Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Moj kolega ma opisywane przez Ciebie Focale i mam podobne zdanie do Twojego. :-). Za polowe ceny warto rozwazyc.

Zastanawialem sie nad klockami od T+A ale wydaje mi sie ze one graja neutralnie, a ja wole wiecej czarowania ;-)

Mam oelbachy 2x2,5 i pokój normalnie wypełniony kanapą, 2 fotele, dywan itp.

Myślę, że jakieś różnice powinny być słyszalne, ale dużych efektów to bym się nie spodziewał. Zanim kupisz jakieś nowe kable, najpierw je wypożycz.

Dzieki za odpowiedz. Moj kolega ma opisywane przez Ciebie Focale i mam podobne zdanie do Twojego. :-). Za polowe ceny warto rozwazyc.

Zastanawialem sie nad klockami od T+A ale wydaje mi sie ze one graja neutralnie, a ja wole wiecej czarowania ;-)

A mnie się wydaje, że one właśnie trochę czarują. Bardziej neutralny będzie Bladelius.

A mnie się wydaje, że one właśnie trochę czarują. Bardziej neutralny będzie Bladelius.

No właśnie - +T+A trochę czarują, szczególnie na średnicy, która jest czasami za bardzo "soczysta".

Neutralny, obok Bladeliusa, jest również Primare I30. Chyba to nawet podobna szkoła grania.

Panie Michale, nic tylko pogratulować :-). Brak propozycji.... Trzeba się zabierać za te trójdrożne kolumny ze wstęgą, bo widać "lukę w rynku" ;-)

Szanowni, a gdybym miał 20-30 tys. na głośniki? :-). Pamiętam, że kiedyś pojawiła się skąpa informacja o Vandersteenach...

Gregonio dużo zależy od gustu,metrażu itd,czasem za porownywalna kasę znajdziesz coś lepszego od AA bo lepiej Ci zagra w danym metrażu a czasem nie,na pewno zawsze AA są uczciwa propozycja w swojej cenie a i przy wyższych nie ma przepaści,miałem hypki,teraz mam Phoebe 3 i jedne i drugie grają zacnie

Zbyniu potrzebuje czegoś silnego, bo ma dużą powierzchnie do nagłośnienia.

Obawiam się, że 2000 nie wystarczy na nic fajnego... Chociaż nie, proponuje poszukać Vincenta 226.

z Rotelem 980 moze byc niezle, to fajna maszyna, tyle ze stara, wg mnie gra cos a'la Atoll 100 duza moc, sporo detali tylko nieco cieplej.

ale ale z Cyrusem gralem na 25m2 i dawal rade - 70 W ma takze to nie jakis slabiak a gra ladnie barwowo.

Edytowane przez kopaczmopa

A może mulące chińskie lampki wymienić na coś innego. Zamiast EL34 może 6CA7 Electro Harmonixa, albo drożej KT77 Genalexa. Obydwie grają zdecydowanie bardziej dynamicznie od typowego brzmienia EL34. A są jeszcze lampy sterujące.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

W moim yaqinie siedzą lampy el-34 rft i rca clear top dwie sztuki i dwie ruskie 6n1p-ew a do tego wymienione kondy na przedzmacniaczu jantzeny czerwone .

Wzmacniacz po niezbędnej modyfikacji, lampy mocy legendarne (wytrzymują napięcie anodowe 700V bez żadnego problemu), ruskie sterujące OK, RCA tym bardziej. To ja się pytam co dolega?. Bo stwierdzenie, że się znudziło, niczego nie wyjaśnia.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Brakuje mocy i niewiem jak wypadają wzmacniacze tranzystorowe na tle lampy bo może mają bardziej punktowy bas .a uderzeniom perkusji bardziej to odpowiada,no i czy warto przeskoczyć w podobnej kwocie na tranzystor ,czy darować sobie i szukać w większym połapie cenowym aby usłyszeć wiekszy progres dźwiękowy

Brakuje mocy i niewiem jak wypadają wzmacniacze tranzystorowe na tle lampy bo może mają bardziej punktowy bas .a uderzeniom perkusji bardziej to odpowiada,no i czy warto przeskoczyć w podobnej kwocie na tranzystor ,czy darować sobie i szukać w większym połapie cenowym aby usłyszeć wiekszy progres dźwiękowy

Nic za 2000 a chyba nawet 2500 pln z tranzystorów nie zagra ogólnie lepiej niż MC-10L tak uważam sam zastanawiam się nad powrotem do MC-10L + tuning tego wzmacniacza oraz oczywiście dobranie odpowiednich lamp .

Moc może faktycznie jakiś tranzystor będzie miał większa ale reszta raczej wypadnie blado przy tym tanim Yaqinie .

Dużo dobrego słyszałem o tych lampowcach, ale czy potrafią zagrać rocka? Jak zachowują się z aa p3 przy szybszej muzyce? W końcu czy bas z nich jest dobrze kontrolowany?

Dużo dobrego słyszałem o tych lampowcach, ale czy potrafią zagrać rocka? Jak zachowują się z aa p3 przy szybszej muzyce? W końcu czy bas z nich jest dobrze kontrolowany?

Na lampach Electro Haromnix i podniesionym biasie do max a nawet wyzej niż zalecają bas jest już w miarę dobrze kontrolowany wzmacniacz gra jaśniej szybciej i ma kopa sporego dużo też zależy od CD jaki do niego podłaczymy na kable IC też reaguje ja słuchałem go z Hyperionami III Lux 8ohm i radził sobie dobrze na godzinie 12 Hyperiony dawały już tak czadu że bas mnie chciał wydmuchać z pokoju bo mam małe pomieszczenie 16m2 dlatego pozbyłem się Yaqina i Hyperionów ale teraz jeszcze raz mam chęc sprawdzić tego chińczyka bo wtedy jak się później okazało za ten nadmiar basu odpowiedzialny był też moj CD Atoll CD100 nastąpiła kumulacja basu Yaqin mocny bas+ Atoll CD100 mocny bas i miałem kocioł już straszny . Rocka ten Yaqin zagra bez problemu jak i każdą inną muzyke wiadomo najszybszy nie jest ale wokale wysokie zakres basu i kop to wszystko w tym piecu jest i to w super jakości . Jedyny chyba minus to brak pilota jak dla mnie ale pilot nie gra więc to mały minusik ;) Dobra już nie zaśmiecajmy klubu AA .

@zbyniu 360

Co prawda to nie mój klub :-) ale pozwolę sobie napisać... miałem Yaqina MC-10L i brakowało mi basu i generalnie "drajwu", wymieniałem: EL34, sterujące, kondy odsprzęgające na czerwone Jantzeny... jednoznacznie zacząłem winić kolumny (konkurencyjny klub naszego rodzimego producenta) i się mocno zdziwiłem jak podłączyłem wydajny tranzystor (jeden z forumowych klonów)... Dla mnie nie było powrotu do MC-10L, to była kompletnie inna dynamika.

Pozdr

Łukasz

@zbyniu 360

Co prawda to nie mój klub :-) ale pozwolę sobie napisać... miałem Yaqina MC-10L i brakowało mi basu i generalnie "drajwu", wymieniałem: EL34, sterujące, kondy odsprzęgające na czerwone Jantzeny... jednoznacznie zacząłem winić kolumny (konkurencyjny klub naszego rodzimego producenta) i się mocno zdziwiłem jak podłączyłem wydajny tranzystor (jeden z forumowych klonów)... Dla mnie nie było powrotu do MC-10L, to była kompletnie inna dynamika.

Pozdr

Łukasz

Jak widać dla każdego coś innego najlepiej kupic tranzystor jakiś i yaqina i wybrać co nam bardziej odpowiada ja kupiłem kiedyś 3 wzmacniacze Yaqin MC-10L , Primare I21 i Baltlaba Epoca 2 został Baltlab bo miał basu połowę mniej od Yaqina a chciałem wtedy własnie zmniejszyć bas .

Ps. ja_brzoza Ariesów Yaqin nie mógł wysterować dobrze to z pewnością był ten największy problem że basem nie grały jak powinny .

Edytowane przez sebolx

Wtedy to były MIMO, trochę mniej trudne kolumny. Produktów AA nie miałem jeszcze okazji słuchać, może są łatwiejsze do wysterowania. Odniosłem sie tylko do spostrzeżeń i podobnych do moich zabiegów kolegi zbyniu 360.

Tak jak piszesz, najlepiej postawić jeden wzmacniacz obok drugiego i posłuchać.

Pomyśl może o Yaqinie B 100 , ma kapitalną dynamikę , motorykę , mięsisty i wielobarwny , świetnie kontrolowany bas , NAD 372 w kategorii jakości i motoryki basu nie umywa się do Yaqina B 100 , zresztą NAD-a 372 sprzedałem , a Yaqina B 100 mam do dzisiaj .

Nie chcę się wypowiadać o wzmacniaczu Yaqin MC-10L , gdyż nigdy go nie słyszałem , natomiast Yaqin B 100 idealnie nadaje się do obsługi rocka , a ze względu na dynamikę , szybkość i motorykę basu bije bezapelacyjnie wzmacniacz tranzystorowy NAD-a 372 , co w kontekście mocy obu wymienionych wzmacniaczy bardzo zastanawia , gdyż patrząc na moc wyjściową Yaqina B 100 oraz NAD-a 372 , każdy by stawiał na Brytyjczyka , a w rzeczywistości 63 waty Yaqina B 100 , jak już powiedziałem wcześniej , biją NAD-a na łeb i szyję w kategorii dynamiki i szybkości basu , oczywiście w pozostałych aspektach brzmienia nie pozostawiają suchej nitki na NAD-zie .

W lapidarnym skrócie powiem tylko , że wzmacniacz Yaqin B 100 , to kapitalne połączenie szybkości i dynamiki dobrego wzmacniacza tranzystorowego ( nie mylić z przeciętnym NAD-em 372 ) i cechami średnicy oraz wysokich tonów właściwej tylko wzmacniaczom lampowym i na tym bez wątpienia zasadza się sukces brzmieniowy Yaqina , konkretnie modelu B 100 ,osobiście nie słyszałem wzmacniaczy tranzystorowych do 10 000 zł . , które by w tak wspaniały sposób łączyły dynamikę z fizjologią dźwięku / brzmienia .

Piotr

Zachęcam do zmiany typu lampy z pentody EL34 na tetrodę KT77 Genalexa, która jest w pełni kompatybilna elektrycznie. Zmiana charakteru dźwięku spektakularna. Żywy, dźwięczny, szczegółowy, dynamiczny z szybkim (choć wcale nie anemicznym), dobrze kontrolowanym basem. Lepszy pod każdym względem.

Tranzystor wymieniony za lampę w tej samej cenie zagra jak popsuty.

Panie Michale przy okazji pytanie przez jednego z forumowiczów odnośnie modyfikacji zwrotnicy w Phoebe wspomniał Pan o Jantzenach superior(czerwonych)

jako że są pewniakami i można użyć ich jako upgradu zwrotki.

Mógłby Pan z łaski swojej podać o jakich wartościach kondy miałyby to być?

Rozumiem że idą one w miejsce scr mkp? A co myśli Pan o rezystorach PATHAUDIO?

Są tam wartości 4,7 i 1,2.

Ostrzegam jednak, że wszelkie modyfikacje nie zawsze dadzą lepszą jakość dźwięku. Był ktoś, kto dał chyba do Phoebe III jakieś Silver Capy i było zbyt przenikliwie i zbyt ostro. Nie twierdze, że to były złe kondensatory, po prostu wraz z ich wstawieniem należy ruszyć inne elementy na zwrotnicy. To samo tyczy się rezystorów, gdzie przy ich wymianie będziemy musieli np. wytłumić górę pasma o kolejne 0,4 czy 0,6dB. Także proszę uważać, bo w bardzo łatwy sposób możemy zaszkodzić spójności dźwięku.

do metalowego tweetera bezpiecznie będzie wlutować coś co da więcej powietrza ale bez ostrości np jantzen superior ewentualnie mundorf supreme bo srebrne kondy mogą wypluć sybilanty z tego głośnika

z rezystorów koherent audio polecam ale są dość drogie

Edytowane przez Rezyslaw

Czy Pan Panie Michale podjąby się takowej modyfikcji zwrotki jeżeli by podesłać je do Pana?

Rezyslaw wymienił tu bardzo zacne firmy.

Jakby wstawić Mundorfy Supreme + rezystory Duelund mogłoby to podnieś dzwięk i tak świetnych phoebe o klasę do góry.

Ostatnio czytałem pełen zachwytów test nowych Equilibrium Nano na stronie fusica, które bazują na tanim głośniku STX i seas-a z tym że w zwrotce siedzą komponenty nawet kilka razy droższe od samych głośników i to zadziałało według recenzenta, grają cytuje "zaskakująco" i zachwytów ciąg dalszy pod tym adresem:

http://www.fusic.pl/stereo/152,karzelki-z-zielonej-gory.html

Może i z phoebe by to zadziałało?, kto wie, jak się nie sprawdzi to nie będzie wiadomo.

A rusz zadziała i będzie można wprowadzić nowy produkt pod kodem Phoebe III special version:)

Edytowane przez mateusz28_1986

No panie Michale do dzieła. Musi się pan teraz zaszyć na kilka miesięcy i zaprojektować zwrotnicę od nowa, bo komuś zamarzyły się Jantzeny. Następne kilka miechów to będzie robota nad Mundorfami dla kogoś innego, a potem przyjdzie kolej na Silver Capy dla kogoś, kto chce trochę podostrzyć. Czekają teraz Pana setki odsłuchów porównawczych kondensatorów, rezystorów i cewek i ich wzajemnych korelacji.

A tak na poważnie pytanie retoryczne. Dlaczego szukać poprawy dźwięku w absolutnie najlepszym elemencie systemu?

Edytowane przez PH7
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.