Skocz do zawartości
IGNORED

nowy preAmplifikator gramofonowy! ;)

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Zgodnie z powyższym wpisem chciałbym opisać trochę swoich wrażeń słuchowych z obcowania z nowym modelem pre phono Amplifikatora.

Po szczegóły techniczne samej konstrukcji odsyłam do producenta, mogę tylko napisać, że rzeczywiście ma zasilanie akumulatorowe (jak również może chodzić bezpośrednio z 230V).

Moja odyseja ze wzmacniaczami phono nie jest zbyt długa, ale odsłuchiwałem/używałem już Primare R20, Bluenote Pamphili, Graham Slee Gold + step-up, kartę gramofonową AD-20 i - od pewnego czasu - lampowego Klimo Viv (z osobnym zasilaczem). Generalnie każdą ze zmian odnotywywałem pozytywnie, również przejście z AD-20 na Klimo odebrałem z radością - odczuwając dużą przyjemność z lampowego wygładzenia i "klimatu". Tak się jednak złożyło, że w okresie przed zakupem Klimo nawiązałem kontakt z p. Tomaszem Burskim, który był na etapie kończenia konstrukcji nowego Amplifikatora i od słowa do słowa stanęło na tym, że będę miał możliwość posłuchania/potestowania jego nowego "dziecka".

Niniejszy opis nie aspiruje do pełnej recenzji - myślę że takowe pojawią się czy to na naszym Forum czy też w prasie. Proszę potraktujcie to jako zbiór wrażeń z 2-3 tygodniowego słuchania, szczególnie w porównaniu z właśnie Klimo - który dla mnie na dzień dzisiejszy jest swoistym punktem odniesienia.

Amplifikatora podłączyłem, trochę posłuchałem, ale dałem mu czas na "oswojenie" się w systemie. Słłuchałem na akumulatorze, system jak w "o mnie", wkładka MC high-output, podłaczyłem jako MM. Sygnał puszczałem po XLR. Użytkowo bez najmniejszych problemów - pstryk i wszystko działa.

Co do dźwięku...

O ile odsłuch z Klimo mógłbym przyrównać do zimowo-jesiennego wyciszonego sennego kontemplowania szklaneczki Glenomrangie patrząc w buzujący kominek i połacie śniegu za oknem wiejskiego domku to przełączenie na Amplifikatora przyrównałbym do wtargnięcia do tegoż pokoju kapeli rockowej, właczenia światła, podania szklaneczki Red Bull'a i jazda! aż domek drży! Jest inaczej - świeżo, muzykalnie, dynamicznie. Niski bas - zdecydowanie mocno kontrolowany, zwarty, szybki, potrafi walnąć a potem wycofać się szybko jak kobra. Tu lepiej niż Klimo, lepiej niż cokolwiek co miałem w domu. Góra - zaznaczona wyraźniej, nie nazwałbym tego "dominowaniem" w żaden sposób - raczej większą analityką, transparentnością, szczególarstwem. Ot - Leonard Cohen syczy między zębami wyraźniej niż w Klimo. Wrażenie pod właczeniu Amplifikatora to trochę jak przysłowiowe "opadnięcie koca z kolumn". Dźwięk jest precyzyjny, dokładny, uporządkowany, ustrukturyzowany, nie rozłazi się, nie ma niedopowiedzeń ani "kurzu w ciemnych kątach", tylko czasem natłok informacji zwłaszcza przy ostrzej/gorzej nagranym materiale (coś jakby "nuty zamiast muzyki"). Dobra przestrzeń i stereofonia, obraz wychodzi wszerz poza kolumny, mocno budowany pierwszy plan raczej na linii kolumn, wrażenie obcowania z muzykami w pokoju - generalnie pierwszy plan skacze na twarz, nie chowa się w jakichś hektarach przestrzeni za kolumnami, nie łypie okiem zza jakiegoś krzaczora, ale wyłazi na scenę i mówi "światło! teraz ja tu śpiewam!", a wtedy ma się ochotę siedzieć, tuptać (PRAT!!!) i nie innego nie robić. Średnica - mam wrażenie że jednak słabiej "wypełniona" niż w Klimo, bardziej "laboratoryjna", "szkiełko i oko", nie jest za bardzo "pluszowo" ani "ciepło", nie ma "podkolorowania" w stopniu takim jak Klimo, ale spokojnie wywala za okno wszystko inne z mojej powyższej listy, a jesli do tego dodam, że Amplifikator pewnie będzie kosztował ułamek ceny Klimo to naprawdę trudno mieć o to pretensje.

Tyle ogólnych wrażeń - naprawdę gorąco polecam do własnych odsłuchów. Stosunek cena/jakość fenomenalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3626-100007510 1251183782_thumb.jpg

post-3626-100007511 1251183782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze

Ukryta Zawartość

post-3626-100007507 1251183859_thumb.jpg

post-3626-100007508 1251183859_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 5 miesięcy później...
  • 5 miesięcy później...
  • 1 rok później...
  • 9 miesięcy później...

Zadałem sobie trud, ale i dużą przyjemność bliższego zapoznania się z PreAmplifikatorem II, czyli z jego nową wersją. A jak to urządzenie gra moim zdaniem? Zainteresowanych zapraszam tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mam już ją napisaną w 90 %, ale wcale nie jest taka "och i ach" jak Twoja :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 4 miesiące później...

Jesli ktos ma ochote dokonac porownania do EARa na tranzystorowym i lampowym torze z dunską lub brytyjska szkołą dźwięku to zapraszam do siebie. Warszawa.

Z Amplifikatorem II pod pachą oczywiście.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.