Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w klubie ;)

Stalem sie wlascicielem Hyperionow III Lux 8ohm ;)

Narazie jest fajnie tylko niestety nie mam kabelkow jeszcze bo moje Bi-Wire nie nadaja sie do Hypkow IC tez bede zmienial ;)

Wrazenia to narazie trudno opisac musze odpoczac Hypki graja inaczej niz Minas Anor I troche chlodniej to juz czuje basik maja mocnejszy gora fajna nie ostra ale dwiek zmienia sie w nich bardzo po zmianie kabli Pan Michal mial kilka kabelkow i moglem sie przekonac jak Hyperiony reaguja na rozne kable ;)

Sluchalem tez Phoebe III i zaskoczyly mnie milo basisko i dzwiek maja wielki jak na takie kolumny graja bardzo przyjemnie ;)

Jak juz kupie kabelki i sie troche oslucham to napisze cos wiecej o Hypkach III Lux ;)

post-22477-0-44943000-1309630262_thumb.jpg

post-22477-0-95249300-1309630279_thumb.jpg

Napiszcie jeszcze jak je ustawiliście, na "wprost" czy dogięte do słuchacza i jak mocno.

Jesli to pytanie do mnie to Phoebe III i Hypki byly dogiete do sluchacza dosyc mocno ;)

Ja jeszcze musze wlasnie z tym doginaniem pokombinowac zeby sprawdzic czy i jak dzwiek sie zmieni bo mam kiepskie pomieszczenie niestety kwadrat :-/

A Ty jak masz ustawione swoje Phoebe III ???

To ja od razu witam dwóch kolejnych klubowiczów :)

Co do ustawienia kolumn i ich skręcenia do siebie czy od siebie, zalecam eksperymenty, bo w każdym pokoju będzie nieco inny efekt. Osobiście wolę jak kolumny są lekko dogięte do środka, ale tak, żebym widział ich wewnętrzne ścianki.

... mam kiepskie pomieszczenie niestety kwadrat :-/

A Ty jak masz ustawione swoje Phoebe III ???

U mnie prawie też kwadrat :( mam ustawienie z przecięciem osi za głową. Ale jak pisze Pan Michał chyba trzeba będzie poeksperymentować.

Witam,

A jak z ciekawości zapytam, na jakim wzmacniaczu u Was grają Phoebe (szczególnie III). W tej chwili u mnie jest Marantz PM6003 i jest to udany związek, ale wiem, że kolumny będą bardziej "błyszczeć" w lepszym towarzystwie. :)

Dlatego powoli zastanawiam się nad zmianą (może być używka).

A może wiecie, że jest coś, co choć teoretycznie niezłe, źle się z Phoebami komponuje i lepiej unikać.

Pozdrawiam Stachu

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

@Stachu19

U mnie wzmacniacz to Denon PMA 710AE i Phoebe III. Jak na razie gra dobrze ale jak to napisałeś pewnie byłoby lepiej na innych klockach. Jak na razie przyzwyczajam się do dźwięku tego zestawu i za jakiś czas zamierzam trochę pokombinować z okablowaniem.

Im lepszy wzmacniacz podłączymy, tym lepiej będzie grało, ale wszystko ma swoją granice. Do Phoebe III można podłączyć nowe klocki do około 8000zł i nadal będą grały coraz lepiej. Taką górną granicą jest kwota około 12000zł (Bladelius, Krell, Naim lub podobne) jak byśmy chcieli iść wyżej, to wypadałoby już zmienić kolumny, ale do tych kwot Phoebe III pokazują na co je stać i za każdym razem zagrają lepiej.

Schodząc na ziemie proponuje: Primare 20, Atoll in 100 - in 80, Exposure, Creek ale starsze wersje 4330, 5350, z nowszych Creków Evo 5350 i Destiny.

Może być też jakiś Naim, Arcam 28,38, Vincent 226MkII, C.E.C., Nad - nawet 316, AMC, Rotel. Czyli jak widać przekrój jest bardzo szeroki i jest w czym wybierać.

Na Audio Show coś tam będzie nowego, ale na dzień dzisiejszy jeszcze nie mogę powiedzieć nic konkretnego.

Na Audio Show coś tam będzie nowego, ale na dzień dzisiejszy jeszcze nie mogę powiedzieć nic konkretnego.

Moim skromnym zdaniem mógłby Pan do swoich produktów włączyć kolumny podstawkowe. Myślę, że to by uatrakcyjniło ofertę.

A teraz zapytam z ciekawości: czy wylot bas reflex z przodu czy z tyłu ma wpływ na brzmienie ?

Dziękuję za listę wzmacniaczy. Znakomity punkt odniesienia. Czy prawdą jest, że sam testuje Pan Phoebe na Atollach?

Ja szukam czegoś raczej muzykalnego, ale niezbyt ciepłego (jak lampy czy Musical Fidelity), a takie są podobno Atolle. No i być może Roksan Kandy albo Primare A20 zagrałoby fajnie klasykę - małe składy ale czasem i symfonie Mahlera.

Marku - miejsce bas refleksu ma duże znaczenie, jeśli głośnik stoi blisko ściany. Wtedy może być nieciekawie. Dlatego bas reflex z przodu jest atutem przy niewielkich pomieszczeniach. Tak mi się wydaje.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Kurcze, żeby jeszcze to było proste, to zaprojektowanie małej kolumny podstawkowej ;) Generalnie nie było by pożytku z takiej kolumny, bo większość obywateli woli jakiś większy mebel.

BR z tyłu nie będzie miał aż tak dużego znaczenia, jeśli kolumna jest dobrze zaprojektowana, ale faktycznie jeżeli np. Phoebe będą stały w odległości 30cm od ściany z BR z przodu, to bas będzie na poziomie x, ale jeżeli BR w tych samych kolumnach i przy tej samej odległości będzie z tyłu, to basu będzie więcej, ale nie będzie on powolny czy buczący. Źle zaprojektowana kolumna z BR z przodu czy będzie blisko ściany czy daleko i tak będzie miała bas nie przyjemny a postawienie jej bliżej ściany tylko to spotęguje.

Apeluje o to, aby nie bać się BR z tyłu, przynajmniej w moich kolumnach.

Kolumny testuje na wszystkim co mi podejdzie i na wszystkim z małymi różnicami musi grać dobrze.

Obecnie mam np. Sim Audio, ale takie najtańsze klocki po 5000zł.

Roksana pominąłem w mojej liście, ale trzeba go koniecznie tam dodać, bo to bardzo dobry sprzęt i również go polecam.

sebolx

fajne te Hypki, wrzuć może jeszcze zdjęcie bez maskownic jeśli możesz

Dzieki ;) mi tez sie bardzo podobaja :) fotki dodam jutro bo bateria od aparatu w ladowarce jest wlasnie ;)

Marku - miejsce bas refleksu ma duże znaczenie, jeśli głośnik stoi blisko ściany. Wtedy może być nieciekawie. Dlatego bas reflex z przodu jest atutem przy niewielkich pomieszczeniach. Tak mi się wydaje.

Dobrze Ci się wydaje i właśnie m.in. dla tego wybrałem Phoebe gdyż stoją one blisko ściany (20-30 cm) oraz w narożniku.

Docelowa lokalizacja kolumn - KLIKNIJ

Obecna - tymczasowa KLIKNIJ

W moim pytaniu chodziło mi o to, czy np. po ustawieniu kolumn daleko od ścian (jedne z BR tył a drugie BR przód oraz przy założeniu że konstrukcja kolumn będzie taka sama) będzie jakaś różnica w brzmieniu.

Kurcze, żeby jeszcze to było proste, to zaprojektowanie małej kolumny podstawkowej ;) Generalnie nie było by pożytku z takiej kolumny, bo większość obywateli woli jakiś większy mebel.

Mi się podobają kolumny podstawkowe na fajnych podstawkach, które komponują się z wnętrzem. Wg mnie sprawiają one wrażenie lżejszych, bardziej nowoczesnych a mnie to odpowiada, gdyż lubię prostotę i nowoczesność. Poza tym czasami pomieszczenie, którym dysponujemy nie jest bardzo duże i sa problemy z wciśnięciem podłogówek. Np. z wyglądu podoba mi się CA seria 650 ale brzmieniowo już nie koniecznie, Yamaha obecne serie 300/500/700, itp. Sporo również zależy od wystroju pomieszczenia no i jak Pan napisał, preferencji obywateli :-)

Wydaje mi się, że kolumna podstawkowa będzie tańsza od podłogowej, ze względu na mniejsze zużycie materiału do wykonania jej obudowy. Do ceny końcowej jednak należy doliczyć koszt podstawek co w sumarycznym rozrachunku wyjdzie podobnie lub drożej (zależy od podstawek).

To przy okazji zapytam - załóżmy, że w takim docelowym ustawieniu głośników, jak u Marka76 na środku pokoju jest niewielki ale puszysty dywan i w efekcie jedna kolumna (i przed nią) jest dywan, a druga przed sobą i pod sobą ma gołą podłogę - czy może to mieć wpływ na dźwięk? Nie wiem, inny bas czy coś w tym stylu...

u Marka76 docelowa lokalizacja jest słaba. tez tak kiedys mialem że jedna kolumna była w rogu a druga "promieniowała" bardziej na pokój i nie gralo. trzeba miec dobre proporcje odleglosci od scian - rowne dla kazdej z kolumn. i za słuchającym powinno być ciut więcej przestrzeni a nie od razu ściana :(

Stachu - polóż dywan posłuchaj, zdejmij dywan posłuchaj i jeżeli nie słyszysz różnicy ciesz się dźwiękiem :)

a tak na poważnie to proporcje i duży dywan pomiędzy kolumnami (naturalna wełna jest ok bo sztuczne gorzej tłumią :) dają dobre rezultaty.

Może negatywnie wpływać na dźwięk, ale nie za sprawą odbić fal, co niestabilnego podłoża. A więc, mniejsza kontrola przy niskich rejestrach, dźwięk bardziej rozlazły, mniejsza precyzja...

Ale myślę tutaj o sytuacji, gdzie kolumny stają stabilnie, równo na stabilnym podłożu, albo o ustawieniu kolumn na czymś miękkim, gdzie będą się chwiały, stały nierówno itp.

W przypadku, gdy jedna nachodzi na dywanik, ale jest stabilna, wypoziomowana, inna stoi na gołej podłodze nie sądzę, abyś usłyszał różnice. Możesz zresztą sam spróbować zestawiając drugą z dywanu i zobaczysz, czy coś słyszysz, czy nie?

u Marka76 docelowa lokalizacja jest słaba. tez tak kiedys mialem że jedna kolumna była w rogu a druga "promieniowała" bardziej na pokój i nie gralo. trzeba miec dobre proporcje odleglosci od scian - rowne dla kazdej z kolumn. i za słuchającym powinno być ciut więcej przestrzeni a nie od razu ściana :(

Zdaję sobie z tego sprawę dlatego też wybrałem kolumny z przednim BR, żeby nie pogorszyć sprawy. Niestety z posiadanego przeze mnie mieszkania i tak wycisnąłem maks co się dało w kontekście funkcjonalności. Wiem, że ustawienie kolumn powinno być lepsze ale jak widać z rzutu inaczej się nie dało. Zresztą teraz to już musztarda po obiedzie - tak jest wykończone i tak zostanie.

Co do odległości sofa - ściana, to głowa mniej więcej jest ok 20-25cm od ściany. Kilka cm mógłbym sofę przesunąć w kierunku kolumn ale myślę, że to byłoby maks 10cm.

@seblox

O wiele ładniej się prezentują bez maskownic. W Twoich maskownicach nie podobają mi się dolne narożniki wycięte po okręgu - jakoś nie pasują do tych kolumn :-)

Samo wykończenie tym pasiastym fornirem również jest bardzo fajne. Gratuluję zakupu i lepszej niż moja możliwości ustawienia sprzętu audio w pokoju.

Mi sie podobaja i w maskownicach i bez na zywo wygladaja pieknie chyba lepiej niz na zdjeciu ;)

A co do pokoju to i tak za fajny nie jest bo to niestety kwadrat wiec super dzwieku sie tu nie osiagnie ale jakos to przezyje bo za jakis czas bede mial juz lepsze pomieszczenie do audio ;)

W nowym pomieszczeniu u Marka76 będzie grało bardzo dobrze, bo sprzęt mimo, że jest z boku to jednak stoi na dłuższej ścianie. Oczywiście lepiej by było gdyby stał na samym środku, ale mieszkać jakoś trzeba.

Pokój jest bardzo dobrze urządzony; stół, krzesła, biurko i dźwięk będzie miał się gdzie rozproszyć i nie odczujemy za bardzo dyskomfortu, że nie jest na samym środku ściany.

Jeśli chodzi o wszelkie dywaniki przed kolumnami, to mają one na celu ustabilizowanie sceny pomiędzy kolumnami. Instrumenty są bardziej czytelne i łatwiej możemy wskazać palcem gdzie kto stoi. Wynika to z pierwszych odbić, które tłumimy właśnie takim dywanikiem.

sebolx

miodzio .... , jak nie musisz to nie zakładaj tych maskownic, pewnie swój drobny wkład w dźwięk maskownice mają

maskownice juz odpoczywaja w szafie hehe ;)

Pokój Scouta również jest bardzo dobry. Jedyne czym bym się mógł martwić to szafa w której mogą powstawać jakieś rezonanse, no chyba, że jest maksymalnie wypełniona ciuchami na półkach.

Pokój Scouta również jest bardzo dobry. Jedyne czym bym się mógł martwić to szafa w której mogą powstawać jakieś rezonanse, no chyba, że jest maksymalnie wypełniona ciuchami na półkach.

Jest :) o to już się postarała piękniejsza połowa.

A ja mam generalnie podobnie, tylko jakbyśmy w miejsce półki na TV między kolumny wstawili tę szafę, jest dosyć duża i pewnie znacznie psuje scenę, bo wchodzi między głośniki, a jest też wysoka (jakieś 170 cm).

Ale planuję ją wywalić i pewnie będzie lepiej. A klocki wrzucę na podwieszane półki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.