Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem NADa 326 i z Phoebe III to całkiem dobre zestawienie. Jednak po wymianie przedwzmacniacza (NAD działał tylko jako końcówa) na bufor B1, i wpięciu lepszego źródła niż 515, zagrał wyjątkowo dobrze, co najmniej o całą klasę.

System gra dobrze, albo nie....

A, to czyli to nie pan do mnie dzwonił, bo ja jadę do Krakowa w piątek, ale to widocznie do kogoś innego.

Nad 326 będzie bardzo dobry. Ten wzmacniacz polecam zawsze na początek przygody z audio.

Jeżeli przed kolumnami będzie dywanik to będzie bardzo dobry, miękki i przyjemny dźwięk. Całość doszlifujemy kablami, na które trzeba przeznaczyć docelowo około 800zł. Może i trochę mniej, bo kolumny są blisko siebie. Z racji tego, że będziemy siedzieć blisko kolumn, to nie będziemy potrzebowali dużych mocy do nagłośnienia całego pokoju. Tym samym dźwięk nie będzie się odbijał od ścian i dotrze do nas tylko to co powinno.

Dziękuję za odpowiedź. Chyba teraz skupię się na sloganie, które się w szkole przewijał - "październik miesiącem oszczędności". :)

Ps. Czy mógłbym prosić o dokładną cenę na priv. Pozdrawiam

Miałem NADa 326 i z Phoebe III to całkiem dobre zestawienie. Jednak po wymianie przedwzmacniacza (NAD działał tylko jako końcówa) na bufor B1, i wpięciu lepszego źródła niż 515, zagrał wyjątkowo dobrze, co najmniej o całą klasę.

Dzięki za odpowiedź. Jednak na razie będę dążył do tej klasy niższej, wyjściowej. :) Chociaż zawsze dobrze wiedzieć. Pozdrawiam

a jaki plan na audio show? co bedzie wystawiane? tajemnica czy można już zdradzić?

no i z czym zagra rzecz jasna...

Edytowane przez Mr.S

Ghe, ghe ... 18 stron wymiany zdań, myśli i wrażeń, a chyba nikt nie zauważył, że patron tego klubu nosi nazwę AUDIO ACADEMY, a nie - jak w nagłówku tego wątku - Academy Audio...

Ghe, ghe ... 18 stron wymiany zdań, myśli i wrażeń, a chyba nikt nie zauważył, że patron tego klubu nosi nazwę AUDIO ACADEMY, a nie - jak w nagłówku tego wątku - Academy Audio...

No i co z tego, liczą się się pomysły twórcy a nie gramatyka nie?

Drogi Kolego tak miało być! Nazwę wymyślił Prezes Goliat czyli ja! ;)

Ten temat był już poruszany ale raz jeszcze wytłumaczę założenie. Czytamy całą nazwę, czyli "Klub Miłośników Akademii Audio"

Także właśnie piszesz w elitarnym Klubie Akademii, a jest to Akademia Dźwięku, czyli Akademia Audio! :) To właściwie to samo co Akademia Sztuk Pięknych - bo to też Sztuka! I to jaka?! ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

a jaki plan na audio show? co bedzie wystawiane? tajemnica czy można już zdradzić?

no i z czym zagra rzecz jasna...

Nic nie powiem. Jak mi sie spodoba, to wprowadzę do produkcji i zabiorę na AS. Musi mi sie spodobać przed wystawą, więc wcześniej dam znać w klubie.

A teraz ide do pracy, trochę postroić....

Witam Kolegow ;)

Wczoraj byl u mnie kolega troche bardziej osluchany niz ja z tym ze on ma monitory Monitor Audio PL100 w 12m2 to co uslyszalem od niego na temat dzwieku a wlasciwie braku dzwieku mojego systemu mnie przerazilo troche :-/

cytuje :

"gora hmm... wywrotka piasku nic wiecej"

"wokale hmm... a sa tu wokale bo ja slysze tylko cyfrowy belkot"

"bas hmm... to cos buczacego to bas ? chyba ze gosc ma kontrabas wielkosci twojego domu"

Dalej bylo tak cytaty :

hmm... kolumny pieknie wykonane bardzo ciekawe moze za ciemne do tej lampki troche granity pod i na kolumny musza byc !

hmm... wzmacniacz fajny milo wspominam lampki moze sprawdz lampki electro harmonix EH powinno to wtedy zagrac lepiej tu

hmm... CD wiesz co zrob z nim to co ja dawno temu z technicsem wywal do kosza bo on nie gra po prostu nie gra wcale !

Od jakiegos czasu mysle nad wymiana CD wlasnie i mam do was pytanie jaki CD mozecie polecic do mojego zestawu uzywany w cenie do 2000pln ??? Od siebie dodam ze mimo tego wszystkiego co moj kolega mi powiedzial to ja lubie bas wiem ze jest go u mnie za duzo ale chcialbym zeby nowy CD nie byl CDkiem ktorey basem nie gra wcale niech gra basem tylko lepiej kontrolowanym no i niech gra o ile cos do 2000pln moze grac bo Sony podobno nie gra wcale ;)

Edytowane przez sebolx

A jaki kolega ma CD i wzmacniacz? No i jakie ma kable?

Aaaa i napisz też co ci doradził. Tzn. jaki sprzęt znacząco poprawiłby brzmienie.

Edytowane przez Audio Academy

A jaki kolega ma CD i wzmacniacz? No i jakie ma kable?

Aaaa i napisz też co ci doradził. Tzn. jaki sprzęt znacząco poprawiłby brzmienie.

Kolega ma CD Advance Acoustic MCD-203II i jakies tam w nim lampki lepsze wzmacniacz Baltlab Epoca 2 a kable jakies transparenty drogawe a co mi polecil hmm... z tego co pamietam to :

Jolida JD100

Thule Spirit jakis

Rega Planet 2000

Arcam CD93

jeszcze jakies tam wymienial ale ogolnie radzil po prostu pozbyc sie sony moze nie trawi tej firmy a moze ma racje ?

Polecił bardzo ładnie i sam też ma dobry sprzęt. Dziwi mnie tylko jego zachowanie, czyli sposób w jaki wyraził się o twoim sprzęcie.

Stawiam na Rege Planet, którą zresztą bardzo trudno dostać. Reszta też jest OK. Można dorzucić Atolla CD 100 z piękną barwą lub Vincenta CD S2. Generalnie na CD szykować trzeba ponad 3000zł. A, no i Micromega stage 6 - super przestrzeń, liniowość i mega dokładność bez przejaskrawień. Można wyrwać za jakieś 1400zł.

No a potem wzmacniacz, ale tu bym poczekał i uzbierał jakieś 6000zł jeśli miałaby być lampa. Baltlab 2 też jest super, ale będzie brakować basu, chociaż w kwadratowym pokoju może być dobrze. Trzeba by to sprawdzić.

Hmm... 3000pln nie wydam na CD 2000pln max wiem ze szalu w tej cenie nie bedzie no ale moze lepiej niz z tym sony mam nadzieje ;)

Co do testu to bede mial tego kolegi CD Advance Acoustic MCD-203II i Baltlaba tez wiec zobaczymy jak to zagra z Hypkami ;)

A daczego tak krytycznie ocenil ten moj dzwiek nie wiem przeciez to tylko audio za grosze wiec nie mozna tego oceniac w skali jakiegos Hi Endowego dzwieku no ale mozliwe ze on o tym zapomnial bo wiem ze sluchal juz sporo drogich zestawow ;)

Nawet juz mi szafy z pokoju chcial wywalac ;))) Audiofilskie rewolucje bez Pani Gessler by byly ;)

No a potem wzmacniacz, ale tu bym poczekał i uzbierał jakieś 6000zł jeśli miałaby być lampa. Baltlab 2 też jest super, ale będzie brakować basu, chociaż w kwadratowym pokoju może być dobrze. Trzeba by to sprawdzić.

A jak się sprawi Baltlab 3 z Hipkami IV? Tu podobno jest więcej basu, ale i cena wyższa.

No, to nie jest audio za grosze. On sam ma zresztą kompakt za 2500zł :) Fakt, że kolumny kosztują 15000zł, ale to nie powód, żeby tak skrajnie wyrażać się o dźwięku.

On ma czystszy dźwięk, bo wstęga robi swoje i tam nie może być mowy o zapiaszczeniu. Siedzi zapewne bardzo blisko kolumn i głośno nie słucha a to też ma duży wpływ na odbiór muzyki i dźwięków, bo nic nie odbija się od ścian.

Niestety sebolx, żeby było super dobrze, to trzeba wydać sporo kasy ;) ale spoko, pomału do tego dojdziemy.

Jeszcze u niego nie bylem na odsluchu ale sie wybiore jak czas znajdziemy to poslucham tych wokali i gory u niego bo basu to tam nie bedzie a jak bedzie to tylko slyszalny delikatnie nie da sie go poczuc to pewne ;)

Jest tak jak mowisz bo cos mi nawet wspominal ze te 12m2 ma dosyc przystosowane akustycznie do sluchania muzyki wiec odbic pewnie nie bedzie no ale co tam ja sie ciesze z tego co mam a moze kiedys mnie pokusi na cos lepszego wlasciwie to juz kusi ale sa wazniejsze wydatki niz zabawa w audio niestety :-/

Cd bede narazie szukal a co dalej tego jeszcze nie wiem ;) a i moze te lampki Electro Harmonix EH sprawdze kiedys juz je testowalem ale nie pod Hypkami i faktycznie graly mniejszym basem ale duzo lepiej kontrolowanym i barwniejszym gore mialy jasniejsza dzwiek ogolnie szybszy ale i zimniejszy niz te chinskie el34 zobaczymy moze cos sie poprawi ;)

Można dorzucić Atolla CD 100 z piękną barwą lub Vincenta CD S2

Posiadam tego Vincenta razem z Phoebe III.

CD-S2 był jednym z pierwszych poważnych klocków i dał mi ogromny skok w jakości dźwięku, można powiedzieć że na podobnym poziomie który wcześniej dały mi same Phoebe, ale teraz wydaje mi się, że to przez to że Phoebe były ograniczane przez poprzedni napęd, który nie mógł z nich wydobyć to co dał Vincent i poza tym ominęło mnie eksperymentowanie z cd z pośredniego przedziału cenowego :)

Tak na marginesie, teraz po osłuchaniu się po zmianie wzmacniacza na Bewitch 6550 mam mieszane odczucia odnośnie wzmacniacza/akustyki/kabelków - niepotrzebne skreślić - bo sam nie wiem co mi nie pasuje i co mnie obecnie ogranicza, chyba wypadnie na długo odkładaną w czasie zabawę w poprawę akustyki i co ważne wymianę kabli. Bo na zmianę lamp na 6SN7 za wcześnie, jeszcze nie ten etap :)

@sebolx. Z tego co pamiętam to mieszkamy nie tak daleko od siebie więc nie ma problemu z odsłuchem.

husky

Wierze ze ten CD potrafi wiele jednak kosztuje 3000pln ja tyle nie dam za CD wiec bede musial sie byle czym narazie nacieszyc tak do 2000pln uzywany klocek nic wiecej :-/

Co do odsluchu to cos tam pamietam ze gdzies w okolicy mieszkasz wiec mozemy kiedys cos pokombinowac i posluchac czegos ;)

Narazie czeka mnie trudna decyzja bo kompletnie nie wiem jakiego CD kupic na poczatek poslucham tego CD kolegi na tych lampach ciekawe czy moje kulawe ucho dozna oswiecenia i czy ta gora zapiaszczona zniknie a wokale ktorych nie ma u mnie sie pojawia hehe ;)

Zobaczymy jak to wyjdzie napisze tu po odsluchu ;)

Sebolx powiedź mi czego oczekujesz od tego CD, jakiej zmiany?

Jeżeli chciałbyś troszkę wyeksponować środek, do tego nadać mu analogowego charakteru, pewnego rodzaju bezpośredniości wokalu, dynamiki, czystości przekazu bez zbytniego czarowania przestrzenią i stereofonią to Vicek będzie dobrym wyborem :)

Pozdrawiam

Edytowane przez goliatpl

Sebolx powiedź mi czego oczekujesz od tego CD, jakiej zmiany?

Jeżeli chciałbyś troszkę wyeksponować środek, do tego nadać mu analogowego charakteru, pewnego rodzaju bezpośredniości wokalu, dynamiki, czystości przekazu bez zbytniego czarowania przestrzenią i stereofonią to Vicek będzie dobrym wyborem :)

Pozdrawiam

No dokladnie tego szukam zeby wokale byly lepsze bardziej na 1 planie a analogowy dzwiek lubie wiec to tez i gora zeby nie byla zapiaszczona tak bardzo jak jest teraz zdaniem mojego kolegi bo ja tam za duzo piasku nie slysze on az wywrotke uslyszal hehe ;)

Vicek fajny nawet z wygladu i wierze ze gra super tylko ze on niestety 3000pln kosztuje...

No dokladnie tego szukam zeby wokale byly lepsze bardziej na 1 planie a analogowy dzwiek lubie wiec to tez i gora zeby nie byla zapiaszczona tak bardzo jak jest teraz zdaniem mojego kolegi bo ja tam za duzo piasku nie slysze on az wywrotke uslyszal hehe ;)

Vicek fajny nawet z wygladu i wierze ze gra super tylko ze on niestety 3000pln kosztuje...

Zmiana cd-ka wniesie dużo zmian, poprawa będzie słyszalna od razu. Natomiast nie jestem wstanie cokolwiek Ci doradzić na podstawie opinii Twojego kolegi :) Tobie ma się to podobać i to Ty masz wiedzieć co chcesz zmienić... ;)

Pozdrawiam

Zmiana cd-ka wniesie dużo zmian, poprawa będzie słyszalna od razu

To mnie cieszy :) Tylko co wybrac do 2000pln bo troche tego jest z uzywanych i nie wiem kompletnie co by bylo fajne w tej cenie moze cos doradzicie z aktualnych ogloszen tu i w allegro lub ebay ale to juz w ostatecznosci bo tam sie obawiam troche kupowac klocki audio ;)

Ps. chyba troche zasmiecam ten temat moze przeniose go do stereo ? ;)

Nie nie, niech będzie tutaj. Na ogólnym cię zjedzą i napchają głupot do głowy.

Teraz jest już późnawo, ale jutro czy pojutrze podrzuce jakieś linki.

Dobra, kilka znajde teraz, ale komentarze już kiedy indziej.

http://www.hifi.pl/gielda/cd1000/86515.php

http://www.hifi.pl/gielda/cd2000/86509.php

A tu test do niego

http://audio.com.pl/testy/densen-b-400plus:3

http://www.hifi.pl/gielda/cd2000/86402.php

Cena super i ja bym go brał, ale przedtem sprawdziłbym ile kosztuje laser do niego. Chociaż jeśli jest to koszt nawet 300-400zł to i tak sie opłaca.

To mnie cieszy :) Tylko co wybrac do 2000pln bo troche tego jest z uzywanych i nie wiem kompletnie co by bylo fajne w tej cenie moze cos doradzicie z aktualnych ogloszen tu i w allegro lub ebay ale to juz w ostatecznosci bo tam sie obawiam troche kupowac klocki audio ;)

Ps. chyba troche zasmiecam ten temat moze przeniose go do stereo ? ;)

Witaj,

A może dołożyć parę złotych i poszukać EERA dl1 czyli były HELIOS 1,niesamowicie brzmiący klocek.

Chodż bardzo rzadki na rynku wtórnym ale naprawdę warto.

Pozdrawiam,

Zaklepalem tego Atolla dzis bede go mial w domu bo sie po niego wybieram ;)

Wielkie dzieki za wszystko Panowie jak juz wroce i poslucham troche to jutro cos napisze o dzwieku mam nadzieje ze cos bardziej pozytywnego niz moj kolega ;)

Milego weekendu zycze ;)

Zaklepalem tego Atolla dzis bede go mial w domu bo sie po niego wybieram ;)

Wielkie dzieki za wszystko Panowie jak juz wroce i poslucham troche to jutro cos napisze o dzwieku mam nadzieje ze cos bardziej pozytywnego niz moj kolega ;)

Milego weekendu zycze ;)

Daj znać koniecznie! :)

Oto On :) tak na szybko z telefonu ;)

Chwile go juz slucham ale tylko cichutko bo glosno juz teraz nie moge i juz czuje ze jest pieknie jest cos innego w dzwieku jeszcze nie wiem co to jest ale jutro to wyczuje jakas taka delikatnosc tak czuje ;)

post-22477-0-45858500-1318717792_thumb.jpg

Oby zapewnił takie wrażenia odsłuchu i skok jaki osobiście dał mi Vicek :)

Jestem ciekaw wrażeń :)

Przy okazji zapytam się o kable. Wpadł mi w oko QED Silver Anniversary XT i Chord Carnival Silverscreen.

Do każdego z nich można spotkać przeciwstawne opinie raz dla jednego, innym razem dla drugiego i to nawet w oficjalnych testach, chodź z przewagą na plus Chorda. Dlatego mam pytanko czy ktoś miał przyjemność lub nieprzyjemność słuchania ich oczywiście z naszymi kolumnami.

Wiem, że lepiej byłoby skusić się na Chord Odyssey 2 ale to już trochę drożej, szczególnie, że od razu chciałbym wybrać IC tej samej firmy dla uzupełnienia i uzyskania synergii dźwięku całego zestawu kabli.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.