Skocz do zawartości
IGNORED

Śląskie spotkania analogowe

Piopio

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Witam !

Jeśli jest ktoś chętny na kolejne spotkanie analogowe na Śląsku to zapraszam !

Proponowany termin to środa 19.08 lub piątek 21.08. Godzina 17.30. Termin ustalimy.

W szranki staną - benjaminek Pro-Ject RPM 9.0 + Ortofon MC 10 super mk2 oraz stary as - Pro-Ject 6.9 + Denon DL-103. Oczywiście zagrają przeciwko CD - Musical Fidelity A5 (odpowiednik).

Dodatkowo przedzwmacniacz CS Silver.

Chętnych proszę na priv.

pozdrawiam

Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

pomysl fajny, i dobry sposob na zabawe,

raz mnie zaproszono w Cardiff: godpodarz wraz z bratem prezentowali 3 systemy, z tym ze nic nie bylo widac, bo ciemno nieco no i spoza muslinowej kotarki gralo - to tzw test w ciemno (przy odsluchu kazdy czlowiek kiruje sie wygladem klockow i zapamietanymi o nich opiniami swoich 'guru' recenzjami z prasy.

gdy robilem kiedys odsluch (w 1991r.) oich skromnych malych 2 droznych kolumn ONKYO (poj ok. 30 l) wobec czegos duzego i drozszego (120 l) (co to bylo dokladnie nie pamietam, chyba 3 drozne Infinity w cenie kawalerki) wlasciciel 'gigantow' sie wsciekl gdy pokazalem zebranym ze ONKYO tez tak

'muzykalnie miekko' zagra - i odwrocilem je glosnikami w strone sciany.

w rezultacie doswiadczony audiofil zawrzeszczal cale towarzystwo i wsciekle i goraczkowo warczac zaczal pakowac HI ENDy w kartony (bo mial kartony i instrukcje, i byly na gwarancji, te kartony tez)

Pozdrawiam

Obydwa gramofony zagrały bardzo równo (w przypadku DIY mówię o wkładce AT440Mla). Praktycznie

>brzmienie było nie do odróżnienia

dziwne to....AT jest dużo jaśniejsza...i bardziej detaliczna...DL-103 bardziej muzykalny (ja wolę tego dugiego)... jak można napisać, że te wkłądki są nie do odróżnienia....

Spotkanie odbyło się zgodnie planem choć podzielone zostało na 3 tury, z których 2 się już odbyły.

Jesli jest ktoś chętny na 3 turę zapraszam w czwartek 27.08 o 17.00.

Generalnie grał tylko Pro-Ject RPM 9.0 + Ortofon MC 10 Super Mk2. Nie było sensu testować niczego innego ... wszyscy uczestnicy wyrazili opinie, że ten zestaw gra super i w każdym aspekcie przewyższa CD. Nie ma już wątpliwości co gra lepiej czy "inaczej".

Przy okazji porównaliśmy przedwzmacniacz CS Silver z tym wbudowanym w MF kW250S. CS nie powalczył nawet minuty. Dźwięk w porównaniu do MF został spłaszczony wręcz spacyfikowany.

Porównałem też z ciekawości Pro-Ject RPM 9.0 + Ortofon 10 MC Super Mk2 z Pro-Ject 6.9 + Denon DL-103. Dość łatwo było wychwycić różnice w brzmieniu - wkładka DL-103 gra ciemniej, góra nie jest tak wyrafinowana jak u Ortofona, za to bas jest potężniejszy. Jest to zaledwie poziom CD. Ortofon miażdzy CD bezapelacyjnie.

Podsumowywując:

- wkładki klasy Denon DL-103, AT-440MLa, Sumiko Blue Point nr2 grają jak CD za 7-10K - niby analog brzmi lepiej ale nie jest to różnica powalająca

- wkładka w wyższej półki - Ortofon MC 10 super Mk2 - z lepszym szlifem gra już zdecydowanie lepiej niż CD z zakresu 7-10K.

- do lepszych wkładek potrzebny jest porządny preamp żeby wkładka pokazała na co ją stać. Wydatek 1,5-3k wcale nie jest tu zbytkiem. To konieczność !

- z moich doświadczeń wynika, że tani zestaw analogowy gra gorzej od CD - nie ma co się łudzić, że za 1000 zł będziemy mieli dźwięk powalający na kolana ... zabawa w analog ma sens od pewnego poziomu jakościowego co się przekłada na poziom cenowy ... dopiero teraz widzę sens puszczania płyt nanlogowych zamiast CD

a na koniec pozdrawiam wszystkich miłośników czarnego krążka, oby jakość była z Wami !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pipio, załóż do RPM 9 tego Denona raz jeszcze.

Ustaw wysokość ramienia i kąt styczności wkładki.

Przyklej taśmą dwustronną na headshellu 2-złotówkę i wyważ ramię.

Napisz jak było.

Dokladnie tak ! Masz za lekkie ramie i tyle dowaz to plastelina a zobaczysz ze DL-103 to lepsza wkladka od tej AT a nie jej poziom grania:) - 103 ba tzw,,body,, czytaj -MIESO generalnie po mojemu ma buta.

Jedno jest pewne ze na wkladce i preampie nie mozna oszczedzac a jeszcze trzeba to wszystko umiejetnie dopasowac wtedy jest malina.

robix

Gość rochu

(Konto usunięte)

Z teorii wynika że DL-103 najlepiej winna czuć się z ramieniem o masie efektywnej 30g.

Chociaż 40g też nie byłoby od rzeczy..

Ramię Pro-Jecta w RPM ma chyba 8,5g efektywnej masy.

Ramiona Regi są chyba w tym zakresie ewenementem bo przy swoich 13g potrafią ponoć bardzo ładnie grac z DL-103.

typowy przyklad dobrze zgranego systemu i zle zgranego

ramie projecta z dracym jape ortofonem mc i przyspalym preampem moze dac rownie swietny rezultat jak zly daje ramie projecta z denonem dl103 albo ortodon mc z cs silver na przypadkowo dopranych opampach. Kiedys zaproponowalem temat wasze najlepsze zestawienia wkladka+ramie+pre (i jeszcze wiecej czynnikow) ale jakos prawie nikt w nim nie pisal pojawil sie natomiast wszechobecny belkot i bulgotanie o zlych lub dobrych szlifach zlych lub dobrych projectach zlych lub dobrych audiotechnicach zlych lub dobrych shurach zlych lub dobrych grado zlych lud dobrych thorensach itp itd co ow "zly" i "dobry" stanowilo pewna zdrowa rownowage w przyrodzie uniemozliwiajaca cwaniackiego promowania pewnych firm i widzimisie zakompleksionych ludzi z bardzo niewielkim doswiadczeniem ale jednoczesnie prawie nic z niego nie wynikalo dla kogos chcacego zestawic sobie optymalny tor analogowy

Wkładka DL-103 gra na ramieniu 11g.

Niestety próba obciążenia ramienia się nie powiodła bo przeciwwaga okazała się za lekka ... i nie da się wyważyć ramienia.

zwyczajowo powinienem dla wspomnianej rownowagi dodac ze sluchajac kiedys wymienionego ortofona mialem wrazenie ze poprostu drze niemilosiernie jape, a denon bil go o dwie klasy ale korzystajac z tego ze oszolomstwo ostatnio przycichlo podam przyklad: cs silver na wzmacniaczach operacyjnych w kolejnosci: 627-825x2-2134 i na ruskich olejakach z ramieniem flagowego hitachi i innym diy gral ze shurem v15 IV z zamiennikiem i z IC z ze zwyklego kabla za 3zl muzyke funky tak ze dalo jej sie z olbrzymia satysfakcja sluchac a wszelkie inne zestawienia okazywaly sie znacznie gorsze. Tylko nadal nie podalem reszty sprzetu (konkretny wzmacniacz, kolumny, pomieszczenie) ale sprawdzajac ow zestawienie wroznychwarunkach powiedzmy ze jest + - 50% to samo ;) Zostaje ostatnia kwestia ktora mnie osobiscie bardzo irytuje a wiec porownywanie do cd? czyli mam rozumiec ze zabrzmialo to tak samo "po kwadracie" z taka sama "elektrycznoscia i sztucznoscia dzwieku" jak z kompaktu tylko znow jakiego i jakie to byly konkretnie nagrania czy wspoczlesne reedycje, czy polski tonpres z lat 80 czy moze muza z realizacja Jastrzebskiej z lat 60 a moze MGM z 58? Tak wiec znow pojawia sie konkretny przyklad opierajacy sie o konkretne zestawienie co z czym i co do czego a nie kretynskie wiecej, kalrowniej, czy bardziej kanciasto - gorzej lepiej niz z cd i na cale szczescie bo sezon ogorkowy na belkot jest calkiem fajny :))

Gość rochu

(Konto usunięte)

Pipio,

Doklej coś do przeciwwagi.

Zwiększysz jej masę i wyważysz wtedy ramię.

Swoją drogą, gdy kupowałem swojego RPM-a to miałem plan dostawienia dodatkowego ramienia SME do talerza. Delikatnie mówiąc nie jestem fanem ramion Pro-Jecta aby nie powiedzieć gorzej.

W tym gramofonie podobał mi się sam napęd i chciałem dokupić drugi silnik aby talerz był napędzany w tandemie.

Jakoś z moich planów nic nie wyszło poza tym że mam do dzisiaj przeszło kilogramową podstawę pod ramię SME wykonaną z jednego kawałka aluminium.

Jak chcesz to mogę Ci to sprezentować.

Piopio nie majac dorabianej pasujacej przeciwwagi pozostaje jakas prowizorka z masy plastycznej nie powodujacej duzych wlasnuch rezonansow - popropstu prowizoryczna przeciwwaga np z monet klejonych tasma moze sie okazac bardzo jazgotliwa dla ramienia, no juz lepiej klejona kulka od myszy ale pozostaje ryzyko dla wkladki ze sie to cos odczepi, choc podobno sie przeciwaga pojawila w ofercie no ale sama przeciwaga i ciezsza wkladka nie wystarczy przydaja sie ciezkie specjalnie zbudowane glowki jesli ramie ma mozliwosc ich wymiany np orsonic badz wspolczesna kopia + - z clearaudio pozostaje jeszcze kwestia lozyska i podstawy bo teoria budowy samych ramion to kosmos - kazde da sie obciazyc by sprawdzic czy cos sie zmienilo czy nie byle nie wprowdadzic duzo dodatkowych rezonansow. Ja mam dl 103 na starym ciezkim SME z sama glowka 10g ktora chce wymienic na 16g, a jeszcze starszej konstrukcji ortofn siedzi w glowicy 30g i jakos nigdy nie ciekawilo mnie co bedzie jak go z niej wyjme i zainstaluje na jakims bardzo lekkim ramieniu - to nie ten zestaw

ogolnie chodzi o to by wielka ciezka wkldka jaka jest denion dl103 nie rzucala ramieniem na wszystkie strony (nawet jak tego nie widac) tylko byla solidnie prowadzona w dodatku szlif sferyczny powinien miec dobry kontakt z rowkiem a nie slizgac sie po jego powierzchni stad znacznie wieksza waga ramienia (szczegolnie jego glowicy) i wiekszy nacisk, ale to powoduje kolejne komplikacje dlatego np sprawdzi sie miekkie zawieszenie ramienia badz jakas plywajaca podstawa jednym slowem zupelnie inna filozofia niz project z tego wynika ze dla projecta droga do sukcesu moze wygladac zupelnie inaczej i naszczescie wcale nie powodowac zmian az tylu elementow np. byc moze tylko wymiane wkladki

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.