Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

No to dzisiaj Mikołajka postawiła mnie w sytuacji podbramkowej... wybieraj prezent ! Raz się żyje, a do tego pojawiła się opcja kupna kilkumiesięcznych Phoebe III w kolorze makasar ebony, no więc we wtorek powinny u mnie być. Trudno, najwyżej odsprzedam.

Moje klipsche idą w świat i mam nadzieję że phoebe zgra się z moim systemem i zagra z większą kulturą , bardziej kontrolowanym, zwartym i nie dudniącym basem no i przestrzenią.

Teraz będę musiał pomyśleć o kablach które spasują do systemu ( zlampizowana lampucera - yaqin ms20l ).

No to dzisiaj Mikołajka postawiła mnie w sytuacji podbramkowej... wybieraj prezent ! Raz się żyje, a do tego pojawiła się opcja kupna kilkumiesięcznych Phoebe III w kolorze makasar ebony, no więc we wtorek powinny u mnie być. Trudno, najwyżej odsprzedam.

Moje klipsche idą w świat i mam nadzieję że phoebe zgra się z moim systemem i zagra z większą kulturą , bardziej kontrolowanym, zwartym i nie dudniącym basem no i przestrzenią.

Teraz będę musiał pomyśleć o kablach które spasują do systemu ( zlampizowana lampucera - yaqin ms20l ).

No to się mikołajki udadzą :)

Gratulacje!

Minęło już pół roku od kiedy stałem się szczęsliwym posiadaczem Phoebe III a więc czas podzielić się moimi obsewacjami (powinienem był napisać raczej odłuchami) w tym temacie. Na samym początku w porównaniu z moimi poprzednimi monitorkami Visatona dźwięk wydobywający się z Phoebe był jakby trochę zamulony, zdecydowanie mniej zarysowany w zakresie wysokich tonów. Bas od poczatku był wyraźny, nie dudniący, wyraźnie zarysowany. Jednak w miarę upływu czasu nastąpiły zmiany, czyli kolumny zacząły się jak to się ładnie określa wygrzewać, co istotne zmieniłem też kable głośnikowe na najwyższy model Klotza oraz interkonekt na Nordost Blue, miało to wpływ na dźwięk. Dżwięk stał się bardziej dokładny, ewidentanie pojawiło się więcej szczegółów, zdecydowana poprawa w górnym paśmie. Generalnie odbiór muzyki stał się bardziej przyjemny, zrównoważony. Phoebe III graja w sposób, który mogę określić jako elegancki, neutralny. Co ważne nie męczą przy długich odsłuchach. Jak dla mnie ok.

Co do mojego systemiku to staram się go budować spokojnie w przemyślany sposób. Szykuję się od upgreade lampki u Pana Witka z Sonus Oliva, choć cena jest równa wartości wzmacniacza, ale mam zapewnienie, że warto trochę się wykosztować:). Powoli rozglądam się na nowym CD. Moje myśli idą w kierunku lampowego CD: Yaqina SD 32, bądź Advance Acustic MCX 400 - jeżeli macie jakieś doświadczenia z tym sprzętem to proszę sie nimi podzielić. Potem wymiana gramofonu i tu mam poważny zgryz. Kupować nowy np. PJ RMP 5.1, czy też zainwestować w jakiś oldskool np. Thorens, stary Denon. Skłaniam się do tej drugiej wersji. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

pozdr.

Gzrech

Edytowane przez gzrech

>>>>>>>>>>gzrech

Co do CD, to jakiś czas temu razem z kolegą testowaliśmy różne do jego systemu i wybór padł na poprzednika MCX 400, czyli MCD 204 (jeszcze gdzieniegdzie dostępny). To świetnie grające urządzenie, a do tego fantastycznie zbudowane. Wymieniliśmy lampy na złocone Tung-Sol i myślę, że żaden cedek w tej cenie mu nie podskoczy. Co do następcy (MCX 400 właśnie), to pod względem brzmienia nie mam pojęcia. Widać natomiast dramatyczne różnice w budowie. To właściwie dwa różne urządzenia. Dwukrotnie mniejsza masa nowego nie wzięła się znikąd. Pomijając brak XLRów, to istotniejsze jest skromniejsze zasilanie, montaż (chociaż MSD) czy tylko jedna lampa na wyjściu (co zawsze zwiększa przesłuchy).Jedynie transport (MCD 204 jest na platformie DVD) wydaje się lepszy. Ale nic nie można przesądzać. Może gra równie dobrze.

Jeśli chodzi o Yaqina, to byłbym bardzo ostrożny. Jeśli odtwarzacze tego producenta są zbudowane tak jak wzmacniacze, czyli każdy egzemplarz trochę inaczej i z pewnymi niedoróbkami (stąd przewijający się nieustannie temat tuningu), to ja dziękuję. Przecież CD wymaga drastycznie większej precyzji wykonania niż wzmacniacz. Mechanika i elektronika odtwarzacza musi idealnie współgrać z fabrycznym softem, bo inaczej będą problemy typu braku odczytu niektórych płyt, przeskakiwania, "wieszania" się urządzenia czy inne tego typu historie.

Edytowane przez PH7

Jeżeli mogę coś doradzić to od siebie polecam chord epic twin.

Sam uzywam i jestem bardzo zadowolony.

Zdecydowanie nie jesteś w tym osamotniony :)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

chord odyssey też jest bardzo dobrym kablem, posiadam go i tez jestem bardzo zadowolony i cena przystępna i też zbiera bardzo dobre opinie w swoim przedziale cenowym.

Opinie jakoby w MCD 204 i MCD 203 (poprzednik, prawie identyczna konstrukcja) lampy nie ''obsługiwały'' wyjść RCA wzięły się z testu tego ostatniego w miesięczniku AUDIO, gdzie padło niezbyt szczęśliwe sformułowanie. Cyt.: "Wyjście obsługują bowiem lampy 12 AX7 chińskiej produkcji - po jednej na kanał, w konfiguracji zbalansowanej. Wyjście niezbalansowane RCA (niezłocone) otrzymuje sygnał po desymetryzacji w popularnym scalaku JRC5532". Po przeczytaniu tekstu, niektórzy odnieśli mylne przekonanie, jakoby lampy buforowały jedynie wyjście XLR. Zostało to podchwycone na tym forum i jak widzę jest pielęgnowane do dnia dzisiejszego. Po prostu w tekście zabrakło sprecyzowania, że sygnał podawany na gniazda RCA jest desymetryzowany PO przejściu przez bufor lampowy. Jest to zresztą oczywiste, gdy spojrzymy na płytkę wyjściową odtwarzacza. Reasumując lampy w obu wspomnianych odtwarzaczach "obsługują" zarówno wyjścia XLR jak i RCA.

W tej cenie jest nad wyraz wybitny.

Nie wiem czy w tej cenie ponieważ nie słuchałem wielu kabli właśnie w tej cenie (wcale nie małej) ale podzielam opinie Tomka, naprawdę bardzo dobry kabel i sam go używam.

Konstrukcje Pana Michała nie są bardzo rozjaśnione i ten kabel właśnie je doświetla. Podaje dźwięki w sposób bardzo precyzyjny oraz przestrzenny. Na pewno warto posłuchać.

Wiele osób w klubie pyta o kable, a odpowiedzi mało, kilka razy zabierałem się za napisanie opinii o tym kablu, ale zawsze czasu brakowało.

Na jedną rzecz zwrócę uwagę, kabel eksponuje średnicę, tą wyższą, proponuję zwrócić uwagę na to, bo wiadomo, że każdy system inny.

Edytowane przez omen
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Opinie jakoby w MCD 204 i MCD 203 (poprzednik, prawie identyczna konstrukcja) lampy nie ''obsługiwały'' wyjść RCA wzięły się z testu tego ostatniego w miesięczniku AUDIO, gdzie padło niezbyt szczęśliwe sformułowanie. Cyt.: "Wyjście obsługują bowiem lampy 12 AX7 chińskiej produkcji - po jednej na kanał, w konfiguracji zbalansowanej. Wyjście niezbalansowane RCA (niezłocone) otrzymuje sygnał po desymetryzacji w popularnym scalaku JRC5532". Po przeczytaniu tekstu, niektórzy odnieśli mylne przekonanie, jakoby lampy buforowały jedynie wyjście XLR. Zostało to podchwycone na tym forum i jak widzę jest pielęgnowane do dnia dzisiejszego. Po prostu w tekście zabrakło sprecyzowania, że sygnał podawany na gniazda RCA jest desymetryzowany PO przejściu przez bufor lampowy. Jest to zresztą oczywiste, gdy spojrzymy na płytkę wyjściową odtwarzacza. Reasumując lampy w obu wspomnianych odtwarzaczach "obsługują" zarówno wyjścia XLR jak i RCA.

ja tego artykulu nie widzialem, ale zdaje sie ukraiński konstruktor (phast?) kolegi masza 1968 stwierdzil to samo po obejrzeniu bebechow.

dodatkowo powiem, ze ten sam kabel rca na przejsciowkach xlr/rca gra zupelnie, ale to zupelnie inaczej, inaczej jak podlaczysz w gniazdo xlr.

przejsciowki nie sa drogie, a dzwiek duzo bardziej analogowy w gniazdach xlr.mozna eksperymentowac.

Edytowane przez frywolny trucht

Mam pytanie do konstruktora Audio Academy czy planuje w przyszłości rozszerzyć ofertę produktową o głośniki surround i centralny? Gdzieś na forum chyba ktoś o to pytał.

Już jest centralny razem z tyłami, ale uprzedzam, nie są to małe rzeczy.

Wszystko zbudowane jest na bazie Phoebe III. Centralny to ucięte Phoebe III poniżej rury BR, natomiast satelity mają szerokość około 240mm i wysokość około 330mm.

Teraz będę dla kogoś robił cały system kina domowego, to zrobię też zdjęcia i wrzucę na forum.

Centralny w zwykłej okleinie (orzech, sapeli) wyceniam na 1500zł a satelity na 2500zł.

>>>>>>>>>>frywolny trucht

Oczywiście zgadzam się, że mając w odtwarzaczu wyjścia XLR, powinno się z nich skorzystać pomimo braku takowych we wzmacniaczu. Trzeba tylko zastosować dobre przejściówki (np Neutrika czy Furutecha) i prawie na pewno dźwięk będzie lepszy.

Teraz w kwestii buforowania gniazd RCA. Jeśli moje wyjaśnienia Cię nie przekonują, proponuję prosty test. Podłącz kabel do tego wyjścia i porównaj brzmienie dwóch różnych par lamp. Jeśli bufor lampowy go ''nie obsługuje'' nie może być różnicy w brzmieniu. Czekam na rezultaty.

Edytowane przez PH7

>>>>>>>>>>frywolny trucht

No to zrób to z lampami. Żeby różnica była jednoznaczna, spraw sobie prezent na gwiazdkę w postaci parki 12AX7 Tung-Sol'a koniecznie w wersji Gold. Nie pożałujesz. Lampa jak na bieżącą produkcję fantastyczna. Różnica między nią a EH większa niż między EH a oryginalnymi - rzecz sprawdzona na wyjściach RCA twojego odtwarzacza (śmiech), jak również wzmacniaczu Xindaka MT3 (skądinąd fajnego i niedrogiego). Michał ma ją w swojej Jolidzie i poleca do przedwzmacniaczy hybrydowych Vincentów.

Ale chyba dość już pitolenia o Advance. Twoje drugie źródło (rzecz zupełnie niebanalna) zasługiwałoby na pogaduchy. Ale raz, że nie ten klub, a dwa że ja nieco zielony. Przez te wszystkie lata zabawy z audio jakoś nie zdobyłem się na kupno gramofonu, choć wielokroć było blisko. Chyba potwierdzisz, że oprócz frajdy to problemów tyle co tych dalmatyńczyków. Ile ich tam było 101?

Edytowane przez PH7

witam doszły wreszcie do mnie kolumny od pana Michała na testy wraz z listwa pf-2 i pudlem kabli do testów naprawdę solidna firma pierwsze wrażenia oczywiscie pozytywne kolumny naprawdę ładnie zrobione masywne naprawdę fajne pudła . co do odsłuchu potrzebuje jeszcze ze dwa dni ale w porównaniu do starych pudeł niebo a ziemia dźwięk jest naprawdę pełny i dokładny chyba do późna dziś będę słuchał .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.