy w Audio Connect potrafią je dobrze zaprezentować i stworzyć do nich odpowiednią konfiguracje.

Do Wrocławia mogę podjechać, albo zapraszam do mnie na odsłuch. Myślę, że wydatek 200zł na paliwo sie opłaci, bo kolumny powinny kosztować około 6000zł.

Może najpierw napisz jaki masz wzmacniacz, kompakt, kable i pokój odsłuchowy, to coś napisze jaki byłby dźwięk w tym momencie.

Audio Academy

Dziekuje za odpowiedz . A moze jest tu ktos uprzejmy z Wroclawia u kogo by mozna ich chwile posluchac ? ;)

Moj zestaw :

YAQIN MC-10L lampki 6N1P-EW

CDP-XA3ES

kabelki :

Audionova Moonwalk Bi-Wire

IC Audionova Nightflight mk2

Sieciowy Artech Thunder

Kolumny ktore mialem to Minas Anor I bardzo mi sie podobal ich dzwiek tylko brakowalo mi troche kopa w basie po prostu chcialbym bas poczuc na klacie a tego w nich nie bylo ;)

Pomieszczenie 16m2

Tak to wygladalo :

post-22477-0-35122500-1306499804_thumb.jpg

W zeszłym tygodniu w Bydgoszczy słyszałem je ( Phoebe III ) na jakimś zestawie Naim'a w Elektropunkcie i całkiem nieźle się prezentowały. Brakło im nieco agresji

Edytowane przez czarnuch1981

Audio Academy

Dziekuje za odpowiedz . A moze jest tu ktos uprzejmy z Wroclawia u kogo by mozna ich chwile posluchac ? ;)

Moj zestaw :

CDP-XA3ES

kabelki :

Sieciowy Artech Thunder

Kolumny ktore mialem to Minas Anor I bardzo mi sie podobal ich dzwiek tylko brakowalo mi troche kopa w basie po prostu chcialbym bas poczuc na klacie a tego w nich nie bylo ;)

Pomieszczenie 16m2

Tak to wygladalo :

Na jakich głośnikach są te Minasy? Bo Vify z seri XT to to nie są? :)

Audio Academy

Moj zestaw :

CDP-XA3ES

kabelki :

Sieciowy Artech Thunder

Pomieszczenie 16m2

Tak to wygladalo :

Prawdopodobnie będę zawoził komuś kolumny do Kępna, więc za powiedzmy 50zł mógłbym podjechać i do Wrocławia na prezentacje ;) Oczywiście przy zakupie kolumn kwoty tej nie pobieram.

Z MC 10L basu będzie dużo i ogólnie dźwięk będzie potężny. Wziąłbym ze sobą też inny wzmacniacz, kompakt i kilka kabli do zabawy.

Jeśli taka propozycja wydaję się rozsądna to czekam na wiadomość na PW.

W zeszłym tygodniu w Bydgoszczy słyszałem je ( Phoebe III ) na jakimś zestawie Naim'a w Elektropunkcie i całkiem nieźle się prezentowały. Brakło im nieco agresji

Czy spytałeś sprzedawcy co należało by podłączyć, żeby było więcej agresji?

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.