Skocz do zawartości
IGNORED

takie drogie kasety ... nie rozumiem

kuba86poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy ktos mi moze wyjaśnic o co chodzi w aukcjach takich jak ta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chodzi mi o osiągniętą cenę....

Sam słucham ostatnio troche kaset, moj magnetofon to jest budżetówka (denon 650s) ale ... słucha sie fajnie (w porównaniu z poprzednio posiadanym sprzetem), dzwiek jest na pewno jakis przyjemniejszy niz z mp3... płyta cd jednak detronizuje jak dotąd wszystkie kasety jakie mam.

I teraz pytanie: dlaczego ludzie są skłonni wydawac taką kasę na puste kasety? Czy jak sie przegra na taką kasetę dzwiek z CD z tymi wszystkimi dolby C, S itp to mamy super analogowy dzwiek ? o to chodzi? Nie wydaje mi sie to mozliwe ale ?

Od kilku dni o tym mysle i cos mi sie wydaje ze w złym kierunku idę.. Oświeci mnie ktos ? :)

pzdr

k

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52762-takie-drogie-kasety-nie-rozumiem/

"Różne są zboczenia", jak mawia moja siostra.Jeśli chcesz mieć analogowy dźwięk, to za podobną cenę można już kupić jakiś przyjemny gramofon.A ja głupi rozdałem znajomym kilkaset kaset, resztę wyrzuciłem, gdybym wiedział, ze osiągną kiedyś takie ceny :-)))

Takie ceny osiągają nieliczne, rzadkie modele. I kupują je raczej kolekcjonerzy, większość z nich postawi je na półce i nigdy nie nagra.

Natomiast zapis na niezłej kasecie i dobrym magnetofonie może być naprawdę świetny i brzmieć bardzo dobrze. Patrząc od strony parametrów, nigdy to nie będzie lepsze od CD, ale od strony przyjemności słuchania - zazwyczaj jest. Chociaż to też kwestia gustu.

Co nie zmienia faktu, że ceny dobrych kaset są obecnie chore.

rafal996, małe pytanko:

>Natomiast zapis na niezłej kasecie i dobrym magnetofonie może być naprawdę świetny i brzmieć bardzo

>dobrze. Patrząc od strony parametrów, nigdy to nie będzie lepsze od CD, ale od strony przyjemności

>słuchania - zazwyczaj jest.

Ale mówisz o sytuacji, ze przegrywamy z płyty cd na kasetę, czy też o zapisie na kasecie z "taśmy matki" w tłoczni ?

Pzdr,

k.

Molibden, dzięki za info;) Teraz juz wszystko rozumiem :)

rafal996 - jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji magnetofonów. Jako że pewnie znasz sie na rzeczy pytanko :) - warto tego mojego denona 650s (jest w super stanie) zamieniac na cos lepszego do 400 zł ? kasety mam w 95% tłoczone w Polsce w latach 90 (ale nie piraty).Usłysze jeszcze różnicę?

No i chyba zrobie sobie test przegrywając cos z cd na moją jedyną kasetę chromową jaką mam :)

Pozdrawiam!

Panowie przeciez ta aukcja to ewidentnie jest .Cena koncowa dwukrotnie wyzsza od wejsciowej?Druga sprawa kto daje na dwa dni przed koncem aukcji tak wysoką kwote.Ciekawe jakie byłyby ceny tej kasety lub innych dobrych metalowych na innych aukcjach.

marox, 8 Maj 2009, 07:08

>Panowie przeciez ta aukcja to ewidentnie jest

Coś w tym jest. Poniżej link do aukcji - nowej - kasety tego samego typu. /używana poszła za 152 a nową z opcją "kup teraz" można kupić za 89 i nie ma chętnych/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale prawie 250zł za przeszło 30 letnią kasetetę to już drobna przesada:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

TDK MA-XG w wersji po MA-R (czyli przezroczysta) to jedna z najlepszych taśm jakie kiedykolwiek powstały. Nie każdy wie, ze pod koniec ich produkcji na rynek trafiły taśmy ze specjalnym kodowym oznaczeniem (przeznaczone na użytek studyjny -tasmy matki). Taśmy te byłe specjalnie laboratoryjnie sprawdzane i w specjalnych procesach "ujednolicane" Kiedyś był nawet gdzieś o tym artykuł w zachodniej prasie. Każdy cm tej taśmy jest idealnie taki sam pod względem równomierności warstwy nośnej. Sam proces ich wytwarzania to był kosmos i niewiele miał wspólnego z tradycyjną technologią produkcji taśm magnetofonowych. Podobne zabiegi próbowało stosować Sony we wczesnych wersjach swoich metali ES ale zaniechali z racji bardzo wysokich kosztów. Owiane legendą Suono nigdy w moim odczuciu nie zbliżyły się możliwościami do studyjnych wersji MA-XG. innym przykładem świetnych ale niedocenionych taśm są BASF 353 (wersja studyjna) rzadka - fakt ale warta doświadczeń. Jesli chodzi o kwotę to warto odwiedzić e-bay tam są często wyprzedawane zasoby ze stanów po znacznie lepszych cenach , zarówno SA-XG jak i MA-XG. Coś mi się wydaje, ze jakbym ruszył swoją olekcję kaset to zrobiłbym na allegro niezłe zamieszanie ... Pozdrawiam !

ta wersja ma-xg nie jest tak poszukiwana przez zbieraczy jak ta przezroczysta stad roznice w cenie. Generalnie wogole ceny tych przezroczystych ma-xg sa przesadzone na dodatek jest tego pelno na rynku nie jest to zaden rarytas no chyba ze mowimy o wersjach krotszych dlugosciowo z duzymi szpulami bo tez takie byly

poza tym być może większość z Was to przeoczyła

ale 152 zł to była cena za 2 kasety!

więc de facto wychodzi 76 zł za jedną

...ale to i tak przesada ;)

choć z drugiej strony każdy wydaje własne pieniądze

a wartość nostalgiczno-sentymentalna wydaje się być nieprzeliczalna

Ludzie lubią ze sobą rywalizować i często płacą za coś więcej niż jest warte. Przykład. Dawno temu,jeszcze przed zmianą zasad kup teraz na allegro gdzie cena kup teraz razem z licytacją była widoczna do samego końca, wystawiłem pewną grę. Cenę kup teraz ustawiłem na 50 zł ale była też licytacja. Czyli można było kliknąć kup teraz i kupić za 50 zł. I jakież zdziwienie mnie ogarnęło, gdy ujrzałem cenę końcową. 90 zł !!! :D Do dziś tego nie rozumiem.

Przykład aktualny. Wystawiona kurtka na aukcję w kup teraz. Cena 185 zł. 2 tygodnie, 0 chętnych. Ta sama kurtka wystawiona na aukcję po raz drugi,tym razem od 1 zł. Minął tydzień. Aktualna cena 250 zł :D

Dlatego nie dziwię się,że kaseta poszła za 150 zł. Czasem wygrywa chęć zwycięstwa, nie posiadania. Pozdrawiam :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ponizej lista allegrowych bezsensow:

http://allegro.pl/item631511705_tdk_ma_90.html uzywane w stanie niewiadomym ale 45zl - za co?

http://allegro.pl/item630007204_kaseta_sony_chrom_cdit_ii_46.html wersja 90min w Saturnie kosztuje 3.99zl

http://allegro.pl/item628358402_tdk_d_90_folia.html badziew za kilka centow sprzed potopu i zaden kolekcjonerski rarytas

http://allegro.pl/item625896582_kaseta_chrom_tdk_sa_60_1986_r_uzywana.html aukcje tego naciagacza radze przegladnac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Ukryta Zawartość

i znalazł się ochotnik

Ukryta Zawartość

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

zupełnie niezrozumiałe zjawisko

ps ok 1999 wszystkie swoje kasety ( po zakupie MD oraz nagrywarki cdr komputerowej) gdzie większosć to chromowe i metalowe TDK oraz Maxwelle ( nagrywane w 95 % jednokrotnie ), a teraz kupiłbym za to pewnie jakis hi-endowy klocek ;)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://www.allegro.pl/item633094033_kaseta_basf_chromdioxid_super_ii_nowka_folia_rare.html

Wyjatkowe g... Dupiane parametry i cena z kosmosu po 20 latach. Zaden egzemplarz kolekcjonerski.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://www.allegro.pl/item633839936_kaseta_superton_60_minut_bcm.html

Jak mowimy o g... to wlasnie mamy z nim do czynienia. Cos potwornego. Chropowaty nosnik ktory niszczyl glowice.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.