Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp lampowy Mini z Audiotonu

jacent3

Rekomendowane odpowiedzi

a moge wiedziec gdzie zamawiacie płytki ?

kilka przykładów...

powiem Wam że wykonałem kilka (prawie 10) tego typu premapów,

kazdy z moich znajomych dostał jakąś jego wersje;]

i mam kilka sugesti dla Was - np co do powielacza to sprawdza sie o wiele lepiej gdy prąd jest ciągniety przez tranzystor,

co do grzejnika to totalnym wypasem jest układ

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aczkolwiek ma on sens gdy mamy wiecej lamp, wtedy pierwsza, ktora daje pierwsze wzmocnienie (i wzmacnia najwiecej szumow) ma 'najcichsze) zasilanie.

lub poprostu stabilizator lm7806 z dowolna dioda si dolaczona do nozki GND (spadek napiecia od 0,3 do 0,6 w zaleznosci od diody), filtrowany z jednej strony 2x4700uf, z drugiej, bezposrednio przy lampie 1000-2200uf low esr (podobna zabawa jak z gainclonem - tam tez kond przy chipie jest 'lepszy').. oczywiscie dodanie snubberow nie zaszkodzi.

wczesniej jeszcze mozna zsymetryzować AC

Ukryta Zawartość

aha, dodam ze swietnie sprawdzaja sie stare kondy papierowo olejowe - takie 'pancerne' ruskie, na wyjsciu... porownywalem z wieloma kondami ktore nie przekraczały ceny 10PLN/szt

ogolnie troche pomieszalem tematy, bo widze ze idea z preampu z powielaczem nieco sie zmieniła, wiec sorki.

ogolnie dobrym pomysłem jest też danie dwóch traf o tym samym napięciu szeregowo, ale zwroconych pierwotnymi do siebie. drugi musi mieć o wiele mniejsza moc, w zaleznosci od zapotrzebowania na prąd przy wys napięciu... dalej można to normalnie filtrować lub nawet stabilizować zenerami

a ze środka połączenia odciągnąć te np 12V dla ukladu grzejnika, przekazników itp itd

jezeli coś w tym stylu juz bylo to przepraszam, przyznam ze nie czytalem calego tematu, od tak moje 2 grosze.

Jak zwykle w życiu bywa nigdy nie może być idealnie.

Nie lamp i rezystorów. Poczta zgubiła przesyłki.

Ehh trochę się wyciągnie w czasie.

Jest mi przykro z tego powodu.

Mam nadzieje, że jeszcze chwilę poczekacie.

keisan, a skąd masz takie info? Mi nieraz paczka priorytetowa szła tydzień, więc nie wszystko stracone. Może jeszcze dojdzie. Warto też zrobić awanturę na poczcie :-D Czasami okazuje się, że paczka leży gdzieś w kącie. A rezystory skąd były zamawiane?

Rezystory były z Seguro. Parę razy u nich brałem, więc wiem jak działają i nigdy do nich nie miałem zastrzeżeń.

Byłem na Poczcie robić awanturę i zrobiłem.

Dalsze działania podejmę po weekendzie, bo tak jak pisaliście paczka czasami leży w kącie.

No i te rezystory 5W będę musiał zamówić jak je dobiorę.

Ale myślę że będę z Poznaniu w przeciągu tygodnia to osobiście kupię, no ale... muszę jeden złożyć żeby je dobrać.

Jak znajdę te dwie przesyłki to będziemy myśleć.

Pozdrawiam

Mam dobrą wiadomość dla wszystkich:

Paczki się znalazły i już sortuje i wysyłam do Was części.

Ja polutowałem na szybkiego swój preamp i ch...j coś skopałem.

Bez lampy napięcie żarzenia jest normalnie jak włożę lampę napięcie na nóżce 4 i 5 jest 0,3.

Ktoś wie co jest nie tak?

napięcie zarzenia ustawiaj z lampą

np. jeśli masz trafo z nap. wyj. ac 6,5V po wyprostowaniu 9VDC to aby ustawić napięcie na po0ziomie 6,3VDC musisz wstawić R~2ohm... jakie masz nap. przed i za rezystorem z wsadzoną lampą ?

No to bardzo dobra wiadomość :-D Szkoda, że nie uruchomiłeś. Mam nadzieje, że zaraz ktoś obeznany nam powie co jest nie tak, ja Ci moge radzić jedynie żebyś posprawdzał luty hehe

Chwilowy brak czasu powoduje to że jeszcze nie gra, ale już żarzy.

Z wartością rezystora 4,3R napięcie jest 6,6V, więc muszę z pól ohma dołożyć.

Wysyłkę planuję jutro maksymalnie pojutrze zależne jak będę stał z czasem.

I tak jak pisałem bez rezystorów 5W jak komuś zależy na nich niech napiszę mi PW postaram się coś wymyślić.

Jeżeli to rezystor redukcyjny w obwodzie żarzenia to ma mieć wartość kilku omów - tak by skorygować podniesione po wyprostowaniu napięcie z ok 7V do żądanych 6,3V.

(Na stronie audioton to R10)

Kiloomy to w układzie zasilania anodowego (j.w.- R1).

Panowie jak się wali to się wali.

Dzisiaj niestety nie dałem rady wysłać bo zamknęli mi pocztę przed nosem ale jutro z rana juz przesyłki polecą do Was. Wszystko jest juz posegregowane, popakowane i gotowe do wysyłki.

Jak na złość w pracy mi pokaszaniło stąd owy chwilowy brak czasu.

Jak paczki dostanie do dokładnie przeszukajcie zawiniątka z papieru.

Jak coś będzie nie tak jak powinno proszę o info bez wszczynania wojen, wszytko da się wyprostować.

Chciałbym wszystkim podziękować za współpracę, zaufanie i przeprosić za lekką nieudolność (następnym razem będzie lepiej).

Ukryta Zawartość

post-22106-100000270 1247498214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przed chwilą doszła do mnie przesyłka. Nic nie brakuje:) Keisan, dziękuje za podjęcie się zamówienia i za sprawną ogranizacje ;)

Teraz pozostaje tylko to polutować i ciszyć się muzyką.

Jakie będą optymalne wartości R13 i R17?

Preampik już prawie gotowy:)

Mam nadzieje, że:

R13 10

R17 2k

będą dobre. Wy jak daliście? Uruchomił już ktoś?

Powiedzcie mi gdzie do trafa się podłącza 230V. Tak jak na rysunku? Do czego jest ten kabelek na 1 nóżce? Połączyć go z punktem GND na płytce czy jak?:))

Ukryta Zawartość

post-20955-100009988 1247847733_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja podłączałem tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na 99% te końcówki z czarną izolacją to termik, czyli prawidłowe połączenie tak jak podał Keisan.

Przy podłączeniu jak u Jacent3 też będzie działać tylko pomija się termik. Na pewno nie wolno tego łączyć z masą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.