Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz lampowy ??

arczi87

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak obiecałem tak wyglądają Quadral Vintage w moim zestawieniu grały bardzo ciemno. Choć u znajomego u którego miałem okazje posłuchać grały bardzo przyjemnie, dużo jaśniej i stawiam że to zasługa toru audio. Więc zrezygnowałem z zakupu. Chyba rozsądniej będzie zaopatrzyć się w przyzwoity transport. Obecnie to taki odsłuch kolumn w ciemno nie wiadomo jak zagrają później, gdy będzie dobry dac. Powiem dodatkowo że pierwszy raz usłyszałem jak zmiana sieciówki wpływa na dźwięk. Przy zestawieniu znajomego trzeba być kompletnie głuchym żeby nie słyszeć różnicy. Zmiana sieciówek w CD i wzmacniaczu zmieniała kompletnie ilość basu i wysokich tonów. Panowie mówcie co chcecie ale osobiście się przekonałem. Sam myślałem na początku że ten kabel ma tylko ładnie wyglądać. Okazuje się że na brzmienie ma wpływ bardzo duży. Już wiem czemu nazywacie pewnego gościa trolem który to głosi że kable nie grają. Powiem tak jestem początkujący i wielu klocków w życiu nie słyszałem ale z cała szczerością muszę przyznać racje forumowiczom że sieciówki grają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Podepnę się do tego postu żeby nie powielać.

Szukam wzmacniacza lampowego który okiełzna nieco moje kolumny. Właściwie to barwę ich głośnika sopranowego. Kolumny to Focal Profile 908 (89dB, 8omów, 90Watt). Kolumny są raczej po "jasnej stronie mocy". Wiem że wzmacniacze lampowe dzielą się na te które graja ciepło i na te które ciepło wcale nie grają ;). Ja szukam wzmacniacza który przyciemni nieco mój system. Budżet to ok 3000 zł, wzmacniacz używany, może być fabryczny może być DIY. W obu przypadkach przed zakupem muszę mieć możliwość posłuchania go razem z moimi kolumnami. Przerzuciłem już klika wzmacniaczy tranzystorowych i żaden w znaczącym stopniu nie złagodził ostrych, czasem jazgotliwych wysokich tonów. Są to kolumny bardzo detaliczne więc wyciągają na wierzch wszystkie niedociągnięcia gorzej nagranych płyt. Stąd pomysł, że może lampa trochę tą detaliczność złagodzi i da nieco więcej analogowego brzmienia. Proszę więc o pomoc i propozycje.

polecam połączenie amplifona z kolumnami jmlab / focal; mam electry 905 + wt40II, gra to dobrze, szczególnie z przejrzystym źródłem. myślę też, że nawet wt30ka powinna poradzi sobie z profile 908... aczkolwiek uważam wt40kę za lepszy wzmacniacz.

W środę będę miał okazję posłuchać Aplifona WT 30 mkII z moimi Focalami. Nie mam żadnego doświadczenia ze wzmacniaczami lampowymi. Na co powinienem zwrócić uwagą oprócz walorów dźwiękowych? Wzmacniacz ma 3 lata.

Może coś z Amplifona?

WT 30 jest łagodniejszy od WT40.

Ale czy sobie poradzi z Profile 908?

Choć myśle że powinien.

Amplifon sobie poradził, poradził sobie tak, że stoi już u mnie w domu. Focale z Aplifonem zagrały wprost bajecznie. To jest naprawdę świetny duet!

Jednak poradzł sobie, może coś więcej o dżwięku z tego zestawienia napisz.

No i gratuluje zakupu.

Zależało mi na wzmacniaczu który ociepli trochę najwyższe rejestry dźwięku Focali. Przerzuciłem sporo tranzystorów ale żaden nie dał oczekiwanych rezultatów. Dopiero Amplifon okazał się strzałem w dziesiątkę. Już po pierwszych sekundach wiedziałem, że będzie dobrze. Na pierwszy ogień poszedł Miles Dawis "Flamenco Sketches" z płyty "Kind of Blue", gdzie do tej pory słyszałem po prostu jazgot który świdrował uszy aż do bólu. Następnie "The Lady Is a Tramp" Franka Sinatry z płyty "Duets". Oba utwory zagrały o wiele łagodniej, delikatniej, cieplej. Już w tym momencie zagościł mi uśmiech na twarzy. Przez kolejną godzinę wrzucałem płyty które nie grały dobrze w moim starym zestawieniu. Nie było płyty która zagrała gorzej niż wcześniej. Do lampy podchodziłem z pewnym dystansem, mianowicie bałem się o to, że ocieplając dźwięk trochę go przymuli. Focale to kolumny bardzo szczegółowe, czasem może wręcz detaliczne (w dobrym tego słowa znaczeniu), grające przepiękną średnicą. Przy spokojnej, nastrojowej muzyce są po prostu rewelacyjne. Bałem się to stracić. Ale Amplifon zwycięsko przeszedł ten test. On nie obcina wyższy rejestrów, on je zaokrągla. Może z ciemniejszymi kolumnami zmuliłby dźwięk, jednak w tym zestawieniu nic takiego nie miało miejsca. Osiągnąłem zamierzony cel. Ale dostałem coś ekstra. Scenę. Do tej pory mój system budował scenę w szerz. Całkiem nieźle ale scena była dość płytka. Amplifon buduje scenę za kolumnami. Efekt jest dla mnie znakomity. Scena zrobiła się o wiele głębsza, przestrzenna, poukładana. Dźwięk jest mięsisty, namacalny, wypełnia pokój. Przede mną jeszcze trochę pracy nad akustyką pokoju, bo może zagrać jeszcze lepiej. Ale słucham po kolei wszystkich moich płyt od nowa, i uśmiech nie schodzi mi z twarzy.

• 1 rok później...

Siema! Mam zamiar kupić sobie wzmacniaczyk lampowy i potrzebuję waszej rady na co zwracać uwagę przy kupnie? Niby nie jest to już mój pierwszy wzmacniacz i trochę się na tym znam ale wolę i tak spytać bardziej doświadczonych w tej kwestii ludzi. Nie musicie podawać konkretnych modeli czy coś tylko najważniejsze parametry. Będzie działał z kolumnami Wharfedale Modus 3, cedekiem Marantza cd67mkII OSE i na drugim źródle komputerem i DAC'iem audinsta. Szukam klasy A jakieś 20 watów. Możecie mi ew. pomóc w wyborze między tymi modelami:

I:

1) Used Tubes: Power Tube: FU50×4pcs; Tubes for Preamp. Part: 6J4P×2pcs,6N8P×2pcs; Tube for rectifying: 5Z3P×2pcs.

2) Working state: class A, Single Ended

3) Rated Output Power : 30W×2 (8ohm Triode connection mode)

4) Output Load impedance: 4ohms / 8 ohms 5) Signal to Noise Ratio: 89 dB

6) Input Impedance : 100kohm 7) Input terminal: CD / DVD

8) Input Sensitivity:500mV 9) Frequeney responses:20Hz-30KHz+/-1dB

10) Total Hamonic Distortion: less than 1%(1KHz) 11) Net Weight: 18 KG

12) Product Size: 460mm (width),180mm (Hight),360 mm(Depth)

13) CHARACTERISTIC: Side panels made from cherry wood./Manual Point To Point Welding ;

14) Recommended speaker: the sensitivity of more than 87 DB, impedance more than 4 OHM

II:

1) Used Tubes: Power Tube: EL34B×4pcs; Tubes for Preamp. Part: 6J4P×2pcs,6N8P×2pcs; Tube for rectifying: 5Z3P×2pcs.

3) Rated Output Power : 20W×2 (8ohm Triode connection mode)

13) CHARACTERISTIC: Side panels made from cherry wood./Manual Point To Point Welding ;

14) Recommended speaker: the sensitivity of more than 87 DB, impedance more than 4 OHM

III:

1) Used Tubes: Power Tube: 6550B×4pcs; Tubes for Preamp. Part: 6J4P×2pcs,6N8P×2pcs; Tube for rectifying: 5Z3P×2pcs.

3) Rated Output Power : 25W×2 (8ohm Triode connection mode)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.