Skocz do zawartości
IGNORED

VISATON TIW 200 XS - TIW 250 XS

raffal81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Szualem troche na forum na dany temat ale niestety nie udalo mi sie znalesc konkretnej odpowiedzi mianowicie, zamierzam zmienic glosnik w subwooferze, mam tam teraz gdn 20/80/2 dobry glosniczek jak za taka cene ale brakuje mi zejscia i jakosci.

Zastanawiam sie wlasnie nad zakupem VISATONA TIW 200XS lub TIW 250XS i teraz takie pare pytan jak ze posiadam pokoj ok 9m2 czyli nie jest to zbyt duzo wiec jak to bedzie sie mialo do BASU a mianowicie do jego zejscia w tak malym pokoju, czy jest sens pakowania sie w glosnik 10 cali ???? czy w zupelnosci wystarczy 8 calowiec ???

Na razie GDN 20/80/2 napedza panel o mocy ok 90w 8ohm ale w niedlugim czasie zamierzam wymienic go na mocniejszy wiec nie bedzie problemu z napedzeniem 10 calowego glosnika.

Chcial bym znac wasze zdanie, byc moze ktos mial juz doswiadczenie z tymi glosnikami i mogl by sie krotko zwiezle wypowiedziec, a moze tez zaproponowac jakis inny przetwornik ktory byc moze w podobnej cenie bedzie poprostu lepszy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/52790-visaton-tiw-200-xs-tiw-250-xs/

Osobiście wolał bym 10 cali. 8 cali mała powierzchnia membrany. Ale będziesz na 10 cali te 250-300W wzmacniacz potrzebował. 8 cali dla mnie to można na 3 way dać na kolumny a ze kolumny 2 to 2 takie wtedy. Sam mam 12 m2 i każdy mi gadał że np.30 cm w takim pokoju to jedno wielkie bumm, to ci co tak gadali to wżyciu suba w takim pomieszczeniu nie słyszeli. 8 to taki półśrodek dla mnie. Miałem 10 i 12 cali teraz pracuje nad 15 cali. Myślę że dla ciebie 10 cali spokojnie wystarczy.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Dziekuje za odpowiedz

Ja sie zastanawiam bo srodki jakimi dysponuje to nie sa tysiace zl ;)))))

200xs kosztuje w granicach 500zl a 250xs 800zl :))) dlatego sie pytam bo mimo wszystko roznica w cenie jest :) no i do tego wzmacniacz nowy :)

W takim razie wyzyluje juz wiecej pieniazkow i kupie tego TIW 250xs bede mial na przyszlosc :)))

Od jakiegos czasu juz zamierzam sie do modernizacji mojego starego subwoofera lecz nie chcial bym zlozyc czegos co tak naprawde marnowalo by swoj potencjal w tak malym pomieszczeniu.

Takie male jeszcze pytanko czy jest cos w cenie tych 800zl lepszego do wyboru niz ten TIW 250xs ?

Co do pytania do czego ma to byc to w sumie i do muzyki i do kina mimo ze wiem ze nie da rady wymyslec czegos takiego ;))) ale zalozmy 70% muzyka 30% filmy ;)

Mam teraz GDN 20/80/2 i ten glosnik nadaje sie tak na moj sluch tylko do MUZYKI twardy szybki itp mimo to ogladajac filmy efekt jest rownie ciekawy :)

WIec wydaje mi sie ze nie martwil bym sie za bardzo tym aspektem :)

Razem z subem graja kolumny na VISATONACH w170sc+sc10n

Daytona slyszalem o tej firmie i juz gdzies polecali mi wlasnie jakis glosniczek ale przeznaczony byl on glownie do muzyki, szkoda ze nie mam okazji posluchac ani TIW'a ani DAYTONY w sumie jestem otwarty na kazda propozycje co do glosnikow.

Tiw'ami kiedys duzo osob sie chwalilo co prawda za pewne malo kto je slyszal i to bylo na zasadzie kolega ma, kolega powiedzial. Mimo wszystko patrzac parametry gosnik wydaje sie ciekawy i mysle ze byl bym z niego zadowolony.

Ale wiem ze jest sporo dobrych glosnikow, milo by bylo jak bym dostal jakis dobry glosnik ale 4 ohm ze wzgledu takiego ze na dzien dzisiejszy mam panel 150w 4/ohm a przy 8ohm wiadomo moc diametralnie spada, no ale to juz drugorzedna sprawa bo panel na mocniejszy zawsze wymienic mozna ;)

Niedawno jeszcze ktos mi proponowal MDS04 chyba tak sie on zwal 4 ohm glosnik 8cali podobno bardzo dobry w swojej klasie ale jak sie on ma do tonsila GDN 20/80/2 czy jest wart zachodu.

Podkreslam ze mam pokoj 9m2 i zalezy mi przedewszystkim na jakosci niz mocy, juz na tym GDN szafa potrafi mi brzeczec ;))) acz kolwiek w filmach jest to wskazane ;)))

No to troche sie rozpisalem borykam sie juz z tym problemem od jakiegos czasu i nie mogac sie zdecydowac :)

>raffal81, 9 Maj 2009, 16:39

>Niedawno jeszcze ktos mi proponowal MDS04 chyba tak sie on zwal 4 ohm glosnik 8cali podobno bardzo

>dobry w swojej klasie...

Poprawna nazwa to

Intertechnik MDS08

W swojej klasie jest rewelacyjny ale do kina się nienadaje. Tylko muzyka.

No wlasnie sorki chodzilo o MDS08 ;) tylko wlasnie nie wiem czy oplaca mi sie robic na nowo obudowe, by zmienic GDN 20/80/2 na tego MDS08 juz myslalem ze jak zaczac robic cos od poczatku to na dobre i porzadnie.

Dlatego zastanawialem sie ze wzgledu wielkosci pokoju na Visaton TIW 200xs podobno potrafi nisko zejsc, pozniej ktos mi napisal ze lepiej TIW 250xs ze wzgledu na wielkosc membrany itp to jak dla mnie jest wydatek spory mimo wszystko i jak bym mial kupic to chcial bym byc przekonany poprostu do zakupu.

Jeszcze byl jeszcze jakis model SEAS ktorego mi polecali ale juz zapomnialem modelu :)

Jezeli TIW 200xs bedzie lepszy od GDN 20/80/2 i od MDS08 to skusze sie chyba na niego bo naprawde jakos nie przekonuje mnie za bardzo montowanie pudla prawie 50L w pokoju 9m2 na glosniku 25cm domyslam sie ze cisnienie akustyczne w pokoju bedzie ogromne ale czy to oto chodzi ??? jak by mi oto chodzilo zainwestowal bym w STX 12 cali i to w granicach 200zl za pewne.

Ale wlasnie chodzi mi mimo wszystko o jakosc, wiem ze jakosc wiaze sie tez z wyzsza cena i dlatego tez moja niepewnosc.

Ja już się nauczyłem raz a porządnie a nie 5 razy średnio, inaczej mówiąc lepiej raz dać kasę na porządnego suba itp zamiast kupować średniego i tak potem zmieniać na nowego ale zrobisz jak uważasz. Jak problemem jest np.300zł to wolałbym dozbierać, zaczekać a nie kupować potem 2 razy. Co to jest 50L litrów obudowa, to tyle co nic na suba. Tylko umiejętnie sobie proporcje dobrać.

Kondrax, problemem nie jest 300zl ale TIW 250 jest za okolo 800zl a to juz jest roznica, no i dojdzie wzmacniacz nowy za ok 500zl tak mysle to juz mamy 1300zl ;) ;)

Do tego dochodzi fakt taki ze jezeli 10 calowy glosnik bedzie lepszy od 8 calowego na zasadzie roznicy w cisnieniu akustycznym to nie jest to zbyt oplacalne.

Dlatego moje pytanie odnosilo sie w duzej miarze do zejscia w malym pomieszczeniu.

Sa jakies argumenty ktore przemawiaja za tym by wpakowac 10 calowego TIW'a zamiast 8calowego ?

Ja wiem ze na pewno lepiej wiecej, mocniej itp to nie ulega watpliwosci ale dla mnie w duzej miarze wazne jest optymalne wykorzystanie owego glosnika.

Bo jak juz mowilem mam 9m2 w tym ze pomieszczeniu jest do tego szafa, duze lozko, stolik, kolumny itp wiec diametralnie zmienia sie przestrzen.

Jasne ze mozna sobie dobrac proporcje ktore beda najbardziej korzystne, ale wielkosc pozostanie taka sama, nie problem jest zbudowac dobry subwoofer, problem jest zbudowac dobrze grajacy i w miare maly ;)))

No ale spokojnie 50 litrowa skrzynke uda mi sie gdzies upchnac ;) na razie mam 36 litrowa i jest jeszcze troche luzu ;)

Mimo wszystko wydanie dla mnie 1400zl od tak jest sporym wydatkiem, a jezeli okaze sie ze roznica bedzie polegala tylko na cisnieniu akustycznym w pomieszczeniu to chyba nie tedy droga :)

ps. Moze ktos pamieta wzor dzieki ktoremu mozna by bylo obliczyc wlasnie jak bedzie wygladac sprawa z zejsciem, z czestotliwoscia w danym pomieszczeniu, gdzies czytalem kiedys ze mozna to jakos obliczyc i miec jako tako zarys tego jak to wszystko bedzie wygladac ;)

Mam nadzieje ze nie zamieszalem za bardzo :)

Moim zdaniem do 9m2 w zupełności wystarczy 200xs, pozatym możesz zastosować obecną obudowe jeśli jest ok. objętość wypada pośrodku zalecanej przez visaton'a dla tego głośnika. Pozostanie kwestia lepszego zasilania...koszty nieporównywalnie mniejsze niż budowa suba na 250xs od zera.

Swoją drogą masz bardzo mały pokój i tej sytuyacji tyczy się moja sugestia. Jeśli w niedalekiej przyszłości chciałbyś zmienić pomieszczenie to 250xs byłby lepszym wyborem a jeśli nie to szkoda kilkukritnie więcej wydawać...bo w takim pokoju itak będzie basior mocny.

No tak ;) obudowe i tak bede robil od nowa moja obecna nie za bardzo mi pasuje;)

CO do wzmacniacza to jak pisalem wyzej ma on cos kolo gora 90w przy 8 ohm, to jest nawet za malo dla TONSILA mam wrazenie ze GDN 20/80/2 zadowolil by sie jakimis 150 watami ;)

Jezeli na TIW 200xs zejscie i jakosc basu bedzie sie diametralnie roznilo od tego co oferuje TONSIL to powinienem byc zadowolony.

Od jakiegos czasu Tonsil zaczol mi grac jednostajnie, bez jakiej kolwiek barwy, zejscie tez jest nie zbyt ciekawe i glownie z tego powodu szukam czegos co bedzie roznilo sie znacznie od niego.

W sumie uparlem sie tych TIW'ow moze dlatego ze kolumny ktore sa tez na VISATONACH bardzo mi odpowiadaja, maja czysty i detaliczny dzwiek jak na moje ucho oczywiscie dlatego zainteresowalem sie TIW'em.

Skoro bede i tak chcial robic obudowe od nowa i bede musial i tak zmienic panel na mocniejszy to chyba mimo wszystko kupie 10 calowego TIW'a :) sa to jeszcze ze tak powiem chwile zastanowienia a roznica miedzy glosnikami to 300zl.

Wszystko sie jeszcze wyklaruje, na dzien dzisiejszy dziekuuje wszystkim za pomoc.

Za pewne czeka mnie jeszcze pare dni zastanowienia :)

A moze jest ktos z okolic GDANSKA kto byl by w stanie urzyczyc mi troche wolnego czasu, byc moze ktos z was posiada taki glosnik albo cos podobnego ;)))

No nic tak czy siak dzieki wszystkim :)

• 3 miesiące później...

Witam, wiem ze temat juz troche stary, ale chcialem napisac ze zainwestowalem w glosnik 25cm TIW 250XS, prace trwaja i jak tylko ukoncze projekt podziele sie z wami moimi wrazeniami.

Dziekuje raz jeszcze za pomoc :)

• 6 miesięcy później...

A ja powiem/napisze tak: jeśli chcesz mieć jakość to zrób linię transmisyjną, mam pokój 9m2 i jak narazie jedną kolumnę (w budowie) TL a w niej dwa 12,5 cm głośniki, aż się boję co będzie jak wstawie drugą, oczywiście mowa o słuchaniu muzy, do kina za słabe.

Do kina to trzeba zastosować 25 cm w TL i będzie miodzio choć obudowa będzie duża.

Puszczałem w moim pokoju Dytona 15' 395 i miałem wrażenie że zaraz szyby w oknach popekają a domownicy zapytali "czy ja już do reszty zgłupiałem" :)

TO w ile litrów zapakowac tego Visatina TIW 250 XS? myslę o 55litrach i strojeniu na 35hz(okrągły tunel długości 14cm). sub będzie używany w 75procentach do kina, a w 25procentach do muzyki

Proponowany przez Visatona tunel BR 15.34 to IMHO totalne papractwo, zwłaszcza w dużych obudowach, silnie eksploatujących port. Mała średnica, brak profilowań. Ja nie wiem komu mogło przyjść do głowy że 6.2cm rurka miałaby dać efekty sejsmiczne...

Sam zastanowiłbym się raczej nad BR 25.50, objętością 45dm3 i strojeniem 33Hz. Standardowa długość 25cm powinna być OK. Oczywiście zapomniałbym o zejściach do infradźwięków, należałoby też pomyśleć o subsonicu wycinającym wszystko poniżej 30Hz.

55dm3 35Hz - to będzie typowy beznadziejny EBS z zapadłością na SPL powyżej strojenia, i impulsem na tyle złym że widać to na pierwszy rzut oka na wykresie opóźnienia grupowego, gdzie jest ostre maximum w okolicach strojenia portu. To co proponuję - a więc 45dm3, 33Hz też nie jest rewelacyjne, ale przynajmniej jest krok w dobrą stronę. Z tego głośnika trudno jest zrobić dobrego suba, to raczej woofer do muzyki niż maszyna do generowania infradźwięków.

misiomor skoro z tego głośnika trudno jest zrobić dobrego suba to w który głosnik powinienem pójść? co lepszego mogę kupic w kasie do 800zł?(tyle mam na wydanie na głośnik) apropo strojenia to przy jakiej średnicy tunela ma on długość 25cm?

Sam mam RSS390 według zaleceń misiomora ale nie mam czasu się za niego zabrać, ale postarałem się, że ktoś mi się tym zajmie - obudową, wykonaniem. Tylko muszę rys. techniczny zrobić. Parę jest osób na forum co ma RSS możesz poszukać ich w wyszukiwarce i popisać na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.