Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego suwakowy potencjometr jest zly?

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

I oczywiscie nieaudiofilski. Ponizej wpis kolegi discomaniaca, ktory mnie bardzo zainteresowal.

>[..]AM-U 02 to jest jakas pomylka Akai. Nie dosc ze suwakowy potencjometr [..]

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Hm... Dobry suwakowy potencjometr nie jest zły. W moim Koncercie bezbłędnie współpracują z użytkownikiem już od wielu, wielu lat i wciąż nie mają dosyć. Podobnie w Fonomasterze 76, acz te wymagały już napojenia Kontaktem PR ;-). Różnica polega na tym, że te "koncertowe" posiadają folie zabezpieczające przed brudzeniem się wnętrza potencjometru.

Ciekawe.

Mi się wydaje, że jest mniej precyzyjny w regulacji. Prawdopodobnie dwoma paluszkami można panować nad małymi kątami regulacji.

Aczkolwiek manipulowałem stołem reżyserskim z prawdziwego zdarzenia z niezwykle precyzyjnie regulowanymi suwakami. Były długie i wspaniale „łożyskowane”. Po bokach było tam jeszcze mnóstwo pokręteł.

Czyli również: mała przestrzeń: pokrętło, duża przestrzeń: możliwy suwak.

>Czyli również: mała przestrzeń: pokrętło, duża przestrzeń: możliwy suwak.

Święta prawda. Acz z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że suwakowe potencjometry znakomicie lepiej nadają się do regulacji dwukanałowej. Po prostu są dalece bardziej współliniowe.

I tak właśnie całkiem precyzyjnie działający suwak "suma" w Koncercie często daje mi obraz nierównomierności kanałów źródła - na wzmocnieniu danego wejścia raz lewy kanał bardziej "w górę", raz prawy ;-)...

Dobry współosiowy potencjometr też dobrze obrazuje balans kanałów i też bardzo wygodnie nadaje się do jednoczesnego zmieniania wartości obu.

O ile się nie mylę, opinia o potku suwakowym dotyczyła regulacji głośności we wzmacniaczu (?), a w takim przypadku problemem może być mała precyzja regulacji.

Dobrej klasy potencjometr suwakowy jest zawsze lepszy od potencjometru obrotowego.

Raz ,występują mniejsze siły nacisku , dłużej żyje.

Dwa ,jest równiejszy , głownie dlatego że w osi posuwu ma równy docisk, dla skalowania liniowego jak i logarytmicznego.

Jest często droższy w produkcji ,i tylko taki daje komfort równego i płynnego wzmocnienia.

Oczywiście gdy ma długi posuw i ma zaaplikowany silnik sterowany logiką.

Polecam pooglądanie słynnych konsolet emisyjnych Grantzwalley,Studer,Eella.

darkul, 12 Maj 2009, 08:22

>Dobrej klasy potencjometr suwakowy jest zawsze lepszy od potencjometru obrotowego.

Też mi się zawsze tak wydawało. Konsole/mixery posługują się głównie potencjometrami suwakowymi i tam są one eksploatowane dość intensywnie a nie słyszałem narzekań na jakość.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

darkul, 12 Maj 2009, 08:22

>Dobrej klasy potencjometr suwakowy jest zawsze lepszy od potencjometru obrotowego.

p..lenie o Chopinie. Potencjometr suwakowy na konsolecie jest po to, aby dokładnie odznaczyc jego położenie wzgledem pozostałych. Poza tym zauważcie że one pracują głównie poziomo! ergonomia sie kłania.

Jeśli chodzi o budowę pot. obrotowych różnica w długosciach ścieżek jest tylko wyzwaniem dla producenta, który może to pokonac technologicznie lepiej lub gorzej, natomiast w klasycznym układzie w "klocku" na przedniej sciance jest na pewno wygodniejszy. Poruszona tu jakość potencjometrów suwakowych a'la Telpod pomine milczeniem;)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>Poruszona tu jakość potencjometrów suwakowych a'la Telpod pomine milczeniem;)

To były takie "prawie dobre" potencjometry ;-) Polonezy też służyły w policji po kilkanaście lat... Czyli nie ma co generalizować, zależy od producenta.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.