Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>>>>>>>>Tomasz Dudziński

Ale co potwierdzasz? Wiesz w ogóle o co biega? Nie można mylić pojęcia walki z ogólnymi nierównomiernościami charakterystyki częstotliwościowej pomieszczenia z walką z poszczególnymi falami stojącymi (modami) tegoż,, choć oczywiście mają one na ową charakterystykę bezpośredni wpływ. Nawet gdy postawimy sobie ambitny cel zwalczenia wszystkich modów osiowych, powodujących największe nierównomierności energetyczne pola akustycznego, to się zachlastamy. Na przykład w pomieszczeniu o długości 8,7 metra podstawowym modem osiowym jest 20Hz i tyle wynosi odstęp pomiędzy kolejnymi modami osiowymi, czyli kolejne występują przy 40, 60, 80, 100 itd. Łatwo obliczyć, że w paśmie akustycznym występuje w tym pomieszczeniu 1000 pasożytniczych modów podstawowych. A są jeszcze mody styczne, skośne i wszystkie ich rodzaje w korelacji z każdym przedmiotem w pomieszczeniu. Nieskończoność.

>>>>>>>>>>bingant

Już odpowiadam. muszę się tylko ogarnąć. Gotuję bigos. Mała szklaneczka znakomitego caberneta poszła do bigosu, a reszta zgoła gdzie indziej. To znakomite pytanie (mówię zupełnie szczerze). Wtedy oczywiście, pozbędziemy się podstawowego modu osiowego, a ponieważ pozostałe stanowią jego wielokrotność, pozbylibyśmy się wszystkich modów osiowych wynikających z długości pomieszczenia. Rozumiem kontekst pytania. Choć oczywiście pozbycie się modów podstawowych jest niemożliwe (w ogóle redukcja fal stojących niskich częstotliwości jest bardzo trudna), to nie znaczy, że nie powinno się dążyć do ich osłabiania, a tym samym redukcji ich wielokrotności.

Przepraszam za moją reakcję na twój wpis. Źle Cię oceniłem, myśląc, że jesteś "krzykaczem".

>>>>>>>>>>bingant

Aby zakończyć temat powiem tylko,że w moich wypowiedziach zabrakło sprecyzowania. Pisząc, że nie ma możliwości, by rezonator działał wybiórczo na określoną częstotliwość, miąłem na myśli, że jeżeli np. współczynnik tłumienia owego w zakresie powiedzmy 100 do 150 Hz ma jednakową wartość, to nie ma możliwości, aby o tą wartość nie obniżył również np. zapadłości, występującej dajmy na to przy 125 Hz. Chyba również o to chodziło Rezyslawowi. Natomiast pisząc, że nie ma potrzeby by działał wybiórczo, ściśle na pasożytniczą częstotliwość fali podstawowej (oczywiście lepiej by tak było), to miałem na względzie fakt, że nawet jak jego zakres tłumienia jest "szerszy" i wykracza poza ową częstotliwość(w innym punkcie charakterystyki powodując zapadłość) to trudno. Najważniejsze, że zakresem swojej pracy tą częstotliwość objął i zredukował, bo to jest priorytetem. Chyba się ze mną zgodzisz?

Uwielbiam merytoryczne dyskusje. Idę odkorkować następną butelczynę. Jutro będę żałował.

Edytowane przez PH7

Witam Świątecznie wszystkich posiadaczy oraz fanów kolumn Audio Academy. Miałem zapisać się do szanownego klubu już jakiś czas temu, lecz z wrodzonego lenistwa czynię to dopiero teraz (lepiej późno niż później) :) Posiadam Phoebe 2, napędza je lampka Yaqin MC10L. Wszystkim Klubowiczom życzę radosnych, miłych i zdrowych Świąt. Serdecznie pozdrawiam

Późno bo późno, ale też życzę wszystkim Wesołych Świąt :)

Akustyka to ciekawy temat, ale i bardzo trudny. Może będzie okazja, żeby się spotkać i zaprezentować owe rezonatory Helmholtza.

Te wałki Michała(dwa rodzaje) podejżewam,że są strojone no pojedyńcze częstotliwości (maximum na rozkładzie Gaussa),jak są umieszczone razem to ich wypadkowa daje szersze pasmo działania

Nie są strojone na pojedyncze częstotliwości, bo nie miałoby to sensu, zwłaszcza w warunkach domowych. Masz racje z tym, że jak są razem, czyli jeden na drugim, to mają szersze pole działania i właśnie na tym to polega. Chcesz sobie poprawić niskie pasmo, to kupujesz tylko dwa walce 30cm, które działają w pasmie podanym w danych technicznych. Chcesz poprawić średni zakres od do, to kupujesz dwa kolejne walce 20cm. itd.

Jeżeli mielibyśmy dwa lub cztery specjalnie strojone rezonatory, to oczywiście dałoby się skutecznie wytłumić konkretne fale stojące, a to nie poprawiłoby w sposób odpowiednio słyszalny odbioru muzyki ze wszystkimi jej aspektami łącznie.

Robiąc pomiary "szpice" rezonansów charakterystyki odpowiedzi pomieszczenia byłyby mniejsze, ale co się stanie ze wszystkimi pozostałymi dźwiękami, których kalkulacja rezonatora nie uwzględnia? Zbudowany rezonator będzie miał przecież jakiś kształt i coś zrobi z pozostałymi częstotliwościami.

Budujemy np. archetypowy rezonator Helmholtz'a z rurą i komorą rezonansową. Projektując go obliczamy jedynie to co pochłania jego układ (średnica rury, jej długość i objętość komory = np. 100 Hz.) Będzie miał zatem jakąś powierzchnię zewnętrzną, coś się od niego odbije, część dźwięków ulegnie skierowaniu, część rozproszeniu itd. Jaki wpływ będzie to miało na stereofonię, kształt sceny i pozostałe pasmo?

Jak widać na wykresach pochłaniania poszczególnych ustrojów ACS, nie mają one bardzo wąskich pasm pochłaniania w zakresach np. 1/32 czy 1/64 oktawy. Ich zakres jest szerszy i wynosi np. 2, lub 4 oktawy. Zewnętrzna powierzchnia też nie jest przypadkowa i nie jest tylko obudową, ma działanie rozpraszające również w jakimś zakresie częstotliwości. Należy rozpatrywać działanie takich elementów w całości. Ustawiamy je w jakichś miejscach pomieszczenia i możemy je przesuwać oraz obracać, uzyskując najbardziej zadowalający nas efekt oceniając całość, bez gadania o dobroci rezonatora Helmholtz'a.

Właśnie stałem się posiadaczem Phoebe III i mam pytanie do użytkowników tej kolumny. Czy postawienie jej na podeście dużo wnosi? Czy ktoś testował ten wariant? Pytam bo kolumna jest raczej niska i postawienie jej wyżej powinno poprawić scenę.

>>>>>>>>>>stachus

Zależy jak wysoko się siedzi. Ja swoje leciutko odchyliłem do tyłu, na przednie kolce nakręcając po jednej nakrętce i dopiero kolce w kolumny. Moim zdaniem zagrały jeszcze bardziej spójnie. Trzeba tylko uważać, żeby z tym odchylaniem nie przegiąć, bo jest taki punkt, że z powrotem dźwięk zaczyna się "rozłazić".

Edytowane przez PH7

Właśnie stałem się posiadaczem Phoebe III ...

Gratulujemy. Moje są podniesione o 25cm, scena się podniosła i jest na wysokości uszu, mały nie jestem i siedzę raczej wyżej :)

Późno bo późno, ale też życzę wszystkim Wesołych Świąt :)

Akustyka to ciekawy temat, ale i bardzo trudny. Może będzie okazja, żeby się spotkać i zaprezentować owe rezonatory Helmholtza.

Ja również życzę panu i pańskiej rodzinie , panie Michale dziś i zawsze wszystkiego najlepszego , przede wszystkim zdrowia , spokoju oraz spełnienia marzeń i oczywiście sukcesów na niwie zawodowej , z poważaniem i wyrazami szacunku , Piotrek .

Piotr

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

dziekuje,staram sie,coś poprawić,jak ,więcej poslucham ,to coś opisze,przynajmniej,w tym klubie,można coś wkleić,i napisać,bo w innych wątkach typowo stosownych/administracja/,usuwają posty!

Zbyniu, sam robiłeś dyfuzory czy zlecałeś? Mierzyłeś akustykę pomieszczenia?

pzwm i szczęśliwego Nowego Roku życzę wszystkim szczęśliwym posiadaczom i sympatykom AA

Szampańskiej zabawy Sylwestrowej i samych dobrych chwil w Nowym 2013 Roku! :))

Mniej komerchy, więcej prawdy i dużo, dużo miłości! :))

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

Życzę wszystkim

Wiele radości i miłości ,

sukcesów i pomyślności,

niech Wam zdrowie dopisuje,

i niczego nie brakuje

w 2013 roku

Tymczasem posłucham ostatnią płytę(Dream Theater-Six Degress Of Inner Turbulance) w tym roku.

Do usłyszenia w roku 2013.

Edytowane przez mateusz28_1986

sorry za offtopa ale mam drobne pytanie po starej znajomości do P. Michała a mianowicie czy byłaby szansa wykonania na zamówienie maskownic, które nie byłyby maskownicami sensu stricto tylko raczej barierą ochronną dla głośników? Mam na myśli zastąpienie klasycznego materiału z maskownic np. drewniamymi deseczkami lub innym materiałem, który nie ustąpi pod naporem ręki dziecka? Każda sugestia mile widziana.

Pozdrawiam Klubowiczów

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.