Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

gsh - tak mnie naszło - jak nie chcesz psuć pokoju paskudnymi pochłaniaczami z wełny - to może jest inny sposób.

Panowie - powiedzcie, czy to mogłoby się sprawdzić - myślę o parawanach dekoracyjnych - wygląd możesz dobrać pod wnętrze, zawsze możesz złożyć i schować do szafy. Zaletą jest możliwość regulowania "harmonijki".

Ot taki pomysł, oceńcie proszę, jeśli macie jakies doświadczenie z parawanami

Edytowane przez 1siedem

Kolumnami jeździłem sporo, w tył i w przód. Pomyślałem że skoro otwór br jest z przodu bo podjadę pod tylną ścianę ale realnie nie podobał mi się dźwięk

Ale próbowałeś usiąść w innym miejscu niż na kanapie? Bo mnie się wydaje że półka za kanapa kompletnie nic nie da.

Z tyłu za prawą kolumną to nie stoi taki mały rezonator Helmholtza, tylko koci drapak :)

Tylko żeby Ci z Phoebe nie zrobił drapaka :D

Mam pytanko, tam na tym obrazie w kapturze to też Gesler ? :)

Tak na marginesie to ładny pokój.

GSH powiem Ci tak, masz podobnie z warunkami odsłuchowymi do mnie, tzn prostokąt, a kanapa pod przeciwległą ścianą. To są kiepskie warunki do odsłuchu z 2 powodów. Po 1 siedzisz pod ścianą gdzie bas pewnie jest sporo podbity, po 2 jest za daleko od linii kolumn aby uzyskać fajną przestrzeń. Ja robię tak, że przy konkretnych odsłuchach wstawiam fotel w odpowiednie miejsce przed kanapą (na szczęście na kółkach).

Te panele z wełny nie muszą być takie brzydkie, tam w wątku nie są wyjątkowo estetyczne, ale widziałem wełnę wsadzoną w drewnianą ramkę i całość obitą fajnym materiałem, naprawdę ładnie to wyglądało. Jak znajdę zdjęcie zapodam.

Panowie - powiedzcie, czy to mogłoby się sprawdzić - myślę o parawanach dekoracyjnych - wygląd możesz dobrać pod wnętrze, zawsze możesz złożyć i schować do szafy

To zupełnie nic nie da, tym bardziej w sprawie basu.

Dokładnie tak jest, dlatego u mnie Acrolink gra z głośnikowym Vdh The wind mkII.

Najważniejsze jest żeby samemu słuchać w swoim systemie, jeśli nie słyszymy różnicy, pieniądze lepiej przeznaczyć na płyty

Mamy podobne odczucia. Dla mnie ten Vdh The wind mkII ma spokojną górę i środek, a podkreślony dół, więc może się z Acrolinkiem uzupełniają.

>>>>>>>>>>gsh

Lekkie wysunięcie pomoże niewiele. Zresztą zwróć uwagę, że wysuwając niekorzystnie zbliżasz bok rogówki do lewej kolumny. Tym samym zmniejszając jeden problem nasili się inny. Ja bym to ustawienie zostawił. Do poważnych odsłuchów solo dokupiłbym niezbyt ciężki fotel z oparciem najwyżej do wysokości ramion (bardzo ważne). Jego nogi, a także nogi ławy podkleiłbym filcem (aby lekko "jeździły" po parkiecie) i na czas słuchania wyjazd z ławą, a na jej miejsce wspomniany fotel. Ja mam gorzej, bo tą operację muszę wykonać na grubym włochaczu (świetny akustycznie dywan), a fotel do lekkich nie należy. Jeszcze tylko (skoro siedzimy bliżej) większe skręcenie kolumn "do środka" i można się bawić dalej.

Ogólnie akustykę masz na oko raczej "żywą" więc trochę ustrojów nie zaszkodzi. Tylko nie kupuj byle czego. Raz, że szkoda tak ładnego wnętrza, a dwa, że gro z nich to "wycinacze" tylko pewnej części pasma. Ogólnie bezpieczniej rozpraszać niż wytłumiać.

Witam wszystkich :)

Również posiadam Phoebe III. Jestem oczywiście bardzo zadowolony, mam te kolumny już ponad 3 lata. Od sierpnia zmieniłem lokum i zostałem zmuszony do walki z akustyką i w ogóle zabawa rozpoczęła się od początku...

Rozmiary pokoju są podobne tj ~17 m2 tyle, że w starym mieszkaniu miałem kolumny ustawione na krótszej ścianie, a teraz są na dłuższej.

Akustyka po wprowadzeniu się była podobna, tj lekki pogłos i oczywiście gołe ściany, które są nadal gołe, ale po przeczytaniu kilku wątków stwierdziłem, że zbuduje sobie własne panele. W sumie zrobiłem 4 sztuki. 2 za kolumnami i 2 na pierwsze odbicia. Na zdjęciu widać, że panele od bocznych odbić są dosyć blisko kolumn, na ten moment są nieco dalej.

Kupiłem 2 paczki wełny mineralnej Rockwool 10cm grubości, deski, wkręty, płytę pilśniową. Wszystko w Castoramie.

Z resztek płyt wełny wyciąłem kilkanaście trójkątów o bokach około 35x35x50cm, postawiłem je na sobie i położyłem w rogach pokoju. Niestety kilka dni temu je wyniosłem do piwnicy (ze względów bezpieczeństwa, bo nie były obszyte materiałem) i stwierdziłem, że chyba jednak działały, bo jakby bas zaczął mi nieco buczeć.. więc kupiłem materiał tzw "jutę" i mam zamiar te amatorskie pułapki nieco wykończyć scalając je ze sobą za pomocą kleju i obszywając jutą. Docelowo będą 4 amatorskie pułapki o wysokości ok. 40-60cm. Myślę, że 2 pułapki będą wyższe w rogach za mną, bo czytałem, że rogi za słuchaczem są ważniejsze.

Na koniec przedstawiam mój efekt pracy w postaci zbudowanych paneli :) Mam nadzieję że się podobają ;) Uważam, że wybrałem dosyć ładny materiał, bo nawet moja druga połówka go zaakceptowała ;)

Teraz mam pytanie do znawców. Czy zamknięcie panela płytą pilśniową z tyłu zmienia znacząco właściwości w stosunku do panela w którym z tyłu nie ma płyty a jest sam materiał..? Głównie chodzi mi o pochłanianie basu.

P.S. przepraszam, że tak się wcisnąłem do wątku i trochę nie na temat.

post-33232-0-68993200-1355689211_thumb.jpg

Edytowane przez Pestek

>>>>>>>>>>Pestek

Jeżeli owe panele przylegają do ściany, to nie ma większego znaczenia czy je zamkniesz czy też nie. Jeżeli natomiast tak jak na fotce są odsunięte, to lepiej nie zamykać, bo tłumią również drugą stroną dźwięki odbite od ścian. Jeżeli natomiast chodzi o pochłanianie basu to takie panele działają w sposób marginalny (właściwie nie działają), ze względu na kilkumetrowe długości fal niskich częstotliwości. Żeby tłumić bas, takie panele musiałyby mieć monstrualne rozmiary. Ale i na niskie częstotliwości są sposoby. Najczęściej stosuje się wspomniane przez Audio Academy rezonatory Helmholtza. Są one strojone na konkretną częstotliwość, która nam dokucza, w celu jej redukcji. Oczywiście musimy znać (pomierzyć) mody pomieszczenia, tak aby ową częstotliwość ustalić. Ogólnie można by rzec, że to proces odwrotny do zjawiska występującego w kolumnie głośnikowej. Tam, wykorzystując zjawisko rezonansu, za pomocą bass reflexu, czy membrany biernej wykorzystujemy energię tylnej części membrany głośnika (ów) niskotonowego do wygenerowania określonej częstotliwości (niższego basu). Tutaj natomiast odwrotnie.

Edytowane przez PH7

Najczęściej stosuje się wspomniane przez Audio Academy rezonatory Helmholtza.

Dzięki PH7 za wypowiedź,

Nigdy nie zagłębiałem się aż tak bardzo w akustykę. Być może przyjdzie czas, że skorzystam z pomiarów, celem doboru odpowiednich środków. Zdaje sobie sprawę, że wtedy ma to największy sens.

Jestem na etapie eksperymentowania i mam wiedzę raczej bardzo ogólną o akustyce :)

W tym momencie jeśli chodzi o mój sprzęt to mam zamiar zrobić ostatecznie te pochłaniacze z wełny mineralnej w rogach pokoju, w następnym etapie postawić kolumny na płytach granitowych i elektronike na vibrapodach - apropo teraz elektronike mam postawioną na nakrętkach od wody mineralnej, Szczerze polecam. Ogromny wpływ, przede wszystkim swoboda, lepsza kontrola basu, właściwie podobne zmiany do tych, gdy się ustawi kolumny na kolcach.

Ładnie to ogarnąłęś w sumie, w nie dużym pokoju. Mógłbyś napisać jaka jest różnica w dźwięku jest z panelami i bez ?

z panelami poprawiła się przede wszystkim barwa. Dźwięk jest przyjemniejszy w odbiorze, z większą masą. Dźwięk się uspokoił, stał się czytelniejszy, precyzyjniejszy. Wokale także zyskały, poza barwą również stały się bardziej namacalne.

Mam też wrażenie, że bas troszkę się poprawił, jakby nieco mocniejszy i bardziej punktowy, ale może to wynik tej barwy.

Bez paneli jest bardziej żywo, ale w muzyce nie ma tej separacji, dokładności i czytelności.

pozdrawiam.

witam to mój skromny dobytek kolumny co prawda jeszcze nie moje bo odsłuchowe od pana Michała ale najprawdopodobniej takie staną na dłużej u mnie pozdrawiam

post-47180-0-00991700-1355848153_thumb.jpg

post-47180-0-47810100-1355848208_thumb.jpg

post-47180-0-01023000-1355848269_thumb.jpg

misiek88 jak Hiperiony zgrywają się z Roksanem

dobre pytanie :) sam mam ochote na taki zestawik Caspiana :) a kolumny to juz sie jakies dokupi do tego :) Edytowane przez sebolx

obiektywnie mówią to jestem bardzo zadowolony z tego zestawu naprawdę potrafi zrobić wrażenie. mój kolega audiofil który wyznaje kult krella dużo droższego. Był w szoku pozytywnym oczywiście. jeszcze przed hyperionami miałem tonsil voyager 350 duże basowe kolumny ,które naprawde trzymał w ryzach i sam byłem zdziwiony ze voyagery potrafią tak przejrzyście zagrać i fajnie caspian kontroluje bas daje tyle ile trzeba wtedy ja byłem w szoku . co do muzyki pytałem przed kupnem caspian na innym forum o właściwości do muzyki:amerykanski hip hop (2pac,scarface,itp.) bo czasem lubię tego posłuchać pisali ze caspian nie nadaje się do takich brzmień BZDURA radzi sobie wyśmienicie polecam do takiej muzy a co do innej muzyki jazzu,klasyki to już naprawdę jest super i nie mam zamiaru już dalej szukać. nawet w rocku trochę testowałem i tez dawał rade bez zająknięcia. moim skromnym zdaniem caspian jest bardzo uniwersalny, moim skromnym zdaniem caspian zagra z każdym rodzajem muzyki przyzwoicie

misiek88

Fajny zestaw, widzę że tych co "żenią" roksana z AA jest coraz więcej i bardzo dobrze ( mój zestaw na stronie 59, przy czym został uzupełniony o kolejne regały na płyty :))

oley fajnie to u ciebie wygląda, u mnie to narazie prowizorka w bloku, ponieważ jestem w trakcie budowy domu wolno stojącego, w którym przygotowuje mój wymarzony pokój odsłuchowy.

oley fajnie to u ciebie wygląda, u mnie to narazie prowizorka w bloku, ponieważ jestem w trakcie budowy domu wolno stojącego, w którym przygotowuje mój wymarzony pokój odsłuchowy.

U mnie też w bloku, jak będziesz miał oddzielny pokój, to zadbaj mocno o akustykę ( akustyka) bo to warunek konieczny.

U mnie też w bloku, jak będziesz miał oddzielny pokój, to zadbaj mocno o akustykę ( akustyka) bo to warunek konieczny.

zgadza się, zadbam o to, mam juz kilka pomysłów, zobaczymy jak będzie z budżetem

misiek łobuzie ten kwiatek na kolumnie to prawdziwy? bo wiesz - kwiatek + kobieta = kobieta podlewająca kwiatek .....

a tak na poważnie to masz fajnisty systemik

pzdr

Edytowane przez bobaj

misiek88,

czy nie myślałeś o postawieniu integry na cd ?

Miałbyś lepsze chłodzenie wzmaka i jednocześnie dociążenie transportu.

Spróbuj może też wysunąć te AA chociaż do linii dywanu, przynajmnej z ciekawości ;)

A zestaw masz fajny.

Jestem z Lublina i może niedługo będę jechał w stronę Chełma. Jak pozwolisz, to może wpadnę ka krótki odsłuch :)

kopaczmopa,

Nie wiem, w jaki zestawieniu słuchałeś Caspiana i której wersji, jednak wierz mi - zestaw M1 (z integrą NG) + np. Dunaudio X16 (z AA nie słuchałem) w rocku sprawdza się bardzo dobrze. I to opinia wielu.

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

no tych "akademików" ze wzmakami roksana jest więcej - ja też to tej grupy się zaliczam ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

racja kwiatek już gdzie indziej

kopaczmopa

to tylko moje zdanie dla mnie jest naprawdę ok.

whiter1

pewnie zapraszam z chęcią podzielę się moimi spostrzeżeniami , co do przełożenia systemu dobra rada już zmieniłem, co do kolumn

próbowałem z przesuwaniem i w tym miejscu co są moim zdaniem jest super, bas jest bardziej głęboki.,

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

racja kwiatek już gdzie indziej

kopaczmopa

to tylko moje zdanie dla mnie jest naprawdę ok.

whiter1

pewnie zapraszam z chęcią podzielę się moimi spostrzeżeniami , co do przełożenia systemu dobra rada już zmieniłem, co do kolumn

próbowałem z przesuwaniem i w tym miejscu co są moim zdaniem jest super, bas jest bardziej głęboki.,

masz super kolumny,roksanow ,nie slyszalem ,ale wierze ze to super zestaw,moze kiedy poslucham

Witam wszystkich :)

Również posiadam Phoebe III. Jestem oczywiście bardzo zadowolony, mam te kolumny już ponad 3 lata. Od sierpnia zmieniłem lokum i zostałem zmuszony do walki z akustyką i w ogóle zabawa rozpoczęła się od początku...

Rozmiary pokoju są podobne tj ~17 m2 tyle, że w starym mieszkaniu miałem kolumny ustawione na krótszej ścianie, a teraz są na dłuższej.

Akustyka po wprowadzeniu się była podobna, tj lekki pogłos i oczywiście gołe ściany, które są nadal gołe, ale po przeczytaniu kilku wątków stwierdziłem, że zbuduje sobie własne panele. W sumie zrobiłem 4 sztuki. 2 za kolumnami i 2 na pierwsze odbicia. Na zdjęciu widać, że panele od bocznych odbić są dosyć blisko kolumn, na ten moment są nieco dalej.

Kupiłem 2 paczki wełny mineralnej Rockwool 10cm grubości, deski, wkręty, płytę pilśniową. Wszystko w Castoramie.

Z resztek płyt wełny wyciąłem kilkanaście trójkątów o bokach około 35x35x50cm, postawiłem je na sobie i położyłem w rogach pokoju. Niestety kilka dni temu je wyniosłem do piwnicy (ze względów bezpieczeństwa, bo nie były obszyte materiałem) i stwierdziłem, że chyba jednak działały, bo jakby bas zaczął mi nieco buczeć.. więc kupiłem materiał tzw "jutę" i mam zamiar te amatorskie pułapki nieco wykończyć scalając je ze sobą za pomocą kleju i obszywając jutą. Docelowo będą 4 amatorskie pułapki o wysokości ok. 40-60cm. Myślę, że 2 pułapki będą wyższe w rogach za mną, bo czytałem, że rogi za słuchaczem są ważniejsze.

Na koniec przedstawiam mój efekt pracy w postaci zbudowanych paneli :) Mam nadzieję że się podobają ;) Uważam, że wybrałem dosyć ładny materiał, bo nawet moja druga połówka go zaakceptowała ;)

Teraz mam pytanie do znawców. Czy zamknięcie panela płytą pilśniową z tyłu zmienia znacząco właściwości w stosunku do panela w którym z tyłu nie ma płyty a jest sam materiał..? Głównie chodzi mi o pochłanianie basu.

P.S. przepraszam, że tak się wcisnąłem do wątku i trochę nie na temat.

na panele pochłaniające niskie częstotliwości potrzebna jest wełna o odpowiedniej gęstości typu isover pt80 a na pierwsze odbicia lepiej użyć dyfuzorów Shroedera,u Ciebie w miejscu pierwszych odbić za kolumnami jest tv ,jakbyś go podniósł i w to miejsce wstawił rozpraszacze to będzie cacy

na panele pochłaniające niskie częstotliwości potrzebna jest wełna o odpowiedniej gęstości typu isover pt80 a na pierwsze odbicia lepiej użyć dyfuzorów Shroedera,u Ciebie w miejscu pierwszych odbić za kolumnami jest tv ,jakbyś go podniósł i w to miejsce wstawił rozpraszacze to będzie cacy

myślę, że ta wełna jest dosyć gęsta. Ma grubość 10 cm i jest z płyt. takie opakowanie 4 płyt nie było lekkie :)

Powiem szczerze, że te panele zrobiłem "w gorącej wodzie kąpany" a to nie jest najlepszy doradca.

Hmm telewizora nie będę mógł niestety podnieść, ale od pewnego czasu zastanawiałem się nad piramidkami rozpraszającymi na telewizor. Kolega był u mnie z czymś raczej najtańszym i różnica była w scenie tzn precyzja, dźwieki pozorne no i większa realistyczność wokali m.in.

odpuść sobie piramidki to jest zwykły badziew,niebagatelne znaczenie ma ustawienie kolumn,widzę u Ciebie ,że nie doginasz kolumn do środka,czym to jest spowodowane?jak masz możliwość wysunięcia ich na pokój to warto poeksperymentować,u mnie sprawdza się ustawienie wg Cardasa

Edytowane przez Rezyslaw

odpuść sobie piramidki to jest zwykły badziew,niebagatelne znaczenie ma ustawienie kolumn,widzę u Ciebie ,że nie doginasz kolumn do środka,czym to jest spowodowane?jak masz możliwość wysunięcia ich na pokój to warto poeksperymentować,u mnie sprawdza się ustawienie wg Cardasa

spowodowane jest to tym, iż najbardziej odpowiada mi ten rodzaj dźwięku. Bardzo szeroka scena, efekty przestrzenne.

Kolumny i tak mam już wysunięte od ściany 68 cm (tylna ścianka od ściany), a szerokość pokoju (krótsza ściana) to 315 cm..

Ustawienie Cardasa odpada u mnie. Po pierwsze zbyt krótkie przewody głośnikowe (2m) no i pokój mieszkalny. Panele stoją i często je przestawiam, więc i tak mam niedogodności z tego już powodu.

Ostatnio poszerzyłem jeszcze baze na 210 cm i jest poprawa przestrzenności i stereofonii.

Edytowane przez Pestek
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.