Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nowych monitorów na razie nie będzie :/ Visaton przestał produkować interesujący mnie głośnik W130SC na którym miały też być satelity do kina domowego. Nie wiem co mam teraz zrobić, bo jakieś fajne satelitki i tak bym chciał mieć w swojej ofercie. Na razie wznawiam poszukiwanie głośnika i jak coś znajdę odpowiedniego to dam znać, ale raczej prosze nie liczyć, że szybko coś zrobie. Chyba będzie pan musiał kupić Uschery....

A co by się stało, gdyby Pan zrobił monitorki na tych samych głosnikach co Phoebe, tylko Phoebe "przyciął" między głośnikiem a bassrefleksem. Mam wrażenie że jest trochę modeli firm, które tak robiły lub robią. Moje pierwsze głośniki to były Eltax Liberty 3+ to były podstawki, a Liberty 5+ wyglądały na dokładnie takie same, tyle że rozciągnięte do podłogi.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

A co by się stało, gdyby Pan zrobił monitorki na tych samych głosnikach co Phoebe, tylko Phoebe "przyciął" między głośnikiem a bassrefleksem. Mam wrażenie że jest trochę modeli firm, które tak robiły lub robią. Moje pierwsze głośniki to były Eltax Liberty 3+ to były podstawki, a Liberty 5+ wyglądały na dokładnie takie same, tyle że rozciągnięte do podłogi.

o to chodzi. jest masa firm (również konkurencyjnych z naszego podwórka), które co miesiąc wypuszczają nowy model. już widzę sfrustrowanie nabywców gdy za chwilę się okazuje, że super kolumna z października ma w grudniu następcę :). dajcie zrobić człowiekowi produkt przemyślany, który będzie fajny, "na lata" a nie zaspokający doraźne potrzeby kilku forumowiczów. poza tym mam wrażenie że produkty podstawkowe się u nas gorzej sprzedają. jak myślisz ile by kosztowała podstawkowa kolumna w AA? 1500 zł to chyba minimum. dolicz przyzwoite standy i robi się koszt Phoebe. a to już nie każdemy "leży"...

Sam bym za jakiś czas kupił coś mniejszego bo docelowo zmieniam lokum i moje obecne bowersy będą za duże w nowym miejscu. Panie Michale w tym miejscu chcę napisać, że zatęskniłem do Tethysów ;). Proszę też i o mnie pomyśleć przy projektowaniu. Pod Krella coś poproszę ;) bo elektronikę zostawiam na dłużej.

Edytowane przez Mr.S

Panie Michale próbował Pan już Exposure'a 2010 z Phoebe III? Wyszło coś z przedwakacyjnych planów? :) Musiałem wymienić źródło i wizja wzmacniacza nieco się oddaliła.

Edytowane przez Scout

>>Stachu19

Myślę, że Mr.S doskonale to zobrazował :) Poza tym nie robi się, lub nie powinno sie robić takich rzeczy, że z jednego głośnika, który pracuje w określonej obudowie robi sie inną kolumne z innym litrażem. Moja filozofia jest taka, że jak jeden głośnik bardzo dobrze pracuje w np. 20L, to nie naciągam obudowy do 30L, żeby powiększyć bas. I odwrotnie - z 20L nie zrobie 12 czy 14.

>>Mr.S

Szykuja się nowe modele, ale trochę inne niż Tethys II. Cały czas intensywnie pracuje i na Audio Show muszę mieć coś nowego.

Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie. Ja nie potrzebuję w ogóle podstawkowych kolumn. Pytałem czysto teoretycznie, dlatego że wiem, że taka praktyka isnieje, a chyba elektroniką można dużo zmienić.

Moim zdaniem jeśli ktoś szuka podstawkówek, to często dlatego, że gdzieś musi kolumny postawić na półce. Nie przypadkiem po angielsku nazywają się bookshelf speakers. Bo jeśli chodzi o powierzchnię, to u mnie chodzą Phoebe w ok. 13-15 m2 i nie ma problemu.

>> Scout

A co chciałbyś wiedzieć? U mnie Phoebe grają z Exposure 2010s. Jakby co, pisz na prive'a, wieczorem na spokojnie odpowiem.

Pozdrawiam

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Niebawem zabieram Hyperiony do znajomego na porównanie z Vandersteenami 2 :)

Z tymi Vandersteenami 2 to trochę jak z VW Passat. Wszystko zależy od roczniki i wersji. Jaką znajomy ma wersje..?

o to chodzi. jest masa firm (również konkurencyjnych z naszego podwórka), które co miesiąc wypuszczają nowy model. już widzę sfrustrowanie nabywców gdy za chwilę się okazuje, że super kolumna z października ma w grudniu następcę :). dajcie zrobić człowiekowi produkt przemyślany, który będzie fajny, "na lata" a nie zaspokający doraźne potrzeby kilku forumowiczów. poza tym mam wrażenie że produkty podstawkowe się u nas gorzej sprzedają. jak myślisz ile by kosztowała podstawkowa kolumna w AA? 1500 zł to chyba minimum. dolicz przyzwoite standy i robi się koszt Phoebe. a to już nie każdemy "leży"...

Sam bym za jakiś czas kupił coś mniejszego bo docelowo zmieniam lokum i moje obecne bowersy będą za duże w nowym miejscu. Panie Michale w tym miejscu chcę napisać, że zatęskniłem do Tethysów ;). Proszę też i o mnie pomyśleć przy projektowaniu. Pod Krella coś poproszę ;) bo elektronikę zostawiam na dłużej.

Swojego czasu jak kolega Mr.S i ktoś chyba jeszcze, bodajże kolega Wurger sprzedawał swoje Tethysy II byłem zdziwiony ceną, za jaką je wystawiliście?!

One wtedy chyba sprzedały się za 4500zł? chyba jakoś tak?! Cóż można było kupić o zbliżonym brzmieniu za 4500, 6000, 8000, czy 12000zł? Nic! :) Mr.S jeżeli mogę zapytać ile talarków trzeba wydać za takie Bowersy jakie obecnie posiadasz...?

Swojego czasu jak kolega Mr.S i ktoś chyba jeszcze, bodajże kolega Wurger sprzedawał swoje Tethysy II byłem zdziwiony ceną, za jaką je wystawiliście?!

One wtedy chyba sprzedały się za 4500zł? chyba jakoś tak?! Cóż można było kupić o zbliżonym brzmieniu za 4500, 6000, 8000, czy 12000zł? Nic! :) Mr.S jeżeli mogę zapytać ile talarków trzeba wydać za takie Bowersy jakie obecnie posiadasz...?

ale wiesz... ja sprzedawałem bo w moim metrażu Tethysy były po prostu za małe. z Bowersów mam "kompletny dźwięk" o ile rozumiesz co mam na myśli + super głębie i dobrą stereofonię. 803 to spore kolumny, trójdrożne z dwoma osiemnastkami i ich dźwięk jest po prostu lepszy. nie ma tutaj mowy o porównaniu ceny bowersów i AA bo produkt zupełnie różny. I też nie jest tak że np. dwukrotnie wyższa cena = 2x lepszy dźwięk. moim zdaniem warto było spróbować bowersów bo to naprawdę kapitalny dźwięk. w moim zestawieniu Krell jest ogranicznikiem. gdybym zmienił piec na mocniejszy byłoby jeszcze lepiej. ale tak można się rozwijać w nieskończoność...

cena sprzedaży Tethysów wiesz.. jednak rynek zweryfikował ile są warte produkty z drugiej ręki i to niezależnie od producenta. praw rynku nie oszukasz ;) za czas jakiś muszę zmienić chatę na taką gdzie salon bedzie nieco mniejszy i mam obawy że bowersy się uduszą. Oczywiście sprzedam je jeżeli tak będzie. Nie wiem czy wrócę do AA - być może, nie wykluczam. Teraz kręcą mnie Harbethy wiec moze coś od nich wezmę :). Grunt to się dobrze bawić przy okazji słuchania muzy i wymieniania klocków.

a w przedziale, który podałeś z drugiej ręki jest sporo propozycji. chociażby coś od ProAca np. 2.5

Edytowane przez Mr.S

Witajcie,

Czy orientujecie się, gdzie w Krakowie można posłuchać AA PHOEBE III? (coś nie gugluje się;)

Pozdrawiam

W Krakowie tylko u indywidualnych klientów. W żadnym sklepie ich nie ma.

Może ktoś się odezwie z Krakowa i ułatwi ci odsłuch. Tym czasem napisz jaką masz elektronikę i pokój. Jakie kolumny były przedtem i co chciałbyś osiągnąć teraz.

Wczoraj ktoś do mnie dzwonił z Krakowa w sprawie kolumn, to może udało by sie przyjechać na prezentacje do dwóch osób. Będzie wtedy taniej.

Z tymi Vandersteenami 2 to trochę jak z VW Passat. Wszystko zależy od roczniki i wersji. Jaką znajomy ma wersje..?

Oooooo, to stare Vandersteeny są, mają chyba ze 20 lat.

Panie Michale próbował Pan już Exposure'a 2010 z Phoebe III? Wyszło coś z przedwakacyjnych planów? :) Musiałem wymienić źródło i wizja wzmacniacza nieco się oddaliła.

Nic nie wyszło, bo mi sie skończyły głośniki i musiałem zrobić zakupy u Norwegów :/

Myślę, że Stachu19 opisze dźwięk z tego wzmacniacza.

ooooo, to stare Vandersteeny są, mają chyba ze 20 lat

Nie spodziewał bym się po nich nic szczególnego. W miare grające zaczynają się od modelu 2 CE

A może ktoś z forumowiczów miał możliwość posłuchania nowych Hyperionów z Caspianem M1 i podzieli się wrażeniami.

"jam to nie chwaląc sie uczynił" -> http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-academy-audio_52526.html/page__view__findpost__p__2243945

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Wielkie dzięki, świetna recenzja, to trzeba chyba znaleźć wolną chwilę na odsłuch.

No i mój post przeszedł niezauważony.

Czy ktoś widział nowe produkty na stronie AA?. Były obok Hyperionów i Phoebe a teraz ich nie ma.

Ale przez chwilę były na stronie..

post zostal zauwazony ale raczej nikt nie widzial skoro nic nie napisal - ja na ten przyklad nie widzialem

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Czy ktoś widział nowe produkty na stronie AA?. Były obok Hyperionów i Phoebe a teraz ich nie ma.

Ale przez chwilę były na stronie..

Kurcze, no mnie faktycznie umknął.

Nic nowego nie ma. Może ktoś się zakradł na strone i coś podsunął :) Nie no, nie wydaje mi się, ale serio niczego nowego nie ma. Jak tylko będzie to najpierw informacja pojawi się w klubie.

Kurcze, no mnie faktycznie umknął.

Nic nowego nie ma. Może ktoś się zakradł na strone i coś podsunął :) Nie no, nie wydaje mi się, ale serio niczego nowego nie ma. Jak tylko będzie to najpierw informacja pojawi się w klubie.

Sprawdziłem raz jeszcze. Z "neostradowej" klasy adresów IP tych produktów nie widać, ale z innej klasy adresów IP - publicznych, z pracy ;) - widziałem i pewnie nadal widać.

Żeby nie być gołosłownym dodam że był nieaktywny przycisk kino domowe pod przyciskiem produkty i małe odniesienie do głośników MIMAS II.

Pewnie nowe cacka są nieukończone, a strona jest przygotowywana na ich ewentualne wprowadzenie do gry :)

Ale więcej nie powiem, bo od ogłaszania nowych produktów jest tutaj pan.

Czy orientujecie się, gdzie w Krakowie można posłuchać AA PHOEBE III? (coś nie gugluje się;)

Np. u mnie :-) jak masz własną elektronikę to podskocz z nią a jak nie to posłuchamy na tym co ja mam -> denon 710ae. W tym tygodniu możesz wskoczyć od Pn do Śr włącznie - po 17. Reszta detali na priv.

Basior, Tobie chodzi o adres http://www.audioacademy.com.pl/main. to jest stara strona z podstronami z wczesniejszymi produktami firmy. Aktualna zaczyna się tak http://www.audioacademy.com.pl/_new . Nowe produkty najszybciej bedzie mozna zobaczyć na AS.

Basior, Tobie chodzi o adres http://www.audioacademy.com.pl/main. to jest stara strona z podstronami z wczesniejszymi produktami firmy. Aktualna zaczyna się tak http://www.audioacademy.com.pl/_new . Nowe produkty najszybciej bedzie mozna zobaczyć na AS.

A rzeczywiście :) A ja myślałem że to nowe he he.

W Krakowie tylko u indywidualnych klientów. W żadnym sklepie ich nie ma.

Może ktoś się odezwie z Krakowa i ułatwi ci odsłuch. Tym czasem napisz jaką masz elektronikę i pokój. Jakie kolumny były przedtem i co chciałbyś osiągnąć teraz.

Dzięki za odpowiedź. Już nawiązał ze mną kontakt kolega Marek76, oferując możliwość odsłuchu :)

Mam NADa C 326 + C 515; pokój 16 m + 4 m otwartego aneksu obok. Bez przemeblowywania mieszkania :), kolumny stałyby "w poprzek" niestety pod dłuższą ścianą w odległości od głowy tylko ok 2,5 m, a do tego maks. rozstaw, jaki mógłbym im zapewnić to tylko ok 1,7 m, więc nie wiem czy to nie za wąsko/ciasno byłoby (natomiast "powietrza" po bokach jak najbardziej dużo). Teraz: 15-letnie monitory od wieży Sony = oczywiście brak osłuchania w sensie sprzętu, a tym bardziej brak wizji osiągnięcia jakiegoś sprecyzowanego brzmienia = pierwszy "świadomy" zestaw stereo :)

Natrafiłem na Pana produkt, bo ktoś go polecał do tego wzmacniacza, ale nie wiem, czy to nie byłaby jednak za wysoka półka, w sensie że ekstrawagancja cenowa i ten przysłowiowy Ferrari na tym przysłowiowym kartoflisku :) Z drugiej strony nie zamierzam raczej eksperymentować z zestawami i często zmieniać, raczej "raz, a dobrze". Pozdrawiam

>>Mr.S

Może przed sprzedażą B&W wpadłbym ich w końcu posłuchać. Zabiorę przy okazji Phoebe III do porównania ;)

teraz to już nie będzie takie proste. Córa zdominowała moje życie :) odkąd jesteśmy w domu we trójkę (2mce) odpaliłem system dwa razy (!) ale spokojnie zmiana chaty to kwestia roku wiec coś pomyślimy. tradycyjnie zapraszam na W-Ztki ;)

teraz to już nie będzie takie proste. Córa zdominowała moje życie :) odkąd jesteśmy w domu we trójkę (2mce) odpaliłem system dwa razy (!) ale spokojnie zmiana chaty to kwestia roku wiec coś pomyślimy. tradycyjnie zapraszam na W-Ztki ;)

Damy jakoś radę. Może żona pójdzie na spacer z dzieckiem ;)

Dzięki za odpowiedź. Już nawiązał ze mną kontakt kolega Marek76, oferując możliwość odsłuchu :)

Mam NADa C 326 + C 515; pokój 16 m + 4 m otwartego aneksu obok. Bez przemeblowywania mieszkania :), kolumny stałyby "w poprzek" niestety pod dłuższą ścianą w odległości od głowy tylko ok 2,5 m, a do tego maks. rozstaw, jaki mógłbym im zapewnić to tylko ok 1,7 m, więc nie wiem czy to nie za wąsko/ciasno byłoby (natomiast "powietrza" po bokach jak najbardziej dużo). Teraz: 15-letnie monitory od wieży Sony = oczywiście brak osłuchania w sensie sprzętu, a tym bardziej brak wizji osiągnięcia jakiegoś sprecyzowanego brzmienia = pierwszy "świadomy" zestaw stereo :)

Natrafiłem na Pana produkt, bo ktoś go polecał do tego wzmacniacza, ale nie wiem, czy to nie byłaby jednak za wysoka półka, w sensie że ekstrawagancja cenowa i ten przysłowiowy Ferrari na tym przysłowiowym kartoflisku :) Z drugiej strony nie zamierzam raczej eksperymentować z zestawami i często zmieniać, raczej "raz, a dobrze". Pozdrawiam

A, to czyli to nie pan do mnie dzwonił, bo ja jadę do Krakowa w piątek, ale to widocznie do kogoś innego.

Nad 326 będzie bardzo dobry. Ten wzmacniacz polecam zawsze na początek przygody z audio.

Jeżeli przed kolumnami będzie dywanik to będzie bardzo dobry, miękki i przyjemny dźwięk. Całość doszlifujemy kablami, na które trzeba przeznaczyć docelowo około 800zł. Może i trochę mniej, bo kolumny są blisko siebie. Z racji tego, że będziemy siedzieć blisko kolumn, to nie będziemy potrzebowali dużych mocy do nagłośnienia całego pokoju. Tym samym dźwięk nie będzie się odbijał od ścian i dotrze do nas tylko to co powinno.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.