Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do TechnicsSE-A900SM2+SU-C800UM2

MC_NEO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

TomekL3, 10 Maj 2009, 17:39

>XYZPawel

>10 Maj 2009, 16:50

>>Bo co ?!? Altusy też mają wysoką efektywność.

>Zgoda,ale w zakresie głośnika wyskotonowego.

Altusy niskotonowe też miały wysokoefektywne, dlatego miały mało basu...

Seima MC-Neo!

Na tych tutaj to kładz laskę ten typ tak ma ..na szczeście ja też słucham nie tylko Audiofilskiego bełkotu w wykonaniu kilku dziadziowatych Jazzmanów ale również techniawki i dzieki małzonce całkiem sporo.

Druga rzecz że miałem kiedys Altusy..i nie muszę sciemniac ale dzisiejsze Altusy graja mimo wsio lepiej od tych z Unitry..czyli cos się tam w środku i w konstrukcji jednak zmieniło na lepsze.

Prywatnie polecam Ci maestro 180 sam zanim kupiłem Phonary brałem je na serio pod uwagę jako, ze przy całkiem sensownej cenie dają nienajgorszy dzwięk..w moim przypadku planowałem nawet w nich mały Tuning..ale tak juz mam ze łapki mnie świerzbią do prawie każdego klocka...Techaniwa, czy Popowe Upcanki fajnie wyjdą na połączeniu Maestro/Technics.

Gość rochu

(Konto usunięte)

XYZPawel, 10 Maj 2009, 17:49

(..)

>Roszku, przeceniasz się (..)

Hi, hi.

Lubię jak piszesz o mnie, ale mam wątpliwości czy nauczyli Cię czytać ze zrozumieniem.

Czy to przekracza już może Twoje możliwości?

Arek__45, 10 Maj 2009, 17:11

>Dziwne...bo wiekszosc to sfrustrowani audiofile bez kontaktu z muzyka a sluchajacy dzwiekow

>niestety.Zero radosci stad te agresywne postawy.

A gdzieś Ty znowu się doszukał w tym wątku "agresywnych postaw"? O audiofilach nawet nie wspomnę :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

miałem takie zestawienie ponad rok i nie powiesz mi Pawełku, że ten technics daje rade, bo nie daje?!

on jakiś niewypał jeżeli chodzi o moc (te dzielonki) su a1000 i 800 też nie lepiej.

już su a700mk3 był znacznie mocarniejszy, w konfrontacji z nim było mi wstyd za su a900d haha!

jakoś te serie im nie wyszły :/ później miałem chwilę su-V900 - to to już było coś :)

gen, 10 Maj 2009, 20:37

>A może podłogówki Technicsa byłby ładny kąplecik słuchałem ich u kolegi idealne do tego co

>słuchasz.

To zależy jakie, kiedyś miałem SB-T200 i SB-T100, małe głośniczki w dużych pudłach, strasznie wolny bas, brak klarowności i bardzo kiepskie wysokie. Za to ten wzmak fajnie grał z jakimiś Koda/Goky czy jakoś tak, nie pamiętam modelu. Żeby to miało ręce i nogi niestety wzmacniacz trzeba też zmienić... Można kupić dużo tańszego jakiegoś brzydala NAD-a lub coś podobnego, głośniki jakich byś nie miał "ożyją" w mgnieniu oka.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• 2 tygodnie później...

Witam...

Dziś zamówiłem Tonsil Maestro II 180.

Altusy 300 są obecnie praktycznie niedostępne, może to i lepiej jeżeli brać pod uwagę Wasze zdanie na forum odnośnie Altusów.

We wtorek powinienem otrzymać kolumny :).

P.S. Podzielę się osobistymi uwagami odnośnie tych kolum.

Pozdrwaiam...

MC_NEO

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Nie dziw się MC Neo że wielu narzeka na Technicsa bo przy tym wzmacniaczu ręce opadają ... no ale jak już jest to warto coś zrobić by chociaż trochę zagrał. Ja miałem chyba wszystkie możliwe 900 (Su-V900 i obie SU-A900 -dzieloną i integrę) Poza V900 te dwa pozostałe na miano wzmacniacza nie zasługują ... No ale do rzeczy. Najlepszy efekt osiągnąłem z kolumnami TON 200 (oczywiście po modyfikacjach - jednak niezbyt głębokich bo tylko w zwrotce i tłumieniu matami). Muszę Ci powiedzieć, że nawet pojawiła się śladowa kontrola basów (tak tak basów !). Wysokie wymieniłem natychmiast na tytany (w zwrotce parę tłumików i komponentów z wyższej półki) To wszystko sprawiło, że można było posłuchać nawet trochę ambitniejszej muzyki ale jednego zrobić się nie dało : DODAĆ TEMU CUDOWI WYDAJNOŚCI PRĄDOWEJ !!! Obcinał sygnał niewyrabiając i mrugając diodami już na godzin ie 11.30 a potem to tylko dawał znać ze ma zabezpieczenie przeciążeniowe ... Skoro już idą Maestro no to Panie dupa .. ale i tak najważniejsze , że jest ładny ...

• 2 tygodnie później...

Witam...

Opis wykonania kolum:

Bardzo ładnie i solidnie wykonane, naprawdę pełen profesjonalizm.

Z tyłu zaciski bi-wiring pozłacane.

Dokumentacja wraz z charakterystykami kolumn.

Złote kolce całkiem ładne, nawet dali 2 w zapasie :P .

Opis odsłuchu:

Jak dla mnie rewelacja.

Brzmienie jest szybkie, czyste i nośne.

Szerokość spektum dźwięku mają bardzo dobrą, czysty środek i wysokie, natomiast niskie są OK, aczkolwiek mogłyby schodzić ciut niżej, na ale za tą sumę (729 PLN sztuka) to raczej niemożliwe.

Pozatym w pomieszczeniu o kubaturze 15 m2 nie da się tych kolum słuchać długo przy wzmocnieniu ustawionym dalej niż godzina 13:00, chyba, że żródło dźwięku będzie bardzo wyciszone, wtedy nawet na max. grają rewelacyjne.

Aspekt optyczny:

Jak na mój gust to Maestro II 180 są zbyt wąskie, no i niskotonowce to tylko 2x170 mm, wię moim zdaniem Altus 300 optycznie prezentuje się lepiej i okazalej, ale kolumny mają przedewszystkim grać!

P.S. Obecnie są podłączone do Technicsa za pomocą przewodów głośnikowych Tonsila: Kabel głośnikowy 2x2,5mm OFC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Testowałem także na kabelkach pożyczonych od kumpla: Przewód głośnikowy 2 x 2,1mm długość 2,44m zakończony bananami Ultralink Matrix-2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i osobiście nie słyszałem żadnej różnicy, ale może to dlatego że obecnie leżą one na meblach ale po remoncie będą już stały więc ponownie pożycze w/w kabelki na odsłuch :P .

Przedemną jeszcze test za pomocą Płytki testowej Audio oraz odsuch po remoncie jak będą stały prawidłowo i będą wygrzane :) .

Pozrdro...

MC_NEO

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość czubsi

(Konto usunięte)

MC NEO

Napisałeś : na godzinie 13.00 ??? I jak to możliwe ? Patrzyłeś na wzmacniacz w pozycji leżąc ??? Wtedy ten "potwór" tylko wrzeszczy a nie gra, średnie tony wyłążą na wierzch a bas (bardzo górnolotne to słowo w tym zestawieniu) robi się płytki jak kałuża. Długo tak nie posłuchasz bo albo spalisz wysokotonówki albo zacznie Ci się 900-ka wyłączać. Jak będziesz w okolicach Gorzowa Wlkp. to daj znać posłuchasz co robi prawdziwe 95 WATT na godzinie 10.00 ....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.