Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz lampowy ??

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

arczi87

13 Maj 2009, 23:06

Lubisz bawić się w wysokich napięciach?

Bo musisz być na to przygotowany kupując chinczyka w takiej cenie i o takich wymaganiach...

Nie twierdze, że chinczyki graja gorzej od polskich sprzetow. Ale uwarzam ze jak ma byc sprawiedliwie to porównujmy dwa fabryczne produkty, bo tuningowac to i polskie wzmacniacze mozna ;)

A jak chcesz mieć coś konkretnego to dogadaj się z HFelektroniką i zrobią Ci na jakim chcesz układzie, w jakiej chcesz obudowie, a wmontują Ci trafa np. Ogonowskiego.

Ciekawe co wtedy powiedzą chińczyki? ;) Bo cena będzie zbliżona...(2k-2,5k)

ps. choć pewnie ich trafa głośnikowe są nie gorsze od chinskich, a to już 50% brzmienia...

sa klienci na tzw. tirowki mimo , ze to raczej siermiezne i niehigieniczne dziewczeta, sa tez klienci na najtansze chinskie wzmacniacze, jeden i drugi zakup wiaze sie z ryzykiem , nie zawsze oplacalnym, ale na szcescie jesli chodzi o wzmacniacze mamy tzw. tjunerów, nie ma jeszcze tjunerow przydroznych bulgarek...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

@electro to ja muszę mięć ogromne szczęście, bo mój tani chińczyk zagrał po wyjęciu z pudełka. I to jak zagrał :). Myślę, że powinieneś najpierw posłuchać takiego najtańszego chińczyka, a później wypowiadać swoje opinie. Pozdrawiam

Electro jest znany z tego że krytykuje to czego nie słuchał. Ba, potrafi polecać to, czego nie słuchał, jak np. tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecał m.in. wzmacniacz TAC834 który gra tak:

Ukryta Zawartość

Radzę więc uważać na to co ten pan pisze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak to prawda, prosze uwazac na to co pisze, prosze to przemyslec, prosze nie isc ta drogą co Dorn i Saba, nie zawsze miliony much maja racje i nie zawsze gowno jest OK, prosze korzystac z wyszukiwarki, sa tam opisy wielu chinskich wzmacniaczy, nie chce oczywiscie uderzac w sam biznes tuningowy na forum bo jest on za mocny i slyszalem , ze udzialy w nim ma sama góra, nie mam takich ambicji, tylko tworze teraz od podstaw pomysl niezlego wzmacniacza wiec jak widze te najtansze chinskie wynalazki to mnie pusty smiech ogarnia, ale ze graja lepiej niz wzmacniacz tranzystorowy za 300 pln na allegro to oczywiscie moze byc czasami prawda, nachalne wciskanie tuningow i reklamowanie brumiacych wzmacniaczy z ebaja spowodowalo po prostu rozwoj ruchu oporu przeciwko szajsowi, do ktorego chyba takze ja na forum naleze...do 'pana' makgajwera nie chce sie odnosic gdyz jest to osoba na forum skompromitowana i szkoda mi na to czasu...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

arczi87,

Jeśli nie możesz się zdecydować: Polska czy Chiny, Chiny czy Polska... to możesz spojrzeć jeszcze na konstrukcję sersbko-amerykancką :)

Ukryta Zawartość

Model i84 kosztuje coś koło 2,5Kzł a i34 około 1Kzł więcej.

Ciekawe jest to, że wzmacniacze te są robione przez firmę Trafomatic Audio, która robi też własne choć sporo droższe produkty. A najciekawsze jest, że oni też będą robić wzmacniacze dla WLM'a, które on ma sprzedawać pod swoją marką. Zadziwiające, że bardzo przypominają one produkty Vista Audio :) ale założę się, że będą 2-3 krotnie droższe...

Ukryta Zawartość

Ja tam przystaję przy swoim sprzedac auto albo cos innego i zainwestowac w gm70.

Ja zmieniam wzmacniacze srednio raz na pół roku / rok i na tych zmianach - odsprzedazach zawsze trace a to 200 zł a to 1000 itp. Przez pare lat jak sie przemnozy to straciłem przyajmniej jeden monoblok gm70 :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

było opisywane bardzo po kosztach z 2-3,5 tys na kiebskich trafach a ja juz wydałem już licze

trafa AN koło 1400 zł

ogonowski trafa dławiki koło 1200 zł

teroidy z 500 zł

lampy jeszcze nie kupiłem ale pewnie z 800 zł w tym 300b

podstawki kondy,rezystory z 1000-1200 zł

obudowy od 500-do 2000 zł

a, dodam że dużo zależy od samego projektu bo sa bardzo proste gm70 i rozbudowane jak MPM

Ukryta Zawartość

Mysle ze 4000-8000 zł i wyzej w zaleznosci od standardu. Seryjne to Monobloki Pana Macka chyba ok 12 tys. Iharp Audio ok 8 tys. Amplifon moze cos wystruga ale cena tez pewnie nie bedzie niska bede strzelał ze ok 10 tys na polski rynek - za granicami standardowo cena razy 2.

Kupno jakis gotowych diy bardzo ciezko i cena tez raczej nie nizsza niz cena podzespołów.

Pozdrawiam.

Acha od ceny nalezy odliczyc cene 2 lampek nocnych - gm70 potrafią zastąpic te urządzenia wiec nie jest zle :).

Ja czekam na Amplifona jak mi sie spodoba brzmieniowo to kupie jak nie to robie a raczej bede chcał zlecic jednemu forumowiczowi wykonanie elektroniki. Obudowy bede chcał zrobic z kamienia w stylu Ancient Audio. Pieniądze juz odkładam - na dobre transformatory juz mam a za jadisa moze uda mi sie kupic reszte .

Pozdrawiam.

czyli obudowy takie jak ja mam teraz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Panowie i Panie :]

No i kupiłem dokonałem zakupu Yaqina MC10L. W sumie kupiłem go impulsywnie bo cena wydała mi się atrakcyjna gdyż kupiłem go za 1675 zł. Miejmy nadzieje że posłuży mi trochę. Miałem go okazję posłuchać na rosyjskich nosach i powiem szczerze że grał naprawdę przyjemnie. Więc teraz oczekuję kuriera zobaczymy co to będzie :D

nautilus81, 17 Maj 2009, 18:51

>No dokładnie niedaleko siebie mam zakład gdzie tną laserem wody w kamieniu co tylko chce. 400 zł z

>metr biezacy.

ja zapłaciłem dużo mniej :)

Arczi

Mam nadzieję że Cie mile zaskoczy. Mnie zaskakuje cały czas jak wrzucam swoje płyty. Za tą kasę brak mi słów. Ja za swojego dałem 1500zł, ale mój jest jeszcze z hebelkiem.

pozdrawiam

Prawda jest taka że cudów nie będzie bo na moich kolumnach będę słyszał minimalną różnice :(. Powoli kompletuje sprzęt. Obecnie zastanawiam się nad zakupem jakiejś karty muzycznej DIY z coaxem i optykiem. Choć najpierw interesuje mnie DAC buffalo lub lampucera oczywiście stopień lampowy musowo. No i wtedy będę miał sensowny transport to będę mógł myśleć nad wyborem kolumn. No a taka kolejność składania sprzętu daje mi możliwość zabrania sprzętu i posłuchania kolumn. :) Pozdrawiam

Cze!To może warto teraz pobawić się kolumnami!!!!A na deser zostawić sobie zabawę ze źródłem. Bo jak sobie dobierzesz teraz kolumny które Ci spasują to źródłem potem tylko nadasz ostatni szlif a charakteru już nie zmienisz.Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Prawda jest taka że będę miał na odsłuch kolumny Quadrala vintage ale nie wiadomo jaki model. Grał ok ale ostro. To jest jedyne co pamiętam. Zobaczymy jak będzie u mnie na lampce :] bo grały z tranzystorem.

Witam słucham tego Yaqin MC10L już kilkanaście dobrych godzin i mogę powiedzieć co zauważyłem w stosunku do poprzedniego wzmacniacza Yamaha A-960. Mianowicie pierwsze co zadziwia to że wzmacniacz radzi sobie perfekcyjnie z syfem jaki szedł z sygnałem z karty dźwiękowej. Na Yamaszce jak w nocy słuchałem jakiś spokojnych kawałków to leciała muzyka i jakiś straszny szum. Teraz nie ma nic oprócz muzyki (i to bardzo cieszy) a wierzcie że można się poirytować. Z bezbarwnej kuli dźwięku nareszcie można rozróżniać instrumenty ha i nawet słyszę wyraźnie talerz perkusji :D. Na początku myślałem że nie ma basu bo jakoś mało nic nie dudni. Ale po jakimś czasie okazało się że on jest tylko jest krótszy i zorientowałem się że Altusy nie są wstanie nic lepszego z siebie wydusić. Ale faktycznie bas jest lepszy, nic nie dudni tylko jest tam gdzie ma być. Gra to fajnie choć tam gdzie bas ma być mocny i uderzyć to Altusy grają faktycznie kartonowym basem i jest to trochę irytujące. Ale trzeba wybaczyć, puki co będę troszkę się męczył a co do zdjęcia wrzucę w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam

Co jak co ale ja uważam że MC-10L ma bas gorzej kontrolowany od tranzystora. Czasami brak mu faktury w najniższych rejestrach. Po prostu jest spowolniony i trochę zmulony. Puść sobie jakąś niską szybka solówkę i porównaj z jakimś niezłym tranzystorem to zrozumiesz o co chodzi. Niestety trzeba się z tym pogodzić. A że jest go czasem dużo i nadaje masy nagraniom to inna sprawa. Niekiedy to dobre niekiedy złe. No ale nie można wymagać od integry lampowej zalet tranzystorowców. Dlatego mamy hybrydy - takie kundle lampowo tranzystorowe ;) W każdym razie za tą cenę i tak nie ma co narzekać. Gorzej z tymi co płacili krocie za swoje lampy i się tego czepiają :( Mi nie żal bo i tak dźwięk który oferuje mi mój MC-10L wart jest każdej wydanej złotówki. Poza basem jest wiele innych aspektów dźwięku, a tu już tranzystorki tak pięknie nie wyglądają (mówię o podobnym zakresie cenowym). Ja w każdym razie ani myślę wracać do czystego tranzystora. Wiadomo że w pewnym pułapie cenowym tranzystor zostawi lampę w tyle, lecz mnie to nie interesuje bo mam ważniejsze wydatki i nie zamierzam wydawać kroci na zaspokajanie moich audiofilskich małych ambicji. Z mojego punktu widzenia są ważniejsze cele.

Pozdrawiam grupę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.